Prevalente Boli Digestive: Barbati vs Femei

Articolele anterioare au descris diferentele intre barbati si femei cand vine vorba de boli cardiace si respiratorii, iar acum e randul bolilor digestive.

Boli digestive – Barbati

Ulcer duodenal = localizare duodenala a bolii ulceroase, caracterizata prin pierdere de pierdere de substanta la nivelul mucoasei duodenale (pana la nivelul stratului muscular al mucoasei) si exprimata clinic printr-un sindrom dureros epigastric si dispeptic, cu ritmicitate alimentara si evolutie periodica sezoniera. In cursul evolutiei cronice se poate complica cu: hemoragii, perforatii si stenoza pilorica.

Boli digestive – Femei

Ulcer gastric = Localizare gastrica a bolii ulceroase, caracterizata prin pierdere de substanta la nivelul mucoasei gastrice (pana la nivelul stratului muscular al mucoasei), cel mai adesea pe mica curbura sau pe antru. Manifestari clinice: sindrom dureros epigastric si dispeptic, cu ritmicitate alimentara si evolutie periodica sezoniera. Complicatii: hemoragii, perforatii, stenoze.

Colecistita = inflamatie acuta sau cronica a veziculei biliare, asociata frecvent cu litiaza, de natura infectioasa, prin invazia germenilor patogeni provenind din duoden.

Litiaza biliara = Colelitiaza = prezenta si formarea de calculi la nivelul cailor biliare. Calculii pot fi colesterolici (peste 60% colesterol si transparenti la radiatiile X), pigmentari (formati din bilirubinat de calciu si secundari unei anemii hemolitice sau unei infectii a cailor biliare), calcici (continand indeosebi carbonat de calciu asociat cu constituentii mentionati anterior) sau micsti (formati din colesterol, pigmenti si saruri de calciu in proportii variabile).

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.