Placenta accreta reprezinta o anormalitate a fixarii plancentei in uter, vilozitatile acesteia patrunzand pana in miometru sau chiar mai adanc. Ea poate reprezenta un pericol in timpul nasterii sau dupa nastere deoarece nu se poate separa de uter, uneori cauzand sangerari severe.
Desi aceasta afectiune este rara, in ultimii 30 de ani s-a constatat o crestere a cazurilor de placenta accreta reflectata de numarul mare de nasteri prin cezariana, acesta fiind un factor de risc pentru placenta accreta. In prezent placenta accreta apare la aproximativ 1 din 2500 de nasteri.
Placenta accreta, increta si percreta
Factori de risc pentru placenta accreta
Placenta accreta apare cel mai frecvent in cazurile de placenta praevia cu interventii chirurgicale anterioare uterine inclusiv operatii de cezariana. La femeile cu o cezariana si placenta praevia actuala, riscul de placenta accreta este de 25%. Pentru femeile cu doua sau mai multe sectiuni de cezariana anterioare, acest risc creste pana la 40%.
Alti factori de risc ai placentei accreta includ:
– Varsta materna inaintata
– Fumatul
– Sindromul Asherman
– Nivel crescut al serului alfa-fetoproteina
Simptome si tratament pentru placenta accreta
Placenta accreta nu prezinta simptome. Placenta accreta poate provoca pierderi masive de sange. Acesta este un motiv pentru care histerectomia ramane probabil singurul tratament, la alegere. Printre alte metode de evitare a histerectomiei se numara si indepartarea manuala fortata a placentei de catre medic insa aceasta poate provoca pierderi mari de sange.
Examinare clinica in placenta accreta
Medicul va fi interesat de istoricul obstretical al femeii si va cere mai multe detalii despre interventiile chirurgicale anterioare ale uterului / cezariana si localizarea placentei in sarcina curenta daca aceasta se cunoaste. Aceasta informatie este extrem de importanta avand in vedere faptul ca placenta accreta apare frecvent la femeile cu placenta praevia si istoric chirurgical uterin.
Diagnosticul placentei accreta
Cand exista suspiciunea de placenta accreta, urmatoarele investigatii ar putea fi recomandate:
Ultrasunetele – Ecografia este metoda imagistica cel mai frecvent utilizata pentru diagnosticarea precoce a placentei accreta. Caracteristica cea mai comuna care ar sugera placenta accreta, este aspectul de „branza elvetiana” al placentei. Ecografia poate fi facuta de la 15 saptamani de sarcina dar este mai precisa la 20 de saptamani de sarcina sau mai mult.
RMN-ul poate fi folosit pentru a diagnostica placenta accreta. Cu toate acestea, atunci cand placenta este localizata posterior in uter, ecografia este mai indicata.
Serul matern alfa-fetoproteina- pana la 45% din femeile cu placenta accreta au niveluri crescute de AFP.
In cazurile de placenta accreta, consilierea maternala este recomandata pentru a planifica nasterea si a stabili eventualele interventii pe parcursul nasterii.