Numarul Medicilor Romani in Anglia/UK

General Medical Council (GMC UK), echivalentul Colegiului Medicilor, a publicat recent un update referitor la provenienta medicilor inscrisi pentru a practica in Marea Britanie (UK).

Cand m-am inregistrat eu in 2011 erau in jur de 1900 medici romani cu licenta de a practica medicina in UK. Acum sunt 2187 si claseaza Romania pe locul 5 intre tarile Uniunii Europene ca sursa de medici pentru UK, dupa Irlanda, Germania, Grecia si Italia.

Doar 63% dintre medicii din UK au absolvit o facultate in UK, 10% apartinand Uniunii Europene si 27% altor tari.


Numarul Medicilor Romani in Anglia/UK

Prof. Dr. Anca Buzoianu, Decanul Facultatii de Medicina din Cluj, precizeaza intr-un interviu recent ca 65% dintre absolventii facultatii si-au exprimat dorinta de a se pregati in alta tara.

Eu as duce statistica mai departe si as mentiona ca 56% dintre candidatii inscrisi la admiterea in Facultatea de Medicina in anul 2010 (dintr-un esantion de 470 de candidati) doreau deja sa practice medicina in alta tara.

Ok si ce inseamna toate astea? Nimic anormal. Migratia internationala a medicilor este un fenomen cunoscut si acceptat. Medicii romani profeseaza in Germania, Franta, Anglia etc, din statisticile de mai sus se vede ca si intre germani sunt medici care profeseaza in alte tari (3000+ doar in UK), iar mai departe absolventii de medicina din UK micreaza spre Australia, Noua Zeelanda si alte tari care le ofera conditii/oportunitati mai bune.

Ca fapt divers, o clinica nou infiintata in Quatar a scos la consurs un post de Director Medical, iar principalii 2 candidati au fost medici nascuti in Anglia, absolventi ai 2 facultati din Anglia, cu specializarea facuta in Anglia, dar care au vazut postul ca o sansa de a progresa.

Intrebarea e… cine vine in Romania in conditiile actuale si ce se va schimba in urmatorii 10 ani pentru a remedia situatia?

2 raspunsuri

  1. Am nevoie de un psiholog sau psihoterapeut roman.Este urgent .

  2. Buna ziua. Cum as putea lua legatura cu dumneavoastra? Sunt proaspata absolventa de MG si as dori sa emigrez in Anglia. Am nevoie de putin ajutor in aceasta privinta, cu niste informatii, nimic mai mult. Multumesc!

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.