Prolactina si Infertilitatea

Prolactina este un hormon eliberat de glanda pituitara (hipofiza), localizata la nivelul hipotalamusului, in creier. Pe langa hormonii pe care ii elibereaza direct (oxitocina, hormon antidiuretic, ACTH, TSH, prolactina, GH, endorfine, FSH, LH), glanda pituitara are rolul de a stimula alte glande endocrine pentru a secreta anumiti hormoni. Cand este vorba de fertilitate si infertilitate, axul hipotalamo-hipofizo-gonadal are o importanta deosebita deoarece hormonii reproducerii se afla intr-o interdependenta controlata de acese formatiuni anatomice.

Rolul cel mai important al prolactinei este stimularea secretiei de lapte la femeile care trebuie sa alapteze. Pe langa acesta, prolactina are multe alte roluri, fiind implicata in sinteza surfactantului de la nivelul plamanilor fatului, toleranta imuna a fatului de catre organismul mamei, scaderea nivelurilor unor hormoni (deci influentarea tuturor efectelor pe care acestia le au), osteoporoza, libidoul, formarea sistemului nervos central etc etc.

Eliberarea prolactinei este controlata de dopamina, TSH (Thyroid Stimulating Hormone) si serotonina. Serotonina si TSH stimuleaza secretia, iar dopamina inhiba secretia de prolactina. Hiperprolactinemia se defineste ca existenta unui nivel crescut de prolactina in sange. In momentul actual, hiperprolactinemia este responsabila de o treime dintre cazurile de infertilitate fara menstruatie.

In mod normal, in perioada de dupa nastere nivelul prolactinei este foarte crescut din cauza necesitatii secretiei de lapte, iar din cauza hiperprolactinemiei relative exista un oarecare grad de protectie fata de o alta sarcina, multe femei folosind alaptatul ca metoda contraceptiva temporara (cu neajunsurile aferente).

Prolactina inhiba 2 hormoni necesari ovulatiei: FSH (Follicle Stimulating Hormone) si GnRH (Gonadotropin Releasing Hormone). Ambii sunt responsabili de dezvoltarea si maturarea ovulului. In prezenta hiperprolactinemiei, ovulatia nu se declanseaza si determina infertilitate. Prolactina afecteaza si ciclul menstrual prin prezenta neregularitatilor.

De asemenea, nivelurile crescute de prolactina pot cauza producerea de progesteron insuficient in faza luteala (dupa ovulatie). Progesteronul este un hormon indispensabil sarcinii.

Valorile normale ale prolactinei sunt: la femeile gravide 10-209 ng/mL (210-4390 mIU/L), la femeile care nu sunt gravide 2-29 ng/mL (59-619 mIU/L), iar la barbati 2-18 ng/mL (45-375 mIU/L) .

Exista mai multe cauze de hiperprolactinemie, iar pentru a ajunge cu prolactina la valori normale e nevoie de tratarea cauzei principale. Prolactinoamele sunt tumori ale glandei pituitare care secreta prolactina in exces. Unele medicamente pot de asemenea sa stimuleze secretia de prolactina determinand infertilitate. Alte patologii asociate cu nivel crescut de prolactina sunt: bolile tiroidiene, sindromul ovarelor micropolichistice, zona zoster etc.

568 raspunsuri

 1. OK.
  Acum sper ca m-am lamurit. Nu cred ca se pune problema unui adenom, atata timp cat ceilalti hormoni „functioneaza”
  Am inteles clar acum ca TSH-ul este responsabil de eliberarea prolactinei.
  Am hipotiroidie inca din copilarie, pe care am tratat-o doar cand si cand. Acum urmez tratamentul cu Euthyrox si sunt hotarata sa nu il mai intrerup. Poate Euthyroxul este si cauza pentru care prolactina a scazut de la 1000 la 800. Ma gandesc ca totusi poate trebuia sa scada mai mult cumulat cu Brocriptin, sau poate dozele prescrise au fost prea mici.

  E adevarat ca prolactina este foarte sensibila si pentru ca o analiza sa iasa corect trebuie respectate anumite conditii ?
  – sa te trezesti cu 3 ore inainte ?
  – sa nu te afli in conditii de stres ?

  • Buna!
   Va rog sa imi raspundeti!
   Am 33 de ani de 2 luni am fost diagnosticata cu Microadenom hipofizar , sint in tradament cu Dostinex. Nu am copii si de aproximativ 3 ani am fost diagnosticata cu OBSTRUCTIE TUBARA BILATERALA *mai am doar 1/2 din trompa dreapta * –
   ESTE POSIBIL SA RAMIN INSARCINATA IN TIMPUL TRATAMENTULUI cu Dostinex ?
   Multumesc !

 2. Dr Laurentiu Craciunas

  Este adevarat ca stresul/anxietatea poate determina cresteri ale prolactinei, chiar si vizualizarea acului care urmeaza sa fie folosit, sau gandul permanent ca ar putea exista o problema poate influenta rezultatele analizelor intr-o oarecare masura.

  • Buna ziua! Am facut analiza Big prolactina si doresc sa stiu daca e in regula: Prolactina 33,58, prolactina dupa PEG 28,72, Coeficient de recuperare R % 85,52, Interval de referinta: R % = 60 macroprolactine absente ( hiperprolactimie reala). Va multumesc!

  • Buna ziua…spunetimi va rog. e poate fi aceasta..ciclul menstrual merge regulat…la 27 zile.. nu intirzie delok.. ovulatia are lok…dar este problema.. in mamelonul drept este parca asa numit lapte.. intro cantitate foarte mica dar este ce poate fi aceasta?

 3. Buna , am si eu o intrebare . am postat-o prima data unde nu trebuia si va rog sa ma scuzati.este un pic urgenta si este legata de prolactina.daca mi.a fost recoltat sange pentru o analiza a prolactinei este posibil sa se vada ca mi.am inceput viata sexuala? dar contactele sexuale apropiate de data analizei pot avea vreo influenta asupra rezultatului ?

  Va multumesc.

 4. Dr Laurentiu Craciunas

  Buna Denisa,

  raspunsul e negativ pentru ambele intrebari.

 5. „libido”
  🙂 nu o fac din rautate..

 6. Dr Laurentiu Craciunas

  Asa e, lipsea un „l” 🙂

  • Buna ziua am doua fetite,am probleme cu prolactina si fac tratament cu Doxtinex era 2000 si ceva luìnd tratament a scazut la 778 ìmi venea ciclu Ianuarie am avut februarie nu ìnca erau dereglari martie,aprilie,mia venit pe aceiasi data regular pe 3 ìnsa acum ìn mai asteptam sami vina tot pe 3 nu mia venit,vazìnd ca numi vine miam luat un test de sarcina ca vroiam sa stiu sigur daca e de la dereglari ciclu ori ca sunt ìnsarcinata,ìnsa azi am facut test si am vazut ca sunt ìnsarcinata si nu am mai luat pastila ca ìn timp ce iesti cu sarcina nu mai ai voie de nici o pastila as dori o informatie de la dumneavoastra eu pastrez sarcina ce trebuie sa fac ìn continuare multumesc!!!!

 7. Laurentiu,am MARE nevoie de interpretarea ta.Vreau sa am bebe,in martie am renuntat la pastilele anticonceptionale si in primele 3 luni ciclul a venit la 30zile.A 4a luna a venit la 45 zile(cu duphaston luat 5zile) ,iar luna aceasta(a5a) a venit la 25zile(si foarte foarte putin ca debit si ca durata).Media deci este undeva la 34 zile…Din cauza asta mi-am facut dozarile hormonale ca sa ma asigur ca toate sunt ok.Te poti uita te rog pe rezultate si sa-mi daca la mine totul este ok(ovulez?):

  ziua 15

  Prolactina mUI/mL 270 valori 127 – 637

  Estradiol 372.9 pmol/L
  valori:
  faza foliculara:46 – 607
  ovulatie:315 – 1828
  faza luteala:161 – 774

  LH 7.1 mUI/mL
  valori:
  Faza foliculara:2.4-12.6
  Faza ovulatorie:14-95.6
  Faza luteala: 1-11.4

  FSH 4.4 mUI/mL
  valori:
  faza foliculara: 3.5 – 12.5
  faza ovulatorie: 4.7 – 21.5
  faza luteala:1.7 – 7.7

  ZIUA 22
  Progesteron 37.17noml/L
  valori:
  Faza foliculara:0.6-4.7
  Faza ovulatorie:2.4-9.4
  Faza luteala: 5.3-86

  Astept cu mare interes raspunsul tau!!!
  Ioana

 8. Dr Laurentiu Craciunas

  Buna Ioana,

  da, dozarile hormonale par sa fie ok. Estradiolul, LH-ul si FSH-ul din ziua 15 se incadreaza in valorile normale de la ambele faze (foliculara si luteala), dar pentru ca progesteronul din ziua 22 este asa mare (deci faza luteala) inclin sa cred ca ovulatia s-a produs undeva intre ziua 15 si 22. Nu ai urmarit cumva si evolutia caracteristicilor mucusului cervical pentru confirmare?

 9. Multumesc ptr promptiudine!!..chiar am devenit fan al acestui site si o sa-l recomand si altora!!Faci o treaba tare buna!!!

  Despre mucus,intr-adevar a fost mai abundent..Mai mult decat atat TB in ziua 15-23 a fost 36.8,intr-o singura zi in acest interval a fost 36.9 si de atunci am 36.8..in conditiile in care inainte de ovulatie cu cateva zile a fost 36.6…
  Mai am de luat rezultatul la progesteronul facut in ziua 24…
  Oare pot spera ca e bebe luna asta?..Adica daca progesteronul va fi mai mare decat cel din ziua 22 si TB va ramane crescuta am sanse?..sau progesteronul nu este un indicator al sarcini…

 10. Dr Laurentiu Craciunas

  Progesteronul este un pisibil indicator al sarcinii daca se mentine in cantitati crescute si dupa terminarea fazei luteale. Corpul galben secreta progesteron pana in al 2-lea trimestru de sarcina in cazul in care s-a produs fecundatia, altfel se opreste la inceputul urmatorului ciclu menstrual.

 11. Laurentiu,it’s me again 🙂 Scuze ca te deranjez iar,dar esti cel mai apropiat medic in momentul acesta si am nevoie de interpretarea ta…Spuneai in raspunsul anterior ca daca progesteronul se mentine crescut in faza luteala poate fi considerat un semn de sarcina..In ziua 22 a fost 37.17 si in ziua 24 34.87…De ieri am intepaturi la ovarul drept ,iar TB este de la ovulatie incoace constant,luata corect,36.9(in conditiile in care in mod normal o am 36.4/36.6).
  Scaderea progesteronului inseamna ca nu poate fi vorba de sarcina?
  Multumesc mult ptr raspuns,
  Ioana

 12. Dr Laurentiu Craciunas

  In faza luteala progesteronul este in mod normal crescut, si in absenta sarcinii, pentru ca este secretat continuu de corpul galben. Scaderea de care zici e relativa, e mai mic decat cu 2 zile inainte, dar tot mare e comparativ cu valorile din faza foliculara. Din ce date ai pana acum nu se poate zice daca este sau nu vorba de sarcina.

 13. Multam de raspuns! Stiam ca ma pot baza pe tine!!:)

 14. Am o intrebare legat de prolactina : este posibil sa am teste de ovulatie pozitive si prolactina marita ? In ianuarie am facut testul de sange prolactina care era dublu , am luat tratament cu Dostinex 6 pastilute , am refacut testul si a ajuns la 3 . De 4 luni am facut in fiecare luna teste de ovulatie si sunt pozitive , ar trebui sa refac prolactina sau este posibil sa nu mai fi crescut de atunci ? Multumesc

 15. Dr Laurentiu Craciunas

  Buna Ema,

  prolactina poate ramane scazuta dupa tratamentul cu Dostinex pana la 4 saptamani, deci ar fi indicat sa repeti dozarea.

  • Buna seara.Am si eu o problema.Eu am virsta de 43,sotul 42.Nu ne am cunoscut demult timp aproape un an si dorim sa facem un copil dar,nu se intimpla nimic.Eu ,am facut urmat analize la recomandarea unui medic;DHEAA 139.2 PROGESTERON 31.5,PROLACTINA 417 Testosteron 0.716.Oare am sanse sa ramin insarcinata? hormon AMH1.36 ESTRADIOL302.8 FSH7.1 LH 9.4.Va multumesc

 16. Sa inteleg ca pot avea teste de ovulatie pozitive si prolactina marita? Eu stiam ca prolactina inhiba ovulatia. Multumesc

 17. Dr Laurentiu Craciunas

  Prolactina marita foarte mult inhiba ovulatia, dar nivelul prolactinei variaza mult in decursul ciclului menstrual, variaza si in cursul aceleiasi zile.

 18. buna ziua, am 32 de ani si incerc de aproape 2 ani sa raman insarcinata. luna aceasta am facut dozari hormonale: z3: fsh-5,6(3,03-8,08), lh-5,98(2,39-6,6), estradiol-23(21-251, prl-20,47(1,2-19);
  z14: fsh-4,1(6,3-24), lh-10,77(9,6-80), estradiol-271,4(93-575), prl-15(2,3-25,1);
  z22:progesteron-19,81(1,5-20), testosteron-0,78(0,13-1,08), estradiol-102(21-312). mentionez ca am facut teste de ovulatie si au iesit pozitive in z15 si z16, de aceea am facut nivelul de progesteron in z22. in nov.2008 an facut hsg si nu am nicio problema cu trompele uterine, iar in martie si aprilie 2008 am facut stimulari cu clomifen si o IA, fara succes, din pacate, desi ovulatia a avut loc. va rog sa-mi spuneti daca in aceasta luna a avut loc sau nu ovulatia(am masurat si temp bazala, si aceasta este de 37,2 din ziua 15 pana azi, z28). imi cer scuze pt mes prea lung si va multumesc anticipat pt raspuns

 19. Dr Laurentiu Craciunas

  Buna daria,

  este foarte posibil sa fi avut loc ovulatia (prolactina nu era mult marita in Z3, LH-ul era crescut in Z14, progesteronul din Z22 era in limite normale, deci exista corp galben care sa-l secrete), iar temperatura bazala (daca a fost masurata corect) sustine existenta ovulatiei.

  Insemninarile artificiale au sansa de reusita de maxim 30%, deci faptul ca prima nu a reusit nu ar trebui sa va impiedice sa mai apelati la IA (banuiesc ca spermograma sotului nu este buna, nu?).

 20. Buna Laurentiu,

  Apelez si eu la tine pentru un raspuns. Am luat timp de 2 ani jumatate Logest pentru ovare micropolichistice. In ian am intrerup ac, iar in aprilie la eco ovarele aveau aspect normal. In iunie au inceput problemele, ultima menstruatie fiind pe 4 iunie. Am repetat eco transvaginala pe 29 iulie…ovarele aveau aspect normal, iar endometrul necaracteristic, subtire 6mm, fapt pt care medicul mi-a spus ca menstruatia nu poate fi provocata. Pe 12 august din nou eco: endomentru subtire 6mm, ovar drept: aspect normal, ovar stang: aspect micropolichistic.
  Dozarile hormonale facute pe 12 aug arata asa:
  – estradiol: 97.67
  – FSH: 4.53
  – LH: 14.12
  – Prolactina: 30.07
  – TSH: 0.43
  Intrebarea mea ar fi: Poate sa se schimbe aspectul ovarelor in 2 sapt si poate fi ovarul micropolichistic cauza pt amenoree? Sunt programata si la endocrinolog, insa de abia pe 9 sept. M-as bucura sa primesc un raspuns.

  Multumesc.

 21. Buna ziua
  Am 32 de ani si de 3 ani incercam sa facem un copil. Recent am facut si un set de analize hormonale in ziua 19 a ciclului menstrual. Valorile sunt: Estradiol: 243.7, Progesteron: 19.34, Prolactina: 355.7, FSH: 2.62, LH: 9.63, Anti-TPO: 6.09.
  Mie mi se par OK, dar as dori si opinia unui specilist. Sa caut in alta parte cauza infertilitatii?
  Multumesc anticipat
  Alexa

 22. Dr Laurentiu Craciunas

  Buna,

  Diana, ovarele micropolichistice se asociaza cu dezechilibre hormonale, deci amenoreea poate fi din cauza lor.

  Alexa, puteti incepe cu excluderea problemelor din partea partenerului printr-o spermograma, iar in cazul in care rezultatul este bun puteti continua cu investigarea unor eventuale probleme la tine.

 23. Acum am stabilit ca A FOST ovulatie.
  Poate prolactina marita pe care o am,sa influenteze calitatea ovocitului ?
  Am intr-adevar progesteron mic, dar FSH, pare normal si bun. Raport de 1/1 aproape cu LH. In plus la monitorizare am avut 11 foliculi, ceea ce cred ca e bine
  Stii, luna asta am controlat pentru prima data si daca strang usor, am secretii incolore sau chiar albe la san. E clar, cu prolactina are de-a face,credeam ca e sarcina…

  deci poate fi ovocit slab calitativ din cauza prolactinei ?

 24. Dr Laurentiu Craciunas

  Nu retin sa fi citit undeva clar ca prolactina scade calitatea ovulului, dar tinand cont ca inhiba secretia de FSH, tind sa cred ca are efect asupra calitatii ovulului.

 25. Uite astea sunt valorile din Z3. Din pacate nu am si din ziua ovulatiei, pentru ca mereu aflu de ea dupa…Nu as putea sa fac analizele la o zi dupa ovulatie, cand temperatura o confirma? Banui ca inca as mai prinde varful de FSH si LH, nu?

  estradiol 54.42 (normal 12.5-166)
  FSH 4.55 (3.5-12.5)
  LH 6.06 (2.4-12.6)
  Valorile normale sunt date pentru faza foliculara Z7. Asta scrie pe buletinul de analiza.
  Tot am citit de raportul asta FSH/LH cum ca ar trebui sa fie de 1/1 la mine e aproape.
  Scuze ca am postat tot aici dar nu stiu unde.
  Prolactina e mare peste 800. De aici si secretiile la san, nu ?

  Iti multumesc pentru tot ajutorul, bine ar fi ca toti medicii sa fie asa 🙂

 26. Dr Laurentiu Craciunas

  Varful de LH poate fi prins cu teste de ovulatie. Da, prolactina mare e responsabila de secretia din san.

 27. Mersi pentru raspuns Laurentiu. Asta si este cauza…am fost azi la ginecolog din nou…ambele ovare au aspect micropolichistic. Mi s-a recomandat Duphaston, apoi sa revin din nou la AC.

  • Am si eu ovare polichistice su medicul mia recomandat dostinex,diufaston,iodomarin.Am facut tratament si mia scazut prolactina foarte tare de ce poate fi

 28. Ok.
  Laurentiu, dar rezultatul poate fi pozitiv si ovulatia sa aiba loc chiar in aceeasi zi, cum am vazut pe grafice. Deci tot e posibil sa nu prind ziua respectiva la analize. Deasemeni poate dura o zi sau doua de la rezultat la ovulatie.Sper sa prind o data bine.
  Totusi cu o zi in plus sau minus mai sunt rezultatele analizelor relevante ? Sunt in preajma ovulatiei doar.(macar orientativ..)

 29. Scuze, trebuia sa fi postat la ovulatie…

 30. Dr Laurentiu Craciunas

  Ani, depinde ce urmaresti. Atata timp cat se produce ovulatia nu te mai ajuta cu nimic sa stii nivelul LH si FSH la ovulatie, important e ca s-a produs. Ceea ce conteaza e progesteronul din faza luteala pentru ca el pregateste uterul pentru implantare.

  • am si eu o intrebare iau dostinex pt microprolactinom de aprox 4 ani….dar mentionez ca doar de 1 an il iau cu strictete…imi poate afecta inima acest medicament….de putine vreme am simtit un puls mai mare…

 31. Cata dreptate ai ! Asa e ! Important e ca s-a produs. Ma gandeam la astea doar ca sa fac analizele „din Z14” ca tot mi s-au cerut, asta era scopul de fapt.
  Multumesc mult

 32. Buna, am refacut analiza prolactina in Z21 si a crescut, peste 40 si teste pozitive de ovulatie… Care e cauza?

 33. Dr Laurentiu Craciunas

  Poate exista ovulatie si cu prolactina usor marita.

 34. Buna,
  De 2 ani incerc sa raman din nou insarcinata, in conditiile in care am un copil cu care am ramas insarcinata depa 3 saptamani de incercari. Acum am facut tot felul de analize, inseminare, monitorizari, HSG, Histero si nimic. Rezultatele la analize: ziua 2: estradiol 38.56 pg/ml-metoda ELFA faza foliculara 18-147, peakpreovulator 93-575, faza luteala 43-214, menopauza<58; TSH 3.28 mlu/l; fsh 5.237 mlu/ml; LH 2.445 mlu/ml; prolactina 508.784 mlu/l; estradiol23.743 mlu/l; ziua 14: lh 2.87 mlu/l; estradiol 39.37 pg/ml; ziua 21 progesteron 10.5 ng/ml. Aceste analize sunt ok?? Un doctor mi-a spus ca am prolactina marita si de aceea nu raman. Altul nici nu s-a uitat pe analize, direct monitorizare si poate iar histero. Ce analize sa mai fac sau ce-mi recomanzi.
  Multumesc,

 35. Dr Laurentiu Craciunas

  Buna giorgia,

  e mare valoare prolactinei si cel mai probabil asta e cauza faptului ca nu reusesti sa ramai insarcinata. Doctorul care a constatat modificarea analizelor nu a recomandat nici un tratament? Daca a recomandat e bine sa-l urmezi, iar daca nu a recomandat poate ar trebui sa alegi si un alt medic ginecolog…

 36. giorgia, in cazul in care valorile normale ale prolactinei pe buletinul de analize sunt intre 127 si 637 (aproximativ) uIU/ml-(nu asa ar trebui sa fie ?) nu e chiar asa de mare…
  Scuzati-ma daca gresec, mai ales tu Laurentiu.
  Eu asa stiu ca sunt : ori uIU/ml ori ng/mL caz in care intervalul ar fi intre 6 si 30.

 37. Dr Laurentiu Craciunas

  Asa e Ani, dar in cazul prolactinei o valoare mare (chiar daca e la limita superioara a normalului) poate avea deja manifestari.

  • simionca ionela

   Laurentiu am mare nevoie de sfatul tau pt ca imi doresc foarte mult un bebe dar am un ciclu neregulat la un interval de 27-32 zile si imi vine foarte foarte putin si ca durata si ca debit.Am facut niste analize medicale peste care te-as ruga sa te uiti putin sa-mi spui daca sunt ok.Am ovulatie? sau nu? Te rog astept raspunsul tau Multumesc frumos.

   *Prolactina
   Rezultat: 24,2 ng/ml interval biologic de referinta f:1,9-25
   * LH
   Rezultat: 4,31 mIU/mL faza folic: 1,1-11.6 ; faza ovul : 17-77 ; faza lut: < 14,7
   * FSH
   Rezultat: 4,36 mIU/mL Faza folic : 2.8-11.3; faza folic ziua 2-3:3-14,4 ; faza ovulatorie: 5,8-21 ; faza luteala: 1,2-9,0
   *Estradiol
   Rezultat: 155 pg/mL Faza folic <160; faza folic ziua 2-3 <84 ; faza ovulatorie 34-400;faza luteala 27-246
   * Progesteron
   Rezultat: 0,720 ng/ml Faza folic <1,13 ziua 5-11 <0,98; ovulatie 0,48-1,72 ; faza luteala 0,95-21

 38. OK.

  Acum am si eu o intrebare. Trebuie sa astept ca menstruatia sa se termine de tot, adica nici macar spoting sa fac analiza prolactinei, nu ? Stiu ca se poate face cam in orice perioada a ciclului, nu ?

 39. Dr Laurentiu Craciunas

  Valorile cele mai mari sunt in perioada ovulatorie si in faza luteala, deci atunci ar trebui testat.

 40. Offff, Doamne ! Si cand te gandesti ca medicul endocrinolog mi-a recomandat sa le fac de cum se termina menstruatia. Nu mi-a spus nimic din ce-mi spui tu.
  Iti multumesc fff. mult, ca de obicei esti de un real ajutor. O sa astept ovulatia.

 41. Am verificat acum. Fara sa fi stiut ca asa trebuie, am facut analiza chiar in faza luteala.
  Prima data am avut 1000 si a doua oara sub tratament cu Brocriptin am avut 800 🙂
  Destul de mult, oricum. Oare nu ar trebui sa fac si un RMN ?

 42. Dr Laurentiu Craciunas

  E putin probabil sa fie un adenom cu eliberare asa mica, de obicei se depaseste 2000-3000 mIU/L.

  • Laurentiu bine te-am regasit
   Am facut dinnou analiza prolactinei dupa o pauza de 2 ani si si acum a iesit mare 1451
   Ai spus de eliberare mai mica, insa acum vad si eu, valorile la mine la rezultat sunt in ulU/ml
   deci daca atunci aveam 1000, acum am aproape 1500

   Intrebarea ramane aceeasi de atunci :posibil tumora hipofizara ? 🙁

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Ani,

   Acelasi raspuns, este posibil, dar putin probabil. Intre timp ai facut tratament? Alte explorari in afara de dozarea prolactinei (RMN / radiografie de sea turceasca)?

 43. Am 29 ani si de cateva luni ne straduim sa avem un bebe.Am facut o multime de analize inainte si totul a fost ok, insa dupa 2 luni de nereusita,am facut si urmatoarele analize FSH , LH,PROLACTINA ,TSH.FSH- mi-a iesit valoarea 9,7 si ma incadrez la faza foliculara si ovulatorie, LH – 32,2 ma incadrez la faza ovulatorie, insa TSH -1307 si valorile normale sunt intre 127 -637, adik de 2 ori mai mare decat limita maxima.TSH e in limite normale 1,24 si valorile de referinta sunt 0,27-4,2.Ciudat este ca menstruatia mea e regulata la 29 zile, nu am secretie la sani.Care e cel mai bun tratament ca sa-mi scada prolactina? Abia astept sa avem un bebe.E mai buna tratamentul cu Brocriptin sau ce at medicament e mai bun si in mai scurt timp ?Va multumesc anticipat

 44. Dr Cristiana Popp

  TSH-ul nu are legatura cu prolactina, dar nu inteleg prea bine ce e crescut, fiindca data zici ca TSH-ul, apoi revii si spui ca TSH-ul e normal.
  Pentru hiperprolactinemie, cel mai scurt tratament e cu Bromocriptina, dar inainte de asta trebuie sa faci niste investigatii, respectiv un RMN cerebral pentru a vedea daca nu exista o tuora in hipofiuza, fiindca daca exista, bromocriptina nu e suficienta, poate fi nevoie de interventie chirurgicala.

 45. Dr Laurentiu Craciunas

  Din fragmentul: „TSH -1307 si valorile normale sunt intre 127 -637” banuiesc ca te-ai incurcat si ai scris TSH in loc de prolactina, nu?

 46. Buna!Mi-am facut analize hormonale exact in prima zi de menstruatie.Valorile acestora sunt:Progesteron-0,92, Prolactina-20,42,estriol neconjugat-0,01.Va rog sa imi spuneti daca valorile respective sunt in regula.Am facut aceste analize deoarece la sanul stang mi-a aparut un fibroadenom.Multumesc

 47. Da, prolactina era marita,iat TSH era in limite normale.

 48. In cazul in care prolactina este marita, pot considera acest lucru responsabil pt aparitia fibroadenomului?

 49. Tocmai mi-am facut 2 teste de sarcina astazi, fiindca mi-a intarziat menstruatia cu 2 zile, si mi-au iesit pozitive.Menstruatia mea este regulata la 29 zile, si niciodata nu mi-a intarziat.Farmacistele si cei de la firma Sure Check mi-au confirmat ca este pozitiv.La un moment dat am avut dubii pt ca a doua liniuta de la test nu era asa de pronuntata ca si prima,insa mi-au spus ca oricum este pozitiv.Este posibil ca prolactina sa fi fost crescuta acum 13 zile din aceasta cauza? Mentionez ca nu aveam nici un simptom al hiperprolactinemiei atunci cand mi-a iesit dublu fata de limita superioara.Maximul era de 637 si mie imi iesise 1307.Multumesc pt raspunsuri.

 50. Rebe felicitari !!!
  Inainte de a face analizele astea, ai mai facut altele si inainte si aveai probleme cu prolactina marita ? Sau doar acum a iesit mare ?

 51. Sigur ca mi-am facut un set fmare de analize, care mi le-a recomandat medicul de familie atunci cand i-am spus ca intentionez sa am un bebe, doar cele endocrinologice nu le-am facut in luna mai.Toate au iesit super ok, chiar am fost foarte fericita ca e totul in regula.Insa prolactina marita mi-a iesit pe data de 2 septembrie, adik acum 13 zile.Nu am avut nici un simptom, nici o dereglare de menstruatie, nici secretie la sani.Chiar m-am speriat ca mi-a iesit dublu fata de valoarea maxima.Abia astept sa merg la ginecologie sa vada sarcina.Am inteles ca trebuie sa ma am rabdare 2 saptamani ca sa se vada bataile inimii la ecografie.Succes tuturor care au aceleasi planuri ca si noi.

 52. buna sunt noua pe aici dar am nevoie de ajutor.Doresc un copil dar care se lasa mult asteptat. In februarie la analize mi a iesit PRL cu val 1572, dar si un TSH de 12, restul analizelor ok. Am tratat tiroida dar PRL a oscilat acum fiind 1000, iar TSH 1,36.Trebuie sa fac un RMN, oare am ceva la hipofiza?Este posibil sa fac tratament si sa raman insarcinata?Nu am alte probleme si histerosalpingografia a iesit bine…Multumesc!

 53. Dr Laurentiu Craciunas

  ramona, e foarte usor sa compari valoarea ta cu valoarea normala pentru laboratorul in care s-a facut analiza (apare in acelasi buletin).

  anabe, da, exista tratament si poti avea o sarcina, dar pentru asta trebuie sa mergi la medicul tau ginecolog.

 54. Laurentiu, asa cum mi-ai spus odata ce ovulatia se produce trebuie sa ma axez pe ce se intampla dupa si anume aportul de progesteron. Asa si fac.
  Insa ma framanta un lucru , desi prolactina e mare, ovulatia se produce luna de luna, mai devreme sau mai tarziu(slava domnului)…
  Dar ce se intampla cu prolactina marita in cazul unei sarcini ? Ar trebui sa ma mai ingrijoreze? Observ ca pe toate prospectele medicamentelor pentru prolactina spune ca nu se ia medicamentul in timpul sarcinii. Mai conteaza ca e mare ? Sau sarcina o regleaza ?
  Mutumesc

 55. Dr Laurentiu Craciunas

  Ani, eu nu stiu sa se continue tratamentul in timpul sarcinii, dar pentru asta va trebui sa te consulti cu medicul tau ginecolog. Te rog nu lua de buna nici o informatie de pe internet cand e vorba de administrare de medicamente/tratamente.

 56. Bineinteles ca asa voi face. Nu ma tratez de pe net si cu atat mai mult hormoni(!)
  Insa cum inca nu e sarcina…n-am intrebat medicul.
  Te-am intrebat pe tine pentru ca stiu ca m-ai ajutat si imi faceam probleme ce se va intampla cu prolactina marita, daca va afecta sarcina sau nu.
  Prospectul de la Brocriptin il am de cand mi-a dat medicul sa iau o luna si acolo am vazut ca nu se ia insarcina.
  sa inteleg ca nu mai e periuloasa in sarcina ? Ea doar afecteaza ovulatia si atat ?
  Multumesc

 57. Buna, am si eu nevoie de ajutorul sau sfatul vostru , incercam de aproape 3 ani sa avem un bb , dar se pare ca se lasa asteptat , am fost recent la dr de fam si mi-a recomandat sa fac analize homonale de progesteron, prolactina si TSH , dar intrebarea este ca nu stiu in ce perioada a CM se pot face aceste analize, va rog daca ma poate ajuta cineva, si inca ceva nu am ciclul regulat o luna vine alta nu

 58. Anca prolactina poti sa o faci in orice moment, insa Laurentiu mi-a spus ca are o valoare mai ridicata in faza luteala
  Progesteronul se face la 7 zile dupa ovulatie.
  FSH si LH se fac si in ziua 3 si la ovulatie, dar daca ai neregulat va fi greu sa iti dai seama cand ovulezi.

