Pe scurt despre aparatul urinar la femei si barbati

Acest articol are rolul de orienta pacientul urologic si de a-l face sa inteleaga cat mai bine problemele pe care le intampina. De asemenea multe dintre notiunile prezentate, recomandam sa faca obiectul unei aprofundari.

Pentru sexul masculin, tractului urinar este alcatuit din urmatoarele elemente: rinichi (organe de excretie – practic filtreaza apa si substantele din sange si le elimina sub forma de urina), uretere (cate unul pentru fiecare din cei 2 rinichi, organe cavitare sub forma de tub ce conduc urina de la nivelul rinichilor pana la nivelul vezicii urinare), vezica urinara (organ ce inmagazineaza urina pana la o anumita cantitate variabila, moment in care apare senzatia de urinare) si uretra (organ cavitar asemanator cu ureterele care conduce urina inmagazinata in vezica urinara pana la exterior).

sistem-urinar

De mentionat ar fi prostata, un organ cu rol copulator, situat imediat sub vezica urinara, organ ce poate sa afecteze prin patologia sa actul mictional (de urinare) pentru adulti dupa 45 de ani (hipertrofia prostatica benigna, adenocarcinomul prostatic – afectiuni ce pot da semne urinare – jet urinar intrerupt, urinari dese in cantitate mica, retentia de urina – evacuarea incompleta a vezicii, hematuria – sange in urina si disuria) si conexiunea de la acest nivel cu sistemul copulator – cele 2 fluide atat urina cat si sperma vor urma aceeasi cale – uretra.

Sistemul copulator incepe cu reteaua testiculara la nivelul scrotului (cu cele 2 tipuri de celule Sertoli si Leydig – unul cu rol in spermatogeneza, cealalat cu rol in productia de testosteron – hormon sexual masculin), epididimul, ductul deferent, veziculele seminale, prostata si traiectul amintit anterior.

Patologia urologica legata de sistemul reproducator de care se ocupa medicul urolog este pe scurt, urmatoarea: infertilitatea, tulburarile de dinamica sexuala, fimoza, parafimoza, tumorile testiculare, hidrocelul testicular (acumulare de lichid la nivel scrotal, uni sau bilateral cu produce cresterea in dimensiuni a scrotului), orhiepididimita, chistul epipidimar, stenozele de duct deferent, prostatita acuta sau cronica, hipertrofia prostatica si cancerul de prostata.

Pe scurt, patologia urologica in cazul barbatului urmareste atat problemele de tract urinar cat si pe cele de natura sexuala.

In ceea ce priveste femeile, situatia sta cu totul altfel. Aparatul reproducator feminin este complet separat de aparatul urinar, uretra este mult mai scurta si se deschide la exterior prin meatul uretral fara sa aiba nici o conexiune directa cu vaginul. De mentionat totusi, faptul ca datorita raporturilor anatomice de vecinatate ale meatului uretral cu vaginul si anusul, incidenta infectiilor urinare este multe mai mare pentru sexul feminin.

Patologia urologica care se intalneste la ambele sexe poate fi sintetizata pe scurt in felul urmator: litiaza urinara – calculi la nivelul rinichiului (litiaza renala), ureterelor, vezicii sau uretrei, hidronefroza – dilatarea rinichiului dintr-o cauza obstructiva cu reducerea parenchimului functional, tumorile renale, sindroame malformative (sindromul de jonctiune pielo-ureterala, megaureterele obstructive congenitale, refluxul vezico-ureteral si valve uretrale), stenozele ureterale, tumorile vezicale, vezica neurogena, stricturile.

2 raspunsuri

  1. Ff interesante subiectele,merei este bn de stiut cite cv un sait súper.Mar interesa si subiecte ca:dupa jisterectomie interanexiala functionarea hormonala sau vista sexuala dupao astfel de interventie Multumesc.

  2. Buna ziua am si eu o problema daca ma poate ajuta cineva ma doare p?r?ile genitale si intestinele si am fost la medici si ma trimite din doctor în doctor si uite a?a am ajuns la 2 ani ?i jum?tate de vinuri m? ustur? la urinat m? doare îmi iese niste zgrabunte care m? doare foarte r?u ?i m? strânge vena de desuptul penisului nu pot s? fac treaba mare m? stranguleaza CV va rog din suflet ajutatima ca numai pot

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.