Poliomielita: cauze, transmitere, simptome, diagnostic, preventie

Polio sau poliomielita este o boala virala, extrem de contagioasa, ce poate provoca paralizie, dificultati respiratorii si chiar moartea bolnavului. Copiii cu varste mai mici de 5 ani sunt cei predispusi la a contracta aceasta boala, fata de orice alta categorie de varsta. Conform Centrului pentru Prevenirea si Controlul bolilor, in urma epidemiei din 1916, au decedat in jur de 6000 de persoane si au ramas paralizati alti 27.000.

Cauzele poliomielitei

Poliomielita este cauzata de un virus care poarta numele de poliovirus. Acesta are drept material genetic ARN (acidul ribonucleic, unul dintre cei doi acizi nucleici care contin informatia genetica) si odata patruns in organism se localizeaza la nivelul sistemului digestiv, mai precis la nivelul tractului gastro-intestinal, dar si la nivelul faringelui (orofaringelui).

Transmiterea poliomielitei
Acest virus se transmite de la om la om prin intermediul materiilor fecale. Persoanele care locuiesc in conditii insalubre, care nu au apa potabila, se pot infecta prin consumarea apei infectate de reziduuri umane, care pot contine acest virus. Mai mult decat atat, virusul se poate raspandi si consumand apa sau mancare care a luat contact direct cu o persoana infectata de poliovirus. Conform clinicii Mayo, acest virus este atat de contagios, incat cei care locuiesc impreuna cu persoana sau persoanele bolnave de poliomielita au riscul de a dezvolta la randul lor boala.

ATENTIE! Femeile insarcinate, persoanele tarate imunitar (care au sistemul imunitar slabit) precum cei care sufera de HIV sau copiii sub varsta de 5 ani sunt cei mai susceptibili de a contracta acest virus ce pune viata in pericol. Daca nu sunteti vaccinati impotriva virusului, cu atat mai mult sunteti expusi riscului de a va imbolnavi de poliomielita, de aceea trebuie sa aveti in vedere ca nu sunt indicate calatoriile in zonele care s-au confruntat recent cu astfel de epidemie, nu trebuie sa fiti in preajma bolnavilor de polio, sa nu va expuneti excesiv stresului si sa nu va indepartati amigdalele.

Tipuri de poliomielita

Exista trei tipuri de poliomielita:
Poliomielita subclinica – Aproximativ 95% dintre cazuri se incadreaza in aceasta categorie, iar pacientii nu experimenteaza simptome, dar nu este o regula. Aceasta forma de poliomielita nu afecteaza sistemul nervos central.
Poliomielita non-paralitica – Nici acest tip nu afecteaza sistemul nervos central, deci nu produce paralizie, ci doar simptome usoare ale gripei porcine.
Poliomielita paralitica – Este tipul cel mai rar si totodata forma cea mai severa care produce paralizia pacientului. Exista trei tipuri de poliomielita paralitica: poliomielita spinala ce afecteaza maduva spinarii, poliomielita bulbara ce afecteaza trunchiul cerebral si poliomielita bulbo-spinala care afecteaza atat maduva spinarii cat si trunchiul cerebral.

Simptomele poliomielitei

Tipul subclinic – Daca apar totusi simptome, acestea dureaza in jur de 72 de ore sau mai putin si pot cuprinde:

 • Dureri de cap
 • Dureri de gat
 • Febra
 • Greata
 • Stare de disconfort general

Tipul non-paralitic – Dureaza un interval mai mare de timp: De la cateva zile pana la cateva saptamani.

 • Febra
 • Durere de gat in absenta unei afectiuni a sistemului respirator superior care sa justifice durerea
 • Dureri de cap
 • Greata
 • Oboseala
 • Reflexe anormale
 • Probleme cu deglutitia si/sau respiratia
 • Dureri de spate si de gat, rigiditate la nivelul lor
 • Dureri de brate si de picioare, insotite de rigiditate
 • Spasme musculare

Tipul paralitic: Initial, acesti pacienti prezinta simptomele poliomielitei non-paralitice. Apoi apar urmatoarele simptome:

