Noutati Dupa British Fertility Society (BFS) Meeting 2015

Abia ajuns acasa, fac o lista cu idei/ipoteze abordate in cadrul British Fertility Society (BFS) Meeting 2015 desfasurat intre 7-9 ianuarie in Birmingham. Afinitatea pentru embrioni, implantare si interactiunea embrion-endometru ma face sa mentionez cu precadere aspecte din zona asta.

– Endometrul trebuie sa functioneze dupa un echilibru intre receptivitate si selectivitate. Daca receptivitatea endometriala este prea crescuta, numarul pierderilor de sarcina va fi crescut sub forma de avort recurent din cauza acceptarii spre implantare a unor embrioni anormali, fara potential de dezvoltare catre o sarcina la termen. In contrast, daca selectivitatea endometriala este prea crescuta, endometrul va refuza implantarea embrionilor normali, iar sarcina se va lasa asteptata.

Noua teorie a implantarii sugereaza ca endometrul imbratiseaza embrionul, spre deosebire de teoria veche unde embrionul invada endometrul. Exista un video al procesului in vitro, dar inca nu am link (revin cu un update). Arata cum celulele endometriale migreaza si inconjoara embrionul.

Embrionul tacut vs embrionul galagios: endometrul va respinge embrionii care au o activitate metabolica anormala (facand galagie prin secretia de markeri in mediul intrauterin), imbratisandu-i doar pe cei silentiosi in cadrul procesului de selectie.

Pasii implantarii: un embrion de calitate va stimula decidualizarea endometrului (pregatirea endometrului pentru implantare), endometrul se va transforma in consecinta (procesul de receptivitate) si va incorpora embrionul (selectivitate). Evident, lucrurile pot merge prost la oricare dintre aceste etape aparand problemele de fertilitate.

– In momentul implantarii embrionul are o diversitate genetica impresionanta, sub o treime dintre celule fiind normale genetic. Doua articole pentru aprofundare: Vanneste 2009 and Fragouli 2013.

Icebergul avorturilor (Macklon et al, HRU, 2002) – 70% dintre sarcini sunt pierdute inainte de a ajunge la nastere. Pentru a intari inca o data, daca mai era nevoie, faptul ca obtinerea unei sarcini normale, la termen, este ceva deosebit!

icebergul avorturilor - Macklon NS, Geraedts JP, Fauser BC. Conception to ongoing pregnancy: the black box of early pregnancy loss. Hum Reprod Update 2002;8:333-43

Obezitatea afecteaza fereastra de implantare (perioada cand endometrul poate primi un embrion, dureaza doar cateva zile).

– Un nou test pentru detectarea ferestrei de implantare este in dezvoltare si se bazeaza pe 238 de gene: endometrial receptivity array (ERA). Dupa ce apare pe scara larga se va trece la o noua etapa a transferului de embrioni (personalizat) dupa fertilizare in vitro.

– Expunerea prematura la progesteron este daunatoare endometrului. Asta apropo de prescrierea progesteronului aiurea, fara o indicatie clara bazata pe dovezi.

Endometrial scratch (zgarierea endometrului), o practica din ce in ce mai folosita inainte de fertilizare in vitro, nu ar trebui oferita tuturor pacientelor, iar indicatia exacta nu este cunoscuta inca (daca exista una).

– Un trial clinic impresionant va incepe in august anul acesta si va incerca sa stabileasca daca inghetarea tuturor embrionilor pentru toate pacientele care trec prin fertilizare in vitro este benefica (freeze all for all).

Celulele natural killer (NK) uterine ar putea avea un rol pentru fertilizare in vitro in viitor.

AMH va fi testul standard pentru evaluarea rezervei ovariene, clar superior numarului de foliculi antrali.

Screeningul genetic preimplantare (Preimplantation genetic screening (PGS)) este eficient in cresterea procentului de sarcini si nasteri dupa fertilizare in vitro si va fi folosit din ce in ce mai mult (momentan in America este mult mai popular decat in Europa).

– O comparatie care mi-a placut si o mentionez aici pentru a intelege de ce se recruteaza mii de foliculi in fiecare ciclu menstrual pentru a alege doar un singur ovul pentru ovulatie, scazand rapid rezerva ovariana: totul trebuie vazut ca o competitie, ovarul arunca in lupta mii de foliculi pentru a vedea care se dezvolta cel mai bine pentru a produce cel mai bun ovul posibil, odata cu inaintarea in varsta, numarul foliculilor scade, iar competitia nu mai este asa de stransa, lasand sa ovuleze foliculi de calitate mai scazuta, ducand la sansa scazuta de a obtine o sarcina normala.

Fibroamele care trebuie abordate sunt doar cele submucoase, cele intramurale mai mari de 4 cm daca sunt simptomatice si cele subseroase care sunt atat de mari incat devin obstructive… restul se lasa in pace!

Pacientii nu ar trebui sa primeasca orice tratament doresc, o concluzie la care s-a ajuns in urma unei dezbateri intre Simon Fishel si Raj Mathur (google pentru cine e interesat de ei).

Cel mai greu test pe care l-ai trecut in viata ta a fost in momentul fecundatiei, rata de trecere este foarte mica!

PS: am arhivat aportul meu la congres in biblioteca, un proiect interesant pentru femeile care se apropie de 40 de ani, cu rezerva ovariana scazuta… fertilizare in vitro in ciclu natural. Voi scrie mai mult dupa ce-l public.

5 raspunsuri

  1. Buna seara.as dori daca se poate sa intru in privat pentru o discutie.astept raspuns

  2. Buna ziua! Daca nu am endometrul receptiv , ce as putea face? Multumesc!

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Buna Burcea, intrebarea e prea vaga, revino cu detalii pe forum pentru a putea primi un raspuns concret.

  3. Buna dac? în perioada de ovula?ie endometrul meu m?soar? 0.50mm ?i menstrua?ia este cantitativ mica se poate face embrio transfer?

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.