PREMIULUI GHEORGHE BENGA – Descoperitorul Canalelor de Apa Aquaporina 1

REGULAMENTUL DE ACORDARE A “PREMIULUI GHEORGHE BENGA – descoperitorul canalelor de apa aquaporina 1”

1. Premiul Gheorghe Benga se acorda pentru o lucrare stiintifica originala din domeniul biomedical fundamental, realizata intr-un laborator al unei unitati de invatamant superior sau de cercetare stiintifica din Romania, unitate acreditata de catre forurile nationale competente.

2. Premiul Gheorghe Benga se acorda pentru o lucrare stiintifica publicata intr-o revista cotată ISI, in anul calendaristic anterior celui in care se acordă Premiul sau, pentru un ciclu de lucrari stiintifice publicate, dintre care una sa fi fost publicata intr-o revista cotata ISI in anul anterior.

3. Premiul Gheorghe Benga se acorda unui singur laureat, care este autorul principal al lucrarii publicate. Autorul principal este cel care, pe lucrare, este indicat drept autor cu care se face corespondenta („corresponding author”). Premiul se poate acorda si pentru doi sau maximum trei laureati, daca pe lucrarea publicata se specifica „acesti autori au contribuit in mod egal la cercetare”.

4. Candidaturile la Premiul Gheorghe Benga vor fi expediate de catre autorii lucrarii (lucrarilor) propusa(e) pentru premiere pana la data de 15 septembrie a fiecarui an pentru lucrari publicate in anul anterior.

5. Candidatii vor expedia documentele aferente candidaturii, in 3 exemplare, printr-un serviciu de curier cu livrare direct la destinatar, pana la data de 15 septembrie, ora 15, pe adresa: Prof. Ghe. Benga, Catedra de Biologie Celulara si Moleculara, Universitatea de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu “din Cluj-Napoca, Str. Pasteur nr. 6, 400349 Cluj-Napoca.

Documentele necesare sunt urmatoarele:

a) Lucrarea (sau lucrarile) propuse pentru premiere, tiparite, impreuna cu copia copertii revistei si cuprinsul numarului, in care s-a(u) publicat lucrarea (lucrarile). in cazul in care autorul nu dispune de extrase originale („reprints”) se accepta si copiile lucrarii (lucrarilor), dar cu figurile exact asa cum au fost publicate (color etc).

b) Un autoreferat in care sa se precizeze ca lucrarea nu a mai fost publicata anterior si sa se sublinieze in ce consta originalitatea lucrarii fata de alte lucrari publicate care au abordat aceeasi tema.

c) Un scurt Curriculum Vitae al candidatului cu adresa postala completa (inclusiv codul postal), de la locul de munca si de la domiciliu, cu numere de telefon (si fax daca este cazul) si adresa e-mail.

d) O declaratie pe proprie raspundere in care sa specifice ca nici o parte a lucrarii pe care o propune pentru evaluare nu contine elemente de plagiat si ca s-au citat corect, integral, toate lucrarile pe aceeasi tema publicate in reviste cotate ISI si Medline. De asemenea, autorul(ii) se angajeaza, in cazul acordarii Premiului Gheorghe Benga, ca lucrarea respectiva sa nu mai fie publicata integral sau partial in alta publicatie (inclusiv sub forma de trecere in revista sau monografie), decât cu mentionarea ca partea republicata face parte dintr-o lucrare originala premiata (se va mentiona Premiul Gheorghe Benga si anul acordarii).

6. Lucrarile depuse vor fi evaluate de catre o comisie compusa din cel putin 3 membri, care constituie Comitetul Premiului Gheorghe Benga. Comitetul isi alege un presedinte si un secretar. Mandatul membrilor Comitetului este pe o perioada de 5 ani, cu posibilitatea realegerii pentru inca o perioada de 5 ani. Pe durata cât fac parte din Comitet nici o lucrare ce are drept coautor unul din membrii Comitetului nu poate fi premiata.

7. Comisia poate solicita referate de analiza a lucrarilor depuse pentru evaluare de la specialisti ai domeniului lucrarii, din România sau din strainatate.

8. Evaluarea lucrarilor se va face in decurs de 30 de zile de la primirea lor. in final, toate lucrarile se vor supune votului secret al Comitetului. Fiecare membru al Comitetului poate acorda votul sau numai unei singure lucrari. Se declara câstigatoare lucrarea care intruneste cel putin 2 din cele 3 voturi ale membrilor Comitetului. Daca nici o lucrare nu intruneste 2 voturi, se reia votarea cu lista lucrarilor care au obtinut un vot. Daca nici la a doua votare nici o lucrare nu primeste cel putin doua voturi, nu se acorda Premiul Gheorghe Benga pe acel an.

9. Rezultatul votului se comunica tuturor candidatilor in scris. De asemenea, se anunta prin mijloacele de informare in masa, imediat dupa votare.

10. Nu se accepta contestatii. Candidatii respinsi pot candida in anii urmatori, dar cu o alta lucrare.

11. Laureatii Premiului Gheorghe Benga nu mai pot candida in alt an.

12. Premiul in valoare de 1000 RON se inmâneaza in luna decembrie a fiecarui an, in cadrul Zilelor Universitatii de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu “.

1 raspuns

  1. chicu sergiu adrian

    Doamnelor si Domnilor,
    „Premiul Gheorghe Benga se acorda unui singur laureat, care este autorul principal al lucrarii publicate. Autorul principal este cel care, pe lucrare, este indicat drept autor cu care se face corespondenta (“corresponding author”)”.
    Nu as fi de acord cu formularea din punctul respectiv al regulamentului de mai sus. De obicei daca nu cumva intotdeauna primul autor are contributia esentiala. Exista situatii in care primul autor este de fapt singurul autor care din diverse motive nu poate publica singur sau in mod direct.
    Asadar, laureatul ar trebuisa fie autorul principal, chiar daca nu este „corresponding author”.
    Cu salutari prietenesti, Sergiu Adrian Chicu

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.