Premiul Nobel In Chimie 2008

AequoreaOsamu Shimomura, om de stiinta si membru al Laboratorului de Biologie Marina a primit Premiul Nobel in Chimie pentru desoperirea Proteinei Verde Fosforescent, una dintre cele mai importante unelte in stiinta contemporana si medicina pentru iluminarea vietii la nivel microscopic.

Dr. Shimomura imparte premiul cu Martin Chalfie de la Universitatea din Columbia si cu Roger Y. Tsien de la Universitatea din California. A observat o molecula verde fosforescent la meduzele Aequorea in anul 1961. Apoi a extras molecula de la 10.000 de indivizi, a purificat-o si a catalogat-o ca proteina. Proteina lumineaza fosforescent cand se afla sub incidenta razelor ultraviolete. Cu ajutorul proteinei verde fosforescent, oamenii de stiinta au reusit sa observe procese ca dezvoltarea neuronilor si creier sau diseminarea celulelor canceroase.

Dr. Shimomura este al 57-lea membru al MBL (Laboratorul de Biologie Marina) care primeste Premiul Nobel.

Nascut in Kyoto, Japonia, in data de 27 august 1928, Osamu Shimomura a absolvit Colegiul de Farmacie din Nagasaki in 1951 si a lucrat ca student in cercetare la laboratorul Profesorului Hirata din 1955 pana in 1958.

Adaptat dupa cumunicatul de presa

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv. Ofera cat mai multe detalii (varsta, simptome, analize, rezultate etc) pentru a putea primi un raspuns adecvat. Nu este nevoie sa trimiti aceeasi intrebare de mai multe ori, o singura data e suficient. Te rog retine articolul la care ai trimis intrebarea sau aboneaza-te sa primesti atentionare pe email. Daca intrebarea este complexa, iar explicatiile necesita mai mult de 100 de cuvinte, foloseste forumul medical.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: aici.

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.