Cercetatori din Singapore afirma ca au inventat un test pentru gripa aviara, rapid si ieftin, intr-un kit care poate detecta virusul mortal H5N1 in mai putin de 30 de minute.
Inovatia este publicata in jurnalul Nature Medicine si este succesul lui Dr. Juergen Pipper si al colegilor de la Institutul de Bioinginerie si Nanotehnologie din Singapore.
Dispozitivul se bazeaza pe doua tehnologii. Una este o platforma microfluida care manipuleaza o picatura de preparat din gat folosing forte magnetice care actioneaza pe particule paramagnetice din picatura, iar cealalta este o tehnologie de laborator numita reactie de polimerizare in lant (RT-PCT).
Combinate intr-un kit usor de folosit, cele doua tehnologii permit recoltarea preparatului din gat, izolarea, purificarea si amplificarea ARN-ul viral, iar apoi scanarea pentru detectarea H5N1.
Anihilarea unei potentiale pandemie de gripa aviara va depinde, au spus cercetatorii, de diagnosticul rapid al primelor cazuri. Dar aceasta va fi imposibil in tarile sarace in resurse medicale de baza, unde probele vor trebui trimise pentru testare in laboratoare centralizate.
Cercetatorii au concluzionat in studiul lor prin faptul ca prototipul „minilaborator” este la fel de sensibil ca si testele disponibile in comert, dar cu aproximativ 440% mai rapid, si cu 2000-5000% mai ieftin.
Dispozitivul poate fi adaptat sa detecteze HIV, Hepatita B si SARS, au scris oamenii de stiinta.
Conform stirilor Bloomberg, Pipper a afirmat intr-un interviu telefonic ca dispozitivul cantareste 200 de grame si este de marimea unui cub Rubik, iar pretul va fi intre 20 si 50 de centi!
RT-PCR este o variatie a unei metode folosita pentru a determina sub raport cantitativ ADN sau ARN. Folosind o tehnica numita „primeri specifici secventiali”, determina numarul relativ de copii ale unei secvente particulare de ADN sau ARN dintr-o proba.
Deocamdata, gena mortala de H5N1 se transmite oamenilor numai de la pasarile infectate.
Pana acum a omorat 200 de oameni de pe glob si expertii sugereaza ca este doar o chestiune de timp pana cand virusul va suferi o mutatie, transformandu-se intr-o forma care va putea trece de la om la om, iar cand aceasta se va intampla, va genera o pandemie care va rezulta in milioane de victime.