Cezariana sau operatia cezariana este o forma de nastere prin care medicul obstetrician extrage fatul printr-o incizie abdominala si uterina in cazurile in care nasterea naturala nu este cea mai sigura metoda de nastere.
In ultima perioada, nasterea prin operatie cezariana a cunoscut o crestere semnificativa a incidentei din cauza numarului mare de gravide care aleg nasterea prin cezariana in absenta indicatiilor medicale care ar recomanda acest tip de nastere.
Rata operatiilor cezariene variaza in functie de tara, observandu-se un trend accelerat ascendent in tarile dezvoltate.
Anestezia in operatia cezariana
Fiind o interventie chirurgicala majora, nasterea prin operatie cezariana necesita anestezie, chiar daca exista unii sustinatori ai nasterii prin cezariana folosindu-se de hipnoza. Este un fenomen pe care nu-l abordez in acest articol.
Anestezia in nasterea prin cezariana este de preferat rahianestezie pentru ca anestezia generala ar putea influenta activitatea cardiaca a fatului. De fapt, in cele peste 100 de nasteri prin cezariana pe care le-am vazut in timpul facultatii nu retin sa se fi facut anestezie generala la nici o gravida.
Medicul anestezist va dezinfecta un camp la nivelul coloanei vertebrale, ulterior injectand un anestezic local care va bloca transmiterea senzatiilor de la segmentul corporal inferior punctului de injectare.
Anestezia generala se foloseste in nasterea prin cezariana de urgenta, cand nu exista timp suficient pentru a induce o anestezie rahidiana sau peridurala. Mai jos este un filmulet cu anestezia spinala in cezariana (video YouTube).
Cat dureaza nasterea prin cezariana?
In mod normal, nasterea prin cezariana nu ar trebui sa dureze peste 60 de minute, pornind de la intrarea in sala, anestezia pentru cezariana, pregatirea campului operator, incizia tegumentului, peritoneului, uterului, extragerea fatului, extragerea anexelor fetale (membrane, placenta) si incheind cu rafia in ordine inversa.
In cazurile in care tonusul uterin dupa nastere nu este corespunzator si este nevoie de manevre de stimulare a contractiei musculare, vasoconstrictoare sau alte interventii pentru oprirea hemoragiei (mergand pana la histerectomie de exemplu), nasterea prin cezariana poate dura mai mult.
Pentru ca obstetricienii sunt obisnuiti sa lucreze cu femei, acorda mai multa atentie aspectelor estetice comparat cu medicii din alte ramuri chirurgicale, iar cel mai probabil sutura pielii va fi intradermica pentru a lasa o cicatrice minima.
Nasterea vaginala dupa nastere prin cezariana
In tarile dezvoltate, unde sistemul sanitar pune la dispozitia pacientilor si a medicilor dotari de ultima ora, gravidele care au nascut anterior prin cezariana pot opta pentru nastere vaginala la o noua sarcina. La noi, din pacate, din cauza timpulor mari datorati lipsei de personal si din cauza dotarilor minime existente in spitale, nasterea naturala dupa o nastere prin cezariana are incidenta foarte scazuta. Putini sunt obstetricienii care accepta sa asiste o nastere naturala dupa o nastere prin cezariana, practic o nastere prin cezariana in antecedente este indicatie de operatie cezariana si la o a doua nastere.
Recuperarea dupa cezariana
Dupa orice interventie chirurgicala majora, inclusiv dupa cezariana, va exista o perioada de recuperare tinand cont de incizia din structurile abdominale. Recuperarea difera de la persoana la persoana, factorii particulari (stratul adipos abdominal de exemplu) jucand un rol important.
In primele ore/zile dupa cezariana se pot solicita antialgice pentru a ameliora durerea locala. Este recomandata mobilizarea cat mai rapida dupa nasterea prin cezariana pentru ca stimuleaza recuperarea mai eficienta. Vindecarea completa dupa cezariana ar trebui sa se obtina in mai putin de o luna, durerea ulterioara fiind inexistenta in mod normal.
Activitatea sexuala dupa nasterea prin cezariana trebuie amanata pana dupa incheierea primelor 6 saptamani postpartum, perioada in care anatomia locala are o sensibilitate suplimentara (risc de infectii, durere etc).
Riscurile nasterii prin cezariana
Cand medicul tau obstetrician va incerca sa te convinga sa alegi nasterea pe cale vaginala, va avea in spate o lista intreaga de argumente in detrimentul nasterii prin cezariana daca nu exista indicatie medicala care sa o recomande. Printre riscurile nasterii prin cezariana se numara:
– infectia uterului sau a organelor din imediata vecinatate
– hemoragie semnificativa, nasterea prin cezariana asociaza o pierdere de sange de volum dublu fata de nasterea vaginala
– scaderea tranzitului intestinal, caracteristica oricarei interventii pe abdomen, poate dura cateva zile dupa nastere cauzand balonare si disconfort
– timpi de recuperare mai mari decat la nasterea naturala
– riscuri asociate anesteziei (hipotensiune arteriala)
– riscul unor interventii suplimentare (ligaturi arteriale, histerectomie)
– riscul de placenta praevia si placenta accreta la sarcinile urmatoare
– deces matern
Pe langa riscurile materne ale nasterii prin cezariana, operatia prezinta si riscuri pentru fat:
– nastere prematura, daca data nasterii a fost calculata gresit
– probleme de respiratie, asociate mai frecvent cu nasterea prin cezariana decat cu nasterea vaginala
– scor Apgar mic, avand mai multe cauze posibile printre care stimularea redusa in timpul nasterii sau anestezia.
– lezarea fatului in timpul inciziei uterine
Filmulete cu nasterea prin operatie cezariana, Video YouTube
O animatie video cu nasterea prin cezariana in care se prezinta date generale despre acest tip de nastere:
O nastere prin cezariana filmata in anul 1930, are 3 parti si acopera o mare parte din tehnica operatiei cezariana de atunci:
buna ziua! as avea si eu o intrebare. sunt insarcinata in luna a 7 a, port ochelari, dioptria -4 si – 4,50 . am citit pe un forum, k exista riscuri la cele care au ochelari si dioptria mare knd trebuie sa nasca, eu ar trebui sa fac cezariana?multumesc, MULTUMESC.SANATATE!!
Salut Larisa
Pentru miopie ( -6 ) se indica clar cezariana dar cred ca o sa se aprobe si pentru dioptria ta. Depinde de pacient. Discuta cu medicul tau ginecolog, el va aprecia riscul obstetrical in functie si de alti factori.
Sanatate
si eu am nascut prin cezariana din cauza problemelor oftalmologice.Parerea mea este ca ar trebui sa consulti un medic oftalmolog inainte de a naste. este cea mai potrivita persoana sa iti raspunda la intrebare.Copilul tau are dreptul la o nastere normala(este cel mai sanatos pt el), dar si la o mama sanatoasa care sa il poata vedea dupa nastere.Mergi la oftalmolog si te va ajuta sa iei cea mai buna decizie pt tine si copilul tau. Nastere usoara iti doresc.
am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta. Am 27 de ani si am o stare permanenta si nejustificata de oboseala.Am facut toate analizele si su iesit bine. Medicul de familie mi-a recomandat calciu-magneziu, dar fara rezultat.Imi puteti recomanda ceva?