Prima Banca de Celule Stem din Romania

Ramona Samoila a scris un articol pentru EVZ despre prima banca de celule stem care se va deschide in Romania.

Prima banca publica de celule stem din Romania va fi deschisa in urmatoarele saptamani, la Cluj. In intreaga lume exista 54 de astfel de centre, a anuntat ieri Sergiu Habago, Country Manager al Fundatiei Eurocord Romania.

Celulele vor fi prelevate din sangele cordonului ombilical si din placenta, imediat dupa nasterea copilului. Procedeul e nedureros si nu prezinta riscuri nici pentru bebelus, nici pentru mama.

Prin transplantul de celule stem, medicii pot trata circa 70 de boli. Banca publica si laboratorul pentru procesarea sangelui se vor deschide prin Fundatia Eurocord impreuna cu Cord Blood Center.

Nu se poate zice chiar ca nu prezinta nici un risc pentru mama. Am asistat la o astfel de recoltare vara trecuta in practica de la Spitalul Judetean din Bistrita.

Pe scurt a fost asa: mama a primit anestezie epidurala, a inceput cezariana, s-a ajuns la uter, a fost scos copilul, iar sangele a trebuit recoltat cat placenta era inca la locul ei in uter. Nu a durat mult, 5-10 minute, timp in care a trebuit sa se perfuzeze sangele din vasele cordonului ombilical in instalatia pregatita inainte si apoi amestecarea lui cu anticoagulant. Trebuie insistat pe faptul ca mama e deschisa in timpul acesta, adica sangele trebuie recoltat inainte de inchiderea operatiei. Apoi se scoate placenta si se curata uterul urmand sa se inchida operatia. N-as zice ca nu e chiar nici un risc pentru mama, fiecare minut cat sta deschisa fiind riscant.

In cazul unei nasteri normale as indrazni si eu sa spun ca nu e nici un risc in plus fata de nasterea propriu-zisa. Recoltarea sangelui cu celule stem din cordonul ombilical se face dupa expulzia fatului si inainte de eliminarea placentei (delivrenta). Oricum dupa expulzia fatului trebuie sa treaca 30 de minute in care mama se odihneste si doar apoi va avea loc delivrenta, asa ca este timp suficient pentru perfuzarea sangelui din cordon.

Sangele care a fost recoltat la cazul pe care l-am vazut eu a fost trimis in strainatate pentru pastrare. Poate cu deschiderea noii banci va putea fi adus in tara.

18 raspunsuri

  1. Au aparut acum si produse naturiste care contribuie la potejarea si inmultirea celulelor stem adulte

  2. am o nepotzica bonlava de spina bifida(eu nu stiu multe detalii) a fost operata dar nu poate misca picioarele adika nu simte nimik de la mijloc in jos.si am inteles ca are nevoie de un transplant de celule stem…ma poate ajuta cineva cu detalii despre aceasta banaca care va fi in romania..ms

  3. Nagy Anca Diana

    UN NUMAR DE TELEFON DACA SE POATE VA ROG

  4. am o nepotzica bonlava de spina bifida(eu nu stiu multe detalii) a fost operata dar nu poate misca picioarele adika nu simte nimik de la mijloc in jos.si am inteles ca are nevoie de un transplant de celule stem…ma poate ajuta cineva cu detalii despre aceasta banaca care va fi in romania..ms

    0733530832

  5. nu e bun nr acela…acesta e bun 0733219474

  6. se pot folosi celulele stem de la copilul meu la mine pentru a ma vindeca de ciroza hepatica sau hepatita c .poate imi puteti da mai multe detalii.va multumesc

  7. popescu gabriela

    pentru diabet cu insulina se poate vindeca cu celule stem,eventual din cordonul lombilical al unui nou nascut din familie?

  8. Dr Laurentiu Craciunas

    Buna seara,

    Pana in momentul actual singurele patologii in care tratamentele cu celule stem au succes demonstrat sunt cele reprezentate de bolile sangelui, in rest totul este la nivel experimental si nu se practica pe scara larga.

  9. Buna ziua. Eu am fost diagnosticata cu Distrofie Musculara Progresiva, si multi doctori au zis ca exista un posibil tratament cu Celule Stem pt a stopa evolutia acestei boli. Este adevarat ?

  10. S-au mai deschis si alte banci de celule stem. Acum se pot pastra si in tara.

  11. Am un baietel de 8 ani cu tetrapareza spastica si as dori sa aflu mai multe de recoltarea celulelor steam din dintii de lapte si unde se face implantarea lor dupa recoltare.Astept raspuns.Va multumesc din suflet.

  12. sora mea de 17 ani sufera de LUPUS. debutul bolii a fost ingrozitor pt ea si pt noi toti acum se simte mai bn dar daca cineva ne poate ajuta cu ionformatii utile suntem recunoscstori. credeti ca implantul de celule stem o poate ajuta ?

  13. stiu ca exista o clinica in germania unde se recolteaza celule de la pacientul cu probleme,mai exact din osul bazinului,apoi se prelucreaza si se injecteaza aceste celule stem la organul care are nevoie.am inteles ca procedura costa undeva in jur de 8000-10000 euro,dar da rezultate.chiar cunosc o familie care au fost cu fetita la transplant de 3 ori si sincer va zic ca nu mi-a venit sa cred ca acea fetita candva nu se misca deloc.parea un copil normal.am mai auzit ca in china transplantul cu celule stem nu prea da rezultate iar procedura este in jur de 30000 euro.