 59. Si inca ceva : sotul a facut o spermograma ?

 60. Merci Ani pt promptitudinea raspunsului , da si-a facut si nici lui nu ia iesti prea bine , mobilitatea miscatorilor e cam mica

 61. Aceeasi problema si la noi. E greu asa. Macar multi sa fie.
  Sa faci teste de ovulatie ca sa stii cand ovulezi sau temperatura cred ca cel mai bine ca sa stii sa faci progesteronul la 7 zile dupa ovulatie. Vezi ca unii medici recomanda ziua 21. Da, e ziua 21 la ciclu „standard”, unde ovulatia e in Z14(14+7=21)
  Si sa faci si prolactina ca si aia e o cauza daca e mare.

 62. As dori sa stiu interpretarea la urmatoarele analize pe care le-am facut in data de 28.10.2009 avand ciclu menstrual pe data de 12.10.2009 :
  -FSH – 5 mU/mL
  – LH – 6.1 mU/mL
  – prolactina 172 uUI/mL
  Doresc sa fac inseminare artificiala in cursul lunii noiembrie si as dori sa stiu daca analizele efectuate sunt normale . De asemenea doresc sa stiu cam ce analize ar mai trebui facute inainte de IA. VGa multumesc

 63. Revin si eu cu alte intrebari, sunt in a doau zi de CM , dr de fam mi-a dat sa imi fac analize de prolactina , progesteron si estradiol , la primele doua ma incadrez in parametrii normali doar la estradiol e prea mic ( doar 10 ) , care e cauza si cum se poate trata , sunt nerabdatoare sa stiu daca mai e cine in situatia mea

 64. Buna, Am o intrebare: mi-a iesit prolactina 58ng/mL si am inteles ca nu e de bine.Mi s0a recomandat un medicament numit bromonipthiu sau ceva asemanator care sa scada nivelul ei pe care trebuie sa il iau in fiecare sera tot restul vietii.Ceea ce vreau sa va intreb este: care ar fi posibilele probleme pe care le-as avea in caz ca nu tratez acest lucru?deoarece nu vreau sa fiu sclava pastilelor restul vietii.Multumesc.Astept raspuns, va rog!

 65. buna sunt Adina si am facut testul la FSH si LH si as vrea sa mi le citeasca cineva :
  FSH 4,4 U/1
  – faza foliculara 3,09-7,90
  – faza ovulatorie 2,27 -18,51
  – faza luteala 1,38-5,52
  – post menopauza 30,57-106,32
  LH 6,64 U/1
  – faza foliculara 1-18
  – faza ovulatorie 24-105
  – faza luteala 0,4-20
  – post menopauza 15-62
  as vrea sa stiu si eu daca sunt ok rezultatele

 66. valoare progesteron 6.24 dozat in ziua 21 a ciclului mensrual, care are o durata de aproximativ 25 de zile. Am urmatoarele limite de laborator : faza foliculara 0,25-0,56, faza luteala 1,5-20ng/ml, ovulatie 0,25-6,22 ng/ml, menopauza mai mic de 0,41 ng/ml. As dori parerea unui specialist pt. interpretarea acesttor valori, sunt normale, exista ovulatie si aproximativ in ce perioada a lunii? Multumesc!

 67. Analiza de prolactina trebuie facuta dimineata inainte de a manca sau bea ceva? La un ciclu de 29 de zile e ok sa fac analiza in ziua 18?
  multumesc anticipat

 68. Dr Laurentiu Craciunas

  Monica, se incadreaza la faza luteala, deci exista ovulatie, dar nu e o analiza suficienta pentru a deduce data cand se petrece ovulatia. Citeste mai multe despre ovulatie aici: Ciclul Menstrual si Ovulatia pe Intelesul Tuturor.

  cris, prolactina nu are fariatii foarte mari intre fazele ciclului menstrual, deci o poti face in orice zi, daca apar modificari importante poti repeta tintit in alta zi. Prolactina e un hormon influentat de stres, deci e indicat sa mananci in dimineata recoltarii si sa nu iti atingi sanii.

 69. Laurentiu multumesc foarte mult pt raspuns. Dar seara pot sa fac analiza? ca mi-ar fi mai usor sa ajung dupa serviciu…medicul meu mi-a recomandat sa fac analiza pt prolactina si progesteron in ziua 21… si mi-e greu sa ajung dimineata…

 70. Dr Laurentiu Craciunas

  Valorile cele mai mari sunt in timpul noptii spre dimineata, de asta e indicat sa fie facute la cateva ore dupa trezire.

 71. Multumesc foarte mult pentru raspunsul prompt. O sa merg dimineata dupa ce mananc.
  Ideea este ca nu raman insarcinata de 2 ani si teoretic (dupa analize) nu am nicio problema nici eu nici sotul.
  Mai am o intrebare. Laparoscopia se face si cu scop de diagnostic, adica daca in urma analizelor si a ecografiei transvaginale totul pare in regula, se poate recomanda laparoscopia?

 72. Dr Laurentiu Craciunas

  Eu as recomanda prima data o histerosalpingografie.

 73. Mii de multumiri.
  Asa ma gandeam si eu, din ce am mai citit…
  Pt investigatii am mers la 2 medici. Primul medic dupa alte analize mi-a zis sa le fac si pe cele hormonale, al doilea medic de prima data de cand m-am dus, mi-a facut o ecografie (la care nu a fost nimic in neregula) si mi-a recomandat laparoscopia, fara sa ma intrebe nimic altceva, si fara sa imi recomande si analizele hormonale (pe celelalte i le-am aratat eu dar oricum sunt bune) doar pe motiv ca a trecut prea mult timp de cand incerc. Probabil ca o sa raman la primul medic, macar o ia pas cu pas…
  E chiar asa de mult 2 ani, incat sa nu mai existe speranta?! 🙁

 74. Dr Laurentiu Craciunas

  Speranta poate exista si dupa mai mult timp, dar trebuie gasita cauza pentru a o putea inlatura. Daca in acesti 2 ani ati incercat regulat sa obtineti o sarcina si nu ati reusit, cel mai probabil exista o cauza organica.

 75. Si care ar putea fi aceasta cauza?
  Spermograma sotului a iesit in limite normale, insa la limita inferioara din cate am inteles.. 45 mil/ml din care medicul a spus ca 40% nu conteaza…deci raman sub 30 mil… dar ambii doctori au spus ca nu e dezastruoasa..
  In ce ma priveste pe mine, am ciclul regulat, nu am avut probleme pe linia asta deloc decat o tumoare benigna la un san in urma cu 6 ani.

 76. Dr Laurentiu Craciunas

  Cauzele pot fi multiple, nu am cum sa ghicesc asa, asta e rolul investigatiilor. Zilele urmatoare am sa scriu un articol in care sa descriu cum vad eu un „protocol” adecvat de investigare a infertilitatii.

 77. Multumesc pt tot. O sa urmaresc articolul.
  Felicitari pentru ceea ce faci aici. Este un lucru nemaipomenit. Ma bucur ca mai exista astfel de oameni, si mai ales printre medici.
  Eu cred foarte mult in medicii tineri, mai ales ca am avut probleme cu inima si am fost vindecata definitiv de catre un doctor tanar, dupa ce multi medici „cu renume” mi-au spus ca nu se vindeca…
  Sunt convinsa ca vei fi un doctor extraordinar pt ca se vede ca iti place meseria pe care ti-ai ales-o. Iar noi avem mare nevoie de oameni si de medici ca tine.
  Toata stima.

 78. Buna ziua! Eu am hiperprolactimemie si in curand o sa urmez un tratament de stimulare ovariana in vederea inseminarii. Puteti sa-mi spuneti daca este normal sa continui cu inseminarea sau sa urmez intai tratament pentru reglarea prolactinei? Pot apare incompatibilitati? Va multumesc,

 79. pt Laurentiu: in urma ecografiei mi s-a spus ca am un polip endometrial sesil de 1.3 cm, acesta ar putea fi cauza pt care nu raman insarcinata?
  Si inca o intrebare: endometru de 6 mm in ziua 23 a CM este in regula?
  Multumesc anticipat!

 80. Buna.Sunt Alina, am 26 ani si nu ma stiu avand probleme medicale, decat ca de 9 luni de zile, nu am ramas insarcinata.Mentionez ca spermograma sotului, este buna.Am inceput sa fac un set de analize de fertilitate, la recomandarea medicului, ginecolog.Am inceput cu progesteron si prolactina, efectuate in ziua 21 a CM.Valoarea progesteronului este 2.87ng/ml, insa prolactina a iesit putin peste val normala(val normala:5-35 ng/ml) , adica 49.82 ng/ml.Mentionez ca la inceputul ultimului CM, in primele 5 zile am luat anticonceptionale Karissa(din cauza unei suparari de moment, nu mai luasem de 2 ani.Am luat doar 5 pilule.Poate fi asta cauza unei prolactine marite?
  Imi afecteaza urmatoarele ovulatii, cele 5 pastilute luate?
  Astept raspunsul dvs.
  Cu respect,
  Alina

 81. Buna,

  Mi-am facut analiza prolactinei si mi-a iesit 175 cu val de referinta 127-637. Ce spuneti? Desi se incadreaza in limitele normale, este ceva ca e totusi cam mica?

  Incerc de 7 luni sa raman insarcinata si nu reusesc, am facut o gramada de analize, toate bune! Acum dr. mi-a recomandat si analize la tiroida si hipofiza.
  Multumesc pentru raspuns!

 82. Dr Laurentiu Craciunas

  Buna seara,

  Stancu, eu as corecta prima data hiperprolactinemia.

  cris, 6 mm in ziua 23 e prea putin.

  Alice, orice aport extern de hormoni influenteaza echilibrul intern. E indicat sa faci analize la macar 1 ciclu normal dupa administrare de contraceptive.

  Elisa, nu prolactina e problema.

 83. Laurentiu multumim pt raspunsuri.
  Eu intre timp am facut histeroscopie pt scoaterea polipului din uter. Asa cum ai spus si tu, si dr la care merg mi-a spus ca endometrul este mult prea subtire pt o eventuala sarcina, si ca acest lucru era determinat de existenta polipului in peretele uterului, care modifica mucoasa uterina. Mi-a verificat si trompele si sunt permeabile amandoua, iar ovarele sunt in regula. Acum ca am rezolvat problema ar trebui sa raman insarcinata, momentan mai am putin de asteptat sa se refaca uterul. 🙂

 84. Dr Laurentiu Craciunas

  Ma bucur sa aud ca s-a rezolvat, astept vesti bune! 🙂

 85. Am 43 de ani si acum 13 ani am avut o operatie de fibrom ovarian in urmacareia am ramas doar cu un ovar si o trompa. Avand simptome de menopauza am facut tratament cu cicloprogynova si duphaston. Am facut analize hormonale si au iesit in limite normale. As dori sa stiu, daca se poate, mai pot ramane insarcinata? Va multumesc.

 86. Dr Laurentiu Craciunas

  Buna dimineata,

  43 de ani este o varsta inaintata pentru a face copii chiar si in cazul existentei ambelor ovare. Teoretic se poate, dar exista riscuri care trebuie detaliate de medicul ginecolog.

 87. Laurentiu, multumesc pentru raspuns!

 88. buna seara!am 21 de ani
  am fost la medicul endocrinolog in toamna, din cauza unui nodul la sanul stang de 1 cm, care cica nu este canceros, iar la sanul drept am ceva de genul,,,vase dilatate, glande multe.
  am urmat un tratament de 3 luni cu femicur,apoi am fost iar la medic si a constatat ca a mai crescut cu un mm, si mi-a recomandat sa fac analiza prolactina.(vreau sa precizez ca ciclul menstrual imi intrarzie 2 saptamani desi am luat tratamentul cu femicur).
  intrebarea mea este…aceasta analiza are legatura cu problema cu sanul?

 89. Buna ziua,

  va rog sa ma ajutati cu un raspuns referitor la situatia de mai jos.

  am mers la endocrinolog la inceputul lunii pentru o problema legata de acnee. Mi s-au dat cateva analiza de facut: FSH, LH, testosteron si PROLACTINA.

  Au iesit toate in limitele normale mai putin prolactina care are o valoare de 1165 in conditiile in care am vazut ca limitele normale sunt 64-395.

  Astazi am fost la medic si mi s-a spus ca peste o luna cand se intoarec in tara trebuie sa merg, sa ma internez si sa fac tomograf.

  Ca sa n-o iau razna pana atunci, vreau sa intreb daca sunt sanse ca rezultatele sa fie gresite.

  Nu m-am trezit cu 3 ore inainte de recoltare, am fumat o tigara inainte, nu imi plac acele si e posibil sa fi mers la recoltare in a cincea zi de menstruatie si nu in a patra (am inteles ca toate astea ar putea sa influenteze rezultatul analizei).
  Poate sa fie adevarat?
  E posibil ca valoarea asta sa fie in atat de mare masura influentata de acesti factori?
  Pot sa fac altceva decat sa astept urmatoarea menstruatie, sa refac analiza si sa merg la medic peste aproape o luna?

  Ma ajuta sa fac acum din nou analiza?

  va rog sa maajutati cu un raspuns, nu stiu ce sa fac…

 90. Dr Laurentiu Craciunas

  Buna,

  simona, da, daca prolactina are valoare marita poate afecta structura sanului.

  Alina, eu as sugera mai degraba un RMN decat tomograf. Probabil suspecteaza un microadenom hipofizar, dar valoarea nu e atat de mare cum ar fi in cazul unui adenom. Conditiile de stres pot modifica valoarea prolactinei, dar analiza se poate repeta, ziua 21 a ciclului menstrual e recomandata.

 91. „de 4 ori mai mare decat limita maxima?!” – asta a fost reactia doamnei profesor. de aceea am presupus ca e f grav.

  cat despre zi, mie mi s-a recomandat sa faca analiza in a patra zi de menstruatie…

  sincer, as merge in a 21 zi a ciclului menstrual daca mi-as aminti exact cand a inceput. 🙁

 92. Dr Laurentiu Craciunas

  Prolactina variaza pe parcursul ciclului menstrual avand valoare maxima in faza luteala, ca e ziua 20 sau 22, tot bine e pentru analiza.

  Nu ma contrazic cu medicul la care ai fost, dar din cate stiu eu prolactinoamele dau valori de cate 10 ori mai mari decat normalul.

 93. Buna,
  Mai am si eu o intrebare. Dupa o operatie de histeroscopie pt extirparea unui polip endometrial sesil din uter, pot incerca sa raman insarcinata imediat dupa prima menstruatie, sau este nevoie sa mai asteptam o perioada?

 94. Dr Laurentiu Craciunas

  Buna cris,

  Depinde de mai multi factori, printre care si dimensiunea polipului. Fiecare organism se recupereaza in ritm propriu, doar medicul obstetrician iti poate raspunde dupa ce te consulta. Succes!

 95. Multumesc Laurentiu.
  Ideea este ca ajung la medic pt consult dupa ce trece perioada ovulatiei luna asta intrucat dansul este plecat din tara momentan, si nu stiu ce sa fac…sa mai asteptam sau nu…dupa operatie menstruatia a venit normal, si fara nicio intarziere. Stiu ca nu ar fi un capat de lume sa mai asteptam o luna dar cand iti doresti un copil de 2 ani jumate conteaza si o saptamana…dar vom vedea. Oricum multumesc pt disponibilitatea de care dai dovada raspunzand la intrebari. Pentru noi conteaza o parere in plus… 🙂

 96. Buna ziua,

  va rog sa ma ajutati cu un raspuns, de 5 luni incerc sa raman insarcinata si nu reusesc,(nu am fost niciodata insarcinat) am mers la ginecolog si mi-a dat sa fac analize PRL si TSH. PRL mi-a esit 32.85 ng/ml, si l-am facut in ziua 26 a cicl. menstr. si TSH 1.78. Ce credeti, e proclatina cauza? Trebuie sa fac analiza de proclatina numai in ziua 21 a cicl. menstr.?

 97. nadia eu nu sunt medic dar parerea mea este ca prolactina nu este mare la 32,85 …
  sfatul meu: ca prim pas sa faci o evaluare ecografica serioasa (eco transvaginal facut de un medic foarte bun), si bineinteles apoi se fac o mie de analize…cauta un medic f bun pe probleme de infertilitate, nu face cate o analiza la 3 luni cum am facut eu initial ca nu stii cand trece timpul… cand am schimbat medicul si m-am dus la un specialist pe probleme de genul asta, mi-a descoperit de la primul consult cauza pt care nu raman…acum am inlaturat-o si astept minunea 🙂
  E posibil sa nu fie nimic in neregula la tine pt ca 5 luni e inca o perioada normala de incercari, dar eu zic ca e bine sa faci investigatii oricum..

  Laurentiu am fost la medic, se pare ca endometrul s-a refacut ff bine, in ziua 17 avea 9.1 mm (inainte de histeroscopie in ziua 21 avea 6 mm)si medicul a spus ca in maxim 3 luni ar trebui sa apara bebe. Ai avut dreptate, depinde de fiecare organism cat de repede se reface… 🙂

 98. Multumesc pentru raspuns, Cris!

 99. buna , am ajuns la endocrinolog din cauza acneei, mi-a prescris niste analize FSH,FT4,Prolactina,SHBG,TSH,Testosteron liber, dintre care Prolactina mi-a iesit 39,97 ng/ml, am facut analizele in ziua 4 a CM , si acum urmeaza sa fac progesteronul in ziua 23-24, nu am fost inca cu rezultatul analizelor pentru ca astept sa fac progesteronul sa ma duc cu toate, am citit cate ceva pe aici si sunt putin ingrijorata , ce spuneti ? astept mesajele voastre:(

 100. Buna, am prolactina 327 si ginecologul mi-a prescris Dostinex 0.05mg, 20 tablete. La control doctroul ca toatul arata forte bine. Am 25 de ani si niciodata nu am avut ciclu regulat. doresc sa raman insarcinata, imi puteti spune ce sanse am?in urma acestui tratament pot sa raman insarcinata? pe perioada tratamentului pot sa incerc sa raman insarcinata? multumesc

 101. buna,
  sunt noua pe aici, si as dori daca se poate sa ma ajute si pe mine cineva.
  Acum cateva luni am fost la medic endocrinolog si am facut un eco mamar, atunci mi-a gasit un fibroadenom mamar cu dimens. 11/5 mm la sanul drept.
  Spre rusinea mea atunci nu am facut nici analizele si nu am luat nici tratament. Pe urma au inceput sa apara dureri.
  Am fost din nou la medic in data de 10.06.2010 si la eco am constatat ca fibroadenomul de la sanul dr. a crescut la 11,6/8,6 mm si mi-a aparut unul si la sanul stang de 6,5/4,8 mm.
  trebuie sa imi fac prolactina dar nu stiu sigur daca am inteles bine, trebuie sa recoltez a 21-a zi dupa prima zi de menstruatie?
  si inca ceva, medicul mi-a recomandat sa ma operez, credeti ca ar trebui?
  multumesc.

 102. buna ildi
  eu am avut un fibroadenom la sanul stang cu 7 ani in urma si m-am operat imediat ce l-am descoperit, nu am stat pe ganduri. Operatia nu este deloc grea, si de atunci nu mai mi-a aparut niciodata. Nu as fi putut sta cu gandul ca e ceva acolo care in niciun caz nu dispare de la sine… Dar tu hotarasti..
  Prolactina da, se recomanda sa o faci in ziua 21, ziua 1 insemnand prima zi a ciclului menstrual.

 103. Buna ziua!
  Am 31 ani si la analize mi-a iesit prolactina 36. La sfatul medicului am facut 3 luni tratament cu Dostinex. La 10 zile dupa terminarea tratamentului prolactina este 2,1. Este un lucru normal? Medicul meu endocrinolog este in concediu. Sa astept 4 saptamani si sa repet analizele? Pot ramane insarcinata? Daca raman insarcinata ce risc poate avea asupra copilului faptul ca am facut acest tratament hormonal?

 104. Buna ziua,

  La analizele efectuate in decembrie 2009 mi-a iesit prolactina 52,iar cand le-am repetat in aprilie avea valoarea 35, scazand fara sa urmez vreun tratament. Progesteronul a iesit in limite normale.
  Vreo 2 medici mi-au recomandat sa repet si a -3-a oara examenul prolactinei, insa un medic endocrinolog de la Parhon mi-a spus ca nu am nimic.Nu prea am incredere in medicul de la Parhon pentru ca era vadit deranjat ca m-am prezentat la camera de garda pt problema mea , care nu era o urgenta (aveam trimitere de la med de familie dar pur si simplu imi este imposibil sa ajung dimineata la spital), dar nici dumnealui nu avea nicio alta treaba.Nu a vrut pur si simplu sa stea 5 min de vorba cu mine, sa-mi explice macar de ce crede el ca fluctuatiile prolactinei mele nu sunt un motiv de ingrijorare.Daca imi poate recomanda cineva un specialist endocinolog,unul care sa aiba rabdare sa discute cu pacientul, va sunt recunoscatoare.

 105. eu am o prolactina de 1100,doctora mi-a recomandat sa tradam mai intai ovarele mele polichistice cu anticonceptionale 3 luni sa vedem ce se intampla si apoi vom mai vedea ce este de facut.Oare este ok aceasta varianta,pt ca sincer nu stiu ce sa fac………….AJUTOR…………….

 106. Am prolactina 19,43,FSH-ul 11,28,LH-ul 13,38….endocrinoloaga mi a zis ca exista riscul sa am probleme cand o sa vreau un copil.Am facut tratament cu Yasmine un an de zile si as vrea sa intrerup numai ca endocrinoloaga mi a zis sa mai repet alte trei luni.Aveti vrun sfat pt mine?Ce as putea sa fac?

 107. Dr Laurentiu Craciunas

  Buna,

  Am rugamintea sa mentionati si unitatea de masura la valorile pe care le scrieti (e important).

  ildi, nu e normal sa combati parerea unui medic cu a altcuiva prin internet, daca vrei o a doua parere mergi la un alt medic pentru a-i oferi toate detaliile.

  Gabi, nu vor exista riscuri pentru fat. Da, analizele trebuie repetate pentru ca nivelul prolactinei poate scadea sub tratament si sa revina dupa oprirea acestuia.

  Andreea, sunt multi factori care pot influenta nivelul prolactinei, inclusiv stresul si emotiile. Sanatatea e cea mai importanta, poti sa-ti iei o zi libera de la servici pentru a merge la un consult medical.

  anamisu84, ai avea mai mare incredere in ceva scris pe internet de o persoana pe care nu o cunosti?

  Dana, daca nu ai incredere in medicul tau, de ce mai mergi la el?

 108. Buna! Am o nelamurire si sper sa ma ajutati cat de cat..urmeaza sa merg la medic! Am 21 de ani,am avut in urma cu cativa ani niste dereglari de ciclu foarte mari,am fost diagnosticata cu oligomenoree,si am avut testosteron marit.Am urmat tratament cu Diane 35,pe durata lor ciclu a fost normal. Ulterior,dupa cateva luni pauza,ciclu mi s-a reglat,dar nu de tot,imi venea o data la 2-3 luni,am inceput sa iau anticonceptionale pentru a ma proteja de o sarcina. Acum,din curiozitate am fost sa imi refac niste dozari hormonale. Mi s-a dat Prolactina: rezultat 1008.6, TSH : rezultat 6.76,si testosteron 0.875. Mentionez ca sunt momentan in continuare sub efectul anticonceptionalelor. Se poate ca acestea sa mi fi modificat rezultatul analizelor? Se pot „trata” prolactina si tsh marit?:( Sa merg la ginecolog sau la endocrinolog? Multumesc mult,sper sa imi dati un raspuns

 109. buna alexandra! mergi la un endocrinolog ! si eu am probleme cu prolactina …dupa f multe analize hormonale se pare ca prolactina la mine este marita din cauza ovarelor polichistice. trebuie sa mergi neaparat sa iti faci niste analize si sa iei tratamentul prescris de medic!

 110. Buna seara!

  In urma unor analize mi-a iesit Prolactina marita : 41.49 ng/ml.Interval de referinta: Femei: 5.18-26.53ng.ml(aprox dublu fata de maxim). Am facut analiza in ziua a 14-a de ciclu si as dori sa o repet. Nu am gasit nicaieri in ce zile se poate face aceasta analiza (numai in ziua a 14-a?). Analiza am facut-o la aproximativ 1 ora de la trezire. Poate fi acesta unul din motivele pentru care mi-a iesit prolactina marita?

  Multumesc anticipat!

 111. Buna Cristina. Eu asa cred ca motivul prolactinei marite se datoreaza faptului ca ai facut analiza numai dupa o ora de la trezire. Am citit undeva unde Laurentiu scria ca valorile cele mai mari a prolactinei sunt indicate la faza luteala si in timpul noptii spre dimineata. Atunci este bine analiza sa fie facuta dupa cateva ore de la trezire.Atentie! Nivelul crescut de prolactina este influentat de boli tiroidiene si sindromul ovarelor polichistice.

 112. Multumesc mult pentru raspuns.O sa repet analiza si sper sa fi fost marita din cauza ca am facut-o imediat dupa trezire.

 113. Cristina, eu am facut analiza in ziua 5, asa mi-a recomandat medicul , si mie mi-a iesit 39,37ng/ml, am urmat un rmn hipofizar si din fericire mi-a iesit foarte bine ! am facut si o eco transvaginala si nu mi-a iesit sindromul ovarelor polichistice, acum iau un tratament pt reglare hormonala apoi repet analiza prolactinei in ianuarie ! succes si sa te investighezi :*

 114. Tratamentul pe care il urmezi este cu dostinex si brocriptin?Mie imi daduse dr. ginecolog 3 tablete de Dostinex (una in fiecare zi timp de 3 zile) si 10 zile Brocriptin (2 tablete pe zi). Am citit prospectele la ambele medicamente si m-am cam speriat.Asta este motivul pt care vreau sa repet analiza.Stiu ca nu este bine sa „umbli” la glande.Prefer sa gasesc un tratament naturist.

 115. Dr Laurentiu Craciunas

  CristinaL,

  Nu pune semnul egal intre naturist si bun/sanatos. Cocaina, matraguna, ciupercile otravitoare etc etc sunt doar cateva exemple in care ceva natural iti poate distruge organismul.

  Faptul ca un medicament este comercializat la scara larga inseamna ca a trecut de niste teste de siguranta, iar asociat cu recomandarea unui medic specialist este cea mai buna varianta pe care o poti spera.

 116. iau duphaston , intre zilele 15-24 , sincer si mie imi este cam frica de tratamentele astea hormonale ,,,dar altfel nu vad cum sa imi rezolv problema .

 117. Flori, nu are de ce sa-ti fie frica de duphaston pentru ca acesta este un progestogen similar ca structura chimica cu progesteronul natural.

 118. hm…da ..am citit prospectul si ma cam sperii in general :)) …acum sper sa fie bine ,,,si sa scap odata de toate problemele….

 119. Buna seara.
  Am inceput sa iau duphaston de 3 zile si nu ma simt prea bine. Imi este greata si am zenzatii de rau, impreuna cu dureri de cap si ameteli. Mentionez ca urmez acest tratament la prescriptia medicului.

  Am inceput sa iau un comprimat pe zi din ziua 15 a ciclului si trebuie sa il urmez pana in ziua 24. Ce se intampla? Aceste manifestari vor persista? Oare trebuie sa intrerup tratamentul?

 120. Buna licurici , parerea mea este sa mergi la medicul care ti le-a prescris si sa ii ceri parerea. Si mie mi s-a prescris tot duphaston dar inca nu am inceput tratamentul si imi este si putin teama …

 121. Buna seara Flori, iti multumesc pt sfat. Tie, de ce iti este asa frica sa-ti iei tratamentul?

 122. Am auzit multe reactii adverse date de duphaston…si am si citit , imi este cam frica de tratamentele astea hormonale …

 123. Buna Flori.
  Sincera sa fiu si eu am fost putin ingrijorata,
  am sa-ti spun si de ce. Am avut mici probleme la sanul drept, fibroza glandulara. Am citit si eu prospectul si am vazut ce scrie la reactii adverse. Acum sunt bine din acest punct de vedere dar, sper ca nu voi avea probleme din nou daca fac acest trarament.

 124. incep si eu din ziua 15 sa le iau ! sper sa imi fie bine, :*

 125. salut…am o situatie destul de complicata….si nu put gasi raspunsurile la toate intrebarile…sper sa ma ajutati…
  intotdeauna am avut probleme cu menstruatia. mi sa inceput cam tirziu,la 16 ani,a mers doar o luna si apui am avut jumate de an de rapaos..am mers la medic si el mi-a prescris sa beau yasmin. l-am primit un an si menstruatia imi mergea regulat. dar m-am ingraseat foarte tare si chiar ma simteam greu de la el.apui medicul mi-a sfatuit sa trec la diuphaston.cu acest preparat ma simteam cu mult mai bine.l-am baut aproape 2 ani.in aceasta perioada de timp totul era normal.dar a fost pina la un timp.am inceput sa am iarasi disfunctii hormonale si retineri mari de minstruatie(14-22 zile).am dat analize la hormoni si mi-au spus ca nivelul prolactinei este destul de ridicat(40.8).acum am inceput sa primesc bromocriptin.la ce pot sa ma astep in viitor? cum trebuie sa numar zilele cid trebuie sa am mentruatie? pot sa prind sarcina? pot sa am probleme la nastere?

 126. buna ziua mi-am facut prolactina si tsh-ul acum 3 luni au iesit astfel:Prolaina=67,87 ng/ml, TSH=3,0932 u ui/ml,am renuntat la anticonceptionale
  la recomandarea medicului endocrinolog, le-am refacut si au iesit astfel:Prolaina=33,3 ng/ml, TSH=3,39uui/ml, am facut si radiografie la sa turceaca si nu are modificari,inseamna ca e bine sau nu. va multumesc astept raspuns

 127. uUI\ML 298.8 AS DORI SA STIU DACA VALOAREA ESTE NORMALA PT A FACE UN COPIL AVAND IN VEDERE CA IN DECURS DE UN AN A SCAZUT LA JUMATATE AVAND VAL uUI\ML 589.4 VA ROG UN RASPUNS

 128. prolactina reala de acum este cea mica

 129. buna sunt noua pe site!!imi doresc enorm de mult un copil dar de un an incerc si nimica!!prin analize sa descoperit ca am prolactina marita,doctorul mi-a zis ca e sigur ca asta e problema de nu am ramas insarcinata,am facut tratament de o luna si deja mi-a ajuns la valori normale…
  acum as vrea sa va intreb daca ati avut si voi probleme de genul?si daca in urma razolvarii problemelor ati ramas insarcinate…

 130. va rog sa imi raspundeti…sau macar niste sfaturi

 131. Dr Laurentiu Craciunas

  Daca nivelul prolactinei este foarte mare este afectat axul hormonal care dicteaza ovulatia. Daca tratamentul pentru hiperprolactinemie isi face efectul si scade nivelul prolactinei sunt sanse mari sa se obtina ovulatia cu fecundatia ulterioara si obtinerea unui copil.

 132. dar daca a ajuns prolactina la valori normal si nu mai i-au nici un tratament,este posibil sa se mareasca din nou???

 133. Dr Laurentiu Craciunas

  E posibil, dar nu neaparat.

 134. depinde de ce???…ca ea sa se mareasca din nou??

 135. imi doresc asa de mult un copil….faptul ca incerc de un an si jumatate ma face sa imi pierd din incredere si rabdare si parca toate raspunsurile la intrebarile mele sunt aceleasi….

