Oligomenoreea In Diabetul Zaharat

Instalarea menarhei, prima menstruatie, este semnul pubertatii feminine, iar iregularitatile menstruale sunt o problema frecventa a pubertatii. Pana la adolescenta, majoritatea fetelor raporteaza cateva aspecte anormale ale ciclului menstrual, de la intarzierea menstruatiei pana la sangerari anormale si in cantitati mari, acestea fiind principalele motive pentru consultul ginecologic la varsta tanara.

Femeile care au diabet zaharat de tip 1 se confrunta mai des cu iregularitati menstruale, pornind de la aparitia tardiva a menarhei pana la instalarea precoce a menopauzei. Variatiile in senzitivitatea la insulina aparute normal pe parcursul ciclului menstrual sunt mai exacerbate la femeile cu cicluri neregulate.

Se stie ca diabetul zaharat de tip 1 interfereaza cu axa hipotalamo-hipofizo-gonadala mai ales daca diabetul nu este bine controlat. In urma acestei interferente se deregleaza ciclul menstrual si alte functii ale aparatului reproducator.

Osteoporoza si bolile cardiovasculare sunt complicatii ale diabetului de tip 1, iar investigarea iregularitatilor menstruale ar putea identifica femeile predispuse la astfel de patologii.

Un studiu publicat recent in European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology a incercat sa determine daca adolescentele cu diabet zaharat de tip 1 au oligomenoree mai frecvent decat adolescentele fara diabet. De asemenea, s-a incercat corelarea oligomenoreei cu controlul diabetului.

Oligomenoreea a fost definita prin durata mai mare de 36 de zile intre 2 menstruatii consecutive, de cel putin 5-6 ori in ultimul an.

Varsta medie de instalare a diabetului in grupul de adolescente cu diabet zaharat de tip 1 a fost 9,3 ani, iar durata medie a diabetului pana la inceperea studiului a fost 5,2 ani. Valoarea medie a hemoglobinei glicozilate (HbA1c) la adolescentele cu menstruatie a fost 8,48%. In total, 81% dintre adolescentele cu diabet zaharat de tip 1 si 92,9% dintre adolescentele sanatoase aveau menstruatie.

Varsta medie de instalare a menarhei a fost diferita semnificativ statistic, 12,2 ani la cele cu diabet fata de 11,7 ani la cele sanatoase.

28,4% dintre adolescentele cu diabet zaharat de tip 1 au raportat oligomenoree, comparat cu 5,5% dintre adolescentele sanatoase.

1 raspuns

  1. Buna Seara ,am si eu o intrebare ,fata mea are 15 si nu ia mai venit mestruatia de 3 luni ce se intampla ?Ea nu a avut contact sexual

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.