Prima Forma de Viata Sintetica

Cercetatorii din Statele Unite au reusit sa creeze prima forma de viata artificiala prin sinteza ADN-ului unei bacterii si introducerea lui intr-o celula gazda. Noua creatura a luat aspectul si comportamentul speciei dictate de ADN-ul sintetic.

Progresul a fost publicat in revista Science fiind considerat o piesa importanta in evolutia stiintei, dar criticii incearca sa identifice pericolele aduse de organismele sintetice.

Pe termen lung, cercetatorii spera sa poata crea bacterii care sa produca substante medicamentoase si combustibili.

Inainte de acest pas, aceeasi echipa de cercetatori a sintetizat ADN-ul unei bacterii pe care l-a transferat in alta bacterie, dar acum au reusit sa creeze o bacterie complet sintetica. Bacteria initiala s-a inmultit generand milioane de copii continand acelasi ADN sintetizat initial.

Se ridica numeroase probleme de etica, similar sintezei primului virus sintetic in 2003, caz in care dosarul a ajuns si la Casa Alba. Una dintre principalele griji este scaparea tehnologiei de sub control si crearea de armament biologic foarte puternic.

4 raspunsuri

 1. Gresit, De fapt au modificat o bacterie, dar nu au creat nimic concret. Sa fim intelesi !

 2. Dr Laurentiu Craciunas

  Nu au modificat deloc bacteria, are ADN identic cu cea copiata, dar e sintetizat in laborator, ceea ce demonstreaza ca deja exista tehnica de sinteza a genelor, care sa si functioneze. De acum mai e un singur pas pentru sinteza unor gene care sa faca lucruri tintite.

  Nici nu iti poti imagina ce implicari poate sa aiba…

 3. Implicatiile,

  nu ne vom da seama de implicatii, repersursiuni sau consecinte decat atunci cand le vom vedea, sau mai grav le vom simti.

  Dar pana atunci trebuie sa respectam legile sanatatii!

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.