 136. inainte sa fac tratament prolactina a fost de 29,89 iar dupa o luna de tratament a scazut la 1,023…

 137. Dr Laurentiu Craciunas

  Depinde de cauza principala a hiperprolactinemiei (tratament antipsihotic, microadenom hipofizar etc) – daca tratamentul nu se adreseaza acestei cauze hiperprolactinemia poate reveni.

  Din pacate in majoritatea cazurilor nu se poate identifica o cauza, iar tratamentul este simptomatic (scade nivelul prolactinei), dar acesta poate creste la loc dupa aceea.

 138. va multumesc …..acum voi astepta sa mai treaca 10 zile sa mer la doctor…multumesc…voi reveni cu intrebari

 139. am fost la medic in ziua 11 a cm si mi-a dat sa imi fac in ziua 13 pregnyl de 5000….am avut contact sexual doar o data pe zi….se poate sa fi ramas insarcunata daca si prolactina imi era la valori normale in acele zile…??

 140. buna.Va rog sa ma ajutati,nu am menstruatie de 5 ani si nu stiu ce sa fac ,am 40 de ani si chiar imi este frica ,am insomnii si pulsul foarte marit ,mentionez ca as dori foarte mult un copil ,multumesc

 141. Silvasan Laura

  Buna Rodi. Daca susti ca nu mai ai menstruatie de 5 ani inseamna ca esti la menopauza. Aceasta s-a instalat precoce. Te intreb, de ce ai omis sa nu-ti faci griji atunci? Acum insa este poate prea tarziu. Iar despre manifestarile care le ai, pot fi rezultatul mai multor cauze. Nu intarzia sa treci pe la medicul tau de familie pt a te indruma inspre unele investigatii. Toate cele bune.

 142. Buna ziua,
  In 3 analize am avut nivel ridicat de prolactina.
  Am luat dostinex de doua luni. Am repetat analiza. Am rezultat 0.6 ng/ml cand interval de referinta este 5.18-26.53.
  Va rog sa imi spuneti ce inseamna si cum e posibil daca pana acu 2 luni aveam peste limite (50ng/ml)
  Multumesc

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna dimineata Laura,

   Dostinex-ul inhiba secretia de prolactina si e normal ca in urma tratamentului sa scada prolactinemia, asta e ideea tratamentului.

 143. In acest caz, valoarea nu este prea mica? Sa mai continui sa iau dostinex?
  Multumesc

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Numai medicul care l-a prescris poate recomanda oprirea tratamentului, deci va trebui sa iei legatura cu el.

 144. am facut analizele de curand si mia iesit prolactina foarte marita de ordinul sutelor mai exact 438,23. doctorul endocrinolog ma pus sa fac un tomagraf la creier iar cei de acolo miau zis ca nu pot ramane insarcinata din cauza radiatiilor. eu ma gandesc ce treaba are radiatia la creier cu sarcina? si cam cat timp trebuie sa urmez tratamentul cu dostinex pentru ca prolactina sa ajunga la valori normale si sa pot face si eu un bebe.

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Ce unitate de masura are valoarea 438,23? Aparatele moderne sunt mai eficiente in tintirea radiatiilor spre anumite regiuni anatomice, dar exista si radiatie reziduala, care in functie de doza initiala poate afecta o sarcina.

   Pentru investigarea hipofizei cu gandul la un prolactinom eu as recomanda mai degraba RMN decat CT.

   Fiecare organism raspunde diferit la tratament, nu as putea garanta o anumita perioada.

 145. mia zis si medicul de rmn dar la noi in slobozia nu se face. langa 483.23 apare 0-35,00 ngml

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Da, e mare valoarea. Am intrebat de unitatea de masura pentru ca daca era exprimata in uUI/mL ar fi avut interval de referinta 127-637.

 146. cei de la tomograf au zic ca un an de zile nu am voie sa raman insarcinata iar eu peste 6 luni trebuie sa repet tomografu pentru ca nu miau bagat substanta de contrast. la radiografie mia iesit un nodul sub creier iar la tomograf mia iesit curat nu am nimic de aceea trebuie sa repet tomografu peste 6 luni. daca fac rmn si scade prolactina pot ramane insarcinata?

 147. Dr Laurentiu Craciunas

  Ce diagnostic a primit nodulul respectiv? Pot sa vad si eu radiografia (exista in format electronic)?

  RMN-ul nu contraindica sarcina ulterioara, dar daca e vorba de prolactinom, trebuie tratat inainte de sarcina.

 148. din cate inteleg scrie cam asa pe trimitere la tomograf: prolactinom in obs. hiprolacta sd amenoree galactoree. amenoree 12 luni prl x12normalul rg sa moreta cu dublu contur inferior. sper ca am citit bine. miau facut rmn pe craniu zona hopofizara. din cate am inteles se numeste nodul tiroidieni. doctorul zice ca e sub creier pentru ca nu mia afectat vederea si nu este operabil si va treui sa iau tratament toata viata.

 149. Dr Laurentiu Craciunas

  Tiroida e la nivelul gatului, iar un nodul tiroidian nu creste prolactina. E vorba de un prolactinom, iar in cazurile cand dimensiunile sunt mari afecteaza nervul optic si implicit vederea. De ce nu este operabil?

 150. mie nu mia afectat vederea pentru ca este localizat sub creier nu am dureri de cap. doctorul zice ca nu ma opereaza nimeni ca exista riscul sa raman fara vedere.si nu e grav din cate zice el. de aceea trebuie sa repet tomograful sa vada cat e de mare si un locul unde e localizat. eu nam inteles la radiografie a iesit nodul iar la tomagraf nu a iesit.poate ca nu am nimik. cand se fac analizele la prolactina? eu am urmat tratament cu dostinex o luna de zile iar luni ma duc la control pentru ca trebuie sa repet analiza.

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Pentru tesuturile moi investigatia de electie este RMN-ul tocmai pentru ca celelalte pot sa nu identifice nimic.

   Valoarea prolactinei e mult prea mare pentru a se suspiciona o pseudocrestere datorata stresului, deci analiza se poate face oricand.

   Chiar si in afara nodulului de pe radiografie, suspiciunea de prolactinom exista din cauza valorii foarte mari a prolactinei.

   Nu exista varianta “nu te opereaza nimeni”. Operatia clasica se face transsfenoidal (prin nas), iar ca interventie neurochirurgicala prezinta un risc mult mai mic decat altele. Poate n-ar fi rea o a doua parerea a unui neurochirurg (la Cluj se fac de rutina).

   Later edit: aici este o schita a interventiei http://farm5.static.flickr.com/4148/5097393313_1646bc5a2c_b.jpg

 151. asa miau zis cei de la ct ca e posib sa nu arate mau intrabat dc nu fac rmn si leam zis ca asa a zis doctorul. eu am fost doar la endocrinolog nu am fost la neurochirurg. o sa merg la bucuresti ca aici in slobozia e jale cu spitalul de aceea nu ii mai zici spital ci abator. vroiam sa intreb daca rmn se poate face gratiu prin casa de asigurari.

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Nu stiu daca se deconteaza in totalitate prin casa de asigurari, dar in caz afirmativ se face cu programare si dureaza destul de mult.

   Am gasit un filmulet care explica mai bine operatia de adenomectomie transsfenoidala:

 152. macar jumatate din pret daca suporta casa de asigurari ca din cate stiu un rmn e cam scump. eu luni o sa merg la control si o sa intreb cum se numeste nodulu care il am eu si o sa va zic si cat a scazut prolactina dupa o luna de tratament. va multumesc pentru raspunsuri si ne auzim luni

 153. apropo de filmulet ma cam luat frica. daca nu e grav trebuieneaparat operat sau pot trai cu el fara sami faca probleme. dar mai bine raspundeti dupa ce va zic cum se numeste

 154. Dr Laurentiu Craciunas

  Bine, astept detalii luni.

 155. buna. am revenit cu noutati. am facut analizele la prolactina si au iesit valori normale 19.28. am intrebat de nodul si mia zis ca e hipofiza iar daca ma operez pot ramane cu sechele

 156. am revenit cu noutati. am nodul hipofizar. vroiam sa intreb daca chiar trebuie sa il iau toata viata? cateodata ma simt cam rau am ameteli si greata usoara.

 157. buna ziua.am cautat informatii despre prolactina si am dat peste aceasta pagina.as vrea sa imi spuneti si mie daca se poate din ce cauza pot avea prolactina crescuta.de 2 ani aprox am facut prima analiza si mi-a iesit 46,9 ng/ml iar dupa o luna am repetat si mi-a iesit 62,8 ng/ml.Recunosc ca nu am urmat tratamentul intocmai cu mi la prescris d-na doctor.iar acum dupa 2 ani mi-am repetat analiza si mi-a iesit 43,0 ng/ml . din ce cauze? precizez ca nu sunt insarcinat ca am facut si un control ginecologic.va multumesc

 158. buna ziua,

  pentru o gravida care a avut hiperprolactinism (si totusi a reusit sa ramana gravida dupa tratamente hormonale), care sunt valorile normale ale prolactinei in trim 2 de sarcina? Inainte de PEG este 7928 si dupa PEG este 5502. Este cazul sa ma ingrijorez?

  Claudia Sforaru

 159. buna, am si eu o intrebare daca ma poate ajuta cineva, ……sint insarcinata luna a7a si am avut problem cu prolactina am avuto si 15000 dar dupa ceva tratament a scazut la 4-5000 dupa care am ramas insarcinata, problema e ca acum a ajuns la 17000 si mai am 2 luni pina nasc, vreau sa stiu sint in vreun pericol eu sau bebele? e prima mea sarcina si cu greu am ramas insarcinata…dupa 11 ani de casnicie, va rog din suflet daca cineva ma poate ajuta cu vreun sfat sau ce pot sa fac sa-mi coboare, va multumesc

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Rafael,

   Ce unitate de masura? Medicul care urmareste sarcina stie de valorile respective?

 160. Buna ziua!Am 21 de ani si de curand am fost diagnosticata cu tiroidita autoimuna cu hipotiroidism la Debrecin, unde, la analizele de sange mi`a iesit ca prolactina este foarte crescuta (adica 2500, undeva de 5-6 ori mai mare decat limita normala varstei mele). In fine, intrebarea mea este cat de tare influenteaza nivelul atat de crescut al prolactinei libidoul? Am o relatie stabila de aproape 2 ani si evident, ma confrunt cu o problema cu toate ca il iubesc foarte mult, ma simt atrasa de el dar sexul…parca m`as lipsi de el (tin sa precizez ca nu incape in discutie posibilitatea ca el sa fie de vina).

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Raluca,

   Hiperprolactinemia este o cauza de scadere a libidoului, dar e reversibila dupa normalizarea valorilor prolactinei.

 161. Buna, sint Rafael….in legatura cu prolactina crescuta la nevasta…..medicul i-a dat PARLODEL, dar la analize prolactina acum 2 luni era 8000 si acum a ajuns la 17800, ce credeti ca e de facut ca a inceput sa-i afecteze cimpul vizual la ochiul drept, anul trecut cind a descoperit boala avea 15000, a luat DOSTINEX, si a scazut in aproape un an la 500, dar de cind a ramas insarcinata nu mai poate lua dostinex i-a skimbat cu parlodel, va multumesc

 162. Dr Laurentiu Craciunas

  Salut Rafael,

  E important sa mentionezi si unitatea de masura. Oricum e clar ca e vorba de o hiperprolactinemie severa, iar afectarea campului vizual intareste suspiciunea unui adenom hipofizar.

  Pana la incheierea sarcinii trebuie sa urmeze tratamentul indicat de medic, iar pe termen lung abordarea trebuie sa fie chirurgicala. Vezi raspunsurile pentru georgiana mai sus.

  • nu stiu cum e cu unitatea de masura…dar ultima analiza cind a facut-o acum 2 saptamini, numai pt prolactina cam asa e rezultatul………prolactina 17800 uUI/ 102-496 , vineri vom merge la doctorul endocrin si vom vedea ce ne va zice.Am uitat sa va zicem ca noi sintem de 6 ani in Spania, Palma de mallorca si sper ca poate specialitatea e mai avansata, adica mai multa speranta ca in romania, va vom tine la curent….daca nu va deranjam prea mult, va multumesc

 163. Scuze, nu am scris complet rez de la analize……….prolactina 17800 uUI/mL 102-496

 164. Buna, vroiam sa va zik ca am fost la doctorul care ma are in evidenta cu boala, am mers cu toate analizele, inclusiv cu cea pt ochi si cea de prolactina, mi-a zis ca cimpul vizual nu este afectat deloc iar prolactina e dubla de cum ar fi trebuit sa fie, dar sa fiu calma ca totul decurge normal, singura problema e ca nu voi putea da piept la copil pt ca dupa ce nasc imediat ma va pune pe un tratament serios pt coborirea prolactinei.Vreau sa zik tuturor ca in ciuda problemelor cu prolactina si a tumorii sarcina merge ff bine, si asta ma bucura cel mai mult.

 165. Buna, si eu ma bucur ca totul merge f bine si mai ales caci doctorul ma incurajat f mult,pt ca eu am si un tumor, anul trecut cind l-am descoperit era de aprox 1,5 cm iar acum citeva luni a scazut la 1,2cm, iar doctorul mi-a zis chiar daca a crescut enorm prolactina asta nu inseamna ca creste si tumorul, se poate sa fie in continuarie in scadere.Mi-a zis caci dupa ce nasc…..la jumatatea lui dec, in ianuarie sa-i duc analizele cu prolactina si tiroida iar in feb sa fac o tumografie sa vada tumorul, mi-a zis ca nu se pune problema de operatie pt ca se poate prin tratament

 166. Bine v-am regasit

  Raluca, te inteleg perfect, asta e si problema vietii mele, dar te rog sa faci ceva, esti inca f tanara
  Nu as vrea sa ajungi la anii mei(37) si sa mai ai inca problema asta
  Tine prolactina sub control si o sa fie si chef 😉

 167. Eu in doi ani de cand nu am mai scris am trecut prin doua operatii (de fiere si de hernie de disc)
  Sincer am uitat complet de prolactina

  Zilele trecute am repetat analiza si e 1451 la un interval normal intre 127-637

  Partea proasta e ca daca imi da iar Brocriptin, imi da doar pt o luna
  Ce sa faca tratamentul doar intr-o luna ?
  Data trecuta am avut 1000 si dupa o luna de tratament a scazut pe la 800

  Laurentiu, ceva sugestii ?

 168. buna seara! in sfarsit dupa atata timp am rezultatele hormonilor,cum aici in it e de asteptat inca 1 luna pana merg sa mi le citeasca apelez iar la dvs,deci,
  TSH 3,62
  LH 1,40
  FSH 2,90
  PROLACTINA 20,60
  CA 125 2O

  DECI,PROBLEMELE mele sunt ca am o dereglare menstruala,am fost la ginecologa am facut transvaginala mi a gasit chisturi lichide pe ov drept chisturi care se absorb ,nu stiu ce inseamna acest tip de chisturi,ciclul mi a intarziat 3 luni,apoi de 1 luna chiar si in timp ce am facut analizele sagelui imi curge in fiecare zi adica mereu in cantitati mici si cu cheaguri,de 1 luna mereu sangerez dar putin,acum tb sa astept iar 1 luna pana imi citeste rezultatele,va rog da ti mi un raspuns ,
  va multumesc!

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna nicoleta,

   In ce zi a ciclului menstrual au fost facute si ce unitate de masura au? Mai scrie o data valoarea CA 125 te rog.

 169. Buna Laurentiu,
  dupa cum am spus ciclul meu e f neregulat dupa o absenta de 3 luni,mi a venit ciclul de 3 sapt aproape 1 luna imi curge zilnic dar in cantitati mici cu cheguri,si cand am facut examenele de sange la fel sangeram,
  deci,valoarea UM.
  TSH 3,62 mcU/ml
  LH 1,40 mlU/ml faza foliculara 1,5-10
  ovulatorie 3-60
  luteala 0,5-10
  menopauza 8-70
  FSH 2,90 mlU/ml faza foliculara 2,5-12,5
  ovulatorie 4,3-20
  luteala 1,5-9
  menopauza sup a 22
  PROLACTINA 20,60 ng/ml

  CA 125 20 U/ml

  Multumesc mult Laurentiu ca stai la dispozitia noastra pt a ne ajuta cu un raspuns,iti doresc multa sanatate.

  • Dr Laurentiu Craciunas

   TSH-ul este in limite normale, dar pentru a exclude o patologie tiroidiana era bine sa se dozeze si FT4.

   LH-ul si TSH-ul sugereaza ca ar fi faza luteala, deci ar fi existat ovulatie, dar era util si nivelul progesteronului pentru a confirma ovulatia.

   Prolactina si CA 125 sunt in regula.

   Daca iti mai solicita si alte analize ar fi buna si o coagulograma pentru a exclude o coagulopatie.

 170. Laurentiu, scuze ca raspund asa de tarziu
  Pai asa mi-a dat medicul endocrinolog atunci, doar o luna 🙁
  asta e…nu puteam sa iau de capul meu in continuare

  am facut ieri radiografia de sa si macar pot sta linistita ca nu e adenom

  medicul nou de acum mi-a dat Dostinex, sper sa-l suport(medicamentul, nu pe medic 😀 )
  si mi-a spus barem ca va fi un tratament de durata, nu doar o luna

  Nu inteleg, se pare ca asta ar fi singura problema cu prolactina…si totusi….nicio sarcina
  Am avut ovulatii normale timpurii, deci nivelul de prolactina o fi fost mai mic si tot degeaba
  Partea proasta e(si nu vreau sa supar pe nimeni) aici la noi nu te lamureste nimeni cu nimic, daca nu iei drumul Bucurestiului…e greu…

  Din punctul de vedere al medicilor endocrinologi si ginecologi analizele sunt pt Z14, respectiv 21
  Ei nu concep o ovulatie in Z21 😛
  Pai ce peak de progesteron sa-mi iasa mie in Z21, daca eu atunci ovulez ?
  Ma rog…grele…

  Dar iti multumim tie si noii generatii de medici care se ridica , ca ne ajutati

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Ani,

   Dostinexul e mai usor de suportat decat Bromocriptina, are efecte adverse mai putine (si pret mai mare, din pacate).

   Nici Bromocriptina nu impune o limita de 1 luna pentru tratament, probabil a fost doar un test.

   Cand mai mergi la consult ginecologic e bine sa ai cu tine un grafic al temperaturii bazale, sau eventual zilele cand testele de ovulatie (pe baza de LH) sunt pozitive. Doar asa poti demonstra ca ovulatia e tarzie si atunci vor recomanda decalarea dozarii progesteronului cu 7 zile fata de data ovulatiei tale, nu doar bazat pe statistici.

 171. buna!prolactina 39.90 ce inseamna?am 39 de ani si dureri de sani.as fi vrut un raspuns pana ajung cu rezultatele la medic,e singura valoare anormala din toate,multumesc!

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna cati,

   39.90 nu inseamna nimic fara o unitate de masura, dar de vreme ce o caracterizezi ca anormala banuiesc ca sunt ng/mL, deci usoara hiperprolactinemie.

 172. Domnule doctor,sunt asistent medical de profesie,si ma fascineaza informatiile medicale pe care le-ati initiat pe internet,deoarece am foarte multe de invatat de la dvs.Si pe langa toate astea,ma simt ca si cand am medicul meu personal, care imi poate raspunde la orice nelamurire pe care o am,ceeea ce in cabinetele de ginecologie din ziua de azi,datorita „capturarii”de cati mai multi pacienti,foarte greu pleci cu o explicatie la analizele efectuate.

 173. Si va mai deranjez cu o intrebare:am 34 ani,sunt casatorita de 14 ani,si timp de 10 ani am practicat coitul intrerupt,iar de 4 ani ne chinuim sa avem un copil,si rez.=0.Poate cauza acest coit intrerupt la instalarea unei sarcini,in sensul,ca, organismul meu sa respinga spermatozoizii?Nu era normal sa pot ramane insarcinata chiar si prin coit intrerupt?Ce efect negativ poate avea analiza DHEAS marita?{542,5}

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Irina,

   Metoda coitului intrerupt are un anumit randament contraceptiv, deci nu e relevant ca nu ai ramas insarcinata in cei 4 ani practicand metoda asta.

   DHEAS se asociaza cu virilizare si hirsutism, fiind frecvent marit in sindromul ovarelor polichistice.

 174. Mi s-a spus la echograf transvaginal ca am ovare polichistice functionale.este o Cauza de infertilitate?

 175. buna! intr-adevar ng/mL este unitatea de masura,iar valoarea 39,90,iar in luna iunie mi s-au inflamat ganglioni in jurul gatului si pe fata si la ceafa..trebuie sa strang toate rezultatele analizelor si sa merg la medic sa-mi dea verdictul,multumesc pt raspuns!

 176. Buna ziua , am si eu o intrebare , am facut un test de sange si am prolactina 1.94ng/ml . Ce sa insemne asta ???? Am citit cauzele pe net , iar acum sunt foarte speriata caci printre cauze este trecuta si infertilitatea …. Mi s-a recomandat sa fac o radiografie numita ” sa turceasca ” , dar mi s-a recomandat sa ma duc la Parhon caci acolo sunt cei mai buni … Am fost si la Babes pentru recoltari de sange iesindu-mi TGO-ul 48,3 … Cum sa interpretez astea ???? Va multumesc si va doresc o zi buna !

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna roxy,

   Ce varsta ai? Inainte sa faci analizele ai avut ceva simptome sau au fost analize de rutina?

   Radiografia de sea turceasca se efectueaza cand exista suspiciunea unui adenom hipofizar, care ar secreta prolactina, dar in cazul acela valorile ar trebui sa fie peste valorile normale. In cazul tau, 1.94ng/ml este sub valoarea normala (6-30 ng/mL).

   TGO este usor crescut, ar trebui repetat peste 4-6 saptamani. Ai consumat alcool sau ai urmat tratament (paracetamol, nurofen etc) inainte de analize?

 177. Buna ziua!
  Am citit inf de pe acest site si mi s/au parut f interesante.Am si eu o intrebare:am facut in august niste analize si mi/a iesit prolactina mare 800(valoare normala maxim 600).Pana acum aveam o mestruatie regulata, dar acum cred ca s/a produs o dereglare.Ultima menstruatie a fost pe 28 sept., incerc sa am un bebe, dar azi suntem pe 1.11 si , dupa 3 teste de sarcina care au iesit negativ , ma gandesc la o dereglare.Am dreptate?Mentionez ca ciclul era de 28 zile.

 178. Dr Laurentiu Craciunas

  Buna anda,

  Da, hiperprolactinemia influenteaza negativ ciclul menstrual.

 179. Multumesc pentru promptitudinea raspunsului! Am fost ieri la o consultatie endocrinologica, dar…degeaba! Am prezentat analizele , mi-a dat niste dozari hormonale pe care sa le fac in a 3-a zi a CM.Dar dc mie nu mi-a venit…cum sa fac in a 3-a zi a CM?Iar raspunsul a fost ca dc nu e sarcina, vine ea menstruatia…sa o astept!Bun, astept, dar dc imi intarzie 3 luni?Stau asa si astept? Nu mi-a spus ca e posibil sa fie sarcina, dar nici ca e dereglare… Mi s/a sugerat ca am venit prea devreme la consultatie(adica in a 5-a zi de intarziere a CM).Cum si la cat timp pot afla dc e sigur sarcina sau dereglare?

 180. Am uitat sa mentionez ca temperatura bazala e constant 37.1(adica de vreo 3 zile).Sincer nu stiu cat era inainte pentru ca abia de acum am inceput sa o monitorizez.Multumesc anticipat pt raspuns!

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna dimineata anda,

   Valoarea temperaturii bazale este irelevanta fara a cunoaste temperaturile anterioare. Pentru ca un test de sarcina sa aiva rezultat relevant trebuie sa fie facut dupa a 7-a zi de intarziere a menstruatiei.

   Celor de la endocrinologie le-ai spus de hiperprolactinemie? Daca ti-au recomandat sa o redozezi, poti s-o faci in orice zi, nu doar in Z3 a ciclului menstrual. Pentru FSH/estradiol, va trebui sa astepti.

 181. buna seara,sunt Nicoleta am mai vb..am fost cu rezultatele la dr ginecologa,mi a dat sa iau pt 10 seri primolut-nor,apoi o sa imi vina ciclul ,din prima zi de ciclu sa iau estenitte pt 6 luni,pb e ca eu nu am avut ciclu 3 luni apoi ,de 1 luna jumatate am in fiecare zi,eu cum o sa imi dau seama care o sa fie prima zi de ciclu?multumesc mult.

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna nicoleta,

   Dupa tratamentul cu primolut-nor ar trebui sa se opreasca sangerarea, iar ciclul menstrual urmator va incepe cu o noua menstruatie.

 182. nuna ziua.va rog sa ma clarificati asupra unui aspect:in ziua a 12 a c.m val estradiol e 113pg/ml LH-6,66 mu/ml iar in ziua 21 a cm progesteron e 10,2 ng/ml iar prolactina e 41,6 ng/ml.SUNT VALORI OK ptr a putea concepe SAU TB SA MERG LA MEDIC.va multumesc

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna vio,

   Prolactina este marita, dar din nivelul progesteronului rezulta ca ovulatia nu este influentata, deci vei putea concepe.

 183. buna,am si eu o intrebare.sora mea a facut niste analize,si iau zis ca are peolactina foarte marita,de 10 ori,exisa riscul sa nu mai poata avea copii?ce tratament ia-ti recomanda,e disperata,si are abia 22 ani.Multumesc anticipat

  • fiti va rog amabil si spuneti-mi daca DOSTINEX afecteaza sarcina.ms.am primit trat de la dna dr ginecolog ptr o prolactina marita in ziua 21 a cicl mensrual.am luat deja 1 pastila azi.dar daca e marita fiind sarcina incipienta???adica e 41,6 ng/ml in loc de 40 val normala iar in sarcina trim i merge pana-n 43.va multumesc mult.oare sa continui trat?

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna tatiana,

   Tratament nu se poate recomanda pana nu se afla cauza. In prima etapa ii recomand un RMN la hipofiza sau o radiografie de sea turceasca. Dupa valoare poate fi un prolactinom.

  • Dr Laurentiu Craciunas

   lia, sunt intrebari pe care trebuie sa i le adresezi medicului care a recomandat tratamentul.

 184. Buna e prima data cand scriu pe acest forum.Imi doresc un copil eu si sotul mei dar in 2 luni inca nu am reusit,ne dorim foarte mult.Medicul mi-a dat sa fac o analiza pentru prolactina.Mi-a iesit 15.6ng/ml.Si mi-a spus sa iau dostinex.Vreau sa stiu daca este bine si daca in acest timp pot sa incerc sa raman si insarcinata.
  Multumesc.

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna oana,

   Eu as mai cere parerea unui medic inainte sa iau dostinex pentru prolactinemie de 15.6ng/ml.

 185. bun gasit.eu am facut luna aceasta analize ptr estrogen,lh ,progesteron si prolactina.primele 2 au val scazute iar prolactina ridicata-49ng/ml.in ziua 12 folicul ovar de 14mm iar teste de ovulatie pozitive.se poate prod ovulatia si daca val hormonale sunt usor modificate si deci se poate ramane gravida???multumesc

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna adriana,

   Pe langa valorile absolute ale nivelelor hormonale, conteaza si raporturile intre ele, ceea ce face interpretarea analizelor hormonale un pic mai dificila.

   Ca sa-ti raspund la intrebare, da, poate exista ovulatie, dar este posibil ca ovulul sa nu fie de cea mai buna „calitate”.

 186. Spuneti-mi va rog ce efecte pot avea.Nu reusesc sa raman insarcinat,este posibil pentru ca am prolactina mai mare,sau nu este mare.

  • Dr Laurentiu Craciunas

   oana, valoarea ta este in limite normale, de asta am recomandat sa ceri si parerea unui alt ginecolog.

 187. Buna seara,
  Multumesc pentru raspuns, am mai vb.Mi/a venit menstruatia dupa o intarziere de 5 zile si 3 teste de sarcina care mi/au iesit negativ.Totusi menstruatia este ff redusa cantitativ si are o culoare maronie.Temperatura bazala a crescut, este 37.3, mai mare decat de obicei.Acum 2 luni am facut niste analize si mi/a iesit prolactina mare, dar de atunci am mai avut 2 menstruatii regulate(la 28 de zile).Luna aceasta am fost insa f racita.Sa fie asta cauza pt care menstruatia este redusa cantitativ?Inainte de mesntruatie am avut si niste simptome mai ciudate-dureri de cap si greturi.

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna anda,

   Menstruatia isi poate schimba unele caracteristici fara sa fie o cauza patologica, dar este indicat un consult ginecologic pentru a exclude alte cauze.

 188. multumesc frumos,da ea s-a programat pe luni la un aparat,la cap,sa vada daca nui de la sistemul nervos central,paremi-se e ceea ce ziceti.multumesc

 189. Buna..nu stiu daca sunt pe langa subiect, dar as avea o mica intrebare..
  Am nascut acum 11 luni si imi cade foarte tare parul..nu am lipsa de fier sau calciu dar ma gandeam sa-mi fac niste analize hormonale.. Ar veni in curand ziua 14 si eventual a 21..ma puteti ajuta sa-mi spuneti ce analize ar trebui sa fac?
  Multumesc frumos

  • Dr Laura Stirbu

   Salut Adina.
   Iti recomand un control la DERMATOLOGIE. Nu numai hormonii sau un deficit de oligoelemente pot induce caderea parului. Sunt de exemplu fungi care dau aceasta simptomatologie.
   Sanatate

 190. Buna Laura..
  Am fost si la dermatologie..unde am fost trimisa sa fac niste analize si sa iau vitamine si niste fiole pentru par…dar vad ca nu se rezolva nimic..de asta incercam si pe alta parte.

 191. Dr Laura Stirbu

  salut
  acum depinde cat de tare iti cade parul, daca s-a rarit sub o limita estetica. presupun ca daca dermatologul a tratat problema asa de „usor” nu a gasit motive de ingrijorare. daca acest simptom nu se asociaza cu altele nu as putea sa iti zic mai multe.
  sanatate

 192. Buna ziua,
  Mi am facut si eu analiza la prolactina la recomandarea doctorului, deoarece mi s-a dereglat ciclul menstrual cam cu 4 zile fata de cum venea normal pe durata unui an.
  La analiza mi-a iesit o valoare a prolactinei de 46.70ng/ml, si am primit tratament cu dostinex pentru 6 saptamani…o jumatate de medicament la 3 zile.
  Doresc sa va intreb daca valoarea e mare, deoarece doctorul mi a spus ca nu are rost sa mi fac probleme. alina 31 ani

  • Dr Laura Stirbu

   salut alina
   valoarea e dubla fata de normal. sunt anumite situatii in care se poate intampla, una din ele e sarcina si alaptarea.
   oricum doctorul tau ( ginecolog sau endocrinolog ) iti tine situatia sub control si o sa te monitorizeze.mai mult ca sigur sub tratament s-a diminuat. poate dr ti-ar recomanda si alte analize hormonale gen hormonii tiroidieni si STH.
   sanatate

 193. Buna ziua,

  La efectuarea analizelor hormonale valoarea prolactinei a iesit 1178 UI/ml. Analiza s-a facut la Synevo iar valorile de referinta sunt 127-637 UI/ml. Pe langa valoarea marita a prolactinei, si TSH a iesit mare: 4.6 UI/ml (valorile de referinta:0.27-4.2). Am fost diagnosticata cu hipotiroidism subclinic deoarece valorile celorlalti hormoni au iesit ok (am efectuat analizele in ziua a 19 a CM). Doamna doctor care se ocupa de cazul meu mi-a recomandat sa fac un RMN intrucat proba contine in principal monomeri de prolactina (dupa precipitarea cu solutia apoasa PEG 6000).

  La valoare de 1178 ar putea fi vorba despre un microprolactinom? Nu am probleme cu vederea, ciclul e destul de regulat, dar cam redus cantitativ, nu am dureri acute de cap (sunt zile cand ma doare, dar trece fara sa iau analgezic).
  Din ce am citit pe net, se suspecteaza ca ar fi vorba de tumoare cand valorile sunt de la de 4 ori mai mari in sus.

