Dermatita autoimuna la progesteron este o reactie de hipersensibilitate rara la progesteronul secretat de organism sau administrat dintr-o sursa externa, caracterizata printr-o eruptie cutanata periodica, aparuta in faza luteala a ciclului menstrual. In unele cazuri, reactia alergica este suficient de intensa incat sa se ajunga la anafilaxie.
Simptomele apar cu 3-10 zile inainte de menstruatie fiind asociate cresterii nivelului de progesteron dupa ovulatie, nivel care scade inainte de instalarea menstruatiei urmatoare. Patogeneza nu este cunoscuta, dar caracterul autoimun este sugerat de prezenta anticorpilor IgG anti progesteron.
In cazul reactiilor anafilactice, autoinjectarea adrenalinei este salvatoare, iar leziunile cutanate pot fi controlate cu corticosteroizi adminitrati local sau sistemic. Tratamentul cu agenti care blocheaza ovulatia mentine progesteronul la nivele scazute, iar in cazurile extreme se recurge la tratamentul definitiv obtinut prin ovarectomie bilaterala.
Este de la sine inteles ca in aceste cazuri sarcina este exclusa pentru ca se asociaza cu nivele de progesteron mult crescute, la fel si contraceptia hormonala, iar abordarea medicala are ca tinta desensibilizarea pacientelor la progesteron.
Revista Fertility and Sterility a publicat in ultimul numar o suita de 6 paciente suferind de dermatita autoimuna la progesteron, iar mai jos le-am selectat pe cele mai interesante 2.
Prima pacienta avea 43 de ani si suferea de infertilitate primara pentru care urma al 3-lea ciclu de fertilizare in vitro. In timpul celui de-al 3-lea ciclu au aparut primele erupti pe abdomen si edeme periorbitale, cu durata de cateva ore dupa injectiile cu progesteron. In antecedentele medicale avea alergie la unele alimente si rinoconjunctivita alergica.
A doua pacienta avea 39 de ani si s-a internat cu eruptii cutanate pruriginoase care acopereau intregul cap, sanii si zona inghinala, aparitia lor fiind ciclica, cu 10 zile inainte de menstruatii. In istoricul medical avea rinita alergica si astm. Primele eruptii au aparut odata cu prima sarcina si s-au intensificat dupa a doua si a treia. La un moment dat a urmat si tratament contraceptiv hormonal, iar dermatita s-a intensificat. Corticosteroizii administrati oral au ajutat, dar eruptia aparea sever la incetarea tratamentului.
Prieto-Garcia. Desensitization in progesterone dermatitis. Fertil Steril 2011.
S-au facut teste cu expunere cutanata la progesteron, iar reactiile au fost comparate cu un lot martor de 10 femei sanatoase pentru a confirma dermatita autoimuna la progesteron. Ulterior fiecare pacienta a inceput un tratament particular cu scopul de a obtine desensibilizarea necesara purtarii unei sarcini.
Primei paciente i-au fost administrate supozitoare intravaginale cu doze crescande de progesteron pana s-a ajuns la 100 mg (cat era doza initiala de inducere a ovulatiei si implantarii in protocolul de fertilizare in vitro)
A doua pacienta a primit o combinatie zilnica de 1 mg etinodiol diacetat si 35 mg estrogen.
Protocoalele de tratament au fost stabilite pe baza celor existente pentru alte substante, iar rezultatele au fost favorabile pentru toate pacientele. Este prima dovada ca se poate face desensibilizare la progesteron pentru tratamentele de fertilizare in vitro, rezultand sarcini sanatoase.
Buna!
sunt insarcinata in 12 saptamani, la indicatia med. ginecolog am luat Arefam 200 mg de 2 ori pe zi de la 4 saptamani de sarcina, cand suspectam o sarcina extrauterina, dar s-a dovedit a fi ca e intrauterina si durerile mari ce le aveam proveneau din cauza ca aveam niste hematoame, sarcina nu era fixata bine. Pe la 9 saptamani de sarcina am inceput sa simt o senzatie de usturime si arsura, am intrerupt medicamentul pt 3 zile cand mi se facea mai bine, si apoi iar l-am reluat, astfel am fost sigura ca e de la Arefam. La 10 saptamani am intrerupt medicamentul cu totul la indicatiile medicului ginecolog datorita acestor arsuri in vagin. Dinsaptamana 11 de sarcina am inceput sa am niste bubite ca niste cosuri mici cu varf uscat si usor care inteapa. Mi-au aparut mai intai pe picioare , apoi fese, spate, mani si usor si pe burta. Sunt de o culoare rozalie deschisa si in stare calmanta, cand nu ma scarpin sunt aproape invizibile, apar si dispar dintr-un loc in altul, sesizabile devin doar la atingerea pielii. Nu pot sa dorm de aproape o saptamana, am devenit nervoasa, si nu ma pot opri din scarpinat, sunt plina de rani si vanatai datorita acestor mancarimi. Am inceput sa tin si regim in caz ca e vre-o alergie la alimente, eu am mai avut alergii cutanate de la puful de plopi plus primele raze de soare, dar erau pete mari rosii care uneori se uneau in plagi.
Cat e de riscant pentru fat sa ai aceasta boala in sarcina in cazul in care se dovedeste ca e de la progesteron, si ce teste ar trebui sa fac ? Momentan folosesc pudra mentolata care ma ajuta pt maxim 2 ore.
Medicului de familie nu i-am precizat ca am luat Arefam in sarcina, si deocamdata mi-a zis sa tin un regim alimentar pana ajung la dermatolog.
Buna! Am aceeasi problema. Cum si rezolvat si la ce medic, daca ma poti ajuta! Am facut foarte multe analize la diferiti medici dar toata lumea da din umeri.
Buna! Sant Otilia am 45 de ani si sant din Salzburg Austria Am si eu o problema la ambele maini mancarime si mai mult este noaptea si totul se intamplat inaintea ciclului menstrual si tensiune foarte mare
Dermatita autoimuna la progesteron
Foarte rara.