Doctorii francezi care au excizat vezica biliara a unei femei prin vagin au afirmat ca acest tip de interventii chirurgicale fara cicatrici vor face valuri in viitor.
Cel putin 2 femei din Statele Unite – una la Spitalul New York Presbyterian si alta la Universitatea din California San Diego Medical Center – au trecut prin interventii similare.
Doctorii care sustin procedura o numesc „natural orifice transluminal endoscopic surgery” sau „NOTES”.
„Natural orifice” se refera aici la vagin, anus sau gura. „Transluminal” se refera la intreventiile in care doctorii introduc instrumente medicale (endoscopice) in corpul pacientilor prin orificiile naturale. „Surgery” se refera la faptul ca doctorii inca trebuie sa taie in interiorul corpului si sa opereze organele bolnave.
Ideea este sa se renunte la inciziile mari – si la cicatrici – diminuand timpul pentru operatie si recuperare.
Jacques Marescaux, M.D., si colegii de la Universitatea Louis Pasteur din Strasbourg, Franta, au fost primii care au efectuat NOTES fara ajutorul instrumentelor laparoscopice folosite pentru interventii chirurgicale invazive minime conventionale.
„Cu vindecarea invizibila si potentialul ridicat al refacerii, NOTES poate reprezenta viitoarea mare evolutie a chirurgiei.” au sugerat Marescaux si colegii.
Chirurgii au dat detalii despre procedura la editia din septembrie a Arhivelor Chirurgicale.
Recuperare rapida dupa Operatia prin Orificii Naturale
Marescaux si colegii au efectuat NOTES pentru excizarea vezicii biliare a unei femei de 30 de ani care avea pietre la vezica biliara. Chirurgii au folosit ustensile endoscopice introduse prin vaginul femeii sub anestezie generala.
Pentru a ajunge la vezica, doctorii au facut o incizie mica in partea din spate a vaginului. Singura incizie externa a fost a taietura minuscula in abdomenul femeii pentru a introduce instrumentul optic in forma de ac (taietura a fost folosita si pentru introducerea aerului in abdomen pentru a ajuta la excizia vezicii biliare).
Vezica biliara a fost scoasa prin vagin.
In seara zilei in care a suferit interventia, femeia se simtea suficient de bine pentru a putea merge acasa.
Pentru ca era prima pacienta care a fost supusa tehnicii NOTES, doctorii au lasat-o acasa doar dimineata pentru a putea fi supravegheata peste noapte. Zece zile mai tarziu, femeia si-a reluat activitatea obisnuita, fara sangerari, oboseala sau disconfort.
Doctorii care au dezvoltat tehnica NOTES au afirmat ca astfel de interventii se pot efectua si pe cale orala. Aceasta ar insemna sa faca o incizie in stomac sau intestine pentru a putea ajunge la organele interne. Cercetarile continua pentru gasirea metodei cea mai sigure pentru efectuarea acestor incizii.
Un grup de chirurgi a format NOSCAR (Natural Orifice Surgery Consortium for Assessment and Research) pentru a promova cercetarile in domeniul NOTES. Grupul spera sa dezvolte tehnici mai bune si instrumente medicale mai bune pentru tehnica NOTES.
NOTES vs Laparoscopie
Grupul NOSCAR promoveaza aspectul „no scar = fara cicatrici” al tehnicii NOTES. Dar tehnicile laparoscopice actuale nu lasa cicatrici care sa dureze, spune John G. Hunter, M.D, profesor si presedinte al Universitatii de Sanatate si Stiinta Oregon din Portland.
„Si eu am suferit o interventie laparoscopica si va pot spune ca nu raman cicatrici dupa 6-12 luni de operatie” a spus Hunter. „A sugera ca laparoscopia lasa cicatrici si NOTES nu, este inexact.”
Hunter se intreaba de-asemenea daca timpul de recuperare dupa laparoscopie este cu adevarat mai mare decat pentru NOTES.
Comentariile editoriale ale lui Hunter insotesc raportul lui Marescaux la Arhivele Chirurgicale.
„Beneficiile NOTES nu sunt cutremuratoare si riscurile sunt reale” scrie el. „Marescaux si colegii, ati adus (din nou) omul pe Luna. Acum trebuie sa ne dam seama daca este vreun motiv sa populam acest nou avion”.
Hunter este constient de cum suna. Isi aduce aminte ca a fost sfatuit de chirurgii mai batrani sa renunte pentru ca-si pierde timpul.
In timp ce Hunter nu crede ca NOTES va fi cea mai buna metoda de a exciza vezica biliara, este totusi de-acord ca noua tehnica ar putea imbunatatii unele proceduri chirurgicale.
„Sunt multe oportunitati.” zice el. „Nu vad NOTES ca fiind revolutionara. Ar putea fi ceva mai buna pentru unele lucruri. Este evolutie mai mult decat revolutie in momentul asta.”
E incredibil unde a ajuns medicina…