  Multumesc anticipat pentru raspuns. Maria (29 ani)

  • Dr Laura Stirbu

   salut maria
   dubiile trebuie sa le rezolvi cu doctorul tau, el te stie cel mai bine ca pacient si el pune diagnosticul pe mai multi parametrii.
   teoretic, un hipotiroidism de cauza tiroidiana se descrie cu TSH marit. odata cu tsh-ul marit reactia la nivel hipofizar include si o hipersecretie de prolactina.
   deci ar putea fi microprolactinom sau doar o reactie a hipofizei la hipotiroidismul tau, producand mai mult TSH si prolactina.
   sanatate

 194. buna as inceoe dar nu stiu cum,acum3luni am fost la medic pt a putea ramane insarcinata,dupa un control mi-a spusca ovulele mele nu se pot dezvolta din cauza unor ormoni ai glandelor mamar e caci trebuie sa urmez niste tratamente nu se poate sa raman normal.

 195. Dr Laura Stirbu

  salut virginia
  presupun ca vorbesti de prolactina. pentru clarificare, nu e hormon al glandei mamare.
  un nivel crescut de prolactina o sa inhibe dezvoltarea foliculara si ovulatia.
  trebuie investigata cauza secretiei excesive de prolactina.
  iti recomand consult endocrinologic.
  sanatate

 196. Buna,
  Am luat 3 pastile de dostinex si au trecut 30 de zile dar menstruatia inca nu mi-a venit este posibil sa imi intarzie in cauza acestora?

 197. Dr Laura Stirbu

  salut
  in mod normal ar trebui sa reapara menstruatia dar depinde si de nivel prolactinei, daca medicamentul si-a facut efectul.
  ar trebui sa faci un nou control la medicul tau sa iti monitorizeze tratamentul.
  sanatate

 198. Buna,
  Am facut analiza pentru prolactina care mi-a fost gasita 15.6ng/ml,doctorul mi-a dat sa iau 8 pastile de dostinex,iar eu am luat doar 3 pastile.De la ultima menstruatie au trecut 31 de zile si inca nu mi-a venit.Noi ne dorim foarte mult un copil,inca nu mi-am facut un test,ar fi posibil sa fiu insarcinata,s-au imi intarzie din cauza pastilelor luate?

 199. salut
  prolactina s-a normalizat (10-20 ng/ml).
  trebuia sa iei cate ti-a recomandat medicul, el stie de ce ti-a dat atata.
  prolactina crescuta te-a adus intr-un stadiu de infertilitate tranzitorie. slabe sanse sa fii insarcinata.
  menstruatia ar trebui sa revina de indata ce ovarul isi recapata functia normala ce a fost suprimata de prolactina. astfel va reveni si fertilitatea. poate dura ceva vreme.
  INSA daca cumva ai ramas gravida, dostinex este periculos pentru fat.
  iti recomand sa mergi din nou la doctor, terapia trebuie monitorizata.
  sanatate

 200. Domnule Laurentiu,

  As avea si eu o intrebare.. Deoarece de cateva luni 3-4 incercam sa avem un copil, dar nu am reusit,am hotarat sa mergem la un medic ginecolog. La un ecograf intra-vaginal s-a observat ca ovarele sunt polichistice. Medicul mi-a recomandat un set de analize mie si o spermograma sotului. Spermograma sotului a iesit in limete normale, toate analizele Estradiol. FSH, LH, Progesteron, Chlamydia-negativ au iesit in limite normale mai putin PROLACTINA. La data de 31.10.2011 a iesit valoarea de 1400mIU/L.A fost trimisa analiza si la Bucuresti si de acolo a venit valoarea de 1000mIU/L, care evident este tot mare. Cand a vazut rezultatele doctorita m-a trimis sa repet din nou analiza la alt laborator si sa fac si radiografia de sa turceasca fiind o valoare mare. Acum surpriza, fara nici un tratament nimic am aflat astazi rezultatele la prolactina a doua oara de 13.5 ng/ml-in limite normale.Am sunat doctorita si mi-a zis sa merg la primul laborator sa arat analiza de la celalalt laborator sa-i intreb cum se poate asa ceva?Tin sa precizez ca, cu 2 zile inaintea efectuarii primelor analize am avut o petrecere unde am consumat si alcool in limite normale, insa chiar si asa este foarte mare diferenta. Daca se poate vorbi despre o eroare, unde ar fi aceea si ce e de facut?
  Sa repet la un al 3 lea laborator? Pe cine sa cred? Oare am intradevar o problema sau nu? Am ciclu regulat, nu am ameteli,nici dureri de cap etc. am o probl de vedere dar cred ca e din cauza statului in fata calculatorului 8 h/ zi.

  Va rog sa-mi dati un sfat! M-a ingrozit tot ce am citit!

  Cu stima,

  • buna ziua
   domnul laurentiu este plecat intr-un stagiu medical afara si nu poate raspunde personal.
   dar daca doriti si parerea mea:
   -unui cuplu i se pune problema de infertilitate dupa 1 an de incercare;
   -e bine ca v-ati verificat mai repede dar daca analizele au iesit asa cum au iesit puteti totusi sa mai incercati pe cale naturala sa ramaneti insarcinata pana la limita de 1 an;
   -ovarele polichistice pot aparea din cauza prolactinei crescute si sunt o cauza de infertilitate;
   -trebuie vazut totusi, chiar si cu cicluri regulate daca ai ovulatie; daca da, regula de mai sus cu 1 an; daca nu – ar trebui sa incepeti un tratament pentru acest lucru;
   -ati facut radiografia de sa turceasca? un nivel mare de prolactina ( daca analizele au fost corecte ) pot sa se asocieze cu secretii la nivelul sanului si lipsa menstruatiei- presupun ca daca nu ati mentionat nu au aparut;
   -problema de vedere de cand a aparut? ar putea avea o legatura cu hiperprolactinemia daca este o patologie hipofizara;

   sanatate

 201. Buna ziua,

  Va multumesc pentru raspunsul promt. Nu am secretii la nivelul sanilor sau cicluri neregulate, insa am cheaguri odata cu ciclu-lucru pe care doctorita mi-a zis ca nu este normal.Am sa mai repet odata Prolactina -a ma linistesc. Doctorita mi-a spus sa nu fac radiografia de sa turceasca pana nu lamurin rezultatele prolactine…care este cel corect.
  Problema de vedere a aparut din oct 2010 si mi s-a dat sa port ochelari. -1.25 la ochiul drept si -0.5 ochiul stang….nu stiu ce sa cred.Ideea e ca ambele laboratoare sunt renumite….sa vedem unde e problema.
  Inca odata va multumesc pentu sfaturi.

  Cu stima,

 202. Am mai trimis si ieri dimineata un mesaj.Astazi dimineata mi-a facut testul si a iesit pozitiv,saptaman asta ma duc si la doctor sper sa fie totul bine si sa fiu mamica.

 203. Buna ziua,

  La sfatul medicului de familie ar trebui sa fac aceasta analiza Prolactina si la al 3-lea laborator…. Nu stiu cum sa procedez…sunt perioade diferite 2 saptamani distanta de la prima analiza la a 2a insa diferenta e enorma…Ma gandesc ca era mai bine sa nu mai fac analizele…daca tot nu sunt concludente…

 204. Dr Laura Stirbu

  mai fa o analiza ca sa stii una buna:) si dupa aia gata 🙂

 205. as dori sa intreb ce este de facut cand prolactina este mare 67?am doar 32 de ani si nu am inca copii,ce ma consiliati sa fac,endocrinologul spune ca cu anticonceptionale se poate corecta si mi sa rec omandat pilula biologica klaira.citind despre acest ani conceptional sincer nu ma incanta ideea deloc,help,am nevoie de un sfat urgent si vroiam sa m-ai notez ca de la o menstruatie la alta cum sufar de polimenoree ma ingras cu un kg chiar si 2 .o solutie va rog am faut toate examenele pentru tiroida zic ca nu e nimic .ei trag de timp iar eu sufar.

  • salut din nou
   prolactina nu e foarte mare ca sa te ingrijoreze acum daca ciclul tau menstrual nu e afectat in sensul sa se reduca cantitatea, sa creasca distanta intre menstruatii, etc.
   anticonceptionalele dupa cum am zis sunt pentru polimenoree. de asta trebuie sa te ocupi acum.
   sanatate

 206. salut
  la prolactina mare defapt ar trebui sa ai mai putina menstruatie, sa scada cantitatea si numarul de zile.
  pentru polimenoree ti-a dat anticonceptionalele nu pentru prolactina. pilulele iti vor corecta si normaliza menstruatia. ai putea incerca cateva luni sa vezi cum te simti. nici banala aspirina nu ne incanta dar daca trebuie….
  sanatate

  • multumesc din suflet pentru raspuns,vroiam sa inteb dar pentru prolactina mea ce e de facut?mentionez ca testul de prolactina l-am facut intr-un examen special nu imi amintesc cum se numeste acum 2 luni,trebuia facut in cadrul unei ore de 3 ori,la inceput ,la jumate de ora si dupa o ora.bazala a iesit 67 ,iar la jumate de ora si o ora a iesit 60,apoi mai scria de prolactina monomerica 6.e cazul sa ma impacientez ,cum pot face sa scada? din ce cauza e atat de mare?

 207. Roxana,

  De la Laurentiu stiu ca valoarea maxima a prolactinei se atinge undeva prin faza luteala

  E o analiza dificila, pentru ca depinde de muuulti factori : CHIAR si atingerea sanilor in seara precedenta analizei poate da valori mai mari; stresul de asemenea poate influenta negativ
  De aici si diferentele intre analize

  Si a mea e la fel : undeva intre 800 si 1400 😀

 208. Buna ziua:eu anul trecut am facut analize.Doctorita a zis ca analize sunt normale,dar de 1 an ca nu raman gravida.Va rog frumos sa-mi suneti dumneavoastra cum sunt analizile mele si daca e mai tb sa dau alte analize.Rezult sunt:Estradiol-50ng/l,Progesteron_0,6ug/l,Prolactin_478,Testosteron0,31ug/l,SHBG-76nmol/l,Testosteron-0,08ug/l,DHEA-S-2316ug/l,TSH-2.36mlU/l.Va multumesc

 209. Dr Laura Stirbu

  salut

  progesteronul – depinde foarte mult de momentul recoltarii pentru ca scade sau creste in functie de ciclul menstrual. valorile sunt ca si dupa menstruatie, si daca e asa cazul sunt normale. dupa ar trebui sa fie in medie de 45ug/dl.

  prolactina este crescuta – ar trebui sa se manifeste cu cicluri neregulate, lipsa ovulatiei ( de aici faptul ca nu poti ramane gravida, probabil )

  eu cred ca nu sunt valorile pe litru ci pe decilitru. in acest caz dhea este crescut.
  in rest sunt normale.

  poti merge la un specialist in fertilitate, el o sa te ghideze mai bine.

  sanatate

 210. Buna ziua,

  Multumesc pentru raspunsuri….
  Astazi la al 3 lea laborator rezultatul a fost de 30.4 ng/ml, si este considerat in afara limitelor normale, avand alte intervale decat la celelalte laboratoare….nu stiu din ce cauza. Mai mult decat atat rezultatul de 30,4 ng/ml este transformat si in mU/l care este 637,6 dar in mod normal 1mU=22.2ng/ml,deci 30.4*21.2= 644.48… Caz in care as fi in limite normale.Nu mai inteleg cum se fac aceste calcule. Trei laboratoare, trei rezultate diferite cu diferente foarte mari….nu stiu ce hotarare va lua medicul…daca va trebui sa iau tratament sau nu… L un laborator rezultatul este de 2 ori acelasi mare de 1081 mU/l, la al 2 lea laborator rezultatul este de 13.5ng/ml, iar la al 3 lea laborator dupa cum v-am spus mai sus….Va rog sa-mi spuneti si parerea dumneavoastra….

  Cu stima,

  • Dr Laura Stirbu

   buna ziua
   30.4 ng/ml e crescut dar nu prea mult. momentan nu cred ca necesita tratament dar vedeti ce spune si dr ginecolog in relatie cu alte simptome.
   sanatate

 211. Multumesc frumos pt.raspuns.Cum pot face sa scada prolactin?din ce cauza e atat de mare?ciclul la mine este regulat.a 12,13 14 ziua dupa ciclu,fac test pt ovulatie si tot tp,apar 2 liniute..sau rezult analiz nu au legatura cu test pt ovulatie.Va multumesc din nou..

 212. Dr Laura Stirbu

  salut
  nu au legatura.
  prolactina e in ng sau in UI? pentru ca sunt mari diferente depinzand de unitatea de masura.
  sanatate

 213. Inga

  indraznesc sa pun si eu o intrebare

  478…ce ?! µIU/ml ?
  atunci e in limite normale 🙂

 214. prolactina-478mlU/l.Prolactina sa face numai in ziua 21 a ciclului menstr?

 215. buna.vream sa stiu daca are importanta ziua in care este facuta analiza de prolactina,deoarece eu pana acum nu am dat importanta acestui detaliu,dar am tot citit intrebarile de aici si acum sunt in dubii.astept raspuns,multumesc

  • Dr Laura Stirbu

   buna ziua
   nu ar trebui sa aiba importanta si chiar daca ar fi prezenti stimuli care sa ii creasca valorile acestea nu vor fi atat de mari incat sa indice o patologie. in sarcina prolactina va fi mare fiziologic.
   sanatate

 216. D.Laura,eu analize am facut in Germania si progesteron e 0,6ug/l si prolactin cum vam scris inainte 478mlU/l

 217. Ani,multumesc mult pt raspunsul tau

 218. Buna ziua,
  Doamna Laura Stirbu,
  Nu stiu ce sa spun….totusi doctorita mea mi-a dat tratament Duphason pt 2 luni si Dostinex….desi nu am simtomele indicate de prolactina marita….am ovare polichistice….Ma speria acest tratament Dostinex…..A luat in considerare analizele mari de la Synevo…care au iesit de 2 ori marite. Spr sa nu-mi faca nimic rau acest tratament, mi-a zis sa iau 2 partile/ pe saptamana iar in cazul in care ma simt rau sa iau cate o jumatete, doar una pe saptamana…Ma inspaimanta tare incertitudinea asta….tind sa nu mai am incredere in medicina…..Imi pare rau ca am ajuns in stadiul acesta…sper tot medicina sa aduca lumina si in cazul meu….si sa raman insarcinata….

  Cu stima,

  • Dr Laura Stirbu

   buna seara roxana.

   ai mers cu noile analize la doctorita? poate te scoate de pe dostinex.
   cu prolactina normala poate sa iti inceapa tratamentul pentru stimularea ovulatiei desi poate o sa vrea mai intai sa iti rezolve problema ovarelor polichistice.
   la multe paciente am intalnit situatia asta: unii doctori dadeau diagnisticul de SOP iar altii nici vorba. ai putea cere o a doua parere.

   insa eu tot recitesc prima ta postare si dupa cum am mai zis, la 1 an de incercari apare problema de infertilitate de cuplu.

   pasii sunt asa: poti merge sa vezi daca tu ovulezi la fiecare ciclu menstrual. daca da, mai incearca pana la limita de 1 an fara alte interventii. daca nu, deabia atunci sa incepi un tratament.

   citind din mai multe surse, contactul sexual neprotejat fix la ovulatie are sanse de aproximativ 50% sa se rezulte cu o sarcina. de aici poti trage tu concluzia.

   sanatate si nu dispera, aveti timp sa faceti un copil si sunt si alte metode de a face acest lucru, gen Fertilizarea in vitro.

 219. Buna seara,

  In aceasta seara am fost cu toate cela 4 analize la doctorita (2 de la acelasi laborator cu rezultate mari 1081 mU/l, un rezultat de 13.5ng/ml; si altul de 30.4 ng/ml).Dostinex va trebui sa fie administrat dupa prima zi a ciclului menstrual care va fi pe 02.12.2011. Mentionez ca eu am ciclu fff regulatexact la 28 zile, chiar se respecta si perioada zilei… :).Eu cred ca doamna doctor a mers pe varianta celor care mi-au dat rezultatul marit la prolactina si a faptului ca am ovare polichistice. Am facut si teste de ovulatie si in 3 zile din 5 apareau doua linii insa doamna doctor a zis ca nu a fost ovulatie ca trebuia sa fie mai inchise la culoare…. Problema mea este ca au iesit rezultatele diferite si nu as vrea sa fac un tratament eventual eronat care sa imi faca rau….Nu vreau nici sa ma amagesc ca totul e bine si sa nu fie asa, insa rezultatele diferite ma face sa gandesc asa…As vrea sa am incredere intr-un medic….Din cate am vazut acest Dostinex are o multime de efecte adverse si nu stiu ce afecte ar avea daca se administreaza in cazul in care prolactina se presupune a fi ok…

  Va mulumesc foarte mult!

  • Dr Laura Stirbu

   salut roxana
   dostinex e suportat chiar mai bine decat alte tratamente.
   eu totusi iti recomand sa mergi la alt doctor pentru a doua parere pentru ca te vad in dubii iar pacientul trebuie sa urmeze tratamentul si sa isi asume diagnosticul in cunostinta de cauza.
   iar repet – prolactina mare se asociaza cu SOP dar ciclul tau este neafectat ceea ce pune dubii asupra relevantei primelor 2 teste.

   la femei ar fi mai relevant un RMN daca te suspecteaza de prolactinom tratandu-te cu dostinex.

   sanatate

 220. Roxana,

  Ce mi se pare interesant la tine si in acelasi timp dubios e ca ai un ciclu perfect regulat si ovulatie in Z14
  Asta din cate stiu eu se cam bate cap in cap cu prolactina marita…hhmmm

  Laura ce spui ?

  Scuze ca mai intervin
  eu sunt „clienta” veche pe aici, din pacate tot la statutul de … aspiranta 🙁

 221. Roxana si inca ceva ca batranetele…si nu retin : ai facut radiografia de sa turceasca ?

 222. Buna ziua,

  Multumesc pentru sfaturi. Nu nu am facut radiografia de sa turceasca inca…din cauza diferentelor la analize de Prolactina (Marita sau nu???)!!!Oricum din cate vad un RMN e mai indicat. Am sa merg si la al 2 lea doctor pana in decembrie cand ar trebui sa incep tratamentul cu Dostinex sa vad si parerea unui alt medic la analiza rezultatelor si dupa un consult de specialitate. Altceva nu stiu ce sa spun. Din cate mi-a zis doamna doctor si Duphastonul scade prolactina si mareste ovulatia;poate ca ar trebui sa urmez doar acest tratament cu Duphaston…

  Cu stima,

 223. Buna ziua,

  Astazi am facut si radiografia de sa turceasca si rezultatul a fost

  Sa turceasca cu dimensiuni normale, contur corect, forma anolara…cred :D. Doctorita mi-a zis ca e o sa turceasca care arata f bine… 🙂 si ca nu vede probleme..Acum am sa mai consult alt medic ginecolog sa vad daca trebuie sa iau dostinex sau duphastonul este suficient.Ce sa fac oare?

  Multumesc,

 224. Ronama, felicitari pt rezultatul bun
  Chiar si la o valoare de 1000-1400(cum am si eu) si care noua ni se pare mare, nu se pune problema de adenom, valorile pt adenom sunt uriase, dar cum nu se stie niciodata e bine de stiut

  hmmm…nici cu duphastonul nu stiu ce sa zic
  Ti s-ar parea ca nu ai suficient in faza luteala cat sa sustina o sarcina ?

  ai facut analiza progesteronului la 7 zile dupa ovulatie ? 🙂

  • Dr Laura Stirbu

   salut ani
   nu stiu daca esti la medicina, sau pregatirea ta, dar daca nu spui datele corect te rog sa nu iti mai dai cu parerea.
   1000 de ce? catei? unitati internationale UI/ml sa zicem ca nu e grav. dar ng/ml e deja o valoare de 500 de ori mai mare fata de normal! poate citesc altii, te cred pe cuvant si pleaca cu ditamai prolactinomul „fericiti” acasa pentru ca multi dupa ce isi fac analizele nici nu mai trec pe la medic, ca deh, mai platesc o consultatie.
   sanatate

 225. buna seara..
  as vrea daca ati putea sa imi raspundeti la niste intrebari deoarece pana marti ce o sa ajung la doctor o sa mi se para o eternitate….a trebuit sa fac niste analize astazi mi-au venit rezultatele si as vrea daca se poate sa imi spuneti daca sunt bune sau?….
  FSH 3.8
  ESTRADIOL 116
  PROGESTERON 14.1
  LH 4.18
  ANALIZELE SUNT FACUTE IN ZIUA 15 A CM
  VA MULTUMESC

  • salut gabriela
   nu erau si intervale de referinta pe buletinul de analize?
   pentru ca fiecare laborator poate avea alte valori deci daca eu iti spun aici ca e scazut dupa tabelul ce il am eu, poate la ei e de fapt in limite normale. si lipsesc unitatile de masura.
   la ziua 15 a CM ( dar acum depinde si cate zile are ciclul tau; in ce zi ai avut ovulatia? )
   -dupa rezultate ai fi dupa ovulatie, in limite normale; dar din nou am nevoie de mult mai multe informatii de aceea trebuie sa lamuresti totul cu medicul ginecolog la consultatie:)
   sanatate

 226. Roxana…scuze, ti-am facut numele terci mai sus 🙁

 227. Salut,

  Stai linistita…nu e nici o problema… :D.Progesteron in ziua 21 a cilcului menstrual 39.74 nmol/L, iar intervalele sunt 5.3-86nmol …zic eu ca sunt ok…adik sunt in limite normale.Zici ca daca am progesteronul ok…nu ar trebui sa iau Duphaston?
  OFFFF…eu am facut un set de analize si toate mi-au iesit ok….Estradiol, Progesteron, Fsh,Lh,Antigen Chlamydia… Eu cred ca e bine totusi sa fac tratament pt ovare polichistice…si sa nu ma grabesc atat de tare, ca e vorba doar de 3 luni de incercari…si apoi cred ca, cauza e la mine ca ma stresez foarte mult sa raman insarcinata, ma asteptam sa se intample din prima luna….Numaram zilele si „prestam ” in zilele 11-14, insa trebuie sa ai o viata sexuala activa de 3 ori/saptamana, deoarece ovulul traieste o zi si spermatozoizii 3 zile…deci…Cu credinta in Doamne Doamne…Investigatii de tot felul se fac dupa o perioada in care chiar nu se poate…dupa un an..Astazi m-a luminat o asistenta…mi-a vorbit de la om la om….sa nu mai arunc banii prin cabinete…sa am rabdare…sa nu ma stresez ca nu am nimic grav….Sper sa fie asa…conteaza fff mult psihicul si increderea.

  Multumesc fff mult si sper sa revin cu vesti bune… :d

 228. Multumesc,

  Sper sa revin cu vesti bune mai devreme de 1 an 😉

  Sanatate!

 229. buna,am si eu o problema..am facut ceva analize pentru a face un bebe…prolactina a iesit mare in z4 a CM, iar in Z9 a iesit normala…doctorita zice sa repet analiza pentru ca e super mare diferenta intre z4 ai z9…cum imi dau seama daca am ovulatie…am un CM aiurea la 30 si ceva de zile…pe langa astea mi-a iesit si virusul citomegalovirus mare….ce ma fac?????va rog sa imi raspunde-ti…

 230. buna ziua

  prima oara trebuie tratata infectia cu citomegalovirus pentru ca daca ramai insarcinata il va afecta foarte tare pe bebelus. poate fi si cauza de avort spontan sau indicatie de avort teraputic.

  ca sa vezi daca ovulezi trebuie facuta o ecografie. discuta mai mult cu ginecologul tau.

  cat despre prolactina, depinde cat de mult este crescuta. ar putea fi cauza dereglarilor tale de ciclu.

  eu atat pot sa iti spun, e datoria ginecologului tau sa iti trateze toate aceste probleme. ai incredere in el.

  sanatate

 231. Buna ziua am fost la centrul diagnostic mi-am luat analiza mea la hormonii afind ca FSH -7,3,LH-13,0,ESTRADIOL-118,0,PROGESTERON-1,0,PROLACTINA-73,0,TESTOSTERON-0,69.Dupa cum vedeti medicii mau anuntat ca e marita prolactina dar eu sunt stresata de aceasta problema.V-as ruga daca puteti sa-mi dati o mina de ajutor ce sa fac mai departe.Sa va spun sincer nu am incredere in medicii.

 232. Dr Laura Stirbu

  salut anastacia
  si eu voi deveni medic si mi-ar placea totusi ca pacientul sa aiba incredere in mine.
  prolactina nu e asa de mare si daca nu se asociaza cu alte simptome – dereglari grave de ciclu- nu ar trebui sa fie o problema momentan.
  un ginecolog sau endocrinolog pot sa te ajute in aceasta privinta examinandu-te complet.
  sanatate

 233. buna! Ma numesc Andreea am 22 ani mi am facut saptamana trecuta prolactina pentru ca am secretii mamare si rezultatul este 29.72 ng/ml . Am vre un motiv de ingrijorare? va rog sa imi dati un raspuns pentru ca sunt ingrijorata! va multumesc

 234. salut andreea
  prolactina este doar cu putin marita si este curios ca ai galactoree. te rog mergi la un control la ginecolog sau endocrinolog pentru mai multe investigatii.
  mai sunt patologii care merg cu secretie mamara- nu neaparat lapte.
  sanatate

 235. Buna ziua,

  Doamna Laura,vin cu vesti bune mai devreme decat am crezut ….astazi mi-am facut doua teste de sarcina si au iesit amandoua pozitive… :d.Nu am luat nici un tratament, maine am programare la doctorita sa vedem daca totul e ok.
  Sper sa fie totul ok….

  Multimesc,

 236. Dr Laura Stirbu

  salut roxana:)
  felicitari si bafta la control:)

 237. Multumesc din suflet…pentru tot!

  Cu stima,

 238. Buna seara,

  Va rog ajutati-ma si pe mine cu interpretarea urmatoarelor analize:

  Analizele de sange sunt facute in ziua 5 a ciclului.
  FSH 6.51 mUI/ml
  LH 12.79MIU/ml
  Estradiol 38 pg/ml
  Progesteron 0.4ng/ml
  Testosteron 1.34 ng/ml
  prolactina 61.70 ng/ml

  Multumesc foarte mult

  • Dr Laura Stirbu

   salut elena
   fiecare laborator are valorile sale normale, eu ti le zic dupa tabelul meu:
   progesteron putin scazut
   testosteron – crescut; daca este TESTOSTERON LIBERA atunci e normal
   prolactina – valoare dubla
   trebuiesc vazute rezultaele si de catre medicul care v-a recomandat pentru ca el va stie particularitatile, el va poate zice daca trebuie sau nu ceva tratament.
   sanatate

 239. Buna ziua,

  Doamna Laura…a fost bine la control, e sarcina intrauterina in 4 saptamani!

  Sanatate!

 240. Buna ziua,
  Am inceput sa fac cateva analize pentru ca imi doresc foarte mult un copil. De trei luni nu -s prins nimic. La ecografia transvaginala mi-a iesit ovare micropolichistice. Medicul ginecolog mi-a spus sa nu intru in panica pentru ca nu crede ca sunt un caz de ciclu anovulatoriu. Am facut teste de ovulatie incepand cu ziua 11, in ziua 13 a iesit pozitiv in ziua 14 mucusul era „albus de ou”. Am facut si o dozarea LH in ziua 14 care a iesit mic (4,23). Tot din ziua 14 tempeartura bazala este crescuta. Acum intrebarea este… care simptom/rezultat e fals? Multumesc

  • Dr Laura Stirbu

   salut lula
   daca in ziua 13 rezultatul a fost pozitiv, deja in ziua 14 LH-ul poate scadea. temperatura bazala indica ovulatia. in ziua 14 ai avut ovulatie:)
   si la 1 an de incercari se pune problema de infertilitate de cuplu. mai ai 7 luni „grele” de munca:)
   sanatate

 241. buna,as vrea sa stiu daca tratamentul cu anticonceptionale influenteaza analiza de prolactina??..multumesc anticipat,va doresc o seara placuta

 242. Buna ziua,va rog frumos ajutati ma cu un raspuns,sotul meu sia facut spermograma si vreau sa stiu daca exista sansa sa avem un copil pe cale naturala sau prin FIV
  Volum sperma:4
  Aspect sperma:normal
  T de fluidificare completa a spermei:60 minute
  pH sperma:7,5
  concentratie spermatozoizi:118mil/ml
  Spermatozoizi mobilit.norm.:20%
  Spermatozoizi mobilit.redusa/imobili:80%
  Spermatozoizi viabili:80%
  spermatozoizi aspect normal:12%
  Spermatozoizi forme aberante:88%
  Astept un raspuns,Va multumesc din suflet

 243. Dr Laura Stirbu

  salut gina
  ceea ce scad sansele ca sa poti concepe natural este mobilitatea scazuta a spermatozoizilor. insa poate depinde de conditiile de prelevare, de pastrare, de manipulare.
  daca incercati de peste un an si tu ovulezi, ai putea vorbi cu ginecologul pentru FIV.
  insa mama natura mereu ne surprinde. nu iti pot zice ca nu poti natural, ci ca doar sansele sunt mai mici.
  te rog adreseaza-te unui specialist in fertilitate.
  sanatate

 244. Buna seara! Am 32 ani… In urma unui control endocrinologic mi s-a spus ca glanda tiroida functioneaza la minimum, insa abia cand scade sub limita de jos, mi se poate da tratament medicamentos. Am facut ecografie, iar ca forma glanda toroida arata bine, doar functia e incetinita. Am TSH 1, 53 (valori normale 0, 4-4UI/mg), T4 8.67 (4, 5-12, 5), PROLACTINA 10, 6 (1, 9-25), PROGESTERON (faza luteala) 6, 55 (0, 95-21), ESTRADIOL 210 (27-246). De asemenea de 4 ani am colesterolul ridicat 330 – 300- 250 in prezent si lipsa de calciu si fier. Deoarece doctorita endocrinolog nu mi-a dat niciun tratament, justificand ca sunt la limita de jos, dar ca abia cand cad sub limita, mi se poate da tratament… intrebarea mea este CE-I DE FACUT? Stau cu mainile in san, asteptand sa scad sub limita??! P.S. In luna lui decembrie m-am ingrasat 5kg, mancand un pic mai mult decat de obicei. Vreau sa slabesc, nu prea pot. Va rog, ajutati/ma!

 245. Dr Laura Stirbu

  salut maria
  in hipotiroidism poti trece printr-o perioada de ingrasare apoi de slabire. insa nu din cauza apetitului crescut. deci probabil nu te-ai ingrasat din cauza bolii.
  functia e normala dupa analize. nu stiu cum ti-a zis ca ai hipofunctie dar eu nu sunt inca doctor asa ca probabil are doamna doctor un motiv.
  nu poti face nimic decat sa astepti – daca intradevar asta o sa fie directia desi nu cred. nu exsita medicatie care sa opreasca evolutia.
  eu zic sa te calmezi si sa mergi la un al doilea control cand te-a chemat sau la 6 luni – 1 an.
  sanatate

 246. buna ziua, am 30 de ani, mi-a fost recoltat sange in a 34a zi de ciclu seara dupa serviciu(CM a venit ulterior in a 39a zi).
  rezultate:
  progesteron 6,5 ng/ml (ovulatie 0,8-3,0; faza luteala 1,7-27,0). TSH 4,1 U/ml (normal 0,3-4,0). Prolactin 32,4 ng/ml(normal 6,0-29,9). dr ginecolog mi-a dat tratament cu Dostinex 2 tablete jumate pe saptamana, dar nu as vrea sa incep asa rpd tratamentul. mentinoez ca e prima oara cand am CM la 39 de zile, intotdeauna am avut la max 30 zile. de 3 ani nu am mai luat AC si am avut CM aproape ca ceasul. as mai astepta un CM si as reface apoi analizele inainte sa incep tratamentul, ce parere aveti, dle doctor? va multumesc anticipat pt raspuns.

