NOTES de la Realitatea

Scriam acum 2 ani despre o tehnica noua care ar putea castiga teren in viitor: NOTES – Natural Orifice Transluminal Endoscopic Surgery, cu alte cuvinte, chirurgie realizata prin orificiile naturale. Pana acum s-a practicat pe gura si prin vagin.

Realitatea, Portalul de stiri Nr. 1 in Romania, cum se autointituleaza, a prezentat astazi o stire in care anunta prima operatie de acest gen ralizata in Romania de catre un medic italian.

Titlul: Premiera medicala pentru Moldova! Unei femei i-a fost extirpat colecistul fara niciun fel de incizie – ATENTIE IMAGINI EXPLICITE!, mai exact partea cu fara niciun fel de incizie m-a facut sa cred ca am ratat vreo noua descoperire, ma gandeam ca au teleportat vezicula biliara direct in exteriorul organismului.

Am sarit peste cititul articolului si m-am uitat la filmulet, lucru pe care cel care a scris articolul nu cred ca l-a facut: la un moment dat in filmulet se aude cum se cere bisturiu si foarfece, oare pentru ce? Pentru niciun fel de incizie… Mai mult decat atat, la sfarsit medicul indica sa se sutureze in fire separate… oare ce? Labiile femeii sa inchida orificiul natural?

Se vede si un trocar prin peretele abdominal si evident a existat si o incizie in vagin pe unde sa scoata vezicula biliara.

Am citit apoi articolul si, daca nu stiam cine se ocupa de articolele medicale de pe Realitatea, poate m-as fi mirat ca vezicula biliara/colecistul e confundat cu fierea (bila), adica lichidul din interiorul veziculei biliare… sau s-a scos doar lichidul (fierea) nu intreg colecistul? Hmmm

Acesta i-a scos pacientei fierea printr-un orificiu natural, vaginul, fara nici un fel de incizie.

Articol de 3 fraze, in care au reusit sa faca 2 greseli…

Oricum, in afara cazurilor in care pacientul are sau ar vrea o cariera in care orice imperfectiune a pielii poate sa-i dauneze (manechine de exemplu), NOTES mi se pare o complicare inutila. Colecistectomia laparoscopica e mult mai usoara si nu are nevoie de 7 medici…

1 raspuns

  1. lol, what a bunch of muggles 😛

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.