Mentionam zilele trecute un pas important in reproducerea asistata, nasterea primului bebelus dintr-un uter transplantat. Articolul a fost publicat in The Lancet pe data de 5 octombrie.
Pana acum s-au transplantat 11 utere. Primul a fost in anul 2000, in Arabia Saudita, pentru o femeie in varsta de 26 de ani care a suferit histerectomie de urgenta pentru hemoragie postpartum. Donatoarea a avut 46 de ani. Din pacate uterul a trebuit indepartat dupa 3 luni din cauza necrozei secundare trombozei arterelor uterine.
Al doilea transplant de uter a fost efectuat in anul 2012, in Turcia, pentru o femeie in varsta de 21 de ani care avea Sindromul Mayer Rokitansky. Donatoarea a avut 22 de ani si a decedat in urma unui accident rutier, devenind donatoare de organe. Pacienta a ramas insarcinata in urma unui tratament de fertilizare in vitro cu transferul a 2 embrioni, dar a pierdut sarcina inainte de 6 saptamani.
A urmat apoi o serie de 9 transplanturi uterine in cadrul unui proiect amplu sub coordonarea Prof Brännström in Suedia. Sapte din cele 9 utere transplantate au inceput sa menstrueze din a doua luna dupa transplant.
Aceasta prima pacienta care a nascut suferea de Sindromul Mayer Rokitansky si a primit uterul in 2013 cand avea varsta de 35 de ani. Donatoarea era o prietena apropiata in varsta de 61 de ani, mama a doi copii nascuti pe cale naturala. Menopauza se instalase cu 7 ani inainte.
Sarcina a fost obtinuta prin fertilizare in vitro efectuata inainte de transplant, 11 embrioni fiind criopreservati. Un singur embrion a fost transferat dupa 12 luni de cicluri menstruale aparute la intervale de 26-36 de zile. A trecut prin trei episoade de reject usor, rezolvandu-se prin tratament cu steroizi (unul in timpul sarcinii).
Nasterea a fost prin cezariana la 31 de saptamani si 5 zile, pacienta suferind de pre-eclampsie. Bebelusul este de sex masculin si a cantarit 1775 de grame la nastere.
Conform autorilor, din seria celor 9 paciente mai sunt si altele insarcinate, urmand sa se raporteze rezultatele in viitorul apropiat.