Prezentare De Caz: Sarcina Ectopica Intr-o Cicatrice Post Operatie Cezariana

Este una dintre ultimele complicatii posibile la care s-ar gandi cineva ca dezavantaje ale nasterii prin cezariana, intarind astfel recomandarea de a naste prin cezariana doar daca este medical necesar, nu din considerente subiective.

O femeie in varsta de 42 de ani gravida a 3-a oara dupa ce nascuse prin cezariana al 2-lea fat in urma cu 12 ani s-a prezentat la medic acuzand durere abdominala inferioara si spotting vaginal de 1 saptamana, varsta sarcinii actuale fiind 8 saptamani de sarcina.

Valorile beta hCG erau in limite normale, iar ecografiile abdominale si transvaginale au evidentiat un sac gestational si masa embrionara in partea anteroinferioara a cavitatii uterine. La examinarea prin rezonanta magnetica s-a observat invazia structurii embrionare in profunzimea segmentului inferior al peretelui uterin anterior.

Sarcina a fost terminata prin administrarea sistemica a 63 mg (1 mg/kg) metotrexat, urmata de injectarea embrionului cu aceeasi substanta. Din cauza persistentei spottingului vaginal si a nivelelor crescute de beta hCG, dupa 74 de zile s-a efectuat o histeroscopie si chiuretajul tesutului embrionar ramas.

Chiuretaj sarcina ectopica in cicatrice post cezariana
Chiang. Images in reproductive medicine. Fertil Steril 2011.

Nivelul beta hCG a revenit la normal (<5 mIU/mL) in ziua 162.

2 raspunsuri

  1. Mihaela Plotogea

    Buna ziua, as dori sa aflu si eu daca aceast articol prezinta un caz din Romania sau daca este doar tradus dintr-o prezentare din afara, avand in vedere ca imaginea apartine „Fertil Steril” si de asemenea nu am vazut nici un autor sau clinica care a realizat articolul (lucru inadmisibil pentru un articol.)

  2. Dr Laurentiu Craciunas

    Buna seara,

    Si mai inadmisibila e neatentia anterioara unei critici, articolul contine link catre prezentarea cazului in revista respectiva, e si colorat diferit in text ca sa sara in ochi.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.