Parerea Mea Despre Nasterea In Apa

De ce nu intr-un cuib de pene ca pasarile sau in spatiu ca sa nu fie gravitatie? Principalul motiv pentru care s-a introdus ideea de nastere in apa a plecat de la presupunerea ca daca fatul traieste in mediu acvatic in uter, ii va fi mai bine cand se naste daca ajunge intr-un mediu similar.

In ultimele sute de ani medicina adiacenta obstetricii a evoluat enorm de mult, iar daca ar fi sa punctez o descoperire esentiala mi-ar veni prima data in minte anestezia epidurala, care scuteste viitoarele mamici de un mare stress fizic si psihic datorat durerii nasterii.

Am scris mai demult despre nasterea prin centrifugare, iar nasterea in apa mi se pare o idee la fel de stralucita.

Mortalitatea adiacenta nasterii a scazut datorita eficientei asistentei la nastere, asistenta oferita in conditii de nastere normala cu moasa si medicul obstetrician avand acces usor la viitoarea mama. Acum, daca travaliul si expulzia fatului au loc intr-o cada cu apa e ca si cum nasterea ar fi asistata cu lumina stinsa, legat la o mana. Orice manevra obstetricala necesara in unele cazuri (dirijarea fatului prin largirea canalului vaginal, epiziotomie pentru prevenirea ruprurilor perineale etc etc) este incomodata de apa.

Mai mult decat atat, se stie ca un aspect important al nasterii este prima respiratie a bebelusului, efortul pentru el fiind nemasurabil. Cum il ajuta nasterea in apa sa faca acest prim pas important in viata?

Apoi, de multe ori nasterea este acompaniata de emisie de scaun sau urina din partea mamei, toate imprastiindu-se in apa daca e nastere moderna, iar bebelusul este supus riscului de a avea prima respiratie alcatuita din apa infectata decat din aer cum ar fi normal.

Am citit un articol publicat recent in American Journal of Forensic Medical Pathology, care prezinta cazul unui fat nascut la termen, dar decedat la cateva zile dupa ce a fost nascut in apa. Motivul decesului a fost insuficienta respiratorie si multiorganica datorata pneumoniei cu Pseudomonas aeruginosa consecutiva nasterii in apa. Alti bebelusi nascuti in apa au decedat prin inec.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.