Noutati Dupa COGI 2013, Viena

Saptamana trecuta a fost organizat The 18th World Congress on Controversies in Obstetrics, Gynecology & Infertility (COGI) in Viena, Austria. Cei peste 2200 de participanti din peste 100 de tari si sesiunile de comunicari desfasurate in paralel in 5 sali m-au determinat sa-l clasez peste Royal College of Obstetricians and Gynaecologists (RCOG) World Congress desfasurat in Iunie.

Punctat, cateva noutati care mi-au atras atentia:

– S-a reusit deshidratarea unor organisme vii (Tardigrade) astfel incat au supravietuit expunerii la temperaturi intre -270 grade C (aproape de 0 absolut) si +150 grade C, nivel de radiatii de 1000 de ori mai mare decat limita letala. Procedura va avea implicatii in prezervarea tesutului ovarian, ovulelor, spermatozoizilor si a embrionilor obtinuti prin tehnici de reproducere asistata (IVF/ICSI).

– Incepe sa se inchege un consens legat de momentul transferului de embrioni dupa FIV/ICSI, idealul fiind ziua 5-6 (stadiul de blastocist), in detrimentul zilei 2-3 (stadiul de livaj). Problema este in cazul embrionilor de calitate slaba care nu ajung la ziua 5-6… unii ginecologi prefera sa renunte complet la embrioni decat sa-i transfere in ziua 2-3.

– Legat de vaccinarea anti HPV cu Cervarix si Silgard: s-au administrat deja peste 175 de milioane de doze in intreaga lume, fara a genera vreun efect advers semnificativ (nu exista decese, nu se pierde fertilitatea etc etc). Momentan vaccinarea presupune administrarea a 3 doze de vaccin, dar in viitor se spera limitarea la 2 doze. Se lucreaza si la un vaccin polivalent (care se protejeze impotriva tuturor tulpinilor HPV). Australia este modelul succesului in vaccinarea anti HPV, avand cea mai mare rata de vaccinare a populatiei tinta. Romania… jale.

– Cum am mentionat in articolul despre diferentele dintre Romania si UK (O&G), in tarile in care sistemul medical este relativ mai performant, tratamentul chirurgical al fibromului uterin (miomectomie, histerectomie) este ultima optiune, initial incercandu-se tratamentul medical (care da rezultate de multe ori). De tinut ochii pe Ulipristal acetate (UPA) si trialurile clinice PEARL (rezultate promitatoare).

– 2 siteuri: www.he4test.com pentru calcularea online a indicelui ROMA pentru cancer ovarian (are si aplicatie pentru smartphone si PC). Al doilea este www.profertil.eu (nah ca le fac reclama gratuita), un produs care promite imbunatatirea calitatii spermei (nu am date despre eficienta, l-am vazut doar la un stand si mi-am adus aminte de zecile de intrebari adresate la articolele despre imbunatatirea parametrilor spermogramei). In UK se face direct IVF/ICSI, dar pentru cine nu este disponibil poate incerca altceva.

… si ca un fapt divers, nu o noutate (decat pentru mine heh), apa nu ingheata neaparat la 0 grade C, existand apa in forma lichida si la -40 de grade (in nori). Detalii intr-un articol din Nature.

Am fost placut surprins sa vad 10-15 participanti din Romania. Partea mea activa descarcabila in arhiva.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.