Prezentare De Caz: Chist Epidermal Dupa Mutilare Genitala

Referitor la practica circumciziei la femei, spuneam atunci ca printre complicatiile imediate se numara cele infectioase si hemoragice, dar se pare ca si pe termen lung exista unele riscuri semnificative.

Circumcizia la femei se numeste si mutilare genitala, fiind definita de Organizatia Mondiala a Sanatatii ca o procedura care include excizia partiala sau totala a organelor genitale feminine externe, indiferent de motiv (cultural sau nu). Complicatiile depind de severitatea mutilarii initiale, majoritatea instalandu-se imediat, cu exceptia unora care apar dupa cativa ani.

Termenul de chist de incluziune epidermala a fost bine documentat in literatura medicala si poate afecva clitorisul, vulva sau vaginul.

Un astfel de caz a fost descris in ultimul numar al revistei Fertility and Sterility si este reprezentat de o femeie de 37 de ani, emigrata in Statele Unite.

La consultul ginecologic anual a descris disconfort crescand in intensitate odata cu mersul. Acesta era determinat de o masa crescuta „deasupra vaginului in ultimele 6 luni”. In tot acest timp, contactul sexual nu putea fi tolerat din cauza durerii la penetrare.

Nu au existat traume recente ale perineului, dar la varsta de 7 ani a suferit circumcizie in Guinea, emigrarea avand loc la varsta de 24 de ani. Nu au fost raportate simptome de acompaniament in timpul urinatului, infectii genitale, incontinenta urinara sau dismenoree, pacienta avand in antecedente 4 sarcini incheiate fara complicatii.

chist epidermal
Chist epidermal

La examenul ginecologic a putut fi evidentiata o masa de 5 x 4 cm, mobila, moale, localizata in regiunea periclitorideana dreapta. Restul examenului a fost in limite normale, iar operatia de inlaturare a chistului s-a facut sub anestezie generala.

Intraoperator s-a descoperit prezenta tesutului subcutanat incapsulat, avand o delimitare clara fata de pielea inconjuratoare. Chistul a fost disecat usor, operatia decurgand fara complicatii.

excizie chist epidermal
Excizie chist epidermal

Ulterior, evolutia a fost favorabila, pacienta raportand imbunatatirea starii de sanatate si contact sexual nedureros.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.