Prima Transfuzie Umana De Eritrocite Obtinute Din Celule Stem Hematopoietice

Mai avem nevoie de donatori de sange? Inca mai avem, dar pe termen lung deficitul de sange si preparate din sange va fi remediat prin obtinerea sangelui din celule stem hematopoietice cultivate in laborator.

Revista Blood a publicat prima transfuzie umana de masa eritrocitara obtinuta din celule stem hematopoietice.

Pornind de la cateva celule stem hematopoietice, cercetatorii au reusit sa cultive miliarde de eritrocite cu ajutorul unor factori de crestere specifici, care regleaza proliferarea si maturarea hematiilor.

Primele studii au fost facute pe soareci, iar dupa ce a fost demonstrata capacitatea celulelor stem de a se transforma in hematii adulte, procesul a fost repetat pentru un voluntar uman. La 5 zile de la injectarea lor in sistemul vascular, rata de supravietuire a hematiilor a fost de 94-100%, iar dupa 26 de zile a scazut la 41-63%.

Folosirea celulelor stem in obtinerea de sange si preparate de sange pentru transfuzii rezolva atat deficitul de donatori cat si riscurile infectioase asociate transfuziilor de sange de la donatori umani.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a raportat recent o rata a donarii de sange de sub 1% in populatia a peste 70 de tari. Tinand cont de variatia situatiilor care necesita transfuzie de sange (hemoragie peripartum, malnutritie, interventii chirurgicale, politraumatisme, boli infectioase, boli de sange etc), identificarea unor noi surse de sange devine din ce in ce mai importanta.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.