Placenta Praevia + Poze

Placenta praevia este o forma de insertie anormala a placentei, realizata in intregime la nivelul segmentului inferior, prae via, adica inaintea prezentatiei.

placenta praevia
Placenta inserata normal VS Placenta praevia

Chiar daca sunt rare, sarcinile cu placenta praevia si placenta accreta au o frecventa mare a complicatiilor. Hemoragia are incidenta cea mai mare, iar diagnosticarea precoce reduce riscurile pentru mama si fat

Clasificarea placentei praevia

Placenta praevia se clasifica in functie de pozitia relativa fata de orificiul cervical intern. La placenta praevia laterala, marginea inferioara a placentei este situata la mai mult de 5 cm fata de orificiul cervical intern. La placenta praevia marginala, marginea inferioara a placentei atinge orificiul cervical intern. La placenta praevia partial centrala, placenta ocupa partial orificiul cervical intern, iar la placenta praevia centrala (totala), placenta acopera in intregime orificiul cervical intern.

Tipuri de placenta praevia: centrala, partial centrala, marginala, laterala
Tipuri de placenta praevia: centrala, partial centrala, marginala, laterala

Cum apare placenta praevia?

Nu se cunoaste exact etiologia placentei praevia, dar exista cateva ipoteze care explica modul de formare a placentei praevia. Placenta praevia este observata mai frecvent in trimestrul al doilea de sarcina, iar de multe ori se rezolva odata cu dezvoltarea sarcinii datorita migrarii aparente a placentei.

La inceput, placenta ocupa intre 1/3 si 1/2 din suprafata interna a uterului, iar la termen doar 1/4 – 1/6 datorita cresterii uterine, ceea ce permite migrarea aparenta. In primele 7 luni de sarcina, portiunea superioara a uterului creste cu o rata mai mare din cauza abundentei fibrelor musculare, iar segmentul inferior se dezvolta mai mult la sfarsitul sarcinii. Prezenta unei cicatrici uterine din cauza unei nasteri prin cezariana, de exemplu, poate impiedica raspunsul placentei la aceasta crestere diferentiata a regiunilor uterine, consecinta fiind ramanerea placentei in zona inferioara (placenta praevia).

Factori de risc pentru placenta praevia

Pe langa nasterea prin operatie cezariana mentionata anterior, fumatul creste riscul de placenta praevia prin mecanism hipoxic. Nicotina are efect vasoconstrictor asupra vascularizariei uteroplacentare, iar placenta incearca sa contrabalanseze deficitul vascular prin cresterea suprafetei.

Sarcina multipla este un alt factor de risc pentru placenta praevia datorita volumului mai mare al placentei in acest caz.

Semne si simptome pentru placenta praevia

Cea mai frecventa manifestare a placentei praevia este prin sangerare in timpul unei sarcini normale, fara ca aceasta sa fie insotita de durere sau contractii. Sangerarea initiala are loc cel mai frecvent in al doilea trimestru, iar aceasta se poate repeta pana la sfarsitul sarcinii. Stimulul cel mai probabil al sangerarii este un examen vaginal sau activitatea sexuala in timpul sarcinii, abundenta sangerarii fiind corelata cu gradul placentei praevia.

Tratamentul placentei praevia

In cursul sarcinii se recomanda repaus la pat si tratament cu antispastice musculotrope. Trebuie urmarita sangerarea, iar in caz de hemoragie abundenta se decide terminarea sarcinii prin operatie cezariana in scop vital pentru mama.

In cursul travaliului, daca placenta praevia este centrala sau partial centrala, se recurge la nastere prin operatie cezariana.

1 raspuns

  1. Buna! Daca am placenta previa ,ridicat? 10 cm de colul uterin se poate na?te natural ?

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.