Presa Romana Analizeaza Etica Medicala

Descrierea scenariului: a aparut virusul gripal A(H1N1), au aparut primele infectii in randul oamenilor, au aparut si primele decese, autoritatile au demarat producerea de vaccin pentru gripa noua, au urmat testarile, iar dupa o perioada in care s-au exclus reactiile adverse inacceptabile, s-a inceput vaccinarea populatiei. Pentru ca vaccinul initial era testat doar pe adulti, inaintea inceperii vaccinarii copiilor trebuie testat si pe copii. Asta se intampla acum.

Jurnalistii de la Romania Libera au preluat modelul Realitatea TV si s-au pus pe facut investigatii cu camera ascunsa.

Asa au ajuns ei sa descopere ca familiile copiilor care sunt inclusi in studiul eficientei vaccinului primesc 600 de Euro. Le-as fi inteles punctul de vedere daca insistau pe faptul ca la nivel de individ nu e normal ca familia sa decida expunerea copilului la unele posibile riscuri ale vacinarii. E o problema de etica, daca te uiti in detaliu esti categoric impotriva unor astfel de testari in care altii (parintii) decat individul in sine (copilul) decid includerea in studiu, chiar daca, legal, parintii iau decizii si sunt responsabili de ce se intampla copilului pana la 18 ani.

Daca te gandesti apoi la imaginea de ansamblu, la faptul ca fiecare medicament e testat astfel inainte de includerea pe piata (da, chiar si cele pe care le dai copilului cand esti disperat ca are febra de 40 C, de exemplu, si alea au fost testate similar pe copii fara a se sti ce riscuri prezinta), incepi sa gasesti o logica a ce se intampla. Nu e Romania prima tara in care se testeaza copii, nu la noi s-a inventat conceptul.

Repet, le-as fi inteles punctul de vedere si as fi simpatizat cu el daca se insista pe aspectul asta, dar NU, nu asta e problema jurnalistilor, ei sunt de fapt indignati si nemultumiti de faptul ca oficial nu se remunereaza participarea la studiu, dar neoficial, familiile primesc 600 de Euro…

Si titlul e deplasat: Incognito in laboratoarele secrete din Arad si Timisoara: 600 de euro pentru copiii-cobai… laboratoarele nu sunt secrete, si populatia si autoritatile stiu de ele. Asocierea termenului cobai nu face altceva decat sa induca o imagine falsa.

Nici cum nu e bine cu vaccinul asta, si cu nici un vaccin in general. Cand se incepe vaccinarea populatiei sunt vociferari ca nu s-a testat destul, cand se testeaza sunt probleme ca se testeaza pe oameni… dar oare care ar fi solutia cea mai buna? Sa nu se mai faca vaccinuri/medicamente/produse farmaceutice?!

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.