 • Pierderea reflexelor
 • Spasme musculare insotite de dureri musculare severe
 • Paralizie brurca (temprorara sau permanenta). Poate sa apara si paralizia totala, dar este rara. Doar 1% dintre toate cazurile de polio este intalnita acest tip de paralizie. Dintre pacientii care vor suferi de paralizie, aproximativ 10% decedeaza, deoarece paralizia ataca si muschii respiratori.
 • Deformarea membrelor

  poliomielita

  Diagnosticul poliomielitei
  Medicul isi poate da seama ca este vorba despre poliomielita, in urma examinarii fizice a pacientului care prezinta simptomele de mai sus. Pentru a confirma diagnosticul sunt necesare investigatii mai amanuntite, precum: exudatul faringian, analiza a lichidului cerebrospinal. Aceste teste se afectueaza pentru a dovedi prezenta poliovirusului.

  Tratamentul poliomielitei
  Din nefericire nu exista niciun tratament pentru a vindeca poliomielita. Tot ceea ce se poate face, este ameliorarea simptomelor. Se recomanda repaus total, la pat. Se pot administra calmante pentru durere, antibiotice pentru infectiile urinare asociate, ventilatoare portabile pentru a compensa necesitatile respiratorii. Persoanele care sufera de paralizie temporara, pot urma apoi programe de terapie fizica pentru refacerea musculaturii si redobandirea mobilitatii. In formele avansate, pentru a ajuta deplasarea pacientului se impune necesitatea unui scaun cu rotile.

  Prevenirea poliomielitei

  Cea mai buna modalitate de preventie este vaccinarea. Conform schemei de vaccinari, pentru Romania, aprobata de Ministerul Sanatatii, copiii primesc mai multe doze de vaccin antipolio.

  Prima doza se face la varsta de 2 luni a sugarului. Este vorba de acel vaccin hexavalent; diftero- tetano- pertussis acelular- poliomielitic– HaemophilusB- hepatitic B (dTPa-VPI-Hib-HepB).

  A doua doza se face la varsta de 4 luni. A treia doza se face la varsta de 11 luni. Ambele sunt identice cu primul, deci este vorba tot despre vaccinul hexavalent.

  A patra doza se face la varsta de 6 ani. Este vorba despre vaccinul tetravalent; diftero- tetano- pertusis acelular- poliomielitic (dTPa – VPI / VPI).

  Ultima doza, cea de a cincea se face la varsta de 8 ani si este vorba despre vaccinul poliomielitic inactivat (VPI).

  Toate aceste vaccinari vor fi efecutate la cabinetul medicului de familie de care apartineti. Aceasta schema de vaccinari a suferit si va suferi modificari de-a lungul timpului pentru a obtine o imunizare eficienta.

  Efectele adverse severe in urma vaccinarii sunt rare! Cu toate acestea, unii pot experimenta o durere usoara in zona in care a fost injectat vaccinul sau reactii alergice usoare.

  In 2014, 3 tari inca se confruntau cu epidemia de poliomielita – Afganistan, Nigeria si Pakistan. De mentionat este si faptul ca luna trecuta, in Ucraina au fost depistate 2 cazuri de poliomelita, la doi copii cu varste cuprinse intre 10 luni si 4 ani. Ambii copii provin din sud-vestul Ucrainei, regiune ce se invecineaza si cu tara noastra, deci nu putem spune ca nu suntem expusi riscului de a dezvolta poliomielita, cu atat mai mult cu cat se refuza vaccinarea.

  Ultimul caz de polio in Romania a fost intalnit in anul 1992, in cazul unui copil de etnie roma din judetul Giurgiu, care nu fusese vaccinat.

  In concluzie, poliomielita este o boala avand consecinte grave si ireversibile, deci trebuie tratata ca atare cu atat mai mult cu cat nu exista tratament care sa vindece, ci poate fi doar prevenita. Statisticile oferite de Organizatia Mondiala a Sanatatii indica o scadere a cazurilor de poliomielita asociate cu vaccinarea. Astfel, din 1988, de la aproximativ 350 000 de cazuri, prin intermediul programelor globale de vaccinari s-a redus numarul de infectari cu virusul poliomielitei la 416 in toata lumea, pana in anul 2013.

2 raspunsuri

 1. calugarescu

  MUltumesc foarte mult. Cu bine!

 2. la adult cum se procedeaza cu vaccinarea anti polio?
  Multumesc

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.