Prima baita a bebelusului

Am decis sa scriu acest articol pentru a linisti proaspatele mamici in privire cu prima baita a bebelusului. Desi probabil ati auzit din diverse surse ca baita nu se indica pana nu cade bontul ombilicat, ei bine, nimic mai gresit, prima baita poate fi pregatita inca din prima zi de la externare. Dar, in primele zile de viata sau cel putin inaintea caderii ombilicul, baita (statul in apa propriu-zis) nu trebuie sa dureze mai mult de 2-4 minute, pentru evitarea inmuierii buricul.

Prima baita este un eveniment care poate crea, intr-adevar, cresterea anxietatii parintilor care abia incep sa faca cunostinta cu noul lor bebelus. Au de infruntat emotie, frica stiind ca nu e atat de usor sa manevreze in apa un copil care se misca si protesteaza. Dar, daca se pregateste totul dinainte, experienta va fi una aparte atat pentru bebelus cat si pentru parinte, care va deveni stapan pe situatie in scurt timp.

Pentru aceasta, trebuie puse la indemana toate obiectele de care este nevoie in timpul si dupa baie. Temperatura apei trebuie verificata sistematic, aceasta fiind optima la 37° C (cel mai bine e masurarea acesteia cu un termometru de baie, mult mai fiabil decat mana sau cotul parintelui). Mai trebuie imbracaminte curate, scutec, crema pentru fese, produsele de curatat speciale pentru bebelusi, prosoape curate si uscate, se pot folosi manusi de baie.

Nu exista o regula fixa de spalare a bebelusului, asistentele fiecarei maternitati care va vor da sfaturi la externare pot avea pregatire diferita si abordare diferita. Ideea principala e ca experienta sa fie placuta atat pentru mama cat si pentru bebelus. Iar pentru el, cel mai important e sa fie curat si sa nu-i fie frig.

Se poate incepe prin curatarea fetei, inaintea dezbracarii. Se pot folosi tampoane de vata sau o manusa de baie inmuiate in apa calduta simpla pentru curatarea ochilor (inspre interior spre exterior) cu schimbarea tamponului dupa fiecare utilizare. Apoi se sterg usor pavilioanele urechilor si dupa urechi apoi restul fetei. Ce trebuie stiut e ca nu se vor folosi niciodata la un copil betisoare pentru curatarea urechilor.

Se continua prin sapunirea bebelusului cu un produs cu pH neutru cu mainile umede, pe un prosop curat, langa cadita, dupa ce a fost dezbracat complet. Temperatura camerei in care se face baita va trebui sa fie in cazul acesta in jur de 24°C. Regula este sapunirea de sus in jos, astfel se incepe cu pielea capului si parul, evident, cu evitarea zonei ochilor. In functie de preferinte, capul se poate clati in acest moment inainte de a trece mai departe sau deodata cu restul corpului. Sau, capul si fata se pot spala si la sfarsitul baitei, in cazul acesta trebuie clatit cu apa curata.

Apoi se continua cu sapunirea restului corpului, pliurile gatului, spatele, axile, maini si picioare, insistandu-se asupra pliurilor. Acest ritual trebuie intotdeauna terminat cu sapunirea zonei feselor si organelor genitale ale bebelusului pentru a evita imprastierea bacteriilor in alte zone ale corpului.

O alta eroare pe care am auzit-o este evitarea spalarii labiilor la fetite, pentru a nu favoriza o infectie. Nu inteleg logica acestui mit, dar recomand mamelor sa spele cu incredere si aceasta zona pentru indepartarea urmelor de scaun, cu blandete. In schimb, in caz baietilor, nu este recomandata deloc spalarea sub preput, asta insemnand ca nu se face decalotarea in timpul baitei – de fapt, nu se face niciodata la un bebe, indiferent ce sfaturi ati primit. Se spala cu atentie exteriorul pentru indepartarea oricarei urme de scaun si este suficient.

Astfel, avand bebelusul sapunit, unii parinti profita de acest moment pentru a masa usor corpul micutului. Daca ii este frig si se agita, il bagam mai bine in apa, unde isi va gasi confortul termic, tinand bine gatul copilului cu o mana si spatele si fesele cu cealalta. Mana care sprijina gatul va face o usoara stransura in jurul subsuorii bebelusului din partea opusa pentru a avea o siguranta mai mare si pentru a evita alunecare lui.

Cu toate ca apa ar trebui sa fie de maxim 10 cm adancime, bebelusul nu trebuie niciodata lasat fara sprijin in apa, pentru evitarea inecarii acestuia. Cealalta mana se poate elibera de sub bebe, si se incepe clatirea zonelor care nu sunt imersate in apa.

Se scoate apoi copilul din apa si se aseaza pe un prosop curat si uscat, pregatit dinainte. Uscarea bebelusului se face prin tamponare, nu frecare, acordand atentie pliurilor cutanate pentru a nu ramane umezeala care poate favoriza macerarea pielii.

Reguli de tinut minte:
– utilizarea unor solutii de spalat speciale pentru bebelusi, fara miros, cu pH neutru
– temperatura apei 37 °C
– in apa, tineti tot timpul gatul bebelusului sprijinit
– insistati asupra pliurilor cutanate
– aveti atentia incontinuu asupra bebelusului in timpul baitei – inchideti televizorul, telefonul pentru a nu va distrage atentia.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.