Oxidul Nitric (NO) Creste Rezistenta Bacteriilor la Antibiotice

Stie deja toata lumea (sau cel putin marea majoritate) ca bacteriile devin din ce in ce mai rezistente la tratamentul antibiotic, dozele necesare tratamentului antiinfectios fiind mult mai mari decat in decadele trecute. Problema rezistentei la antibiotice ar putea fi rezolvata prin 2 metode: ori se descopera noi antibiotice mai puternice, ori se scade rezistivitatea bacteriilor la antibioticele deja existente (sau se creste eficienta antibioticelor, depinde din ce unhhi privesti).

Cercetatorii de la NYU School of Medicine au publicat in revista Science un mecanism prin care bacterii ca Staphylococcus aureus si Bacillus anthracis dobandesc rezistenta la o plaja mare de antibiotice.

Studiul evidentiaza ca oxidul nitric (NO) este capabil sa reduca stresul oxidativ din bacterii si sa neutralizeze substantele antibacteriene. Daca se elimina acest mecanism de aparare bazat pe oxidul nitric, antibioticele devin mult mai potente la doze cu toxicitate mai mica.

Pana in 1987, oxidul nitric era considerat un gaz toxic, apoi s-a descoperit ca joaca un rol important in fiziologia mamiferelor. De atunci s-a reusit identificarea rolului oxidului nitric in multe procese fiziologice, de la invatare si memorare pana la reglarea presiunii arteriale, erectie peniana, digestie si lupta impotriva cancerului.

Noile descoperiri sugereaza ca prin folosirea inhibitorilor de NO-sintetaza, o enzime care produce oxid nitric la bacterii si oameni, bacteriile rezistente la antibiotice ar deveni mai sensibile la medicatia existenta acum pe piata.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.