Negocieri Ca La Piata

Nu de putine ori am avut la usa vanzatori ambulanti care doreau sa-mi vanda perdele, vase de bucatarie, aparate de fotografiat, camere video etc si de multe ori din placerea discutiei intram in vorba cu ei in loc sa le inchid usa in nas. Vanzatorul, de cele mai multe ori de etnie rroma, oferea produsul la un anumit pret. Daca paream neinteresat urma o scadere a pretului de cele mai multe ori finalul era undeva la 10% din pretul initial.

Similar, la piata, mai ales daca esti cu mentalitate tipica de roman, daca vrei de exemplu 5 legaturi de hrean intrebi pretul si indiferent de ce raspunde vanzatorul tu ii oferi mai putin. Urmeaza o negociere (ca la piata) in urma careia pretul se stabileste undeva intre cat a cerut initial si cat ai oferit tu.

No, tot asa s-a intamplat si cu Ministerul Sanatatii, PIB (Produsul Intern Brut) si procentul pe care il va avea sanatatea anul asta. Scriam mai demult un articol cum ca prin reducerea procentului din PIB alocat sanatatii se urmareste redresarea economiei Romaniei. Acum s-a si confirmat.

Pe scurt: Ministerul Finantelor prevedea 2,5% din PIB pentru sanatate, Ministerul Sanatatii nu putea accepta, au inceput negocierile, s-a ajuns la 3,7% din PIB, alte negocieri, iar in final s-a ajuns la 4% din PIB, adica similar cu anul trecut. Nu se putea prevedea din start acelasi procent ca anul trecut pentru ca, evident, nu era suficient si Ministerul Sanatatii cerea mai mult. Asa au oferit din start un procent infim pentru ca in urma negocierilor sa se ajunga la cat ar fi oferit oricum din start… Se vede acelasi tipar cu exemplele de mai sus?

Anul trecut era promisa o crestere de pana la 25% a salariului pentru medici, acum se spera 10% cu amenintarea unei greve… 10% din 800 de lei, cat e salarul de baza al unui rezident, e 80 de lei.. cu 80 de lei mananci un kebab la 3 zile timp de o luna (deci 10 in total)… pfff.

2 raspunsuri

  1. Alergarea nebuna dupa bani domina in cultura contemporana .Ea distruge viata oamenilor ,le pateaza constiinta si ii determina sa rastoarne guverne.Totusi ,oamenii cred ca daca ar avea mai multi bani ar fi fericiti si ,din acest motiv ,nu precupetesc nici un efort ca sa-i obtina.
    Oamenii lacomi traiesc doar pentru castig .Ei isi aduna bogatii de care nu se pot folosi.Le este teama sa cheltuiasca si le este groaza de saracie ,niciodata nu au destul.Nu le pasa decat de ei insisi.Lucrurile li se par mai importante decat oamenii.Astfel de oameni exista in toate domeniile de activitate :in afaceri,guvern,si chiar in biserica.
    Consecintele lacomiei altora sunt suportate in mod deosebit de cei saraci si slabi.

    Dumnezeu sa ne ocroteasca pe toti.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.