In Romania anului 2014, datele statistice ne aratau ca existau 1.500.000 de persoane care sufereau de diabet zaharat, avand varsta cuprinsa intre 20-79 ani. Diabetul zaharat este o afectiune care apare atunci cand nivelul de glucoza din sange creste peste limita normala, iar organismul nu mai poate compensa cresterea, adica pancreasul nu mai este apt sa secrete insulina sau acest hormon nu isi exercita functia corespunzator. Insulina este singurul hormon din corpul uman care scade glicemia.
Diabetul zaharat se imparte in mai multe tipuri: I, II si diabet gestational. Vorbim despre diabet insulino-dependent in cazul diabetului de tip I. Pentru acest tip de diabet cercetatorii au incercat sa gaseasca o solutie mai buna, menita sa imbunatateasca viata bolnavilor care pana in momentul de fata sunt nevoiti sa isi injecteze zilnic insulina.
Aceasta solutie ingenioasa si moderna o reprezinta pancreasul artifical. Studiile pentru acest dispozitiv au inceput inca din anul 2007, dar abia in perioada imediat apropiata cercetatorii de la doua universitati prestigioase – Harvard si Universitatea de Medicina din Virginia, vor incepe etapa de testare a acestui dispozitiv pe pacienti.
Etapa de testare se va desfasura timp de 6 luni, atat in SUA cat si in Europa. Numarul de pacienti implicati este de aproximativ 240. Rezultatele studiilor vor fi comparate cu injectia clasica cu insulina. Apoi, in functie de rezultate 180 dintre acesti pacienti vor fi supusi la inca 6 luni de testari.
Trebuie avut in vedere faptul ca pancreasul artificial nu este o replica a pancreasului uman. Acesta este alcatuit dintr-o pompa de insulina cu un tub inserat sub piele si un senzor care este conectat la un smartphone si implicit la un anumit program. Astfel se administreaza automat doza de insulina necesara organismului in functie de activitatea fizica, de stress, oboseala sau alimentatie. Practic se va realiza o reglare a insulinei de finete, ceea ce prin metodele clasice, de pana acum nu era realizabil.
Decanul facultatii de Inginerie si Stiinte Aplicate de la Harvard – Francis Doyle sustine ca acest dispozitiv este capabil sa stabileasca o noua paradigma in tratamentul diabetului deoarece nu este un aparat cu o singura functie. Adica se adapteaza in functie de necesitatile organismului (MedlinePlus).
Insa pentru a putea fi folosit, trebuie sa se demonstreze ca este sigur (o doza mare de insulina poate provoca decesul) si eficient pe termen lung.