Rezultatele unui ultim studiu publicat recent in International Journal of Cancer sustine ca femeile care au o menopauza prematura, obtinuta prin ovarectomie bilaterala, au un risc crescut de a dezvolta cancer pulmonar.
Cercetatorii de la Universitatea din Montreal au concluzionat ca menopauza indusa chirurgical aproape ca dubleaza riscul de cancer pulmonar, comparativ cu femeile care au menopauza naturala.
Studiul a inclus 422 de femei cu cancer pulmonar si 577 de femei in lotul de control, toate apartinand de 18 spitale din Montreal si Quebec, Canada. S-au luat in evidenta caracteristicile socio-demografice, expunerile profesionale, istoricul medical si fumatul, menstruatia si sarcinile.
Femeile au fost considerate la menopauza daca ciclurile menstruale s-au oprit natural, chirurgical (prin histerectomie cu ovarectomie bilaterala) sau prin iradiere si chimioterapie. Media de varsta la femeile cu menopauza naturala a fost de 50 de ani, iar la cele cu menopauza indusa a fost de 43 de ani.
Menopauza indusa artificial, in special prin metoda chirurgicala, se asociaza cu vulnerabilitatea plamanilor cauzata de scaderea brusca a nivelului de estrogeni sau de terapia de lunga durata cu rolul de substitutie hormonala. Este nevoie de studii ulterioare pentru a clarifica.
Stimate Domn,
Am 41 de ani,sunt operata de cancer la san(nodul de 1.8cm in zona superioara cadran central)rezultatul la biopsie a fost – fara ganglioni cuprinsi,fara vascularizare-,analizele la V.Babes au iesit foarte bune(asa spune doctorul oncolog),nu mi s-au dat citostatice dar acum am fost trimisa sa scot preventiv ovarele deoarece inca am ciclu.Ce ma sfatuiti sa fac apropos de articolul de mai sus.Va multumesc
Draga doamna Mirela,
cand e vorba de cancerul de san si cancerul ovarian situatia este putin mai delicata. Am sa va dau cateva indormatii, dar decizia va trebui sa o luati impreuna cu medicul dumneavoastra.
Persoanele care au avut cancer la san datorat unei mutatii a genei BRCA (BReast CAncer) 1 sau 2 sau care au mai avut cazuri de cancer la san in familie au un risc crescut de a dezvolta cancer ovarian fata de persoanele care au avut cancer la san sporadic. Un studiu recent care a verificat riscurile de a dezvolta cancer ovarian dupa cancer la san a avut urmatoarele rezultate:
12.7% pentru gena BRCA1 si 6.8% pentru gena BRCA2, riscul fiind calculat in intervalul de 10 ani de la diagnosticarea cancerului la san. In cazul asta se recomanda ovarectomia bilaterala.
Femeile care au istoric familial de cancer la san SI cancer ovarian, dar nu au mutatie genetica a genelor BRCA, au un risc crescut de a dezvolta cancer ovarian dupa cancer la san, dar nu se cunoaste exact riscul.
Un alt studiu care a analizat riscul de cancer ovarian dupa cancer la san la femeile care au istoric familial DOAR de cancer la san, fara mutatia genelor BRCA, a concluzionat ca riscul de a dezvolta cancer ovarian nu este mai mare decat in populatia generala.
Sper ca veti face alegerea potrivita in cunostinta de cauza. Sanatate si numai bine!
Buna ziua,
Am 30 ani si acum doi ani mi-a fost extirpat ovarul stang impreuna cu trompa, cauza fiind prezenta unei tumori care din fericire a fost benigna.
Dupa operatie nu am urmat un tratament si nici nu am mai fost la un consult medical.
Vreau sa spun ca acum dupa doi ani de la operatie ma simt rau, am abdomenul umflat si dureros, inaintea fiecarei menstruatii am dureri abdominale (crampe) insotite de o senzatie de greata si diaree cu sange( melena) (am avut luna aceasta melena si m-am speriat ingrozitor. Va rog mult ajutati-ma nu mai vreau sa mai sufar o alta interventie chirurgicala . Poate fii un cancer?
La o ecografie abdominala pe care am facut-o acum cateva luni mi s-a spus ca ovarul este acolo nu a fost scos. De atunci ma tot gandesc ca poate s-au multiplicat celulele ramase rele sau bune.
Va multumesc
Buna seara Mirela,
Simptomele descrise nu tin de sfera ginecologica, indicat e un consult pe o sectie de interne.
Buna ziua, anul acesta sa depistat cancer la sîn, mia fost înlaturat sinul stîng, am facut 4 cure de chimioterapie, 20 de radiotetapie, si acum am fost operata pentru a mi se scoate ovarele, mi sa spus de acum încolo sa beau tamoximed pastile, am înteles ca ataca foarte mult ficatul. Întrebarea mea este dupa toate cele facute ca sa ma tratez, pot sa dau o analiza sau sa trec un aparat ca sa confirme însanatosirea sau ….
Salut Elena,
Nu exista niciun aparat minune. Medicul tau oncolog iti urmareste starea ta de sanatate. El este in masura sa faca teste ca sa vada daca te-ai vindecat sau nu.
Sanatate
La 37 de ani am suferit o operatie de histerectomie radical? cu anexectomie bilateral?. Au trecut 10 ani. Nimeni nu mi a prescris nici un tratament ajut?tor. La sâni am modific?ri, ?esutul glandular de transform? în ?esut adipos,am noduli, beningi, m-i s-a spus. ?i mai sunt câteva probleme dar sunt pe picioarele mele ?i e bine c? tr?iesc, pentru c? am avut trei interven?ii chirurgicale intr-un timp foarte scurt.