Conceptul de chirurgie fetala presupune desfasurarea unei proceduri chirurgicale invazive pe o femeie insarcinata si fatul aflat in dezvoltare intrauterina, iar evolutia a fost paralela cu progresele din diagnosticul prenatal.
Odata cu posibilitatea detectarii patologiilor fetale s-a incercat dezvoltarea unor tehnici chirurgicale, initial pe animale, pentru a impiedica deteriorarea completa a fatului. Primele incercari pe subiecti umani s-au facut sub International Fetal Medicine and Surgery Society. Pentru ca interventia pe fat sa fie acceptabila trebuia sa fie indeplinite cateva conditii:
– anomalia fetala sa fie diagnosticabila
– anomalia sa fie diferentiabila de alte patologii care nu necesita interventie
– istoria naturala a patologiei sa fie bine inteleasa
– netratata, anomalia sa fie letala.
Orice interventie trebuia sa fie precedata de o discutie multidisciplinara in care sa se puna si problema eticii medicale. Tinand cont de aceste restrictii, exista doar un numar mic de indicatii pentru a interveni chirurgical pe un fat: obstructie bilaterala de tract urinar, hernie diafragmatica congenitala, mase chistice mari intrapulmonare, teratoame sacrococcigiene.
Complicatiile chirurgiei fetale au inclus morbiditati materne si fetale, inclusiv deces fetal, iar din cauza cresterii calitatii actului medical postpartum, cu ajutorul caruia se puteau obtine rezultate superioare interventiei intrauterine, evolutia chirurgiei fetale a fost usor inhibata.
La inceputul anilor ’90, odata cu progresele din chirurgia laparoscopica, s-a resuscitat si ideea chirurgiei fetale. In ultimii 20 de anii numarul indicatiilor pentru interventie chirurgicala fetala a crescut si include:
– sindromul transfuzor-transfuzat, in sarcinile gemelare
– hernie diafragmatica congenitala
– mielomeningocel
– malformatii ale cailor aeriene
– geaman acardiac
– sindrom de banda amniotica
– teratom sacrococcigean
– sindrom de inima stanga hipoplazica
– obstructie de tract urinar inferior
– revarsat pleural
– stenoza aquaductala.
Mai multe aplicatii ale chirurgiei fetale pot fi studiate intr-un articol publicat de revista Prenatal Diagnosis la inceputul anului.
Buna.
Am auzit acum ceva timp la tv de o astfel de interventie si am ramas cu o curiozitate.Cum se poate efectua fara ca mama sa piarda lichidul amniotic?
Buna,
Se pierde lichid amniotic, dar el se reface la loc repede daca nu exista alte patologii (si la o sarcina normala lichidul amniotic se recicleaza frecvent prin inghitire-eliminare).