Nocebo: Reversul Efectului Placebo

In linii mari, efectul placebo se traduce prin ameliorarea sau vindecarea unor simptome bazat pe autosugestie, medicamentele administrate fiind defapt neutre, fara efecte asupra organismului.

Functioneaza foarte bine in patologiile psihiatrice, dar in functie de particularitatile pacientului efectul placebo se poate evidentia si in alte patologii. Pentru ca efectul placebo sa fie maxim, pacientul trebuie sa aiba incredere ca medicamentul administrat este foarte eficient si poate sa-i rezolve problemele, uneori chiar instantaneu…

Din pacate exista si efectul diametral opus, numit efectul nocebo, care apare atunci cand pacientul nu are incredere in tratamentul recomandat, chiar daca este unul de calitate si eficient in patologia pe care o are.

Un studiu publicat in ultimul numar al revistei Science Translational Medicine a reusit sa demonstreze clar existenta efectului nocebo prin administrarea de opioide (analgezice foarte puternice) unor pacienti care acuzau durere. Atata timp cat li s-a confirmat ca sunt sub perfuzie cu opioid, pacientii au raspuns bine la tratament acuzand un nivel de durere mult scazut, dar dupa ce li s-a spus ca s-a oprit perfuzia, chiar daca administrarea a continuat, durerea a revenit, fiind pusa in evidenta si prin imagistica, nu doar de catre acuzele pacientilor.

Efectul nocebo poate aparea de multe ori in cazul in care exista o relatie medic-pacient caracterizata de neincredere, sau cand pacientul a incercat mai multe recomandari ale unui medic si nu au fost eficiente. Chiar daca intr-un final se recomanda un tratament eficient, e posibil ca efectul sa nu fie maxim din cauza efectului nocebo.

10 raspunsuri

  1. Pt a ajunge tratamentul medicamentos gen placebo la eficienta maxima cred ca, pt pacientul care il primeste conteaza mai multe amanunte. Cum ar fi: starea lui emotionala, cine il consulta si a prescris medicamentul, cata incredere are in medicamentul respectiv, care este marca medicamentului, cine il administreaza, care este comportamentul persoanelor care il ingrijesc fata de el, etc.

    In special, daca pacientul simte ca ajutorul care il primeste este benefic pt el, atunci efectul nocebo posibil sa nu aiba loc.

    Un pacient care suferea de depresie a luat tratament pt aceasta boala ani buni,fara sa poata iesi din aceasta. Iar in momentul cand si-a gasit consoarta treptat a uitat dfinitiv de boala. Posibil gasirea perechii sa fi actionat tot ca un tratament dar placebo.

  2. Efectul placebo este destul de bine cunoscut, macar ca si expresie, daca nu altfel :)) …
    Are intr-adevar legatura cu autosugestia si psihicul, deci, gasirea perechii poate avea efect „placebo”. Insa, cel mai frecvent si mai uzual, pt a obtine efectul placebo, se folosesc medicamente introduse in schema terapeutica. Articolul e bun si explica in detaliu.
    As adauga (din experienta de pana acum) doar faptul ca efectul placebo se obtine mai greu, in schimb efectul nocebo …. ei bine …. in spitalele din romania se obtine foarte des …

  3. Ioana.
    Nu uita ca, deja exista si in Romania institutii private care au ca scop tratarea cat mai bine a pacientilor din puct de vedere medical cat si sustinerea lor morala 🙂

  4. Dr Laurentiu Craciunas

    Laura, iar le amesteci. Ce zici tu e tratament multidisciplinar, placebo presupune administrarea de „ceva” cu gandul de a „smecheri” creierul. Vezi ca am atasat si un filmulet.

  5. Laurentiu.
    Pt ca un subiect sa raspunda favorabil la tratamentul medicamentos gen placebo este nevoie si de tratamentul multidisciplinar de care sa beneficieze. Tocmai acesta este scopul de a smecheri creierul.
    Presupusele pastile sunt doar pt aparenta. ( adica sa vada subiectul ca primeste medicamente).