 247. Dr Laura Stirbu

  salut DD
  te rog incepe tratamentul. dostinex nu are treaba cu CM, a fost dat pentru prolactina usor marita.
  poti repeta analizele + altele in plus. discuta cu doctorul
  sanatate

 248. buna seara…sunt noua pe acest forum si as vrea sa va pun o intrebare.Tocmai mi/am facut analizele hormonale si as vrea sa stiu daca sunt ok…ziua a3a:FSH-17.27,ESTRADIOL:37.71….ziua 14:FSH-8,71,LH-10.26,DHEA-169.2,TSH-1.63,TESTOSTERO-0.129,PROGESTERON-1.45,PROLACTINA -20.83,ESTRADIOL-99.48,CORTIZOL-644.4..VA MULTUMESC

 249. PS:cele din ziua 21 le iau abia maine.

 250. ufffy…trebuie sa postez din nou deoarece nu stiu daca are relevanta ceea ce am scris.rectific totul:ziua a3a:FSH:17,27mUI/ml,faza foliculara:3.5-12,5,ovulatie:4,7-21.5,faza luteala:1.7-7.7,ESTRADIOLUL:37.71pg/ml,{faza foliculara:12.6-166,ovulatie:85.8-498,f luteala:43.8-211},ziua a21a:FSH:8.71mUI/ml{f foliculara:3.5-12.5,ovulatie:4.7-21.5,f luteala:1.7-7.7}DHEA:169,2,TSH:1,63UI/ML{0.27-4.2}
  LH:10.26mUI/ml,{f folic:2.4-12.6,OV:14.0-95.6,f lut:1.0-11.4}TESTOSTERON 0.129ng/ml{0.06-0.82}PROGESTERON 1.45ng/ml{F fol0.2-1.5,ov0.8-3.0,f lut:1.7-27},prolactina:20,83ng/ml{4.79-23.3}ESTRADIOLUL 99.48PG/ML{F FOLIC:12.5-166,ovulatie:85.8-498,f luteala:43.8-211}CORTIZOL:644.4.va multumesc

 251. buna seara.multumesc pt raspuns…..analizele din ziua a21a sunt:LH:7.93mU/ml{f folic:2,4-12,6,ovulatie:14,o-95.6,f luteala:1.0-11.4}si PROGESTERON:9.98ng/ml{F FOLIC:0,2-1,5,OVULATIE:0.8=3.0,F LUTEALA:1.7-27}.As vrea sa/mi spune/ti daca din aceste analize ,am ovulat sau nu?si am o nelamurire:de ce la anlizele din ziua a14 a mi/a trecut rezultatul in dreptul:femei insarcinate in trimestrul I….ESTE POSIBIL SA FI GRESIT CALCULATORUL?Da ,stiu ca trebuie sa merg la medicul meu{pe care o iubesc ca este o femeie jos palaria}dar pana luni fierbeam.va multumesc din suflet!!!

 252. ma scuzati…..rezultatul la ESTRADIOL a fost trecut in dreptul femei insarcinate in trimestrul I.va multumesc

  • Dr Laura Stirbu

   salut mada
   fiecare femeie mai are analizele putin peste sau putin sub valorile normale si e normal. ca sa confirmi sarcina poti face un test de sarcina. bafta la control:)
   sanatate

 253. Am 43 de ani sunt doamna casatorita si vreau sa raman insarcinata.Am FSH mare.Ce sa fac?

  • tratati-va dar nu va puneti speranta in pastile chimice. RUGATI VA . sf Ioan Rusul, SF Nectarie . eu am 1000 pb si traiesc un miracol .m-am rugat . am ramas insarc 40ani . e greu greu dar se poate.
   Dumnezeu face TOTUL DACA INSISTATI
   adresa mea georgianne007@yahoo.com

 254. Dr Laura Stirbu

  salut zanfira
  trebuie un control la un medic specialist in fertiliate, de obicei tot ginecolog.
  sanatate

 255. buna seara,am inceput de azi tratament cu dostinex,mi-a prescris jumatate de pastila pe saptamana,dar am niste dureri de cap groaznice si ma enervez foarte repede,as vrea sa stiu daca as putea sa iau cate un distonocalm,precizez ca iau si anticonceptionale,va multumesc anticipat

 256. salut alexandra
  poti lua ceva pentru durere. doza de dostinex e mica dar totusi ar merita sa intrebi doctorul ce asocieri de medicamente poti face. dostinx poate da stari de greata si sa nu iei ceva care sa amplifice senzatia.
  sanatate

 257. multumesc pentru raspuns,acum sunt mai bine,l-am rugat si pe prietenul meu sami faca un masaj la cap,si este mai bine,cu toate ca dupa ce a disparut durerea,a revenit dupa vreo o ora,sper sa fie doar asa de inceput,pana se obisnuieste organismul,va multumesc inca o data pentru raspuns,va doresc sanatate

 258. buna seara.puteti sami spuneti va rog daca are ceva daca intrerup tratamentul cu dostinex,precizez ca am luat doar o jumatate,pentru ca doresc sa consult si alt doctor.va multumesc

  • Buna ziua,
   Nu te sfatuiesc sa intrerupi tratamentul cu Dostinex. Daca citesti bine prospectul vei vedea ca sunt cateva efecte secundare care dispar in timp. Eu personal am un microadenom hipofizar de 4.6 mm si fac tratament cu Dostinex de 4 ani. La un moment dat se obisnuieste organismul. Ideea e ca din fericire tratamentul a dat roade, microadenmul s-a micsorat si am ramas si insarcinata ( o sarcina mai dificila, a trebuit tinuta sub observatie mai atent), iar in decembrie 2011 am nascut o minunatie de baietel.
   Asa ca te sfatuiesc sa ai rabdare si incearca sa bei pastila in timpul mesei de seara.
   Multa sanatate si rabdare

  • poate cineva sa mi rspunda. cat timp a luat tratamentul cu dostinex in sarcina?
   pana al 4 luni si fara drept de alaptare. va rog , nu resuses sa aflu adevarul. sunt panicata.

 259. salut alexandra
  nu e nimic daca intrerupi.
  sanatate

 260. Buna ziua,

  imi puteti spune va rog care este semnificatia progesteronului de 35.6 nmol/L in ziua 21 pentru o femeie de 42 ani?

  Multumesc

 261. Dr Laura Stirbu

  buna seara ana
  valoarea este normala.
  sanatate

 262. ma puteti ajuta si pe mine va rog?
  Estradiol 109 pg/mL faza foliculara<160pg/ml
  faza ovulatorie 34-400 pg/ml
  faza luteala 27-246 pg/ml

  FSH 8.29 mlU/mL faza foliculara 2.8-11.3
  faza ovulatorie 5.8-21
  faza luteala 1.2-9.0

  LH 38.2 mlU/mL faza foliculara 1.1-11.6
  faza ovulatorie 17-77
  faza luteala <14.7
  Testosteron liber 3.9 pg/mL
  Progesteron 1.51 ng/ml faza foliculara <1.13
  jumatatea ciclului menstrual 0.48-1.72
  faza luteala 0.95-21
  Analizele sunt facute in a 50-a zi a c.m. Ciclul meu e neregulat, 30-45 zile, aceasta fiind intarzierea maxima de pana acum. Multumesc!

  • Dr Laura Stirbu

   salut adelina
   mergi te rog cu analizele si la medicul care ti le-a indicat. progesteronul e cam scazut si probabil de aceea nu iti vine menstruatia.
   sper ca ai exclus o eventuala sarcina.
   sanatate

 263. va multumesc de raspuns! la medic voi merge miercuri, doar ca eram curioasa de o parere. sarcina e exclusa. o seara frumoasa!

 264. buna seara,vream sa va rog sa ma ajutati cu un raspuns,mentionez ca am 20de ani.cam de o luna am o durere la sanul stang si sub subrat,care merg pe toata mana,dar de vreo 3 zile ma doare intruna,si nu stiu ce sa fac,mentionez ca am avut si prolactina marita,de 59,9 ng/ml,atunci mi sa dat tratament cu dostinex,dar la prima jumatate de pastila mam simtit foarte rau si am intrerupt tratamentu,va rog sa ma ajutati,pana ajung la doctor,va multumesc

  • Dr Laura Stirbu

   salut alexandra
   te rog mergi la medicul de familie pentru un consult. trebuie sa faci diferenta intre o durere in zona sanului si o durere fix in san. esti prea tanara ca sa se suspicioneze o problema cardiaca. ar putea fi si o nevralgie, sau altceva. mai multe se pot zice la acel control.
   sanatate

 265. Buna Tucan,

  Eu am luat pe parcursul intregii sarcini 1/2 pastiluta de Dostinex pe saptamana si nu am avut probleme. In momentul in care am nascut am trecut la 2 pastile pe saptamana pentru a opri lactatia timp de 1 luna, iar apo la 1/2 pastile de 2 ori e saptamana. Copilul este sanatos pana acum. Sper sa nu apara pobleme, dar marea majoritate a medicilor care cunosc situatia recomanda tratamentul cu Dostinex. Am fost la mai multi medici endocrinologi si ginecologi si toti au spus acelasi lucru.
  Sper sa te ajute raspunsul si sarcina usoara.

 266. Va solicit ajutorul cu privire la interpretarea unor analize medicale. Am 52 ani, de cativa ani stiu ca am un fibrom uterin, de atunci ma confrunt cu diverse probleme (sangerari, dureri pelvine),de asta mi-am facut cateva analize din proprie initiativa. Mare parte sunt in limite normale, vi le scriu doar pe cele care ma ingrijoreaza:
  Estradiol 2972 pmol/L
  Progesteron 10.91 nmol/L
  T3 0,963 nmol/L
  TSH 2,55
  T4 49,32 nmol/L

 267. buna, vreau sa-i dau un sfat d-nei Turcan, eu de un an si ceva ma confruntam cu prolactina marita, cind am descoperit-o era 15ooo, m-am tratat cu Dostinex, tot timpul nu aveam regulat menstruatia, mai ales in ultimii 2 ani nu am avut deloc, mi-a venit 2 luni si ca prin minune am ramas insarcinata, dupa 11 ani de casnicie, este interzis dostinexul pe timpul sarcinii, se inlocuieste cu PARLODEL, e acelasi numai ca e mai slab, acum am nascut de o luna copilul e f bine si eu am inceput din nou cu Dostinex, in 9 luni nu am avut nici o problema cu sarcina, mai ales ca am si descoperit-o la 11 saptamini. SUCCES

 268. Buna ziua!am un fibrom de 4 cm,iar uterul are volumul marit de 3 ori,medicul la care am fost mi-a dat 3 optiuni:histerectomie,pastile cu hormoni care te ingrasa vazand cu ochii si DIU Mirena(pe acesta din urma l-a prezentat ca fiind solutia optima.Ce parere aveti?ce solutie sa aleg?

  • Dr Laura Stirbu

   Salut Cati
   Mirena tot pe baza de hormoni e. Ai putea incerca ori contraceptive ori DIU dar trebuie sa monitorizezi ecografic uterul cel putin o data la 6 luni. Pana nu apar complicatii nu se indica chirurgia fibromului insa ar trebui sa ai asta in vedere pe viitor cum ti-a crescut in volum si uterul.
   Sanatate

 269. Buna seara,
  am o nelamurire si sper ca dvs ma veti putea ajuta.
  Mi-am facut progesteronul in ziua 25, ovulatia am monitorizat-o ecografic si a a avut loc in ziua 17-18.
  Valoarea progesteronului este de 13,99.
  Valorile de referinta sunt:
  F. Foliculara – 0,27-2,61 ng/ml
  F. Ovulatorie- 0,8-3 ng/ ml
  F. Luteala- 3,28- 38,63 ng/ ml
  Sarcina trim 12,26-81,8 ng/ml
  As vrea sa stiu : sunt sanse ca aceasta valoare sa arate o sarcina in stadiu incipient?
  Va multumesc anticipat!

 270. Buna ziua dl Laurentiu,
  Rog sa-mi interpretati valorile de mai jos si sa-mi spuneti ce-ar trebui facut sa-mi maresc sansele pentru un bebic?! Am 35 de ani si 3 avorturi voluntare mai in tinerete(nu e vreo lauda, doar stiu ca trebuie sa precizez) acu’4 luni am pierdut o sarcina dorita, fara explicatie, iar acu 1 luna mi s-au descoperit cateva chistlete pe ovare. N-am suportat tratamentul cu Duphaston pt 3 luni pe care l-am luat z.11-25 doar luna trecuta si nu vreau sa-l mai iau ca devenisem imposibila, depresiva si am considerat ca-mi face mai mut rau decat bine. Daca mai e nevoie sa precizez ceva, rog f mult sa ma intrebati. Din pacate medicii la care am tot fost nu au rabdare sa discute, parca tot timpul sunt pe fuga. Of!
  Analizele de mai jos sunt facute la 7 zile de CM, n-am avut cum sa le fac la 3.

  Prolactina 12.62 (5.18 – 26.53 )/ ng/ml
  FSH 4.85 / mIU/mL
  LH(Hormon luteinizant) 5.12 / mIU/mL
  Estradiol 179.08 / pg/mL
  Testosteron 0.39 / ng/ml

  Multumesc cu anticipatie!

  • Dr Laura Stirbu

   Salut Magda
   Analizele tale sunt bune.
   Daca ovulezi ar merita sa continui sa incerci sa faci un bebe.
   Sanatate

 271. Multumesc Laura. Ce m-a ingrijorat ar fi raportul nu tocmai de 1:1 dintre FSH si LH, respectiv estradiolul maricel pt perioada analizei. Dar poate ma insel si n-am eu suficiente informatii. Dupa ce-am pierdut sarcina la 5 sapt. mi s-a spus sa fac pauza de o luna si sa ma reapuc de treaba. Dar menstruatia, respectiv ovulatia daca mai exista ca nu-mi dau seama, s-au dereglat. Inainte aveam menstruatie de 27-28-29 de zile, acu s-a mutat la 30 si desi am „lucrat”in aceste 3 luni, n-am mai ramas. Nu stiu in ce masura coacazul negru, BU si zmeurul ma vor ajuta dar luna asta, pentru ca am renuntat la Dupha, am inceput sa le iau si nu stiu daca e placebo dar parca mi-au disparut tensiunea respectiv durerile surde din zona pelvisului si a ovarelor si ma simt mai bine. Intelesem ca din analizele de mai sus ar reiesi daca vreo valoare intervine in ovulatie sau nu. Repet, am 35 de ani si deja ma panichez.:( Multumesc din nou!

 272. Buna seara,
  as dori sa ma ajutati cu interpretarea urmatoarelor analize. mentionez ca nu am mai avut menstruatie de 6 luni, iar de aproape 2 ani a fost foarte neregulat. Ciclu mi-a venit dupa ce am facut tratament cu utrogestan timp de 10 zile cate 2 pe zi.

  testeron 89,2
  faza foliculara <118
  faza de ovulatie<21-104
  faza luteala <119

  DHEA-S 275
  35-430

  estradiol 55,9
  faza foliculara<160
  ovulatorie 34-400
  luteala 27-246

  fsh 6,75
  faza foliculara 2.8-11.3
  ovulatorie 5.8-21
  luteala 1.2-9

  LH 13,4
  foliculara 1.1-11.6
  ovulatorie 17-77
  luteala<14.7

  prolactina 29.8
  foliculara 4.5-33
  ovulatorie 6.3-46
  luteala 4,9-40

  mentionez ca sunt recoltate in ziua a 3 si urmeaza in ziua 21 si pregesteronul
  va multumesc,

 273. buna, as avea si eu o intrebare…a cata zi trebuie sa-mi iau sange pt prolactina?

 274. Buna, as dori si eu interpretarea unei analize de progesteron daca se poate, nu iau anticonceptionale de 18 luni si dorim un bebe.
  progesteron 9,89 ng/ ml sub 31,49 nmol/l
  faza foliculara 0,27 – 2,61 ng/ml
  faza luteala 3,28 – 38,63 ng/ml
  faza ovulatorie 5,25 – 38,63

 275. ce parere aveti de acest rezultat in z 22 a cm-ului: progesteron 93.94 nmol/L ? stiam ca s-a produs ovulatia caci am fost monitorizata…tot in z 22 am si un betagch 2.5
  poate fi vorba de o sarcina?

 276. As vrea sa stiu in ce zi se face prolactina?
  Am fost la mai multi ginecologi, in Franta mi-au zis in ziua treia de la menstruatie iar in Romania mi-au spus in ziua cincea.
  Multumesc frumos pentru raspuns.

 277. buna laurentiu,te rog frumos raspunde-mi si mie la oniste intrebari.am prolactina marita din cate am inteles.nu mi-a venit ciclul de 7 luni,din sani imi curge un lichid alb si am fost la ginecolog,mi-a dat sa iau duphaston 10 zile dupa care diane35 3 luni ,o pauza de 1 luna si dupa iar duphastone si tot asa.dar nu mi-a mai venit ciclul.iar am fost la gineco si acelasi lucru,mi-a spus ca am si pe ambele ovare chistulete mici dar daca iau anticonceptionale imi vor trece,dar ciclul numai vine.ce as putea sa fac?va rog frumos astept un raspuns.

 278. Buna ziua , am 30 de ani si am fost recent diagnosticata cu prolactina marita de 1227 mlU .mentionez ca singurul simptom pe care il am e debit de menstruatie mic , dar mentruatia mi-a venit de fiecare data la 28 zile dar atata tot ca imi vine putin.

 279. buna ziua,urmaresc cu interes site-ul dvs.Am si eu o intrebare,valorile prolactinei mi-au iesit de doi ani in limite normale,deci se presupune ca am ovulatie,temperatura bazala creste sau scade in functie de perioada,mucusul cervical se modifica si el cu toate ca nu e abundent,cu toate astea nu reusesc sa raman insarcinata,ultimele analize facute in octombrie anul trecut aratau valoarea progesteronului era de 0,382 in faza luteala,(val.normale 0,95-21) estradiolul 48,6(val.normale 27-246)la trei zile dupa recolatare si rezultat mi-a venit menstruatia,este o valoare normala sau prea mica?multumesc anticipat.

 280. Buna Laurentiu! ajuta-ma sa interpretez, mi-a iesit valoarea progesteronului in ziua 21 de 11,6 . Nu este cam mic?

 281. buna fetelor, acum mi-am facut si eu niste analize ptr prolactina si doi medici mi-au spus ca analizel de prolactina se fac in zilele 3-5 de cand esti pe ciclu

 282. Buna ziua,nu stiam exact unde sa intru sa aflu daca rezultatul analizelor mele sunt bune am prolactina 26.04 ng/ml IAR INTERVALUL BIOLOGIC DE REFERINTA [5.18-26.53] si TSH 1.7414 qlU/ml iAR INTERVALUL BIOLOGIC DE REFERINTA [0.35-4.94] Este prolactina mare sau mica?ideea e k mie imi curge un lichid albicios din sani daca apas pe ei,altfel nu….nu ma dor si nu am luat anticonceptionale astept un raspuns pana voi vorbi cu medicul meu va rog frumos,multumesc!

 283. Buna,am si eu o intrebare.Prolactina este 712 pUL|mL, iar doctorul mia recomandat o tomofrafie din cauza menstruatiei neregulate si a secretiei sanilor. sansele sunt mari ca sa fie o tumora?

  • Dr Laura Stirbu

   Salut Andra
   Valorile sunt putin crescute peste normal. CT-ul ar putea exclude o tumora, mai mult ca sigur nu e datorita valorilor. Oricum va trebui sa faci un tratament specific.
   Sanatate

 284. Laura te rog lamureste-ma si pe mine cu niste analize: am 40 ani si as mai dori un bebel, de 3 cicluri am renuntat la contraceptie, i-am dat termen sa vina pana in iulie daca nu, inchidem fabrica. Am sanse sa raman insarcinata?
  Ziua 35 a ciclului

  Testosteron 0,53(0,15-0,7)
  Prolactina 11,35(3,24-29,12)
  Estradiol 89 F.folic. 39-189
  F.ovulat.94-508
  F. lut. 48-309
  Menopauza<20-41
  LH 3,53 (normal pt fazele folic. si luteala)
  FSH 2,49 (in limite normale pt fazele ovul. si luteala)
  Progesteron 1,35 (F folic 0,27-2,61)
  F ovul. 0,8-3
  F.luteala 3,28-38,63

  • Dr Laura Stirbu

   Salut Maia
   Rezultatele sunt normale daca te uiti si pe valorile de referinta indicate. Insa asta nu garanteaza ca o sa poti ramane insarcinata, in special daca vrei sa se instaleze dupa un numar mic de contacte – banuiesc ca sotul sta plecat afara. Iti recomand un control ginecologic sa aflii mai multe.
   Gandeste-te si la ce inseamna o sarcina la varsta ta. Un copil e o bucurie oricand, nu judec, dar totul trebuie pus in balanta.
   Bafta si sanatate

  • Buna ziua,am facut si eu analizele date de endocrinolog si mi-au iesit astfel: prolactina 641,4 si intervalul de referință 127-637,a iesit un pic mărita,celalalte au iesit toate in limita normala. Menționez ca luna trecuta nu am avut ovulatie,am fost monitorizata de ginecolog dar mi-a spus sa nu am sperii ca vrea sa ma monitorizeze mai multe luni. Menționez ca in dimineata cand mi-am facut prolactina eram speriata de răspunsurile la toate analizele si m-am agitat. Stresul poate sa fie de vina? A 21 zi am facut analiza,ciclul il am regulat. Multumesc!

 285. Multumesc Laura pentru promptitudine, in ziua cand am facut analizele am fost si la control si totul parea bine, uter, ovare (mi-a facut eco normala si transvaginala) mi-a recoltat si pentru Papanicolau dar inca n-a sosit rezultatul, doctorita nu m-a descurajat in privinta sarcinii, mi-a spus ca e nevoie de monitorizare atenta dar din punctul ei de vedere o sarcina tarzie iti revigoreaza organismul. Oricum ai vazut ca am dat termen pana in iulie, daca nu vine pana atunci gata. Sotul nu este plecat doar lucreaza in alta localitate si vine in general odata sau de 2 ori pe saptamana acasa. Ce nu inteleg eu este ca am cunostinte si rude care au ramas insarcinate accidental la peste 40 ani in conditiile in care aveau contacte sexuale destul de rare (odata la 2-3 saptamani cel mai des si chiar odata la 2 luni)

 286. Buna seara! Am fost diagnosticata cu mastoza fibrochistica la ambii sani si mi s-a prescris Mastodynon ca tratament homeopat. Dupa primele trei luni de cand incepusem sa utilizez produsul m-am prezentat din nou la medic, iar acesta a constatat ca valorile prolactinei erau normale si chisturile nu mai crescusera in diametru..Problema e ca in urma cu doua luni, desi luam mastodynon, disconfortul si durerile asemanatoare cu arsura au revenit. Nu in aceeasi intensitate, dar efectul picaturilor pe care le iau nu se mai face simtit. M-am dus si am facut o analiza a vaolrilor prolactinei si rezultatul nu e tocmai bun..Mai precis, valoarea e de 796, in conditiile in care intervalul biologic de referinta este de 102-496. Prolactina dupa PEG a ramas de 176, iar observatia sefului de laborator este „macroprolactinemie” . Pana saptamana viitoare cand voi ajunge din nou la medic nu voi avea alte raspunsuri, asa ca va rog pe dumneavoastra sa imi spuneti daca exista in cazul meu suspiciunea rezonabila ca este vorba de un prolactinom si daca simpla vizita la ginecolog cu tratamentul prescris de acesta ar putea rezolva problema si nu doar efectul…

  • Dr Laura Stirbu

   salut andreea
   valorile sunt cam mici pentru o tumora, deasemenea ai avut 2 valori diferite la 2 testari diferite – mai degraba sunt cresteri izolate din alte cauze. trebuie urmat tratamentul prescris de medic.
   sanatate si bafta la control

 287. Multumesc! Luni sau mairti ajung la medic..Va tin si pe voi la curent 🙂

  • Asa cum am zis, va tin la curent , in speranta ca ma mai puteti ajuta cu o informatie..Mai exact, am fost astazi la medic si am facut radiografia de sa turceasca. Nu mi s-au dat prea multe informatii, desi le-am cerut expres asta. Mi s-a zis doar sa ma duc cu rezultatele la medicul care m-a trimis la laborator. Pr foaia de analize scrie ca este vorba de o sa turceasca cu dublu contur, mica, inchisa prin punte…si inca un cuvant pe care nu il inteleg 🙂 Medicul radiolog mi-a spus ca daca e ecva care afecteaza hipofiza, ar trebui sa fie mic…Pana una alta, sunt la a treia pastiluta de dostynex pe luna aceasta. Mai am una pe care trebuie sa o iau maine…Iar efectele se vad, in sensul ca durerea pe care o aveam inainte de ele la nivelul sanilor s-a atenuat simtitor. Nu de tot, dar in proportie mai mare de 50%. V-as ruga sa imi spuneti ce ar trebui sa inteleg din rezultatul radiografiei de sa turceasca…

 288. Buna ziua,

  Am avut prolactina marita, la prima analiza mi-a iesit 46.70 ng/ml (punct de referinta 39nl/mg), si am primit tratament cu dostinex pentru 6 saptamani…o jumatate de medicament la 3 zile.
  Dupa 2 luni mi-am refacut analiza si am avut 33.48ng/ml(punct de referinta 29.19ng/ml), iar dna doctor mi-a spus ca nu a scazut foarte mult, deoarece punctul de referinta de prima data difera de la laborator la laborator.
  Am primit din nou tratament cu Dostinex, o jumatate de pastila de 2 ori pe zi, timp de 6 zile, urmanad ca in functie de rezultatul analizei viitoare sa fac un rmn.
  Ma simt foarte rau, ametesc, mi e greata…e normal?
  Va multumesc,
  Ali 33 ani

  • Dr Laura Stirbu

   salut ali
   ce simti sunt efectele adverse ale dostinexului. citeste prospectul. cresterile nu sunt asa de mari insa ar fi trebuit totusi sa scada sub tratament. daca nu ai simptomatologie deranjanta nu e o urgenta.
   sanatate

 289. Buna

  imi doresc si eu un bebe si dupa 1 an jumate de vizite pe la medici am ajuns la un domn dr care m-a trimis direct la analize hormonale. In urma analizelor efectuate mi-a iesit cam mare prolactina,41.83. Medicul mi-a prescris Brocriptin. Ce efecte secundare are acest medicament? ma pot astepta la un bebe in urma acestuia? imi zicea ca imi recomanda sa fac si histerosalpingografie, nu stiu ce fa fac, sa o fac acum sau sa mai astept cateva luni sa vad efectele Brocriptinului.

  Patricia
  29 ani

  • Dr Laura Stirbu

   salut patricia
   bromcriptina poate sa dea stare de ameteala si greata cu voma. astea sunt cele mai intalnite efecte.
   prolactina nu e cu mult marita. daca medicul iti spune ca ovulezi s-ar putea ca nu asta sa fie problema. deci asta e esential: prezenta/absenta ovulatiei.
   sanatate

 290. ma ajuta si pe mn cineva mi-am facut analiza de prolactina si imi scrie asa 27.17 si apoi um 5.18-26.53ng/ml ce inseamna?ms frumos

  • Dr Laura Stirbu

   salut creatza
   nivelul e putin crescut, se poate spune nesemnificativ. revino la medic cu rezultatul. sunt multe cauze ce ar putea provoca aceasta crestere, de exemple emotiile.
   sanatate

 291. Buna ziua!
  Incercam sa concepem un copil de 1 an si ceva, am 22 de ani, el cu spermograma foarte buna. EU Am facut o multime de analize,iar la hormoni, singura care a iesit prost este prolactina. A iesit de 4 ori mai mare decat valoarea maxima. Doctorul mi-a dat tratament cu Brocriptin. Nedumerirea mea este insa urmatoarea: eu ultimele 7 luni, am avut cicluri regulate, si s-a demonstrat ca am ovulatie ca am facut ecografii cateva luni la rand iar progesteronul din perioada luteala a iesit perfect. Iar eu stiam ca prolactina marita m-ar putea impiedica sa raman gravida prin faptul ca nu as avea ovulatie, si nu este asa.
  Deci m-ar putea ajuta cumva tratamentul acesta sa raman gravida, adica as putea sa consider ca din cauza prolactinei nu am ramas, eu avand ovulatie in fiecare luna? Si dupa cate luni de tratament as putea sa repet analiza la prolactina?
  Si inca ceva, mi s-a prescris si duphaston in perioada luteala. Iar mie mi-a iesit progesteronul bun, plus am perioada luteala de 14 zile mereu si ciclu regulat. Nu inteleg cu ce ma ajuta duphastonul in cazul asta.
  Multumesc anticipat!

 292. p.s. sunt atat ne neincrezatoare pentru „se bate cap in cap” ce mi-a zis doctorul cu ce am citit eu. Ea mi-a spus ca e sigura ca dupa ce imi aduc la normal nivelul prolactinei si iau duphaston voi ramane insarcinata…

 293. Ma scuzati ca revin a 3-a oara… Dar poate Duphastonul este pentru ovarele polichistice ( mi s-a zis ca am un caz foarte usor de ov. polich.)?
  As fi intrebat-o pe dna doctor la care merg dar e asa aglomerata ca nu pot sa dau de ea…

 294. Buna ziua
  Eu de aproape 2 anu fac tratament cu dostinex pentru un prolactinom. de cateva luni am inceput sa am din nou prolactina marita, desi intial tratamentul avea rezultate. Luna aceasta mi-a intarziat menstruatia si am facut un test care a iesit pozitiv. Eu sunt inca sub tratament. Este posibil sa fie testul influentat?

  • Dr Laura Stirbu

   Salut lorenna
   Ce test? De sarcina? Atunci ar trebui sa mergi la un medic ginecolog sa confirme si sa iti spuna ce e de facut in continuare.
   Sanatate

 295. Salut Laura
  Da, de sarcina am facut testul. Asta am de gand sa fac, numai ca doctora mea este foarte ocupata si as fii vrut sa aflu o parere cat mai repede.
  Iti multumesc pentru interes.

 296. Buna ziua.
  Am trimis mesajul acum mult timp si intru zilnic sa vad daca mi s-a raspuns… Indraznesc sa mai intreb odata: in cazul prolactinei de 4 ori mai mari, si ovulatie prezenta in fiecare luna..mai poate fi prolactina o cauza a infertilitatii?

  • Dr Laura Stirbu

   salut elena
   foarte bine ca ai ovulatie prezenta. prolactina marita de 4 ori nu e o valoare uriasa, corpul fiecarei femei raspunde in diferite moduri la aceasta crestere, nu toate sunt infertile.
   totusi ar trebui sa discuti cu medicul sa vezi care e cauza cresterii si poate initierea unui tratament.
   sanatate

 297. Buna ziua! multumesc pentru raspuns! Iau deja de o luna si ceva tratament cu bromocriptina, dar de peste un an nu raman gravida…intrebarea mea era de fapt daca prolactina marita mai are cumva si alte efecte asupra infertilitatii in afara de lipsa ovulatiei, ca sa stiu daca sa continui investigatiile, ca au ramas nefacute doar HSG si mutatiile, restul au iesit toate bine si bebe tot nu vine.

