Numarul din Mai al Jurnalului Fertilitate si Sterilitate

Si numarul din luna mai al jurnalului Fertility and Sterility publicat de American Society for Reproductive Medicine abordeaza endometrioza in cateva articole, alaturi de alte subiecte interesante din sfera ovulatiei si celulelor stem.

Pe partea de endometrioza se tenteaza principii noi de tratament. Intr-un studiu s-a incercat folosirea unui adenovirus tintit pe factorul vascular de crestere endoteliala (VEGF). Virusul a fost denumit Ad5VEGFE1 si a fost testat pe 64 de femei dintre care 4 operate prin histerectomie pentru boli benigne, 30 cu endometrioza superficiala si 30 cu endometrioza profund infiltrativa. Factorul vascular de crestere endoteliala este foarte exprimat in focarele de endometru ectopic. S-a reusit evidentierea unei activitati virale intense in leziunile endometriotice, concretizata prin generarea apoptozei (moarte celulara) in endometrul ectopic.

Inhibitorii de aromataza sunt folositi cu succes in tratamentul cancerului la san, iar un nou studiu a evaluat efectul lor asupra focarelor de endometrioza si asupra factorilor proinflamatori si proangiogenetici din lichidul peritoneal. S-au folosit femele de soarece carora le-a fost indusa endometrioza prin interventie chirurgicala. Administrarea de inhibitori de aromataza (anastrozol sau letrozol) a inceput in ziua 1 sau 28 si a avut o durata de 4 saptamani. Cele mai bune rezultate au fost obtinute la inceperea tratamentului in ziua 1 postoperator, cand s-a reusit atat reducerea leziunilor (prin reducerea proliferarii si stimularea apoptozei) cat si scaderea concentratiei factorului vascular de crestere endoteliala (VEGF) si a prostaglandinei E (PGE) in lichidul peritoneal.

Si efectul administrarii de inhibitori COX-2 (ciclooxigenaza-2), parecoxib, la femelele de soarece cu endometrioza indusa chirurgical ofera sperante in tratamentul leziunilor de endometrioza. Studiul a demonstrat reducerea densitatii vasculare si inducerea apoptozei, impreuna cu reducerea expresiei VEGF.

Un alt studiu a testat experimental rolul sistemului imun in evolutia endometriozei. S-a indus endometrioza unor femele de soarece imunocompromise prin injectare de endometru uman in peritoneu, dupa care s-a evaluat efectul administrarii de leucocite umane. S-a observat ca leucocitele, chiar daca provin de la femei fara endometrioza, reusesc sa limiteze evolutia focarelor de endometrioza la soareci. Aceasta sugereaza ca un sistem imun puternic poate proteja impotriva endometriozei la femei.

5 raspunsuri

 1. am si eu o intrebare.
  Exista o perioada anume cand poti sa faci testul postcoital sau nu conteaza?
  Mersi mult

 2. Dr Laurentiu Craciunas

  Tinand cont ca incearca se evalueze interactiunea dintre mucusul cervical si sperma, e indicat sa se faca cu 1-2 zile inainte de ovulatie (atunci e important ca mucusul cervical sa faciliteze patrunderea spermatozoizilor in uter).

 3. mersi mult.
  Nu se poate si in ziua ovulatiei sau in orice zi din perioada fertila.?

 4. Dr Laurentiu Craciunas

  Ba da.

 5. am facut TPC…rezultat POZITIV…
  si de aici incolo incepe depresia.
  Cred ca o sa cedez sa tot fac analize si toti sa imi zica ca totul pare ok…si sa nu aiba nimeni nici o explicatie.
  Oare chiar ne incadram in acel procent de INFERTILITATE INEXPLICABILA?
  Sper ca nu …pentru ca o sa o iau razna.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.