Operatia Cezariana Ca Masura A Calitatii Actului Medical

Cand rata operatiei cezariana este mai mica decat cea asteptata, prognosticul pentru mama si fat este mai rezervat, dar o crestere a ratei cezarienelor peste normal nu inseamna neaparat un prognostic bun.

Concluzia a fost trasa in urma unui studiu efectuat de cercetatorii de la University of Pennsylvania, care au incercat sa afle daca rata operatiilor cezariana in functie de risc este un marker al calitatii ingrijirii obstetricale. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca nasterea prin cezariana sa nu depaseasca 10-15% din totalul nasterilor.

Cohorta a cuprins 845.651 de paciente de la 401 spitale din California si Pennsylvania. Au fost excluse nasterile premature si cazurile in care operatia cezariana era standardul de interventie (prezentatie gresita, prolaps de cordon ombilical etc)

O categorie aparte a fost cea a gravidelor primipare cu sarcina la termen si fat unic (274.371).

Printre factorii evaluati au fost infectia, hemoragia postpartum (pentru mama); decesul sau afectarea cerebrala (pentru nou-nascut).

Comparand operatia cezariana si rata evenimentelor nedorite s-a constatat ca 59.8% dintre cele 107 spitale cu rata cezarianei mai mica decat cea asteptata au avut un risc marit de rezultate adverse, iar 19.6% dintre cele 102 spitale cu rata cezarianei mai mare decat cea asteptata au avut un risc marit de rezultate adverse.

Exista cazuri in care operatia cezariana este necesara, iar spitalele in care nu se intervine la timp au rata crescuta a rezultatelor adverse. Pe de alta parte, rata crescuta a cezarienelor nu a fost asociata cu rezultate mai bune, ceea ce sugereaza ca nu ar trebui sa se faca cezariana daca nu exista indicatie medicala.

Studiul poate fi gasit in numarul din mai al revistei Obstetrics & Gynecology.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.