 298. Buna. Sunt noua pe aici, va rog mult daca ma puteti ajuta cu un sfat…am pierdut o sarcina in februarie, si am mers la Maternitatea Giulesti l un medic, care mi-a dat de facut niste analize, toate sunt ok, numai prolactina este cam mare, 773, iar cand m-am dus la el sa vada analizele, mi-a zis sa ma duc la un endocrinolog de la institutul Parhon, sa ma ajute sa scad prolactina. Ideea e ca nu sunt din Bucuresti, si imi este destul de greu sa ajung acolo, plus ca am auzit ca aia sunt ff aglomerati. A mai patit cineva asta? stiti ce alta solutie ar exista? Va multumesc si astept cu interes un raspuns…

 299. buna, as avea si eu o intrebare.mi am dozat prolactina inainte de menstruatie si mi a iesit 44.43 ng/ml intervalul biologic fiind 5.18 – 26.53 / ng/ml . Va rog sa mi spuneti daca influenteaza cumva daca am facut inainte de menstruatie.va multumesc

 300. Buna, am 42,6 de ani si am fost diagnosticata cu hipotiroidism subclinic(ATPO>1000 si TSH= 4,42, FT4 0,88). La echo de tiroida mi s-a descoperit un nodul in formare in schimb la sani mai multe chiste cu diametru intre 3-7 cm. Ciclul mi s-a cam dereglat…imi vine cand la 22 zile cand la 42…Ce analize hormonale ar trebui sa fac pentru ciclu si sani in afara de prolactina si in ce a zi a ciclului se iau? Am inteles ceva cu a 21 zi pt prolactina? Exista o legatura intre hipotiroidism si chisturile de la sani? Va multumesc.

  • Dr Laura Stirbu

   Salut Angela
   Aceste intrebari le pui medicului endocrinolog sau unui medic ginecolog. Ei ai toate datele despre tine si acolo primesti cele mai exacte raspunsuri.
   Sanatate

 301. Buna ziua .Am o intrebare care nu mi-a ridicat semne de intrebare pana acum cand m-i s-a spus ca e posibil sa am prolactina.Mentionez ca nu mai alaptez de un an si 6 luni si daca mai storc inca mai curg picaturi d lapte.Nu am alte simptome care sa deranjeze.Vb aia : e de rau …e de bine??:))E prolactina sau e altceva ?.E cazul sa ma ingrijorez?.V a multumesc .

  • Dr Laura Stirbu

   salut goldangel
   nu e normal sa persiste aceasta simptomatologie. ar fi bine daca ti-ai doja prolactina si ai merge la un control endocrinologic.
   sanatate

 302. am o problema,acum 2 sapt mi-am facut analizele de granda si mi s-a descoperit prolactina 945.945 asta ce inseamna ca nu sunt lamurita,ma poate ajuta cineva?este chiar asa de rau?,mai am inca o intrebare pot sa raman sau nu insarcinata?astept un raspuns ,va multumesc

  • Dr Laura Stirbu

   salut anca
   ce unitate de masura are valoarea? medicul tau e cel ce trebuie sa te lamureasca cu privire la rezultat. revino la el.
   valorile crescute de prolactina pot fi asociate cu imposibilitatea de a concepe.
   sanatate

 303. buna seara.de aproximativ 3 ani , am probleme cu prolactina.mentionez ca am si ovare micropolichistice si o menstruatie nu chiar normala.doar ca acum am inceput sa am din nou secretii bilaterale la sani,si la analiza de prolactina mi-a iesit 62,5 ng/ml si coeficientul de reucperare este de 31,9 % . la interpretare scrie ca un coeficient de recuperare =< este prezenta macroprolactina. as dori sa imi spuneti si mie ce inseamna aceasta macroprolactina,va rog frumos,multumesc frumos anticipat,va doresc o seara placuta

 304. imi raspundeti va rog frumos in legatura cu ce inseamna macroprolactina prezenta in sange ??va rooog mult

 305. Bunaziua
  Avem un copil de 5 ani si incercam de 10 luni sa il facem si pe al doilea.Am facut analize hormonale in ziua 14 ,respectiv 21.
  La analize a iesit valoare depasita(marita)a prolactinei de 820.327 si intervalul in care trebuia sa ma incadrez e de (106-644).
  Vreau sa va intreb daca e posibil din cauza asta sa nu pot ramane insarcinata,cu ce afecteaza prolactina fertilitatea si daca pot urma vreun tratament.
  Multumesc

  • Dr Laura Stirbu

   Salut Gabriela
   Da, asta poate fi o cauza dar numai medicul tau curant poate sa iti indice tratamentul adecvat.
   Sanatate

 306. valoarea cuprinsa intre 106-644,iar unitatea de masura este mIU/L ,am vb cu dna doctor ,mi s-a spus ca pot sa raman insarcinata dar mai greu,vreau sa stiu daca este vreo forma de cancer ? daca iau tratament in continuare prolactina isi poate reveni la valoarea normala,mentionez faptul ca iau siofor,3bucati pe zi,multumesc si pentru raspunsul anterior,o zi buna

 307. Mi-am facut analizeze de glanda acum 2 saptamani,mi-au iesit toate bune in afara de prolactina 945.945 ,dna.doctor mi-a prescris siofor cate 2 pe zi,mai nou iau cate 3 bucati de 500 mg,imi puteti explica ce inseamna 945.945?este posibil sa fie o forma de cancer?astept raspuns va multumesc,am mai trimis o data dar nu mi s-a raspuns

  • Dr Laura Stirbu

   Salut Anca
   Depinde de unitatile de masura, daca e valoarea putin crescuta sau cu mult crescuta. Insa dupa acest tratament inseamna ca nu e forma grava, nici vorba de tumora.
   Sanatate

 308. Buna ziua..am si eu o problema cu aceasta prolactina ..nu am avut menstra o luna, si de aceea am decis sa fac dozarile hormonale, ginecologul mi le-a recomandat..valoarea prolactinei este de<200 ng/ml, valorile normale la femei este intre 5, 18-26, 53..precizez ca iau tratament de la psihiatru de 8 luni de zile pt tulburare anxioasa..paxetin si rispen, cel din urma creste concetratia plasmatica a prolactinei..initial dr ginecolog mi-a spus ca as putea avea denom hipofizar, dar cand i-am spus ca urmez acest tratament, mi-a spus ca e f posibil sa fie de la el..am mers apoi la psihiatru, i-am spus despre ce este vb si a zis ca intr-adevar acest medicament creste prolactina si l-am inrterupt..este posibil sa fie de la cest medicament?\sau totusi sa fie un adenom?M-am cam speriat ce-i drept sunt panicoasa din fire..acum am niste ameteli plus insomnie, nu stiu daca datorita faptului ca mi-a scos rispenul sau mi-a dublat doza de paxetin..astept cateva sfaturi, pareri si ce sa fac in continuare,poate creste atat de mult de la aceste medicamente?..multumesc frumos

 309. Va rog sa imi spuneti daca in ziua 21, la femeie, nivelul progesteronului de 26,24 nmol/L este in regula.
  Multumesc.

 310. Buna ziua!As avea si eu nevoie da ajutorul d-voastra.In ianuarie 2010 am pierdut o sarcina oprita in evolutie la 6 saptamani.De atunci nu am mai ramas insarcinata.In ziua 10 a ciclului mi-am facut prl si mi-a iesit 20,43(val.ref 2-20).

 311. salut! ma numesc Alina si am si eu o intrebare va rog frumos…la un fsh de 11.8mUI/mL (2.5-10.2 in faza foliculara) se poate ramane gravida..va multumsc frumos

 312. Buna ziua!! Mi-am facut niste analize din sange, si mi-a iesit prolactina 52.87 ng/ ml. Este dublu fata de valoarea normala. Nu am probleme cu ciclul, imi vine regulat. Problema mea este ca daca este asa mare este posibil sa nu pot avea copii?? Nu ma gandesc acum, dar este tot ce mi-asi dori pe lume candva…Nu pot astepta pana ma duc la medic sa imi explice…Oare imi puteti da un raspuns??
  Cu multumiri,

 313. Buna ziua, am si eu o nelamurire , se poate sa am prolactina normala si sa am totusi secretie la san ?
  Incerc sa raman insarcinata dar nu reusesc .Trebuie sa mai mentionez ca mai am doi copii iar acum la al treilea nu mai reusesc sa raman . Valoarea prolactinei mi-a iesit 9.83 ng/ml , testele de ovulatie sunt ok , am facut tratament timp de 2 luni cu femicur. Dar de ce am secretie la san daca prolactina e normala ?
  multumesc frumos

 314. Buna ziua,
  As dori sa stiu daca lucerzi intr-o clinica ori spital pentru a face niste analize endocrinologice .

  Mersi , sper sa primesc raspuns cat mai curand.

 315. buna ziua
  Am 35 de ani si vrea sa raman insarcinata.Am luat anticonceptionale cam 10 ani (cu unele pauze) iar in august 2011 am incetat sa mai iau.De atunci ciclurile mele au fost neregulate ,la 30-35 zile ,cea mai lunga fiind o intarziere de 10 zile.Am mai constatat si o lipsa a libidoului ;cam suspectez dereglari hormonale .
  Am facut si niste analize si va rog sa-mi spuneti daca valorile sunt ok:

  februarie 2012,in ziua 3a c.m. :
  prolactina 13.19 ng/ml
  fsh 6.32 MUI/ML
  LH 3.98 mui/ml
  estradiol 41.0 pg/ml

  ziua 21 a c.m.(19.12.2011)
  progesteron 19.9 ng/ml

  In urma nei investigatii ecodopler a arterelor cervicale (am un tinitus de multi ani,nu stiu cauza),dr. mi-a indicat sa fac un examne endocrinologic ,TSH si FT4 (plus CA,MG )desi nu mi-a explicat de ce…
  Ideea este ca ,practic inafara de 2 luni de sex neprotejat ,nu am incercat sa raman insarcinata .Sotul meu este plecat de ceva vreme la munca si ca urmare a varstei mele as dori sa aflu daca am probleme de fertilitate /dereglari hormonale dinainte de a incerca sa raman insarcinata pentru a evita pierderea unor luni de incarcari posibil zadarnice ,la capatul carora daca nu raman gravida sa ma apuc de facut analize peste analize ,care si ele dureaza si apoi tratamente.
  mai pe scurt vreau sa alfu acum daca am probleme pt a nu pierde timp pretios .
  Va rog sa imi spuneti parerea dvs vis a vis de valorile de mai sus si sa ma sfatuiti ce-i de fcaut in continuare.
  P.S. DIN AUGUST IAU BRANCA URSULUI SI MA GANDESC SA LE INTRERUP SI SA INCERC CU vitex (sunt indicate pt dereglari hormonale mai complexe)
  va multumesc din suflet.

 316. imi spuneti va rog frumos ce semnifica prezenta macroprolactinei in sange??? mi-a iesit prezenta macoprolactina,si as vrea sa stiu ce inseamna, va multumesc frumos daca imi raspundeti,o seara placuta

 317. Buna ziua,as dori sa adresez o intrebare,am inceput sa iau contraceptive Diane 35 pentru prima data si am observat anumite reactii adverse la nivelul sanilor si anume,marirea lor,la palpare simt o inflamatie insotita de durere care s-a diminuat in urmatoarele zile,dar totusi persisista,nu e vorba de noduli,iar medicul mi-a recomandat sa fac analiza de prolactina,vreau sa intreb aceasta analiza e foarte necesara,sau sunt doar reactii pasagere si nu se intampla nimic daca nu o fac?va multumesc si astept raspunsul dvs.

 318. Buna ziua! mi-am facut analizele de sange, in urma unui control ginecologic (motivul meu fiind ameorea), unde mi s-a spus ca am uterul foarte mic, iar ovarul stang este marit si polichistic. Rezultatele analizelor sunt bune (estradiol, FSH FT4 si TSH) mai putin prolactina care este de valoarea: 31,3. Nu este o valoare cu mult ridicata, insa documentandu-ma, am inteles ca prolactina face diferenta intre fertila si infertila. Urmeaza sa fac analize si controale mult mai ample, insa am ramas marcata de partea de inferitilitate. Pe langa ca am uterul mic, cum spunea doamna doctor, mai am un ovar bolnav, si prolactina marita. Deci sansele mele ar fi undeva la un 0,1 analizand cat mai rece si obiectiv. Am sa cer si o a doua opinie la un alt medic ginecolog, doar asa pentru siguranta, insa un sfat din partea dumneavoastra sau o opinie in legatura cu ce ar trebui sa fac in continuare, m-ar ajuta enorm. Va multumesc

 319. buna ziua!fac un sir de analize si controale pentru a afla cauza oborturilor repetitive ,3 deja la numar,primul a fost initial spontan,iar al 2 si al 3-lea abort intern retinut,la 10 saptamini si 9 saptamini,analizele hormonale din a 5 zi de ciclu:HPRL (PROLACTINA)ESTE DE 16,nanog/ml valoarea normala arata de(3-24),
  S-LH (GONADOTROPINA LUTEINIZ)ESTE DE 4,7 U/Lvaloarea arata(fasa foliculara :2,4-13.0, picco ovulator:14,0-96, fase luteala:1,0-11)
  P-FSH (GONADOTR.FOL STIM) ESTE DE 5,6 U/L VALROLE DE REFERIMENT SUNT(FASA FOLICULARA:3,50-13, PICCO OVULAT:4,7-22 SI FASE LUTEALE:1,7-7,7),AM FACUT SI PROGESTERONUL IN A 19 ZI DE CICLU REZULTATUL ESTE DE 2,2 nmol/L valorile de refiriment(fase foliculare:0,6-4,7, picco ovulatorio:2,4-9,4, f.luteale:5,3-86)miine trebuie sa fac o alta analiza de progesteron si simbata la fel…ciclul meu este c-am dereglat in norma eset de 30-32 de zile insa acum este de 36 de zilevreau sa stiu daca rezultatele hormonale sunt bine sau nu…mai ales progesterona fiindca dupa cum inteleg pare sa fie scazut si as vrea sa stiu daca aceasta scadere de progesteron poate impiedica fatului sa se dezvolte si duce la abort intern?multumesc mult anticipat!

 320. Buna seara,

  va deranjez si eu cu cateva intrebari.
  Imi doresc foarte mult un copil, dar, desi casatorita de 4 ani, nu se intampla. Pot spune ca incercam mai mult cam de aproape un an -si totusi nimic. Am avut si o durere in partea stg jos, cumva de la ovar stg in jos…am mers la un medic, dar tot ce-a facut a fost sa detecteze ca e o zona hipoecogena acolo si atat. Mai tarziu, alt ginecolog a observat cum ca ar fi un chist nu f. mare si am luat tratament cu antibiotic [din pacate dupa ce am mers din nou la medic si am vazut ca jumatate din chist disparuse, nu am mai urmat tratamentul, spre rusinea mea, mergand pe ceva naturist, dar nici de ala nu m-am tinut corect]. Acum 2 sapt m-am hotarat sa fac lucrurile asa cum trebuie si am fost la o clinica specializata, am facut eco intravaginal – s-a observat [dar deja stiam de la alte eco] ca am un col uterin f. mic, ca am uter retrovers si oarecum arcuat, si ca f.posibil, am un hidrosalpinx stg [de unde s-ar explica durerile mele in stg jos]… Cand mi-am facut eco transvaginal, eram chiar in faza ovulatorie, si medicul a observat cum ovulam chiar atunci. Mi-a gasit de asemenea si lichid in Douglas. Mi-a dat sa fac si niste analize la tiroida, printre care TSH, T3, FT4, Testosteron, prolactina si glucoza serica. Toate au iesit ok, am citit valorile de referinta, in afara de prolactina care e 909.6 [val.referinta 127-637]. Intrebarea mea e: in conditiile in care ceilalti hormoni au iesit bine, in conditiile in care s-a observat ca ovulam, in cond.in care mie imi vine menstruatia [desi mai putin cantitativa ca in alti ani] dar la 29-30 zile vine, ce poate sugera aceasta prolactina, in afara de vadita mea infertilitate? Sa fie un adenom hipofizar? Sau valoarea nu e intr-atat de crescuta ptr.a ma duce cu gandul la asa ceva? Mi-am facut si Papanicolau care e iesit chiar ok. Ceea ce stiu de mai demult de la un dr, explicandu-i simptome de ale mele, si ce puternic e SPM la mine – mi-a zis ca am exces de estrogeni si deficit de progesteron, cel mai probabil, asta desi nu facusem atunci niste analize in acest sens. Am si niste noduli la sani, ce-i drept mici, dar exista. Sa aiba toate astea leg.cu prolactina marita? Mentionez ca nu mi s-a zis o data exacta cand sa fac analizele, dar cred ca medicul a banuit ca le voi face imediat [cand am fost la eco transvaginal eram in ziua 16 a CM, cred ca a banuit ca ma duc pana in ziua 20, 21…cum am citit ca e mai ok…], dar eu am reusit abia azi sa merg, ca am facut si AMH, care e mai scump… iar azi sunt in ziua 2 a CM… Daca imi puteti da si mie un raspuns din acest punct de vedere, v-as ramane recunoscatoare.
  Va multumesc.

 321. Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o parere.
  Incercam de6 luni sa avem un copil si am inceput sa ne facem analize. El este bine, dar eu am cateva probleme… chist ovarian endometriozic operat in2006, 2 chiuretaje inainte de 2006, 2 ranii pe col, 2 polipi endometriali extirpati
  Acum urmeaza sa fac histeroscopie si HSG ..sper sa nu le fac in zadar…
  Ciclul menstual este regulat la 27 de zile.
  Am urmatoarele rez la analize:
  In z 3 : estradiol 32, FSH 6.21, hormon AM 4.57, inhibina B 86.52,LH 9.01, prolactina 46.51, DHEAS 309.3, insulina 4.6
  In z21 progesteron 11.
  Ce parere aveti de situatia mea? Ne dorim f mult un copil.
  Multumesc

 322. Buna,

  Ma ajutati si pe mine cu interpretarea analizelor?
  LH – 25.74, estradiol – 201.9, FSH – 5.47, Prolactina 209.2. Ciclul este foarte neregulat, iar analiza este facuta la o luna si jumatate de la ultimul ciclu. Ma chinui de 1 an si jumatate sa fac un copil

  Multumesc frumos,

 323. Buna, recent am facut cateva analize hormonale ptr acnee si mi-a iesit proactina putin crescuta: 26,70 si testosteronul la fel:1.24. Mi s-au dat doua pastille, Dostinex. Dupa 6 zile de la incetarea tratamentului mi-am refacut o parte din analize si Anti-TGO este EXTREM de marit: 326,70 IU/mL. Se poate sa fie cauza medicamentului? Ptr ca am citit pe internet si nu prea mi se pare a avea niciun symptom de hipotiroidism.
  Va multumesc!

  • Buna. Vreau sa cer si eu o parere. Am ceva probleme hormonale de cativa ani. Am fost operata de fibroadenom mamar , acum am din nou probelel la sanul neoperat. Am o prolactina ft crescuta, 2300. De vreo 2 ani am tot luat medicamente care mi-o reglau, dupa care revenea valoarea. Am facut RMN hipofiza si totul e ok. Nu stiu ce sa mai investighez, nu vreau sa mai iau medicamente fara sa stiu cauza hiperpolactinemiei si nici un medic nu stie sa mi spuna ce e de facut.

 324. Va deranjez si eu cu cazul meu…De aproximativ 2-3 ani, inainte si dupa ciclul menstrual am spotting timp de cateva zile, uneori chiar si intre menstruatii…in urma unor tentative nereusite de a lua YAZ si Yasmine (la recomandarea medicului ginecolog), pe fondul unei dereglari hormonale, am ajuns in prezent sa ma supun unei ecografii transvaginale si dozarilor hormonale. In urma acestora am inregistrat urmatoarele rezultate:
  – in urma testului Babes-Papanicolau, toti parametrii sunt in limite cu exceptia prezentei unor cocobacili, pentru care mi s-a prescris tratament 3 zile cu Azitrox si Klion ovule (7);
  – in urma ecografiei transvaginale, in ziua 26 a ciclului menstrual, ovarul drept: 26/17mm, cu 7 foliculi de 5 mm; ovarul stang:23/18mm, cu un folicul de 12 mm si 4 foliculi de 5 mm; endometru: 13.7 mm;
  – in urma dozarilor hormonale: mi-au iesit in limita: estradiol, progesteron, TSH si FSH; in schimb prolactina este marita – 871 microUI/ml.
  Mentionez ca nu am mai luat nici un fel de anticonceptionale orale de aproximativ 2 ani, menstruatiile sunt abundente si dureroase cu o perioada de aproximativ 7 zile.
  Va multumesc anticipat!

 325. buna, am si eu o intrebare. De doua zile imi curge un lichid mai vascos si galbui din sanul stg, dar nu continuu. Imi apare un punct alb pe sfarc si daca strang un pic iese un lichid fara miros, dar cum am scris mai sus este mai vascos – arata ca puroiul. Am fost la un ecograf unde mi s-a comunicat ca sanul este imflamat dar fara alte leziuni. Am fost trimisa la endocrinolog si la ginecolog. Mi s-a spus ca poate este crescut nivelul prolactinei. Insarcinata nu sunt, desi mi-as dori. Din ce cauza se poate intampla asa ceva? Mentionez ca am 26 ani. Multumesc pentru raspuns.

  • Cere sa faci o rezonanta magnetica a encefalului si ipofizei pentru a exclude alte complicatii. Controleaza daca medicamentele pe care le iei nu au ca efect colateral galactorrea (lactatie in absenta sarcinii sau alaptarii)

 326. buna,

  am 31 de ani si mi doresc un bebe. am fost la medic si mi-a dat sa-mi fac niste analize in a 3a zi a menstruatiei.
  te rog mult sa ma ajuti cu interpretarea lor deoarece nu mai am rabdare pana la sfarsitul lunii.
  TSH = 2.753 (0.35-4.94 uUI/ml)
  Free T4= 1.09 (0.70-1.48 ng/dl)
  Prolactina= 36.97 (5.18-26.53 ng/dl)
  Testosteron= 0.37((0.09-1.09ng/dl)
  DHEAS= 203.1 (95.8-511.7 ug/dl)
  TPO= <1 (< 5.61 UL/ml)
  anti tiroglobulina= <1 (<4.11 UL/ml)
  estradiol = 43 (21-251 pg/ml)
  Am observat sa am un nivel mare al prolactinei. Asta este cauza pentru care nu am ramas insarcinata pana acum?
  Trebuie sa mentionez ca am o menstruatie care e cam la 29 de zile dar ca ma anunta cu cateva zile inainte de a-mi veni (adica, inainte de menstruatia propriu-zisa cateva zile inainte mai am niste scurgeri foarte reduse).
  Multumesc mult anticipat.

  • Dr Laura Stirbu

   Salut Anca
   Valorile prolactinei sunt discret crescute si mai probabil nu ar trebui sa iti faci inca griji. Daca de peste un an tu si partenerul incercati, atunci ar trebui si el sa isi faca o spermograma. Daca incercati doar de putin timp, atunci ar trebui sa continuati fara mari griji pana la granita de 1 an.
   Sanatate

 327. Buna ziua!am si eu o intrebare.am facut analiza prolactinei(avand in vedere ca am sindrom micropolichistic) si mi-a iesit valoarea prolactinei „2835.1”.As vrea sa stiu daca este ceva grav.Va multumesc,o zi buna!

 328. Buna! Am prolactina crescuta cu 7.6 decat limita normala(300) si menstruatia nu mi-a mai venit de aproximativ 7-8 luni. Am sanse sa raman insarcinata?

  Multumesc!

 329. Am fost diagnosticata cu Sarcoidoza si momentan ma aflu in tratament. Poate prednizonul sa determine o crestere a nivelului de prolactina?

 330. Buna ziua . Mi-am facut toate analizele in ceea ce priveste problemele legate de tiroida, mi-au iesit bine doar ca PROLACTINA mi-a iesit 37, iar anticorpi anti tiroglobulina a fost <20,0. Credeti ca este cazul sa ma ingrijorez, avind in vedere ca ambii parinti au avut si au cancer? va rog daca puteti sa ma lamuriti. multumesc

 331. Buna ziua!Urmez un tratament cu Dostinex pt Hiperprolactinemie, o pastila pe saptamana in fiecare zi de marti.Saptamana aceasta am uitat sa iau pastila, am luat-o doar miercuri. Va rog frumos sa imi spuneti daca pot aparea ceva consecinte.Va multumesc frumos!

 332. buna ziua as dori sa ma ajutati si pe mine daca se poate sunt disperata:(,eu si sotul meu ne dorim un bebe dar acesta intarzie sa apara , am fost si la control ginecologic si mi s-a pus diagnosticul de infertilitate primara apoi am fost la alt medic si mi-a spus ca nu am nimic,mentionez ca acum 3 ani am facut o intrerupere de sarcina sarcina avea 4 luni.In ianuarie anul acesta am fost la un endocrinolog si mi.am facut aceste analize,sunt infertila?????
  -prolactina:14,63
  -f.s.h:3,79
  -l.h:6,39
  -estradiol:149
  -cortizol:43.5mg/ml
  -t.s.h:0,5
  -a.t.p.o:6,7
  -creatinina:0,80
  -got/ast:16
  -gpt/alt:18

 333. Buna seara! La recomandarea medicului urmez un tratament cu cerviron ovule vaginal, carpicon supozitoare si vitamina e timp de 10 zile. La un alt control mi -a recomandat sa continui tratamentul pe care il iau si din ziua a 16 a pana in ziua a 25 a a ciclului menstrual sa incep alt tratament cu vitex 1/zi 2 luni (cale orala), utrogestan100mg (vaginal) 2/ seara si capsule antistres de la fares 1 /zi. cele doua tratamente se bat cap in cap adica primul tratament il termin in ziua a 18 a ,cand deja trebuie inceput cel de al 2 lea tratament. Cel de al 2 lea tratament este ptr hiperprolactemie functionala.
  1. Pot incepe al 2 lea tratament peste primul?
  2. Daca renunt numai la cerviron ovule si continui cu celelalte 2 (vit e si supozitoarele) + inceperea celui de al 2 lea tratament creaza probleme?
  3. Sau termin primul tratament si il incep pe cel de al 2 lea din ziua a 18 a ? Mentionez ca am un ciclul care variaza apare intre 24 si 33 zile.
  Multumesc astept un raspuns .

 334. Bunaseara. Am 20 de ani. Nu prezint nici o dereglare la ciclul menstrual. De 2 luni iau fac tratament cu omeprazol si domperidone pentru boala de reflux gastro-esofagian. Am facut analizele de hormonii tsh, lh, estradiol si prolactina. Valoriile au fost: TSH: 0,897
  Estradiol II: 37,2
  LH: 1,80
  Prolactina II: 3328
  Sunt foarte ingrijorata pentru rezultatele prolactinei. Care credeti ca este cauza?

  Va multumesc

  • Nivelul crescut al prolactinei se datoreaza administrarii de Domperidone (vezi efecte colaterale – galactoree!). Iti sugerez sa ceri medicului de familie sa iti schimbe tratamentul. Eu am urmat un astfel de tratament pentru mai mult de 4 luni, timp in care mi s-au administrat omeprazol, pantoprazol, metoclopramid, domperidone, antiacide, ranitidina, toate cu efecte colaterale. Asa ca intr-o zi am decis sa intretup tratamentul si am observat ca adoptand o alimentatie recomandata in boala refluxului gastro-esofagian ma ajuta sa controlez aciditatea. Dupa ce am renuntat la medicamente nivelul de prolactina a revenit la normal (cam dupa o luna de cand am intrerupt nu am mai avut simptome de galactoree), mi-a disparut si durerea sternala datorata aciditatii, pot bea cafea (care imi fusese interzisa!) si ma simt foarte bine. Totul sta in alimentatie. Inainte de a-ti fi prescris alt procinetic (gen domperidone sau metoclopramid) vorbeste cu medicul de familie pentru ca toti dau acest efect colateral galactoree (cresterea anormala a nivelului de prolactina). Sper sa iti fie de folos! Sanatate multa!

 335. buna ziua.
  am o fetita de 1 an si as vrea sa mai fac un bebe. am fost lacontrol si mi-a dat sa iau femicur si dostinex pentru o Luna. eu as avea ovulatia la sfarsitul lunii, la jumatea tratamentului. daca ram an insarcinata si iau in continuare tratamentul poate afecta bebelusul?
  multumesc

 336. Buna seara,
  In ziua 21 a ciclului am avut urmatoarele valori :
  Estradiol 202
  Ref faza luteala 43-214
  Progesteron 10,83
  Ref faza luteala 1,5-20
  Prolactina 13,44
  Ref 5-35
  Imi doresc un bebe , lucru care nu se intampla .
  Va rog sa imi spuneti daca valorile sunt in limite normale.
  Multumesc anticipat !
  Toate cele bune !

 337. Buna seara,
  rog sa mi comunicati parerea dvs. asupra urmatoarelor:
  nivelul tsh mi-a iesit marit gen 10, 7 sau 9. desi valorile lab. erau de 4.
  nivelul prolactinei mi a iesit si acesta diferit gen: 40, 15, iar ultima data peste 90. Cand mi a iesit 15 a fost in urma unui tratament cu dostinex.
  in prezent fac tratament cu euthyrox si tsh mi a iesit 5, iar prolactina 90, analize recoltate la 2 zile dupa menstruatie. De cand am inceput tratamentul cu euthyrox menstruatia nu mi mai vine regulat. E pur si simplu data peste cap..
  Nu stiu ce se intampla si mi as dori sa intrerup tratamentul. L am redus de la 50mg la 25mg.. insa nu mai stiu ce sa fac. Pana cand sa incep tratamentul pt tiroidaa menstruatia era regulata..acum..nu stiu ce s a intamplat. Medicul endocrinolog mi a recomandat un RMN pentru a identifica cauza phiperprolactinemiei..

  Astept si parerea dvs.
  Va multumesc mult.

 338. Buna seara. Ma numesc Ana , sunt in varsta de 28 ani. La inceputul anului in ianuarie, mi-am facut toate analizele la sange, plus cele de hormoni. Mi-a iesit prolactina crescuta 1285 . Am fost trimisa la un medic endocrinolog,care in prima faza ma consultat la sani. Constatand ca nu am nimica, mi s-a dat sa fac un RMN . Si cum ma asteptam sa am ceva, deoarece am dureri groaznice de cap de cativa ani,a reiesit ca am o tumoare de 9 mm.Am luat Dostinex o luna de zile , timp in care m-am simtit groaznic de rau. Dureri de cap ingrozitoare. Mentionez ca dinainte de a afla ce am ,incepusem sa am pierderi de memorie si de vedere. Pe perioada tratamentului aceleasi simptoame. Durerile de cap devin din ce in ce mai insuportabile. Acuma am teminat tratamentul ,am refacut prolactina, acest zilele astea rezultatul . Intrebarile mele sunt : am voie sa fac efort fizic intens? Pot renunta la anticonceptionale pentru a putea face un bebe? Si ce pot face sa scap de aceste dureri de cap? Si, cat de grava este treaba aceasta???!!
  Ca din cate citesc pe net,pare destul de grav,numai ca medicul endocrinolog la care am fost,pare destul de optimist.
  Astept un raspuns
  Multumesc din suflet

 339. Buna ziua! am si eu o intrebare. In urma unui consult la endocrinolog mi-a gasit prolactina 800 si estradiolul modificat. Mi s a pus diagnosticul de ovare polichistice. Mi-au fost intrerupte anticonceptionalele deoarece luam deja de 9 ani si mi s-a spus sa revin dupa 6 luni la control.Am deja 3 luni de cand nu mai iau anticonceptionalele. Prima luna mi a venit ciclul la 46 de zile, a doua la 40. Am consultat si un medic naturist care mi-a dat ca tratament Mastodynone si Gemoderivat de zmeur.Iau de 1 saptamana acest tratament. Astazi, in a 21 zi a CM am repetat analiza prolactinei si a iesit 231(fata de 800 ultima data). Ar putea Mastodynonul sa scada valoarea ei atat de repede, in numai o saptamana? sau valoarea mare de atunci a fost din cauza nenumaratelor atacuri de panica pe care le am avut?
  Si inca ceva….tot azi in a 21 zi a Cm am avut si sangerare. Ar putea sa mi vina ciclul asa devreme sin cauza mladitelor de zmeur si Mastodynonului? sau am sangerari intre menstre..?
  Va multumesc!