    Poate nu sti ca exista oameni cu boli inchipuite care acuza diferite manifestari de boala si atunci nu este suficient doar medicamentul, el are nevoie si de supor moral, etc.

    Gandeste-te la ce-ti spun si vezi daca am dreptate.
    Cazam un pacient bolnav intr-o camera, hai sa zicem cu o boala inchipuita indiferent de care si pe deasupra sa fie si traumatizat pt ca si-a pirdut casa in care locuia si sotia. Tu administreaza-i doar pastilele placebo si vezi daca se va vindeca vreodata fara sa aiba si un tratament care sa-l faca sa realizeze ca, viata nu se termina acolo.

  6. Dr Laurentiu Craciunas

    Laura, sunt cazuri in care simpla administrare a 0,5 ml de ser fiziologic subdermic rezolva o durere care nu dispare cu nimic altceva. Poti sa-i asiguri tot confortul social, sa-i cumperi cate case si masini vrei, daca nu ii dai doza de „medicament” in care el are incredere durerea nu-i dispare. Asta e efectul placebo.

    Tratamentul multidisciplinar poate include sau nu tratament cu efect placebo, dar ca sa zici ca o casatorie sau gasirea consoartei implica efect placebo e gresit total.

  7. Scuze ca intervin in disputa, dar era vorba despre efectul placebo in sine. acesta se obtine in urma unui act (pseudo)terapeutic. iar reversul medaliei este efectul nocebo. ca tratamentele multidisciplinare sunt foarte bune, de acord; dar indiferent de metoda si indiferent de colaborari, efectul care se obtine este un efect pozitiv, dar care are si un echivalent negativ. foarte simplu.

    As adauga (fara suparare) ca suportul moral face parte din relatia medic-pacient si ar trebui sa fie o „obligatie morala” a medicului, sa faca parte din „fisa postului”. si asta nu se face pt obtinerea propriu-zisa a efectului placebo. faptul ca le zambesc intelegator pacientilor si ca ii ascult si ii incurajez nu inseamna ca le iau durerea cu mana. in schimb o injectie cu ser subcutanat chiar ia durerea.

    Parerea mea … 🙂

  8. Scuze ….

    As mai adauga faptul ca starea psihica a pacientului influenteaza starea de sanatate, dar asta nu e efect placebo propriu-zis.

  9. Ioana.

    Tratamentul medicamentos placebo este neutru, bun.
    Autosugestia influenteaza psihicul pacientului care duce la vindecare, ok.
    Daca psihicul este defectuos din N motive atunci
    nici efectul pozitiv placebo posibil sa nu aiba loc. Pt ca, oamenii au moduri de a gandi foarte diferit unul fata de celalalt.
    Asa ca, mai intai trebuie lucrat la psihic prin diferite metode ca, tratamentul sa fie prima data acceptat iar apoi om mai vedea daca are rezultat bun sau chiar un efect nocebo. In afectiunile psihice, predispozitia se scimba de la o zi la alta.
    Da, il aprob si pe Laurentiu ce zice in legatura cu pacientii care primesc ser fiziologic in loc de alceva si efectul nu intarzie sa apara dar, cum am mai zis ce merge la un pacient asta nu inseamna ca merge si la celalalt.
    Deci, fiecare pacient va trebui sa primeasca ingrijirea multidisciplinara in functie de necesitate ca apoi, acestia sa accepte si sa primeasca tratamente placebo. Toate merg mana in mana.

  10. as vrea si eu sa spun ca efectul placebo este foarte ok
    eu am incercat sa imi schimb starea emotionala prin autocontrol ptr. ca am probleme de tiroida. si chiar a dat rezultate adica….. analizele aratau fffff bine.Daca te autocontrolezi de la sters, nervi,stari de depresie eu zic ca rezultatele se vad.nu intelegeam de ce toata lumea imi spunea sa nu mai pun totul la suflet si sa mai trec si pe langa ele nu numai prin lucruri care sa le pun la suflet.Atat am avut de zis. merci
    MULTA SANATATE SI UN PSIHIC BUN LA TOATA LUMEA

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.