    • Am si eu o fetita bolnava de spina bifida si daca ma puteti ajuta sa imi spuneti unde anume in germania e clinica de celule stem.Va multumesc

  14. am o problema cu auzul ,mi sa spus de la medic ca e nervul mort la o ureche….se poate rezolva prin injectarea celulelor stem? ast un rsp…ms

  15. Buna!

    Permite mi te rog sa fac niste precizari vis a vis de articolul tau. Daca vrei sa oferi informatii / pareri medicale, consider ca trebuie sa fii corect informat.

    recoltarea celulelor stem nu dureaza niciodata 10 ( ZECE ) minute. Pentru ca 1 : nu sta NIMENI uitandu se la femeie cum sangereaza ( obisnuit, intr o cezariana se pierde pana la 1 litru de sange)doar sa recolteze celule.Riscul, pentru pacienta este mult prea mare. Recoltarea se face in 2-3 min, max.Daca plaga sangereaza mult, nici macar nu se tenteaza recoltarea!!!
    Si apoi, placenta se desprinde spontan de pe peretele uterin, la cateva minute, si , evident, nu mai „pompeaza” sange in cordon…

    2. dupa nasterea copilului, urmeaza nasterea placentei. pana aici e corect. Cele 30 minute de care vorbesti ( cum ar fi programate genetic toate placentele sa fie delivrate la 30 minute fix? ! ? ) sunt cu totul altceva decat „informezi” u. Placenta este delivrata cam in 5-10-15 minute postpartum. Daca trec mai mult de 30 minute ,placenta este extrasa manual de medic. Lucrul asta se face pentru ca , in caz contrar, retractia uterina ( strangerea uterului) va impiedica expulzia acesteia.Nimeni nu poate ramane cu placenta inauntru, datorita riscului de sangerare si infectie.
    3. Exista riscuri ale recoltarii celulelor stem , si in cazul nasterii pe cale vaginala,tot datorita sangerarii!!! ( laceratii, atonie uterina, etc ), ce poate fi fatala.

  16. Dr Laurentiu Craciunas

    Buna Virginia,

    Multumesc pentru comentariu, adaug si eu ceva:

    1. Punga de recoltare celule stem se mentine sterila pana la punctionarea cordonului ombilical, asta inseamna ca in timpul unei cezariene se deschide punga doar dupa ce a fost extras fatul. De la deschiderea pungii, cliparea corecta a valvelor si pana la punctionarea efectiva pot sa treaca minute bune, mai ales in cazul unui medic mai putin experimentat (ce am descris eu mai sus e din 2007, data articolului, atunci era a 2-a recoltare in spitalul judetean din BN…). La asta se aduna cele cateva minute cat dureaza pomparea sangelui in punga (ideal 150-200 ml), cu un debit de sa zicem (groso-modo) 1 ml / secunda, ceea ce se traduce in minim 3 minute, rezultand intervalul pe care l-am mentionat atunci (5-10 minute).

    2. E adevarat ca in majoritatea cazurilor de nastere vaginala placenta se desprinde in 5-10 minute si poate fi extrasa, dar atata timp cat limita pentru extractia manuala e 30 de minute e clar ca exista cazuri cand nu se dezlipeste pana la 30 de minute, nu?

    3. Complicatiile in timpul nasterii naturale nu sunt date direct de recoltarea celulelor stem, pentru ca in minutele respective oricum nu se face altceva, contrar recoltarii in timpul cezarienei.

  17. Buna Laurentiu!

    Multumesc pentru comentariu, mai adaug si eu ceva :

    1. intr o operatie cezariana exista cel putin 2 medici, de cele mai multe ori 3. punga de recoltare este sterila. Este ambalata intr o alta punga sterila, care la randul ei este ambalata intr o alta punga, punga ce se gaseste intr o cutie.Cand incepe operatia, asistenta desface cutia si prima punga, si pune punga sterila, in care se afla punga de recoltare pe masa de operatii. Medicul de la masa de instrumente, desface punga sterila si pregateste punga de recoltare.Practic, dupa sectionarea cordonului, medicul de la masa de instrumente, doar intinde unul din cele 2 furtunase conectate pungii , si prevazute cu ace de recoltare medicului operator.Deci, recoltarea incepe practic imediat dupa sectionarea cordonului si asezarea unui nou camp steril in zona recoltarii…sa zicem maxim 30 sec….
    si lucrul nr. 2, sangele ce curge prin cordon, nu curge la nesfarsit, de aceaa recoltarea tb sa inceapa f repede dupa clamparea cordonului ( vezi situatiile in care nu s a recoltat suficient sange)….cele 10 minute cad iar….

    2. da, evident ca exista cazuri cand placenta nu se desprinde in 30 minute. Cazurile neplacute, de placenta accreta, percreta, pe care nu si le doreste nimeni.Practic, nimeni nu asteapta delivrenta 30 minute, ci ~ 10 minute.Ulterior,este extrasa manual.
    3. recoltarea in sine nu implica niciun risc. Este vorba de gestul „in plus”, pe care il faci, deci timp pe care , in cazul unei sangerari importante nu poti sa l pierzi.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.