Progres in Cercetare: Celule Stem „Etice”

Daca pana acum cea mai mediatizata metoda de obtinere a celulelor stem pentru adulti era dependenta de clonare, de astazi incepe o noua etapa a cercetarii in domeniul celulelor stem. Doua echipe de cercetatori, de pe doua continente, si-au publicat ieri rezultatele referitoare la noua metoda, etica, de obtinere a celulelor stem.

Tehnica se numeste reprogramare directa si presupune modificarea genetica prin rearanjarea ADN-ului unor celule adulte pentru a rezulta celule stem. 4 noi gene, care activeaza sau dezactiveaza alte gene, au fost introduse in celula cu ajutorul virusurilor. Publicatiile au fost facute in jurnalele Cell si Science.

Cele 2 echipe de cercetatori, de la Universitatea Kyoto si de la Universitatea Wisconsin-Madison, au folosit celule tegumentare de la o femeie de 36 de ani, respectiv celule prelevate din preputul unui nou-nascut.

Nu se cunoaste inca intreg mecanismul de transformare a celulelor adulte in celule stem. Deocamdata mai sunt sustinatori ai tehnicii care presupune clonare, dar o mare parte din cercetatori inclina catre reprogramarea directa.

Fiind un mecanism care evita clonarea, va beneficia de fonduri nationale in Statele Unite, deci viitoarele noutati nu cred ca se vor lasa mult asteptate… Detalii pe Associated Press.

1 raspuns

  1. tanase marian

    excelentele voastre , cu respect, eu am o neuropatie de sase ani cu o recadere recenta,,astfel nu pot sa merg cursiv,,…….. singura mea sansa de a reveni este o implantare cu celule stem ,.dar cu respect va rog antrucat nu sunt solvabil la o terapie an termeni reali an vest,. rog daca se poate a ma dirija oriunde cu o terapie experimentala asimilez riscurile,,……. rog din suflet am anteles ca exista o astfel de posibilitate,,tanasemarian251146@yahoo.com,,……..0216734240,,……… sunt un rezervist mitar am un venit dec2070 roni lunar pensie militara,,.cu respect va multumesc,,……..

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.