 340. Buna Ziua! am 30 de ani si dupa 4 ani de tratamente cu antidepresive am luat foarte mult in greutate. mi-am facut diverse analize la sange , totul pare in regula, doar ficatul are cateva probleme, gama gt imi iese mereu peste limita. de curand am solicitat si niste analize hormonale, pt ca in ciuda faptului ca tin regim pt ficat si manac f dietetic nu reussesc sa slabesc deloc, corpul retine ff multe lichide si nu stiu care e problema.
  tsh – 1.0929, free t4 – 1.06, estradiol – 69, fsh 4.51, lsh – 4.41, progesteron – 15.8, prolactina – 7.82, testosteron – 095. mentionez ca eram la ovulatie in momentul analizelor. credeti ca exista vreun dezechilibru hormonal in cazul meu care ar putea influenta greutatea? deasemenea am fost diagnosticata si cu ovare micropolichistice. Va multu7mesc anticipat! o zi buna.

 341. Buna ziua.Am 21 de ani,este prima data cand imi fac analize hormonale la sfatul ginecologului.Din totdeauna am avut probleme cu mestruatia,acum 2 ani am avut ovare polichistice si am facut tratament cu anticonceptionale.Dupa un an de zile le-am intrerupt ca am pus foarte mult in greutate,iar acum am fost din nou la ginecolog si tot ovare polichistice mia gasit.Rezultatul de la analiza hormonala este acesta;
  Glicemie:89 mg/dl (70-105)
  Dhea-s:115 (35-430)
  Estradiol:41.7 pg/ml faza foliculara:<160
  FSH:4.30 mlu/ml faza foliculara:2.8-11.3
  LH:25.6 mlu/ml faza foliculara:1.1-11.6
  Prolactina:9.23 ng/ml (1.9-25)

 342. Am o mare rugaminte la dvs.,va rog sa-mi spuneti daca aceste analize hormonale facute in ziua a 3 -a menstruatiei sunt bune.

  estradiol 38.00 valori normale estradiol f.f =12.5-16.6,f.ov=85.8-498,f.L=43.8-211 Postm=5.00-54.7
  FSH 23.87 valori normale FSH Premenopauza f.f 3.5-12.5,ov=4.7-21.5,f.l 1.7-7.7 Postmenopauza 25.8-134.8
  testosteron 0.176 interval de referinta 0.06-0.82/ng/ml
  prolactina 253.2 interval de referinta 102-496/mIU/ml
  LH 14.69 valori normale f.f 2.4-12.6 uUI/ml ;ovul14.0-95,6 uUI/ml; f.l 1.0-11.4 uUI/ml. Postmenopauza 7.7-58.5 uUI/ml
  Va multumesc anticipat si multa sanatate!

 343. Buna ziua,,,,intentionez sa raman insarcinata si as avea nevoie de o parere cu privire la analizele acestea
  Prolactina 39.300 ng/ml(1900 – 25.000 valori de referinta)
  Tsh 2.600 ( 0.400-4.000 valori de referinta)iau eutyrox de 25 de 2 luni
  Ft4 18.30(12.000- 22.000 valori de referinta)
  ATPO 1(<5.61)
  ATGL 387,1( <115)
  Este posibil ca prolactina marita sa indice o tumoare la cap?
  Va multumesc anticipat!

 344. Revin cu mentiunea ca toate aceste analize au fost facute in ziua 17 a cm-ul la o ora dupa trezire,dar in acest timp luam tratament pentru reflux la stomac cu omez si metoclopramid…si mastodynom pt niste mici chisturi la sani.(acesta din urma mi-a mai redus durerile de cap pe care le am de cateva luni).Toate acestea pot influenta ft tare rezultatul prolactinei???mentionez ca eram foarte speriata in momentul recoltarii pt ca am fobie de ace.

 345. Buna ziua,e posibil ca o prolactina foarte ridicata sa determine activarea unei candidoze esofagiene? multumesc

 346. Buna ziua,

  Intamplarea face sa fi avut 2 acte sexuale care s-au terminat prost (erectie slaba sau terminat repede). Avand in vedere ca din partea partenerei nu am gasit intelegere, am facut un control de specialitate si mi s-au recomandat un set de analize: pana acum analizele legate de FSH, LH, Testosteron (nu cel liber, ca nu este gata) au iesit in intervalul normal, in schimb prolactina este marita. (31.35 ng/ml) Inainte de analize, pot spune ca am avut cel putin o saptamana de stres si anxietate, somn destul de putin. Pana ajung la un medic, imi puteti spune va rog, daca acest nivel ridicat impune o ingrijorare sau este din cauza stresului.

  Multumesc,
  Ano

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Salut Ano, prolactina poate fi influentata mult de stres, as repeta testul inainte de orice tratament.

 347. Buna ziua! In urma unui ecograf mi s-a dat diagnosticul: ANOVULATIE CRONICA. Din cate am inteles, la eco, in ziua 13 de la CM, se vedeau cate 7 foliculi la fiecare ovar dar erau foarte mici, sub 10 mm, desi eu am un CM scurt de 23-25 zile-neregulat. Am facut analizele hormonale in ziua 3 de CM si rezultatele sunt:
  TSH = 1.480 (0.400-4.000)
  FREE T4 = 1.51 ng/dl (0.89-1.76)
  FSH =5.35mIU/ML(faza foliculara,Z2-3: 3.0-14.4)
  LH =2.56 mIU/ML(faza foliculara,Z2-3: 1.1-11.6)
  Estradiol=53.10pg/mL(faza foliculara,Z2-3:0-84)
  Prolactina=17.40ng/mL (1.90-25.00)
  Urmeaza sa vina si rezultatul de la testosteron si Amh, iar in ziua 21 de Cm voi face analiza pentru progesteron. Pana atunci as dori daca puteti sa ma lamuriti daca din valorile enumerate reiese cauza anovulatiei mele. Va multumesc!

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Flori, diagnosticul de anovulatie cronica nu se pune in urma unei singure ecografii. Daca ciclul menstrual variaza intre 23-25 de zile eu il numesc regulat si este un semn contra diagnosticului de anovulatie cronica. Tinand cont de ciclurile scurte, progesteronul trebuie dozat mai devreme de ziua 21, as zice undeva in ziua 17. Cei 7 foliculi prezenti bilateral, impreuna cu FSH-ul si LH-ul obtinut ma impiedica sa cred ca AMH-ul va sugera rezerva ovariana scazuta, citeste mai multe despre AMH si AFC.

  • Multumesc mult pentru raspuns. Astazi mi-au iesit si celelalte rezultate.
   AMH este 1.25 ng/ml
   valori: varsta fertila 1.19-9.4
   menopauza: 9.4
   Testosteron : 0.52 ng/ml
   valori: 0.23-0.73
   analizele au fost realizate la Centru medical Matei Basarab.
   Vazand si aceste analize imi mai puteti spune ceva. As avea sanse sa raman insarcinata cu un tratament?
   Multumesc anticipat pentru raspuns.

 348. Am uitat sa va zic ca am 31 de ani.

 349. Buna ziua,

  As avea o intrebare in legatura cu valoarea estradiolului la ovulatie si legatura acestuia cu calitatea ovocitului. Exista o limita, un prag?

  Eu am obtinut valoarea estradiolului de 143,00 pg/ml.

  Va multumesc!

 350. Buna Ziua,

  Sunt Monica, am 38 de ani si acum 7 ani jumate am fost diagnosticata cu cancer mamar la sanul stang (deci aveam 30 de ani jumate), am urmat toate procedurile de chimio si radioterapie dupa ce in precedent am suferit doua interventii chirurgicale conservatoare. Pentru a incerca sa am un copil am fost nevoita sa astept cei cinci ani de siguranta. De aproape trei ani incerc sa raman insarcinata insa nu reusesc, intre timp am aflat ca sufar si de o hiperprolactemie si iau Dostinex de vreo trei – patru ani. Valorile prolactinei se mentin in limite normale pe parcursul tratamentului, daca il opresc atunci creste si ea insa treptat. CM vine la 24 de zile.
  Dupa atatia ani am obosit ingrozitor de mers la medici, bani foarte multi cheltuiti si atatea analize dureroase fara ca cineva sa-mi dea macar o solutie sau un tratament pe care-l pot lua. Toti medici nu fac decat sa-mi dea alte si alte analize toate iesind bune, insa nimeni nu-mi da o solutie… !!
  De aceea am inceput sa fac singura cautari pe internet si asa am aflat despre stimularile ovariene homeopate. Deoarece nu am voie sa iau toata viata nimic pe baza hormonala am inceput de o luna jumate un tratament cu Branca Ursului comprimate (iar sotul meu ia tinctura).Imi monitorizez ovulatia lunar insa nu apare (in trecut am facut si histerosalpingografie, ecografii transvaginale etc si totul este ok doar ca nu am ovulatie…plus radiografie sa turceasca si tomografie insa nu am nici un adenom hipofizar).
  Problema este ca de cand iau Branca Ursului ma dor ovarele si sani (mai ales cel stang unde am avut probleme si asta ma sperie cel mai mult).
  De aceea as dori sa va intreb, avand in vedere istoricul meu medical eu POT LUA BRANCA URSULUI fara sa-mi creeze nici o problema in legatura cu cancerul, avand in vedere ca este homeopat? Poate provoca vreo recidiva sau formarea unei tumori?

  Va multumesc din suflet si va rog sa ma ajutati deoarece am tot scris insa nimeni nu-mi raspunde.
  Apreciez foarte mult si raspunsul din partea celora care au luat Branca Ursului si au informatii utile.

  Va multumesc tuturor !!!

  • Salut Monica,

   Homeopat nu inseamna fara reactii adverse. Nu sunt experta in aceasta terapie nestiintifica, dar logica dicteaza, daca acest tratament este dat pentru fertilitate, este normal sa stimuleze organismul in mod hormonal, poate chiar estrogenic, ducand la acuzele tale.

   Cel mai bine e sa discuti despre problemele acestea cu medicul tau oncolog, pentru ca el iti stie toata povestea.

   Chimioterapia duce in majoritatea cazurilor la infertilitate ireversibila.

   Sanatate

 351. Va multumesc din suflet dna Laura Stirbu, sunt extrem de trista ca unica varianta pe care credeam ca o am, un tratament homeopat, de a-mi darui un copil s-a naruit. Se pare ca nici macar asta un pot face….. sper doar ca dupa o luna de tratament cu Branca Ursului sa nu am probleme.
  Numai bine va doresc !!!

 352. Buna seara,

  As avea si eu o intrebare, am facut de curand analizele de sange, as vrea sa raman insarcinata, toate analizele au iesit ok, insa Prolactina (PS-03-04-T5) (Immulite 2000) este 54.1. Mentionez ca nu este scris nimic la Interval Biologic de referinta/UM.
  Credeti ca aceasta este cauza de a nu ramane insarcinata? Ce efect are asupra sarcinii aceasta analiza? Ce pot face in acest semn?

  Va multumesc mult. Alina

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Alina, care este unitatea de masura dupa 54.1? Gandeste-te cand vorbim de distante de exemplu, 15 nu inseamna nimic, una este 15 m si alta este 15 cm.

  • Buna seara,

   Prolactina 54,1 ml cred, nu scrie care e unitatea de masura la acest parametru.

   Multumesc
   Alina

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Alina, ml nu poate fi, este ng/mL (caz in care esti peste limita normala) sau mIU/L (caz in care esti sub limita normala), deci tind sa cred ca e 54.1 ng/mL. Exista tratament medicamentos pentru hiperprolactinemie si da, poate fi o cauza de subfertilitate, daca prolactina interfereaza cu ciclul menstrual. Ai mentionat ca toate analizele au iesit ok, nu exista ‘toate’, poti sa spui exact ce analize ai facut si ce rezultate au avut?

 353. Buna ziua sunt alina si am o mare rugaminte….am fost zilele astea la medic si am fost depistata cu sindromul de ovare polichistice si in urma unor analiza a fost depistata si faptul ca am prolactina marita….am o mare intrebare in urma a ceea ce am descoperit exista riscul sa nu pot ramane insarcinata…sau sa pot ramane insarcinata dar foate greu?va rog un raspuns, multumesc,

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Barjovanu Alina, da, ambele probleme pot asocia subfertilitate, ai nevoie de un consult endocrinologic.

 354. Buna seara,

  Eu am facut analizele la Med-as. Va rog intrati pe med-as.ro la rezultate analize online, cnp (editat), si cod (editat) pentru o verificare. Dupa ce ati notat cnp va rog sa stergeti cnp-ul de pe pagina daca doriti. Multumesc mult.

  Alina

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Alina, valoarea Progesteronului sugereaza ca ai avut ovulatie, deci nu cred ca Prolactina este o problema in cazul tau. As face si o spermograma partenerului, 40% din cazuri problema este de partea masculina.

 355. Va multumesc mult pentru raspuns. Acum sunt mai linistita. Sotul meu are o fetita de 11 ani si nu cred ca este cauza la el, probabil nu a fost in perioada potrivita. 🙂 Multumesc inca o data.
  O seara buna!
  Alina

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Alina, multe se pot modifica in 11 ani. Nu te-am intrebat de cat timp incercati, daca e de mai putin de 12 luni nici nu ar fi trebuit sa faci investigatiile.

 356. Da, e mai putin, sunt aproapte 4 luni, dar credeam ca va fi mai usor. Acum inteleg. Mi-era totusi frica cu analiza respectiva. Multumesc.

  Alina

 357. Buna ziua,
  as dori sa mi spuneti daca rezultatul analizelor este in regula…ne dorim un copil..multumesc

  Estradiol
  59 pg/mL Faza foliculara: 21-251 pg/ml
  Faza ovulatorie: 38-649 pg/ml
  Faza luteala: 21-312 pg/ml
  Menopauza (fara THS): <28 pg/ml
  Menopauza (cu THS): <144 pg/ml
  FSH
  4.58 mUI/mL Faza foliculara: 3.03 – 8.08 mUI/mL
  Faza ovulatorie: 2.55 – 16.69 mUI/mL
  Faza luteala: 1.38 – 5.47 mUI/mL
  Post-menopauza: 26.72 – 133.41 mUI/mL
  LH
  11.58 mUI/mL Faza foliculara: 1.8 – 11.78 mUI/mL
  Faza ovulatorie: 7.59 – 89.08 mUI/mL
  Faza luteala: 0.56 – 14.0 mUI/mL
  Post-menopauza: 5.16 – 61.99 mUI/mL
  Progesteron
  12.7 ng/mL F. foliculara: <0.3 ng/ml
  F.ovulatorie: 0.8-3 ng/ml
  F.luteala: 1.2-15.9 ng/ml
  Menopauza:
  <0.2 ng/ml
  Sarcina: trim.I: 2.8-147.3 ng/ml
  trim.II: 22.5-95.3 ng/ml
  trim.III: 27.9-242.5 ng/ml
  Prolactina
  33.53 ng/ml 5.18 – 26.53 ng/ml

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Gabriela, ce varsta ai, cum sunt ciclurile menstruale (durata, regularitate) si in ce zi a ciclului ti s-a luat sangele pentru analize?

 358. Am 29 de ani, menstruatie regula la 28 de zile , perioada 3 zile.dureri in prima zi, n am luat anticonceptionale niciodata. Sangele mi s a luat in a 21 zi cu tot cu ciclu. Multumesc.ast cu interes un raspuns.

 359. Seara mi s a luat sange daca are vreo importanta pt ca doctorita mi a spus ca nu conteaza in ce moment al zilei mi se ia sange, important este sa fie la 21 de zile cu tot cu ciclu. Multumesc

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Gabriela, prolactina este usor peste limita normala, dar cel mai probabil nu te afecteaza daca ai cicluri menstruale regulate. Nici un rezultat din analize nu sugereaza ca ai putea avea dificultati in obtinerea unei sarcini.

 360. Va multumesc. As avea nevoie de un tratament ?

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Gabriela, discutabil, probabil as repeta prolactina peste o perioada pentru a vedea daca ramane crescuta sau a fost doar un episod. Un consult endocrinologic te-ar lamuri mai bine.

 361. Buna ziua!

  Daca nivelul de prolactina este crescut (in afara sarcinii) si se intampla sa ramai insarcinata este nevoie de vreun tratament?
  Poate avea efecte negative asupra evolutiei sarcinii?

  Multumesc!

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Teodora, prolactina oricum creste in timpul sarcinii, deci nu necesita tratament. S-a identificat o cauza pentru hiperprolactinemie?

  • Multumesc mult ca mi-ati raspuns (chiar foarte repede)!
   Momentan mi s-a spus ca ar fi de la stres. (am trecut printr-o sesiune de examene care m-a afectat mai mult decat de obicei).
   Astazi am facut analize si astept rezultatele.
   Problema este urmatoarea: am fost la medic pentru ca de 1 luna si jumatate am lactatie falsa (bilaterala) si s-a nimerit tocmai cand imi doream foarte mult un copil.
   Doamna doctor mi-a spus ca sigur este crescut nivelul prolactinei. (astept rezultatul analizei)
   Daca nivelul este crescut mi s-a recomandat sa merg la un consult ginecologic, sa fac o radiografie de sa turceasca si, eventual, sa iau un anumit tratament (parca Dostinex).
   Si sigur nu voi putea sa fac un copil pe toata durata tratamentului.

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Teodora, vorbim ipotetic acum, ceea ce nu e ideal. Hai sa asteptam nivelul prolactinei si facem un plan in functie de el.

  • Da, bineinteles.
   Astept rezultatul.
   Va multumesc mult!

  • Buna seara!
   Am primit rezultatul.
   Prolactina
   193.03 ng/ml 5.18 – 26.53 ng/ml

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Teodora, este intr-adevar peste limita normala. Alte analize ai mai facut? Nu este suficient de mare pentru a sugera un prolactinom, deci cauza trebuie cautata in alta directie (boli de tiroida, de rinichi). Ai luat medicamente in perioada recenta? Daca nu se va gasi o cauza clara, hiperprolactinemia va fi pusa pe seama stresului si vei primi tratament (da, Dostinex este o optiune). Mai degraba decat un consult ginecologic ai nevoie de unul endocrinologic.

  • Am facut si alte analize si rezultatele sunt chiar foarte bune. Doar nivelul fierului este crescut, dar asa mi-a iesit de fiecare data.
   Pentru tiroida:
   TSH 1.5896 µUI/mL (0.35 – 4.94 µUI/mL)
   Free T4 1.09 ng/dL (0.70 – 1.48 ng/dL)
   Maine merg la doctor si o sa cer si o trimitere la endocrinologie.
   Va multumesc mult de tot pentru timpul acordat si pentru sfaturi!
   Dupa ce aflu care este cauza o sa va scriu.
   Va multumesc inca o data!
   O seara buna!

 362. Buna seara,vreau sa m-a lamuriti si pe mine in leg?tura cu rezultatele urm?toare: Estradiol-149,70 pg/ml. . prolactina-34,3ng/ml. . fsh -3,1u/l. . LH-11,49u/l. . Tsh-7,87

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Vasilica, ce varsta ai, in ce zi a ciclului menstrual ai facut analizele, cum sunt ciclurile menstruale (cat de lungi, cat de regulate etc), de ce ai facut analizele… nu te limita la cuvinte te rog.

 363. Si am 29 ani

 364. Buna seara,
  As avea si eu o intrebare la dv. Am 34 de ani si incerc sa raman insarcinata de vre-o 2 ani(de cand am avut o sarcina si am pierdut-o la 10 saptamani). Mi-am facut analiza de prolactina la recomandarea medicului medu ginecolog in ziua 3 (rezultatul fiind 86 ng/ml), am luat dostinex 1 tableta si in ziua 17 am repetat analiza (rezultatul fiind 14 ng/ml).
  Intrebarea ar fi : este posibil ca prolactina sa scada asa de mult dupa numai o tableta de dostinex?

 365. Ioana Cristina

  Buna ziua,
  Numele meu este Ioana, iar eu impreuna cu sotul meu incercam sa avem un bebe de mai bine de 6 luni. Ciclul meu e regulat la 30 de zile, dar in decembrie am fost la o monitorizare vaginala iar in ziua 11 a ciclului menstrual am avut folicul de 15 mm, ceea ce inseamna ca ovulatia a avea loc in cateva zile. Ce e ciudat este ca fix in luna respectiva ciclul mia venit la 35 de zile. Am facut analiza hormonale si toate sunt perfecte mai putin prolactina care a iesit dublu. Doamna Ginecolog mia spus ca din cauza aceasta nu pot ramane insarcinata pentru ca corpul crede ca sunt insarcinata. Ce nu inteleg este cum afecteaza prolactina conceperea. Pot avea foliculi care sa nu contina ovule? Daca am menstruatie inseamna ca am si ovulatie? As dori si parerea dumneavoastra. Va multumesc!

 366. Buna ziua,
  In luna Martie anul trecut am aflat ca am microadenom hipofizar de 3 mm,am facut tratament cu Dostinex 3 luni,prolactina a scazut in limitele normale 26 ng/ml(urmeaza sa refac analizele pt noi valori),am hipotiroidie ,iau Euthyrox 50 mg.Eu si sotul meu ne dorim foarte mult un bebe,mi s-a dat acuma de catre dr. ginecolog Duphaston(am menstruatie regulata),intrebarea mea este daca am voie sa iau acest medicament avand in vedere ca am
  microadenom hipofizar.

  • Buna ziua,
   Revin cu inca o intrebare desi astept raspuns si la intrebarea anterioara,am refacut analizele pt tiroida si prolactina :Tsh 0,77(am hipotiroidie,iau Euthyrox 50mg),iar prolactina 169ng/ml,mi s-a dat Brocriptin 3/zi,in paralel fac si tratament pt stimularea ovulatiei(Clostilbegyt),desi am ovulatie si Duphaston,in cazul in care raman gravida trebuie sa opresc tratamentul cu brocriptin sau nu?
   Va multumesc anticipat.

 367. Buna ziua dl. dr. ! Eu am o fetita de 2 ani pe care inca o alaptez. Tot incercam sa ii facem un fratior/ o surioara si nu se intampla nimic. Ma gandesc ca din cauza alaptarii prolactina afecteaza fertilitatea, astfel ca intentionez sa o intarc. Stiti cumva in cat timp dupa intarcare isi diminueaza prolactina valorile si pot stii daca am mai multe sanse de a ramane insarcinata? Multumesc! Numai bine!

 368. Buna ziua. Am nevoie urgenta de ajuntor. Sunt insarcinata in 22 sa saptamani si de inaintea sar inii aveam probleme cu prolactina marita. Cu 5 luni inainte de sarcina aveam dureri de sani si menstruatii intarziate si prolactina 1170. Am luat dostinex , o luna si a scazut , apoi m-am reintors in strainatet (Anglia) , unde aici nu imi face nimic. La 2 luni dupa acest tratament au reParut durerile de sani. A, vb cu doctorita din ro cu care am facut tratamentul inainte si ea m-ia recomandat VITEX timp de 2 luni. Dupa care dupa acest tratament am si ramas insarcinata. In primele 10 saptamani de sarcina am avut dureri de sani dar stiam ca erau normale. Am repetat analiza lde prolactina cand aveam 12 saptamani si era 1100 iar acum au reaparut durerile de sani si intepaturi si am prolacina 5500. Sunt foarte stresata pentru ca aici nu mia facut nimeni nimic. Vreau sa stiu daca exista vreun pericol pentru bebe , daca se poate trata. Am uitat sa specific ca inca iau progesteron 200 , 2/zi . Are legatura accest medicament cu prolactina? Cine ma poate ajuta?

 369. Aici nu mai raspunde nimeni…am pus si eu acum doua luni o intrebate dar intre timp am ramas insarcinata. Aceasi problema am avuto si eu cu prolactina am luat Brocriptin dar doamna ginecolog mia spus ca il opresc cand am aflat ca sunt insarcinata E normal sa ai prolactina ridicata in sapt 22 de sarcina…sincer nu stiu de ce iei progesteron…dar nu sunt doctor…eu locuiesc in Germania si aici am gasit o doctorita Ginecolog foarte buna care ea mia descoperit prolactina marita. Eu zic sa te duci la Ginecolog si sa ii spui problema ta…iar daca ai asigurarar eu zic sa cauti un ginecolog pana iti explica tot ce trebuie. Sanatate multa!

 370. Buna Laurentiu daca ma poti ajuta si pe mine am 32 ani si am fost recent la o consultatie la ginecolog nu mai am ciclu de 3 luni si mia zis sa merg sa fac analize de sange si hormoni si doamna zice ceva ca inainte cu o zi de analiza trebuie (sau nu trebuie ) de baut bere sau mancat ceva sarat afumat ..daca sincer am vazut ca imi nota ceva in caietel de sterilitate si mam blocat imi doresc mult mult un copil dar nu se primeste…..ajutatima va rog

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Tatiana, cu ce as putea sa te ajut? Ai facut testele recomandate? Ce rezultate au avut?

 371. Buna ziua,
  Revin cu inca o intrebare desi astept raspuns si la intrebarea anterioara,am refacut analizele pt tiroida si prolactina :Tsh 0,77(am hipotiroidie,iau Euthyrox 50mg),iar prolactina 169ng/ml,mi s-a dat Brocriptin 3/zi,am si microadenom hipofizar de 3 mm,in paralel fac si tratament pt stimularea ovulatiei(Clostilbegyt),desi am ovulatie si Duphaston,in cazul in care raman gravida trebuie sa opresc tratamentul cu brocriptin sau nu?
  Va multumesc anticipat.

 372. Buna ziua,
  Este normal ca in timpul tratamentului cu Dostinex 0.5mg, sa imi iasa Prolactina <0.5ng/ml?
  Pentru ca inainte de a lua Dostinex aveam prolactina 125,

  Va rog un raspuns.
  Multumesc

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Lacramioara, care e scopul tratamentului cu Dostinex in cazul tau?

 373. Lacramioara

  Dostinex mi-a prescris medicul ginecolog pentru ca am facut toate analizele pentru a vedea daca pot ramane insarcinata si mi-au iesit ok, in afara de prolactina care de fiecare data imi iesea marita si anume 34 ng/ml ; 37 ng/ml. Si am repetat analiza „prolactina” in timpul tratamentului cu Dostinex sa vedem daca scade si mi-a iesit 0,5ng/ml. Vroiam sa stiu daca e ok.
  Multumesc mult,
  Lacramioara

 374. Salut,
  am varsta de 20 ani, din cauza ca sunt slabuta si practic nu am piept, am facut o investigatie la hormoni, totul e in regula in afara de prolactina marita putin „21,0”
  Ce recomandari imi propune-ti
  oricum eu voi merge la medicul specialit endocrinolog
  Multumesc

 375. Buna ziua,
  Am varsa de 32 ani si luat hotararea de a face un bebe, in urma nenumaratelor tratamente acest lucru nu s-a intamplat, d.p.d.v. ginecologic nu am nicio problema dar endocrinologic am depistat in urma unor analize ca am prolactina marita, conform analizelor Synevo am o valoare de 2057 qUI/ML, valori normale fiind intre 127-637. Am facut CT de hipofiza si am urmatorul rezultat:
  REZULTAT:
  Saua turceasca este adancita, planesul este adancit “ in V “, iar lama patrulatera este verticalizata.
  Glanda hipofiza este marita usor de volum, neomogena mai mult in jumatatea stanga unde se vizualizeaza un nodul iodofil, neomogen, are diametre de aproximativ 12 mm transversal si 11 mm vertical.
  Tija pituitara este ingrosata, are diametrul transversal de 6,4 mm si antero-posterior de 5,8 mm.
  Chiasma optica si sinusurile cavernoase au aspect CT normal.
  Sistemul ventricular este situat pe linia mediana are dimensiuni normale.

  CONCLUZII: Continut intrasellar neomogen cu tija pituitara ingrosata, cel mai probabil infiltrat hipotalamo-hipofizar si mai putin un adenom hipofizar.

  Va rog din suflet daca ma puteti ajuta cu o interpretare, pana ajung la medicul meu specialist!!!

  • Dr Laura Stirbu

   Salut Mihaela,

   Prolactina marita poate fi cauza infertilitatii. Probabil va incepe medicul un tratament medicamentos pentru reducerea valorii acestui hormon. Daca prolactina este controlata atunci sunt sanse sa isi revina si ovarele si sa poti ovula.

   Sanatate

 376. Buna ziua,
  Va multumim pentru timpul pe care ni-l acordati, apreciem foarte mult faptul ca putem cere un sfat avizat!
  Am 29 ani si as vrea sa intreb daca o valoare prea mica a prolactinei (cu mult sub limita normala : sapt trecuta am repetat-o in ziua 25 a CM si era in valoare de 15u UI/mL cu val. normale 127-637 ), poate avea efecte nefavorabile atunci cand se doreste obtinerea unei sarcini, in conditiile in care am fost diagnosticata cu microadenom hipofizar in urma cu 2 ani si jumatate si tot de atunci sunt sub tratament cu Dostinex 2cp/sapt, ovarele sunt micropolichistice. Am facut Histerosalpingografie la inceputul anului si trompele sunt permeabile. Si daca Duphastonul e recomandat in aceasta situatie. Durata ciclurilor menstruale variaza de la 25 zile pana la 34 zile. Testele de ovulatie au iesti pozitive in zilele 11, 12 si 13 ale CM. Ne dorim foarte tare un bebelus, dar se lasa mult asteptat. Ce mai putem face?
  O zi frumoasa!

 377. Buna ziua! Am si eu o intrebare….am 21 de ani si de la 14 ani iau tratament pt hipotiroidism , de curand medicul mi-a recomandat sa fac un test de analize , iar ceea ce ma sperie este prolactina crescuta ( 1027,889 qUI/ML) iar intervalele pe care mi le da laboratorul sunt(NF:66-490 qUI/ML, NB:54-340 qUI/ML).
  Va rog din suflet daca ma puteti ajuta cu o interpretare, pana ajung la medicul meu specialist!!! Multumesc anticipat!

 378. Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un sfat: sunt insarcinata in 6 saptamani, am hematom de decolare de 21,6/11,6 mm, cu dureri de burta si lombare, fara sangerari; TSH 4,4 uUl/ml si prolactina 43,48 ng/ml (analizele pentru cei doi hormoni le-am facut din cauza unei galactoree ce o aveam si inainte de sarcina si acum). Este necesar sa consult un endocrinolog? Bebe s-a lasat asteptat si vreau sa ma asigur ca va fi sanatos. Multumesc mult!

 379. Buna ziua,scuze ca va derajez,dar am o nelamurire,in parte e si vina mea…de la medic pana la farmacie am uitat complet cate zile trebuie sa iau tratamentul….mi-a iesit prolactina foarte mare si doamna doctor ginecolog,mi-a dat dostinex.prima seara o jumatate,a doua seara un comprimat.ideea este ca nu mai stiu cat mi-a zis sa le iau..pe reteta nu scrie..o luna,sau doua saptamani zi de zi….din alte comentarii am ramas derutata ca acest medicament se ia doar o data pe saptamana…….va multumesc frumos

 380. buna, am 27 ani la inceputul lunii noiembrie mi sa inceput hemoragie ca ciclu menstrual care a durat vreo 2 sapt am fost la medic mia recomandat NOCOLUT timp de 10 zile dar hemoragia mi sa oprit din prima zi, dupa aceste 10 zile de tratament peste 2 zile iar mi sa inceput hemoragie dar mai putin am fost la alt medic si mia dat contraceptionale microgenon am urmat 7 zile si nici o schimbare azi miam luat iar NORCALUT mii frica nustiu dc e asa …..ma puteti ajuta cu vreun sfat???

