Oreion – Parotidita Epidemica

Descriere pentru oreion: Parotidita epidemica este o boala extrem de contagioasa, provocata de virusul urlian, din familia Paramyxoviridae. Se transmite pe cale aeriana (inhalarea picaturilor de saliva emise de un bolnav) sau prin obiecte recent contaminate. Se intalneste mai ales la copii, in particular in colectivitati (scoli). Grupa de varsta cea mai afectata este 5 – 15 ani.

Semne si simptome pentru oreion: Incubatia dureaza 11-21 zile, în medie 16-18 zile. Perioada prodromala poate fi urmarita numai în 25-30% din cazuri. Bolnavul de oreion prezinta: subfebriltate, sau febra moderata, discomfort, cefalee, indispozitie, dureri în zona retromandibulara, alimentele acre determina durere in zona glandelor parotide, semne meningeale in 15% din cazuri, rar eruptie eritematoasa maculopapulara, pana la 50% din cazurile de oreion pot fi asimptomatice.

Perioada de stare pentru oreion dureaza 7-10 zile si poate prezenta febra, cefalee, tumefactie la nivelul uneia din glandele parotidiene, dar peste l -2 zile în mare parte si a celeilalte, sensibila la palpare, pielea supraiacenta lucioasa neinfiltrata destinsa de culoare normala, dureri la masticatie, in cavitatea bucala orificiul canalului Stenon inflamat (rosu, proeminent) – simptomul Mourson, sfectarea glandelor submandibulare (submaxilarita) cu tumefactie: – frecvent bilaterala; – elastica, pastoasa; – nedureroasa; – insotita de edem periglandular, uneori cervical, afectarea glandelor sublinguale: – tumefactie; – edem; – jena în alimentatie, pancreatita: – debut brusc; – dureri epigastrice, sau „în centura”; – greturi, vome; – anorexie; – diaree, sau constipatie; – febra; – amilazurie si amilazemie crescute, afectarea sistemului nervos central: – meningita seroasa; – meningoencefalita cu lichid clar rareori; – se instaleaza mai frecvent ulterior parotiditei, dar poate preceda sau apare concomitent; – adesea evolueaza fara semne meningiene, manifestari extrem de rare: tiroidita, mastita.

Cauze pentru oreion: Paramyxovirusul parotiditei epidemice (virusul urlian) sau alte virusuri precum virusul Coxsackie (rar).

Masuri de profilaxie pentru oreion: izolarea cazurilor, deobicei la domiciliu – contactii copii vor fi supravegheati pe perioada de incubatie maxima pentru oreion (21 de zile) – imunizarea activa, cu vaccin viu atenuat, utilizat ca trivaccin in asociere cu cel antirujeolic si antirubeolic; protectia este de 95-98%. Este contraindicat la cei cu alergie la proteinele de ou, la cei cu imunodepresii importante, la gravide. Se administreaza dupa virsta de 1 an.


5 raspunsuri

  1. Yo mans, you are real good man, your site is cool. Medicine 4ever!!!

  2. bana, am si eu o problema , am oreion si asi vrea sa stiu ce urmari asi putea sa am, ma doare un pic in zona penisului, asta ar trebui sa ma puna pe ginduri?

  3. Oreionul este o boala care poate sa recidiveze??? Eu stiu ca o poti face o singura data. Este adevarat???

  4. Dr Laurentiu Craciunas

    De cele mai multe ori se face o singura data pentru ca exista un singur tip serologic al virusului, dar ca si in cazul varicelei, exista exceptii care intaresc regula.

  5. Am 46 ani. Am fost diagnosticat cu oreion. De 7 zile mi s-au umflat glandele. Imi puteti spune cam in cat timp se desumfla? Mentionez ca decand s-au umflat nu am iesit din casa. Va multumesc.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.