Pilula Contraceptiva: Ce Este si Cum Functioneaza?

Am primit zilele astea un pliant de la Mihaela Docan, o colega din anul 6 care si-a facut timp sa-l scaneze si sa mi-l trimita chiar daca invata pentru examenul la dermatologie (unul dintre cele mai urate…), cu dedicatie speciala pentru cititoarele blogului, in ideea de a mai face putina educatie sexuala pe tema pilulelor contraceptive.

Este pilula contraceptiva sigura?

Pilula contraceptiva este medicamentul pentru care s-au facut cele mai multe cercetari si despre care s-a scris cel mai mult in istoria medicamentelor. Ca rezultat, medicii si consultantii de planning familial sunt foarte bine informati atunci cand este vorba de identificarea femeilor care ar putea face parte din ceea ce se numeste „categorie de risc”.

Noile pilule contraceptive combinate minidozate contin doze mult mai mici de hormoni decat versiunile anterioare. Pilulele in doza mica provoaca mai putine efecte adverse si sunt mult mai usor de tolerat. De asemenea, au efect redus asupra tensiunii arteriale, asupra metabolismului lipidic si a trombozelor si de aceea sunt prescrise la 70% dintre femeile care iau pilula combinata.

In general, riscul asociat utilizarii pilulei combinate in ziua de astazi este mult mai mic decat riscurile asociate cu sarcina si nasterea copiilor.

Este pilula contraceptiva de incredere?

Poti avea incredere in ea asa cum poti avea in tine! Luata conform prescriptiei, pilula contraceptiva este cea mai sigura metoda contraceptiva orala reversibila potrivita pentru femei – indiferent daca au avut copii sau nu.

In rarele cazuri cand pilula contraceptiva nu este eficienta, aceasta se datoreaza in principal cazului in care uiti sa iei una sau mai multe pilule la timpul potrivit.

Nu uita! Pilula contraceptiva

Anumite medicamente luate concomitent, de exemplu unele antibiotice, pot interfera cu eficienta pilulei contraceptive. Aminteste-ti mereu atunci cand trebuie sa iei alt medicament sa intrebi medicul.

Varsaturile sau diareea pot, de asemenea, afecta actiunea pilulei contraceptive (chiar daca ai fost bolnava o singura data). Foloseste suplimentar o metoda alternativa de contraceptie pana cand incepi o noua folie.

Important! Pilula contraceptiva

Pilula contraceptiva nu te va proteja impotriva bolilor cu transmitere sexuala (BTS). Singura protectie este folosirea prezervativului. Exceptand cazul in care te afli intr-o relatie de lunga durata cu cineva in care ai incredere, intotdeauna este o idee buna sa folosesti prezervativul.

Cum actioneaza pilula contraceptiva?

Atunci cand iei pilule contraceptive, hormonii sintetici similari celor produsi de corpul tau, iti controleaza ciclul menstrual. Ei actioneaza prin 3 mecanisme importante:

1. Ovulatia nu se produce, astfel nu este eliberat nici un ovul.
2. Consistenta mucusului din vagin se schimba, astfel incat in loc sa fie alunecos, favorabil penetrarii spermei, el ramane vascos si gros, asa cum ar fi in mod normal in perioada nefertila a lunii.
3. Nu se mai produce transformarea optima a mucoasei uterine necesara nidatiei si dezvoltarii unui ovul fecundat.

Care sunt hormonii din pilula contraceptiva?

Hormonii sexuali sunt mediatori chimici care influenteaza functiile de reproducere.

Pilula contraceptiva combinata disponibila azi contine 2 hormoni sintetici: un estrogen si un progestogen. Ambii sunt similari hormonilor produsi de organismul uman.

La administrarea pilulelor contraceptive, hormonii din continutul acestora inlocuiesc actiunea celor naturali. In timp ce hormonii produsi in mod natural de organism favorizeaza in functie de ciclu aparitia unei sarcini, hormonii din pilule, dimpotriva, previn aparitia sarcinii.

Programeaza-te la ginecolog pentru pilula contraceptiva!

Este foarte important sa mergi regulat la ginecolog pentru control, indiferent daca folosesti deja o metoda contraceptiva sau nu. Fara rusine, fara false prejudecati. Pentru a afla care este pilula contraceptiva care ti se potriveste, medicul ginecolog este singurul care iti poate face aceasta recomandare. Daca ti-e mai usor, poti ruga o prietena sa te insoteasca la cabinetul medicului ginecolog mai ales pentru prima vizita. Consultatiile periodice te vor ajuta sa ai mare grija de sistemul reproductiv, dar vor avea si un impact pozitiv asupra starii tale de bine.

Daca parintii tai nu stiu ca ti-ai inceput viata sexuala, nu trebuie sa fii speriata sa mergi la medic. Sfatul medicului este intotdeauna confidential si orice discutie de-a ta cu medicul sau cu asistenta va ramane intre voi.

296 raspunsuri

1 3 4 5
  1. Bună seara! Am și eu o nelămurire, dacă a mai trecut cineva prin asta sau dacă ma poate ajuta cineva. Trebuie sa iau 10 zile, de 2 ori pe zi duphaston(asta e a 3-a zi) după astea 10 zile, în prima zi de menstruație ar trebui sa încep belara, problema este ca deja încep să am scurgeri, nelămurirea mea este dacă continui până la 10 zile cu duphaston, sau iau deja belara?
    Mulțumesc!!

  2. Buna eu incep sa eau çerazette o ieau din prima zi la ciclului daca ciclu imi vine de ezemplu joi eau pastila de joi sau primn din folie .

  3. Buna ziua am si eu rugamintea sa mi se raspunda la o intrebare…am 19 ani iar acum cateva zile mi-am început viata sexuală am luat anticonceptionala yasmin iar după ce am luat-o am avut scurgeri (lichid alb)si dureri abdominale ..sunt protejata?mentionez ca partenerul si dat drumu in mine…

  4. Bună ziua am născut acum 8 luni iar menstruația încă nu mi-a venit, de 4 zile am început sa i-au anticoncepționale Cerazette și as vrea sa știu dacă sunt protejata? Mulțumesc anticipat!

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.