Parerea Mea Despre Fenomenul Mama Surogat

Prin definitie, mama surogat (mama naturala) este o femeie care poarta sarcina si naste un copil care va fi crescut de o alta familie (parinti sociali). Poate fi un embrion obtinut din gametii familiei sociale sau un embrion care nu are nici o legatura genetica cu viitorii parinti.

Principalul motiv pentru care se apeleaza la mame surogat este incapacitatea unui cuplu de a obtine un copil (sterilitate sau infertilitate).

Daca inteleg perfect motivele din spatele alegerii unei mame surogat cu embrion diferit genetic (cuplul isi doreste un copil si vrea ca in perioada intrauterina sa-i asugure conditiile cele mai bune – asta ca diferenta fata de o adoptie dupa un prim contact cu fatul dupa nastera lui, cand nu se stie ce fel de comportament a avut mama in timpul sarcinii), alegerea unei mame surogat pentru a purta o sarcina cu embrion din gametii parintilor sociali mi se pare fara substrat logic.

Daca parintii sociali nu au putut obtine singuri un copil inseamna ca au cel putin o problema de fertilitate (materna, paterna sau de cuplu). Problema de fertilitate are cel putin cauza genitala, adica localizarea modificarilor care impiedica dezvoltarea sarcinii e la nivel genital, asta daca nu e vorba de o boala sistemica (ori paterna, cand impiedica formarea normala a spermei, ori materna, cand impiedica ovulatia normala, fecundatia, implantarea sau orice alt fenomen care trebuie sa se desfasoare in mod normal in timpul unei sarcini, impiedicand astfel ducerea ei la bun sfarsit).

Cu alte cuvinte, embrionul care se formeaza din gametii celor 2 parinti pleaca din start cu sansa nesansa de a mosteni o eventuala problema genetica, cea care a determinat patologia care impiedica parintii sociali sa obtina ei singuri copilul respectiv.

De ce i-ai dori asta copilului tau?

Situatia se complica si mai mult cand se apeleaza la bunica pentru a fi mama surogat. Scrierea articolului mi-a fost inspirata de o stire citita pe abcNews conform careia o bunica si-a nascut propriul nepot social la 10 ani dupa ce a intrat in menopauza, asta pentru ca fiica ei nu a reusit sa duca la termen nici o sarcina.

Eu vad 3 probleme serioase:

  • mama sociala are o problema care o impiedica sa duca sarcina la termen, problema care se poate transmite intr-o masura si viitorului copil obtinut dintr-un ovul al acesteia
  • mama naturala intrata de 10 ani in menopauza, rezervele nutritionale abia ii ajung sa se sustina pe ea, are nevoie de suport hormonal pentru a mentine sarcina, iar controlul hormonal artificial nu e niciodata ca si cel natural
  • in timpul vietii intrauterine se dezvolta niste relatii intre mama si fat, relatii care pot avea efect cel putin ciudat asupra echilibrului psihologic din viitoarea familie largita: bunica (mama), parinti sociali, copil.

3 raspunsuri

  1. Din perspectiva psihologica,a purta o sarcina cu un copil strain necesita poate mai multa responsabilitate decat sarcina proprie;un rol important il joaca sprijinul din partea sotului,parintilor,trebuie constientizat faptul ca procedura fertilizarii si perioada sarcinii pot aduce un anumit risc pentru sanatatea mamei surogat…

  2. imi pare rau de raspuns dar este parerea mea domnilor si doamnelor :CAND O SA FITI DVS IN CAZUL ACELA DE A NU PUTEA AVEA COPII DIN ANUMITE MOTIVE ATUNCI SA VORBITI POATE PR UNII OAMENI ACEASTA ESTE SPERANTA LOR SI LA URMA URMEI FIECARE E LIBER SA FACA CE VREA.ASA CA NU JUDECATI INAINTE SA STITI SAU SA O TRAITI PE PROPIA PIELE .CU RESPECT RESPECTATII SI PE ALTII NU II CRITICATI

  3. Bravo Gabi! Nu este adevarat! Am cunoscut o persoana care si-a dorit un copil enorm de mult. A plecat tocmai in Australia pentru a putea gasi mama surogat pentru ca in tara ei nu avea voie sa faca asa ceva. A platit seci de mii de euro pentru ca la ea nu se putea forma celula, ceva manca oarecum celula ou. Dupa ceva timp a transferat celula din mama surogat la ea si a reusit sa aiba un baietel acum are 7 ani si findca stia ca nu poate face copii a facut sex neprotejat si la scurt timp a ramas insarcinta si surpriza acum are 2 copii facuti normal de ea, fara mama surogat!Intr-adevar e greu sa iti doresti si sa nu poti avea iar altii ii arunca la gunoi…:(

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.