Prevalente Boli Respiratorii: Barbati vs Femei

Scriam ieri despre prevalentele diferite ale bolilor in functie de sex, mai exact despre bolile cardiace. Azi a venit randul bolilor respiratorii unde, de-asemenea, exista diferente intre barbati si femei:

Boli respiratorii – Barbati

Bronhopneumopatie obstructiva cronica = ansamblul bolilor respiratorii ce determina o insuficienta ventilatorie obstructiva, adica: bronsita cronica, astm, emfizem pulmonar.

Bronsiectazie = boala determinata de cresterea permaneta si ireversibila a calibrului mai multor bronhii cu ruperea structurii musculoelastice si a terminatiei in fund se sac, insotita de obliterarea definitiva a bronhiilor mici situate in aval.

Boli respiratorii – Femei

Astm bronsic = sindrom respirator cronic determinat de cauze multiple, caracterizat prin crize de dispnee paroxistica de tip expirator, urmate de regula de o expectoratie mucoasa.

Sa nu se inteleaga ca barbatii nu pot suferi de astm bronsic, ar fi complet eronat. Este doar o prevalenta crescuta pentru sexul feminin, dar sunt si barbati astmatici. La fel si pentru bronhopneumopatie obstructiva cronica sau bronsiectazie (si femeile sufera de aceste boli).

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.