O Aplicatie Care Cuantifica Dezvoltarea Intelectului Copilului: Merita?

Succesul copilului la scoala este ceea ce isi doreste fiecare parinte. Studiile pe familii au demonstrat ca primele luni si ani de viata ale celor mici sunt esentiale pentru dezvoltarea intelectului, a relatiilor interpersonale, a personalitatii si asa mai departe. Astfel Mami si Tati sunt primii profesori ai bebelusului lor, iar fiecare vrea sa exceleze in noua profesie. De aceea este in continua crestere cererea de materiale ajutatoare: carti pentru instruirea parintilor si jocuri speciale pentru copii, majoritatea dezvoltate de experti in psihologia pediatrica.

In America a fost lansat recent un dispozitiv ce poate cuantifica efortul parintilor depus pentru educatia primordiala a copiilor lor. Acesta se numeste LENA si numara zilnic numarul de cuvinte spuse de parinti, monitorizeaza interactiunea copil-parinte si sonorul din fundal – televizor, radio -, element considerat perturbator. LENA da la sfarsitul zilei un feedback, recomandandu-le parintilor ce ar putea face mai bine.

Scopul acestui articol nu este de a face reclama la acesta noua inventie ci de a discuta aspectul esential promovat de producatori: relatia dintre interactiunea verbala copil-adult si dezvoltarea intelectuala a celui mic. Pentru cine intelege teoriile explicate in continuare si pune informatiile noi bine in practica, nu are nevoie de acest ajutor digital.

Am sa incep prin explicarea teoriei ce sta la baza crearii dispozitivului LENA: teoria deficitului de 30 de milioane de cuvinte (eng: The 30 million word gap). De la inceputul anilor ’90 s-a demonstrat in lumea stiitifica faptul ca numarul de cuvinte pe care un copil il aude pana la varsta de 3 ani este direct proportional cu reusita scolara pe viitor.

De ce pana la 3 ani? Pentru ca pana atunci se dezvolta pana la 80% din creierul uman, implicit 80% dintre conexiunile neuronale. Se sustine faptul ca o persoana al carui potential neuronal nu a fost atins pana la aceasta varsta, nu va putea niciodata recupera acest deficit in anii urmatori. Acest fapt este demonstrat prin studiile ce au urmarit metode de interventie pentru copii cu dificultati scolare: nici o metoda, in cei aproape 20 de ani de cercetari, nu a adus rezultatele scontate.

Cercetarile din America au observat faptul ca diferenta sta in nivelul social, financiar si educational al parintilor. Un copil ce provine dintr-o familie cu o situatie sociala adecvata va auzi in medie, pana la 3 ani, cu mai mult de 30 de milioane de cuvinte fata de un copil dintr-o familie cu situatie precara. Diversitatea cuvintelor este deasemenea mai mare, stimuland si mai mult dezvolarea conexiunilor neuronale.

Expertii recomanda comunicarea aproape permanenta dintre copil-adult, incepand cu primele luni de viata. Insa de ce atat efort pentru un bebelus ce nu intelege oricum ce se vorbeste?

1. In primul rand se realizeaza astfel schimbul de idei in conversatie: bebelusul gangureste sau articuleaza cateva silabe in scopul lui primitiv de a comunica. De aceea trebuie sa ii raspundem.

2. Chiar daca nu intelege cuvintele sau notiunea de propozitie, neuronii sai tot fac conexiuni ca raspuns la stimularea verbala. Cu cat mai multe cuvinte si schimburi de idei in conversatie, cu atat mai multe conexiuni.

3. Si televizorul nu vorbeste? Copilul percepe in primul rand interactiunea cu adultul. Televizorul sau jocurile pe tableta sunt impersonale si nu contribuie eficient la dezvolarea intelectului. Participarea este de multe ori pasiva, lipsind astfel stimularea neuronala adecvata.

Ca o concluzie se recomanda discutiile cu bebelusul/copilul ca si cum ai sta la o cafea cu cel mai bun prieten (exemplu din articolul original). Astfel interactiunea exista iar temele de discutie pot varia mult. Copilul trebuie lasat sa raspunda in felul sau, iar reactia parintelui este obligatorie. Este deasemenea placuta si citirea unei carti, cu ocazia caruia se pot si arata anumite lucruri cu degetul pe imagini.

Dupa ce am explicat ceea ce era esential, cred ca puteti sa va dati seama ce idee geniala de marketing are firma ce vinde acest dispozitiv (cu aproape $400)! Cine nu ar investi in succesul copilului sau? Te simti de parca ai esua ca parinte daca nu ai cumpara acest mic gadget. Si totusi pentru parintii ce au inteles ceea ce am scris pana acum, dispozitivul este complet inutil. Chiar trebuie cineva sa iti numere cuvintele daca stii ce ai de facut? Fiecare are liber la alegere.

Bucurati-va cu fiecare ocazie de copilul vostru! Un sfat pentru parinti: intrati in posesia unor carti de cunostinte generale pentru copii. Asa veti putea invata si dumneavoastra multe lucruri interesante!

Sanatate!

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.