Un studiu publicat recent in jurnalul Occupational and Environmental Medicine sustine ca profesoarele au riscul cel mai scazut de a naste bebelusi cu defecte congenitale, pe cand riscul cel mai mare este atribuit menajerelor, cercetatoarelor si operatoarelor de echipamente electronice.
In studiu au fost inclusi aproape 9000 de copii nascuti cu unul sau mai multe defecte afectand ochii, urechile, tractul gastrointestinal, gura, fata si altele. Analiza a cuprins si 3400 de copii care nu aveau nici unul dintre cele 45 de defecte incluse in studiu.
Cercetatorii au incercat sa determine daca exista vreo legatura intre riscul defectelor congenitale la copii si ocupatia mamelor. Mai mult de 75% dintre femei au avut locuri de munca platite in perioada cuprinsa intre luna precedenta fecundatiei si incheierea primului trimestru de sarcina.
Femeile care lucrau pe post de curatatoare sau menajere, operatoare de echipament electronic si cercetatoare au avut riscul considerabil mai mare de a naste un copil cu defecte congenitale, spre deosebire de profesoare, care au avut riscul minim.