 381. Buna ziua,am 22 de ani si de 5 luni iau tratament cu Dostinex.Prolactina am avut-o 200 cand am fost in Spania ,iar cand am venit in Romania si am reluat analizele ,Big Prolactina a fost 400.Mi-a venit menstra dupa 3 luni d tratament ,prima luna a venit pe 17 iar a doua luna mi-a venit pe 27,intarziat 10 zile.Este normal?Si inca o intrebare….Am avut contact sexual cu prietenul meu in ultima zi de ciclu si a ejaculat putin in interior,exista riscul sa raman gravida?Cred ca perioada mea fertila este inainte de ciclul mentrual asa cred….am o secretie abundenta inainte de ciclu asemanata cu albusul de ou.Astept raspuns…Multumesc

 382. Buna seara,
  Ma numesc Diana,am 28 de ani si de 3 luni am aflat ca prolactina e crescuta,dublu fata de valorile normale.Am fost la un control ginecologic pentru ca as vrea sa raman insarcinata,iar acolo mi s au facut analizele la sange.Mi le am repetat lunar timp de 3 lun,timp in care prolactina era mereu crescuta.Initial,mi s a dat tratament cu Agnucaston,tratament care nu m a ajutat,apoi mi s a schimbat cu bromocriptina,o jumatate de pastila,seara.Tin sa precizez ca iau de o luna Bromocriprin,iar in februarie trebuie sa imi repet analiza. La indrumarea medicului ginecolog am facut si un RMN la care mi s a descoperit ca un microprolactinom cu dimensiunea de 5mm.Dr.ginecolog a spus ca nu e nimic care sa ma ingrijoreze,trebuie doar uluat tratamentul in speranta ca valoarea prolactinei se va micsora,iar indupa 6 luni va trebui sa repet RMN ul.Tin sa precizez ca menstruatia e mereu regulata
  Vroiam sa va intreb daca tratamentul vcu Bromocriptin e eficient in aparitia unei sarcini.Se poate lua totusi,in paralel ceva naturist?
  Va multumesc!
  Imi cer scuze pentru greselile de mai sus,cursorul de la telefon se muta si nu pot sterge sau modifica!

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Diana, prolactina poate interfera cu ciclul menstrual cauzand anovulatie, o cauza de subfertilitate. Daca asta e singura problema pe care o ai atunci tratamentul cu Bromocriptina va scadea prolactina si vei reintra in normal, putand ramane insarcinata.

 383. Va multumesc pentru raspunsul oferit si promptitudine!
  O zi frumoasa sa aveti!

 384. Buna yiua,
  V-am scris mai sus in legatura cu prolactina marita. Am revenit deoarece am efectuat 2 teste de sarcina, care au iesit , cred positive, spun cred pentru ca o linie este pronuntata, iar cealalta este mai stearsa.Nu vreau sa ma entuziasmez, stiu ca e importanta parerea medicului ginecolog.Ma voi duce luni, in schimb ma framanta o intrebare, si anume: substanta de contrast care mi s-a administrat la rmn-ul facut in urma cu o luna poate dauna eventualei sarcini?
  Va multumesc!

 385. Tin sa mentionez ca menstruatia tocmai imi trecuse atunci cand am facut RMN-ul.Deci nu eram insarcinata.

 386. Buna seara!
  De 2 luni iau brocriptina si am inceput sa iau in greutate, am tumora hipofizara.
  Am oprit tratamentul. Sa fie brocriptina de vina ca iau in greutate?
  Multumesc!

 387. Buna Laurentiu, f interesant articolul. Am o problema similara si as aprecia sfatul tau. Am prolactina ridicata de un an de zile, multiple analize indica 800-900. Locuiesc moment in Irlanda si doc de familie imi spune ca sunt stresata si ma trimite acasa. Am facut ‘de capul meu’ un RMN hipofiza care a iesit normal ( nu a fost facut cu substanta de contrast – posibil o greseala? se poate ca o tumora mica sa nu fie vizibila?) Am ciclu si nu am scurgeri de san, in schimb am dureri de san foarte puternice si constante, uneori nu pot dormi sau sa ma imbrac, libido f scazut. Am facut ecografie mamara, doua chisturi fctionale mici dar mi s-a spus sa nu-mi fac griji. TSH mi-a iesit 3, apoi 2.5..nu stiu daca ar putea fi de la tiroida? ce alta cauza ar putea avea daca nu este adenom? NU ar trebui totusi un tratament medicamentos? Am fost diagnosticata in trecut cu ovare polichistice dar asta a fost in adolescenta si nu am mai avut probleme in ultima decada (acum am 36 de ani). Multumesc pentr rabdare!

 388. Buna ziua!

  Va rog respectuos sa ma sfatuiti ce sa fac, posibile investigatii avand in vedere ca toate analizele hormonale mi-au iesit in limite normale numai prolactina dupa PEG mi-a iesit 761. Am 44 ani, ciclu regulat, un nodul mic de 6mm la tiroida, de cca 4 ani nu a mai crescut, nu am dureri de cap, iar in ceea ce priveste stresul este cel cotidian. Nu iau anticonceptionale.
  Oare sa-mi fac griji in privinta unui posibil adenom hipofizar?

  Va multumesc anticipat!

 389. Buna seara! am 29 ani si in urma unor analize de rutina, am descoperit o hiperprolactinemie. Valoarea este de 586 microUl/ml (val normala la barbati 98-456). Ce pot sa fac? care este cauza? De ceva vreme am observat si probleme pe plan sexual (disfunctie erectila, si uneori scaderea libidoului!) Acestea pot fi cauzate de prolactina marita? Am facut si alti hormoni…testosteron, testosteron liber, hormon luteinizant si sunt in limite normale! un tratament pt scaderea prolactinei (dostinex) ar rezolva problemele pe plan sexual?
  Va multumesc mult! Cu respect, George!

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Salut George, da, prolactina poate scadea libidoul si poate genera disfunctie erectila. Mergi sa te vada un endocrinolog cu toate analizele pentru interpretare si tratament.

 390. Bun? seara,îndr?znesc sa pun ?i eu o întrebare.Am aflat de curând ca sunt insarcinata în 5 s?pt?mâni,?sta în situa?ia în care am prolactina m?rit? ?i de aproximativ 1 an încerc?m s? avem un bebe.Am ?anse ca sarcina sa evolueze normal? Nu am urmat nici un tratament,abia pe 15 Martie am programare la neurologie. M-as bucura mult pentru un raspuns,oricare ar fi!Va mul?umesc!

 391. Buna ziua, de mai bine de un an incerc cu sotul meu sa facem un bebe dar pana acum nu s-a intamplat (eu am 26 de ani). Am facut o vizita la ginecolog unde mi-am facut toate analizele de secretie, papanicolau etc. si au iesit bune. Pasul urmator a fost efectuarea analizelor la sange, hormonale. Toate au iesit in limite cu exceptia prolactinei care a iesit 833 uUI/ml cand limitele erau 127-637, si
  17 – OH Progesteron care a iesit 1.25 iar limitele erau in faza foliculara 0.1-0.8. Precizez ca analizele au fost facut in ziua 3 a CM. VA rog sa ma ajutati cu o explicatie a acestor valori. Multumesc. O zi buna tuturor.

 392. Buna ziua, doresc sa stiu daca administrarea de polygynax poate influenta rezultatul prolactinei si progesteronului? Va multumesc.

 393. Buna. Am o intrebare legat de microadenom. Am facut tratament cu Dostinex 6 luni si acum l am schimbat cu Norprolac insa nu am reusit sa concepem. Ne am propus sa incercam o onseminare luna viitoare iar doctorul inca nu s a pronuntat daca e posibila si stimularea ovariana. E posibil sa incerc stimularea in conditiile date?

 394. Buna ziua,
  as dori sa mi spuneti daca rezultatul analizelor este in regula.Am 28 de ani,ovare polichidtoce si ciclul menstrual neregulat iar recoltarea s-a facut in a 2-a zi de ciclu menstrual ..ne dorim un copil..multumesc

  Estradiol -46.09 pg/mL
  FSh -4.17 mUI/mL
  LH – 8.98 mUI/mL
  Progesteron – 2.64 mUI/mL
  Prolactina – 937.3
  Prolactina dupa PEG 380.6
  Ft4 -15.48 pmol/L
  TSH – 2.15
  Testosteron – 1.91 nmol/L

 395. Sibiceanu Cristina

  Buna ziua!Ma numesc Sibiceanu Cristina si primul meu contact cu un medic specialist pe ramura de endocrinologie a fost pentru un tratament de ingrasare ce mi-a recomandat pentru 3 luni de zile sa iau eutirox 50mq si sargenor, in decursul acestor 3 luni de zile nu am luat decat un singur kg si datorita unor anumite cauze nu am mai fost la control.dupa 2 luni de zile de la terminarea tratamentului am inceput sa ma simt foarte rau (varsaturi, stari de greata, ameteli, iesire foarte des la toaleta).Am fost la alt medic specialist care mi.a recomandat sa fac o analiza de prolactina in urma careia a rezultat o valoare de 2 ori mai mare peste limita normala am urmat un tratament cu dostinex o luna de zile dupa care prolactina a ajuns la o valoare normala.Am urmat tratamentul de ingrasare peritol4mg si prednison-richter 5 mg timp de 2 luni.In urma tratamentului am luat 5-6 kg dar am început iar sa ma simt rau ca inainte sa iau acest tratement.Am facut iar o analiza de prolactina din care a rezultat ca valoare acestuia este de 3 ori mai mare peste limita normala. Am luat iar tratamentul de dostinex o luna de zile dupa care a ajuns valoare prolactinei la normal.Acum dupa 2 saptamani dupa terminarea acestui tratament am inceput sa devin agitata sa ies des la toaleta si sa slabesc considerabil sa nu am potfta de mancare.Cu ce ma puteti sfatui in aceasta situatie?

 396. Buna ziua,

  Am 3 sarcini pierdute in decurs de un an de zile, sarcini foarte mici, primele 2 la 5 saptamani, ultima spre sapt. 6, toate s-au eliminat ca un ciclu menstrual, ultima fiind vizibila la ecograf (doar saculetul gestational – probabil gol).
  Ciclul meu a fost mereu neregulat, la peste 40 zile; ovulatia fiind in cazul primelor 2 sarcini pe la ziua 26-27 a CM, ultima in ziua 19 a CM.
  Am fost la un consult la endocrinolog care mi-a recomandat progesteron din ziua 16 pana in ziua 25 a CM ca sa pot sa raman insarcinata cu o sarcina viabila.
  Am facut si analizele de trombofilie si nu am asa ceva.

  Ce parere aveti, ma va ajuta Utrogestan (100 mg/zi) sa am o sarcina normala si sa reuseasca sa se implanteze?

  Multumesc frumos!

 397. Buna ziua! Am 43 ani, un copil.Am ciclu la 26 zile care tine 3 zile si as dori sa-mi interpreta?i rezultatul analizelor care au fost luate in a 21-a zi. Progesteron 11,27. Interval de referinta f.foliculara: 0,15-1,4, f.luteala: 2.0-25.0, menopauza: ^0.8. Prolactina 18,8. Interval referinta 1,2-19,5. Postmenopauza: 1,5-18,5. Sotul a facul spectograma si are oligoastenospermie moderata. Concentratie 5 mil . Viabilitate 40/100. Acum ia profetil.el are 44 ani si ne dorim un bebe. ce sanse avem sau ce tratament sa luam? Multumesc!

 398. Atpo 9,25 Cortisol seric 22,07 Free T4 1,14 Prolactina 49,04 Tsh 3,77:va rog mult imi puteti spune ce am.Sunt prog abia in septembrie la endocrinolog si pana atunci stau in tensiune.Multumesc.

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Adriana, valorile de referinta variaza de la un laborator la altul, revino cu numerele exacte si unitatile de masura.

 399. Buna seara! Am o nelamurire si va rog frumos daca puteti sa imi spuneti ce trebuie sa fac.
  La analize mi-a iesit valoarea Prolactinei crescuta si doamna dr mi-a spus sa refac analiza si daca iese din nou o valoare mare,sa merg sa imi fac un RMN. Val. Prolactinei este de 1020 iar Prolactina dupa PEG este de 548. Mai trebuie sau nu sa-mi fac RMN-ul.
  Va multumesc frumos!!

 400. Buna seara! 1020 mUI/mL

 401. Buna ziua,

  Am 28 de ani, nicio problema majora de sanatate pana acum. Imi doresc foarte mult sa am un copil, drept pentru care am inceput sa fac o serie de analize. Ciclul il am la 26, 27 sau 28 de zile. Momentan nu locuiesc in tara, iar medicul la care am fost mi-a recomandat urmatoarele analize, cu urmatoarele rezultate:
  -TSH 2,4 mUl/L interval 0,27-4,2
  -T3 libre 3,7 pg/mL interval 2,0-4,4
  -T4 libre 14,8 pg/mL interval 9,3-17
  -LH 8,3 IU/L cu f. foliculara 2,4-12,6; f.ovul 14-95,6; f luteala 1-11,4; f. postmenopauza 7,7-58,5;
  -FSH 4,9 mIU/mL cu f. foliculara 3,5-12,5; f.ovul 4,7-21,5; f.luteala 1,7-7,7; f. postmenopauza 25,8-134,8;
  -Prolactina 26,7 ug/L 4,8-23,3
  -Progesteron 0,3 ug/L cu f.foliculara 0,057-0,823; f.ovul 0,121-12,0; f.luteala 1,7-7,7;
  Trimestrul I 11-44,3
  Trimestrul II 25,4-83,3
  Trimestrul III 58,7-214
  -Estradiol 96,2 pg/mL cu f.foliculara 12,4-233; f.ovul 41,0-398; f.luteala 22,3-341;
  Trimestrul I 154-3243
  F.postmenopauza <138

  Medicul care mi-a recomandat analizele mi-a spus ca sunt f. stresata si ca nu am ovulatie din cauza ca prolactina este foarte mare si ca sansele sa raman gravida sunt imposibile. Asa este? Ca sa raman insarcinata ar trebui sa fie in jur de 10 dupa spusele lui. Nu mi-a dat niciun tratament. Analizele au fost facute pe 11 August in a 4a zi a CM.
  Luna aceasta am avut contact in zilele de fertilitate insa nu am reusit sa raman gravida.
  Va rog sa imi spuneti ce credeti si cum sunt interpretate aceste analize.
  Va multumesc frumos,
  Alina

 402. Buna seara:

  In primul rand, multumesc foarte mult pentru informatiile utile de pe site-ul dvs. Va relatez mai jos situatia mea in speranta ca ma veti putea ajuta cu un sfat.
  Am 32 de ani si in luna mai am ramas insarcinata (in prima luna de contact sexual neprotejat). In luna iulie am pierdut sarcina desi la controlul ecograf totul era in ordine, inclusiv bataile inimii. La momentul pierderii sarcina era in saptamana 11 conform ultimului ciclu menstrual si conform ecografului incepea saptamana 9. Mi-au facut si analiza cariotip a tesutului din urma chiuretajului si nu prezenta alteratii cromozomiale.

  Medicul ginecolog mi-a prescris niste analize generale si hormonale (in ziua 3 a ciclului). Au iesit toate in limite normale mai putin neutrofili, linfocite si leucocite toate reduse (care inteleg ca nu prezinta interes pentru fertilitate) si prolactina care avea valoarea de 44,90 ng/mL fiind valoarea de referinta de 5,20-26,50). Dupa rezulate, medicul m-a trimis sa repet prolactina si hemograma la urmatorul ciclu menstrual (ziua 3) deoarece analizele trebuie repetate in aceleasi conditii.

  Bineinteles ca voi repeta analizele asa cum a spus medicul meu, dar voiam sa va cer parerea. Sunt surprinsa de aceste analize in contextul in care eu am ramas insarcinata de la primul ciclu menstrual. Poate prolactina sa fi cauzat pierderea sarcinii?

  Multumesc anticipat pentru atentie.

 403. Buna ziua:

  Imi cer scuze ca va deranjez din nou. Am uitat sa Men?ionez ca ciclurile mele sunt in medie de 36 de zile (entre 33 si 40 cu o medie de 36).

  Înc? nu am realizat din nou analizele pentru ca înc? nu a început menstrua?ia de?i sunt in ziua 37… Nu am avut contact sexual decât protejat deci în?eleg ca ?ansele de a fi gravida sunt minime (evident, nici nu mi-as dori asta pana când nu imi da unda verde medicul).

  Pe lâng? întrebarea adresat? in postul anterior (dac? am pierdut sarcina din cauza prolactinei), mai am o întrebare: la câte zile de intârziere a ciclului ar trebui sa ma adresez ginecologului ?inând cont ca ciclurile mele sunt mai lungi decât normal.

  Va mul?umesc mult pentru aten?ie.

  Cu stima,
  Veronica

 404. Buna seara! In urma unor analize am observat ca am prolactina 55.8 este in regula??ce ar trebuii sa fac daca nu?

 405. Buna ziua,

  Doresc sa raman insrcinata de mai bine de un an insa nu am menstruatie regulata,uneori deloc,/mi-am facut acum analizele(cateva din ele ) si urmeaza sa le fac si pe celelalte printre care si prolactina.Momentan valorile au iesit asa- sunt analizele din ziua 2-3 a ciclului menstrual.Vreau sa stiu daca se vede ceva, sunt ok sau se vede deja vreo problema.As fi extrem de recunoscatoare daca imi puteti da un rezultat.
  Multumesc!

  ESTRADIOL
  = 16.46
  pg/mL Copii (1-10): Fete: 6 – 27 pg/ml Baieti: < 20 pg/ml Femei: Faza foliculara: 12.5 – 166 pg/ml Faza ovulatorie: 85.8 – 498 pg/ml Faza luteala: 43.8 – 211 pg/ml Menopauza: < 54.7 pg/ml Barbati: 7.63 – 42.6 pg/ml

  FSH (HORMON DE STIMULARE FOLICULARA)
  = 2.96
  mUI/mL Femei: Faza foliculara : 3.5-12.5 mIU/mL Faza ovulatorie : 4.7-21.5 mIU/mL Faza luteala : 1.7-7.7 mIU/mL Menopauza : 25.8-134.8 mIU/mL Contraceptive orale : < 4.9 mIU/mL Barbati : 1.5-12.4 mIU/mL

  LH (HORMON LUTEINIZANT)
  = 2.08
  mUI/mL Femei : Faza foliculara : 1.1 – 11.6 mUI/mL Faza ovulatorie : 17 – 77 mUI/m Faza luteala : < 14.7 mUI/m Menopauza : 11.3 – 39.8 mUI/m Contraceptive orale : < 8.0 mUI/m Barbati : 0.8-7.6 mUI/mL

 406. Buna seara! Sunt foarte speriata deoarece mi-a iesit testosteronul f mare, 6.48.Mi-am recoltat analizele in a treia zi de la menstruatie. Din cate am citit, indica o tumora,nu?

 407. Buna Laurentiu , as vrea sa ma ajuti si pe mine cu un raspuns : ce inseamna daca am o valoare a TSH-ului marita destul de mult ?? adica 20.02 ( cand valoarea de referinte este 0.35-4.94 ) . Afecteaza cu ceva acest TSH in fertilitate ? mentionez ca T3 si T4 au iesit in limite normale : 0.74 T4 si 1.18 T3 , numai TSH este enorm de mare . Nu am avut niciodata probleme cu tiroida sau din cate stiu eu nu , adica nu cred .

 408. Buna ziua. Nu stiu in ce masura ma puteti ajuta dar incerc. Fata mea are 19 ani vede dublu de 4 ani .nu gasim cauza .SUFERA ENORM.dureri de cap ameteli greata.am mers prin exludere.s-a exlus prin RMN problema neurologica,s-a exlus problema psihologica, ochii sunt sanatosi .pe internet am gasit ca poate fi una din cauze slabirea musculaturii ochilor din motiv gormonal? Saptamina trecuta un oculist la investigatie a presupus ca muschiul ochiului poate fi cauza vederii duble sirespectiv durerilor… alt caz ce ma pune pe ginduri la debutul problemelor ei a facut reactie de la cerucal ( metroclopramid denumirea internationala) cu cuntractii muscule faciale mari precum si a ochilor. Apar deci doua directii de depistare a cauzei :au fost afectati mecanic muscii ochiului sau prolactina era foare marita deaceea a facut reactie la cerucal (am gasit in contraindiicatiile din prospect. )Nu sunt specialist poate ma gresesc. Cu un an in urma am facut mai multe analize la indicatia endocrenologului dar din motivele sistemei imperfecte am pimit rezultat doar la prolactina si era dublata. Nu am mai apelat la medic el a zis ca nu vede problema ,copilul se simtea foarte rau si iar am pornit sa cautam cauze pe la neurochirurgi ,
  oculisti . In cauzele descrise pe internet a vederii duble este indicata una gormonala, as vrea sa o exclud daca credeti ca e rezonabila . Va rog mult indicati-mi de la analize sa incepem ,vreu sa le fac la clinici particulare.

 409. Buna seara!
  Am 27 de ani si ne dorim mult un bebe. Pana acum nu am reusit…
  Mentionez ca de minim un an am ciclu menstrual neregulat, cu reduceri ale fluxului.
  Doresc o interpretare pentru urmatoarele analize:
  recoltate in ziua 21 a C.M.:
  -progesteron-22,4 ng/mL (f.foliculara: <0.3 ng/ml;f.ovulatorie:0.8-3 ng/ml;f.luteala:1.2-15.9 ng/ml)
  -prolactina -41,82 ng/mL (5,18-26,53ng/ml)

  recoltate in ziua a 2-a a C.M:
  -estradiol- 61 pg/mL (f.foliculara: 21-251 pg/ml;f.ovulatorie:38-649 pg/ml;f.luteala:21-312 pg/ml)
  -FSH- 4,76 mUI/mL (f.foliculara: 3.03-8.08 mUI/ml ;f.ovulatorie:2,55-16,69 mUI/ml;f.luteala: 1.38-5,47 mUI/ml .

  FT4- 10,819 (MIN 8.9 MAX 17.2 pg/ml)
  TSH-0,535 (MIN 0.3 MAX 4.5 pg/ml)

  In pofida faptului ca prolactina este marita ovulatia exista (am facut teste de ovulatie-in ultimele doua luni- si au iesit pozitive). De asemenea ,in urma cu cateva luni am facut ecografie transvaginala si se vedeau foliculii. La un alt exame ginecologic doamna doctor a vazut si corpul galben. Nu imi explic de ce nu raman insarcinata…. Ce am observat este faptul ca nu in fiecare luna am mucus cervical in cantitati mari (faza ovulatiei).

  Multumesc anticipat si va felicit pentru site!

 410. Buna ziua…sufar de o acnee chistica iar medicul dermatolog mi.a recomandat o serie de analize pe care din pacate nu a stiut sa ma lamureasca in privinta rezultatului acestora.va rog da ma ajutati dumneavostra..
  Prolactina 12.8 ng/ ml
  Testosteren 86.4
  TSH 1.043
  Cortizol 18.0
  DHEA-S 240 ug/ml
  Estradiol 88.2 pg/ml
  Progesteron 0.755 ng/ ml
  Tin sa mentionez ca am luat pentru o perioada de 5 ani anticonceptionale (yasmin) pentru reglarea menstruatiei si diminuarea durerilor in perioada mestruatiei.Am facut si control ginecologic si ovarele si uterul sunt ok.Care poate fi cauza acneei aparuta atata de vulgar ? Eu neavand acnee niciodata.Va rog sa ma ajutati deoarece nu mai stiut ce sa fac sa.mi treaca , am incercat numeroase creme si nici un rezultat.Va multumes mult

 411. Bun? ziua am nevoie ?i eu de ajutor.sunt noua pe aici.de 2 ani încerc sa r?mân îns?rcinat? ?i nu reu?esc. ACum mam decis sa îmi fac ni?te analize.rezultatele sunt.lh 9.5 mUl/ml..progesteron 15.4ng/ml..estradiol j 328pg/ml..ft4 1.4 ng/dL..t3 1.54 ng/ml..tsh 1.208 ..fsh 1.50mlU/ml. .prolactina 25.9 ng/ml…Po?i sa m? aju?i sa îmi dai un sfat.ca nu ajung la medic pana peste 2 s?pt?mâni ?i nu poate sa îmi citeasc? analizele.crezi ca am o problema??,multumesc

 412. Buna ziua!
  De 1 an am descoperit ca am un micronodul pe glanda hipofizara descoperit in urma prolactinei crescute reiesita din analize. Iau dostinex de 1 an, jumatate de pastila joi si cealalta jumatate duminica. Urmeaza sa fac luna viitoare Tomograf pentru a vedea daca aceasta are valori normale. Nu stiu de unde m-am „pricopsit” cu ea sau daca are vreo legatura ca am si ovare micropolichistice. Dureri de cap am rar, in schimb mi-am pierdut parul, iar acest lucru m-a bagat intr-o depresie crunta. Tot din cauza pierderii parului am ajuns anul trecut la Bucuresti si de acolo am descoperit totul. Vreau sa aflu daca intradevar caderea parului in cantitate atat de mare este din cauza faptului ca am acest Micronodul? Am facut milioane de tratamente pentru par si fara rezultat.
  Va multumesc anticipat

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Tanase Elena, micronodulul nu are legatura cu ovarele. Va trebui sa mergi la un consult dermatologic pentru a afla cauza caderii parului.

  • Buna ziua! Am mers la dermatolog si mi-a dat aceleasi produse pe care mi le cumparam si eu din comert sau farmacii. Absolut nimic nu estompeaza caderea lui. Doctorul endocrinolog Bogdan Tupea de la parhon a spus ca n-ar trebui sa cada parul, iar eu din tot ce citesc , aceasta ar fi cauza, din cauza prolactinei si a micronodului. Mi e frica sa nu raman fara par. Evit depresia ca plang destul de des si dintr-o persoana care avea par de-si mai facea si altcineva o perunca, acum sa il am pana la gat si in laterale mi se vede doar puf ca altfel se vedea chelia. Help

 413. Buna ziua,
  Am aproape 30 de ani, doresc sa r?mân îns?rcinat? ?i de 3-4 luni încercam… Am f?cut analize am?nun?ite deoarece de 4 ani am fost diagnosticata cu un chist endometriozic de 2,86cm diametru, iar acum am ref?cut ECO transvaginala ?i acela?i doctor pune cu semnul intrebarii endometriom de 3.02 / 1.43cm Mi s-a recomandat sa fac Markerii tumorali, ce125, a ie?it perfect, he4, la fel perfect, doar prolactina pu?in m?rita. 26,63 ng/ml in loc fr 26,53. Nu am luat niciodat? anticoncep?ionale, doar de 2 ori pastila de a2a zi, menstrua?ie regulata la 28-29 de zile. Aceasta prolactina pu?in m?rita poate fi cauza unei sarcini? Sau din cauza acelui chist? Mul?umesc pentru r?spuns.

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Adina, daca ai cicluri menstruale regulate prolactina nu are relevanta.

 414. buna ziua , mi-a recomandat doctorul ginecolog sa fac o o serie de analize si anume prolactina, tsh si ft4.intre timp am inceput sa iau orgametril ( la indicatiile domnului doctor).intrebarea mea este se pot face aceste anlize chiar in timpul tratamentului sau trebuie sa astept sa termin tratamentul ? influenteaza acest orgametril cu ceva aceste analize? multumesc

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Lavinia, depinde care e indicatia analizelor, de ce le faci? Bineinteles ca tratamentul influenteaza analizele.

 415. Buna ziua! Am 19 ani iar in urma intarzierilor repetate ale ciclului menstrual , am decis sa-mi fac o serie de analize si anume fsh si lh. Suspectez ca as avea ovare polichistice deoarece lh a iesit intr-un procent ridicat. Fsh 3,55 UI/L , iar Lh 22,91 UI/L. Cred ca ma aflu in faza luteala , desi CM imi intarzie de mai bine de 2 saptamani.
  M-ati putea ajuta cu un sfat sau o recomandare ? Cum interpretati aceste rezultate ?
  Va multumesc anticipat!

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Diana, la cate zile de la ultima menstruatie au fost facute analizele. LH creste semnificativ inainte de ovulatie si e posibil sa-l fi dozat fix in ziua respectiva. As doza progesteronul la 8 zile de la analizele anterioare.

 416. Buna ziua!
  Am facut in ziua 3 un set de analize, toate rezultatele in parametrii normali mai putin prolactina care mi a iesit 884 yUL/mL.
  Ma poate sfatui cineva ce este de facut?

 417. Buna ziua! Am ovare micropolichistice si micronodul pe glanda hipofizara descoperit in urma prolactinei marite 98 ng/mL. Iau dostinex de 1 an, mai exact jumatate de pastiluta joia si cealalta jumatate duminica. Inainte nu aveam dureri de cap, dar de o luna au aparut si acestea.Am dureri menstruale enorme atat inainte cat si in timpul perioadei ei. In schimb „durerea” mea cea mai mare este la nivelul scalpului. Imi cade parul enorm, cel putin cand fac baie nu scap fara sa-mi cada 400-500 de fire. Folosesc cele mai bune produse anticadere, iau vitamine. Nu stiu ce sa mai fac. O zi buna!

  • Dr Laura Stirbu

   Salut Elena,
   Un an Dostinex pentru valori asa de mici mi se pare enorm de mult. Sper ca esti monitorizata constant.
   Iti recomand cat de repede un control la medicul endocrinolog pentru analize. Cred ca suferi de efecte adverse.
   Sanatate!

  • Buna ziua,
   Revin cu un raspuns si cu valori concludente datorita CT-ului si analizelor refacute acum o saptamana.
   Am micronodul hipofizar de 5.7mm cu 44 mm (descoperit in urma cu 1 an la CT). Iau dostinex de 0.5 de 1 an cate o cap/sapt de atunci(deci de 1 an) . Prolactina de la 89 ng/ml (cat era acum 1 an) acum este 4.61ng/ml, testosteronul 0.320 ng/ml, FT4 12.18 pmol/I, tsh 1.3483 microUI/mL. La repetarea CT-ului de acum dupa trecerea unui an de dostinex mi s a spus ca micronodulul este stationar ceea ce ma ingrijoreaza in pic ca nu s a micsorat avand in vedere ca prolactina a scazut atat de mult atingand aproape pragul de minim,dar nici nu a mai crescut. Dumnevoastra ce parere aveti in legatura cu acest lucru ca in decursul unui an de dostinex micronodulul are aceleasi dimensiuni???

   Iar a doua mea problema sunt ovare micropolichistice cu dureri lunare in perioada menstruatiei foarte foarte mari urmate de caderea parului masiva(circa 350 fire cand fac baie) la indemnul domnului doctor ginecolog Bogdan Marinescu voi incepe sa iau Yamin, si aici am unele dubii cu inceperea luarii contraceptivelor. Dumnevoastra le recomandati?
   Mentionez ca nu am mai luat pana acum, am 27 de ani.
   Va multumesc anticipat si o zi frumoasa va doresc!

  • Dr Laura Stirbu

   Salut Elena,
   Tratamentul trebuie sa il discuti cu medicul tau.
   Valorile tale de prolactina nu erau foarte mari. Putea sa fie si o eroare de analiza. Caderea parului poate fi legata de tratamentul cu dostinex. Eu i-as recomanda unei paciente in cazul tau sa intrerupa tratamentul si sa discute pe indelete cazul cu medicul care a prescris medicatia. Daca micronodulul inca este prezent, poate ca e benign si nu duce la stimularea productiei de hormoni. In cazul asta nu face probleme.
   Nu stiu daca intradevar suferi de ovare micropolichistice (multi ginecologi pun gresit acest diagnostic), insa nu ar trebui sa ai astfel de dureri din cauza sa. Poate se ascunde de fapt o endometrioza.
   Yasmin e ok pentru controlul durerilor menstruale (si al endometriozei daca este prezenta), asta daca tu consideri ca Ibuprofen pe moment nu te ajuta.
   Sanatate

 418. Prolactina si ovarele micronolichistice duc la caderea atat de masiva a parului?

 419. Buna , Am 23 de ani si am avut ovulatia pe 23 Octombrie ciclu menstrual a fost pe 9 octombrie .Azi a 21 zi a cm am facut analize la progesteron rezultat 14,4 ng/ml , prolactina este de 21,7ng/ml si estradiolul este 312 ph/ml . Este vreo ?ansa sa fi r?mas îns?rcinat? pe data de 23 cand a fost ovulatia? Mul?umesc pentru r?spuns Domnul Lauren?iu

 420. Buna seara,
  Analiza de prolactina am facut-o si la Parhon si la Med Life si a fost identica(diagnosticul este micronodul hipofizar benign stationar).
  Caderea parului este de 5-6 ani de cand am aflat si de ovarele micropolichistice( dostinex iau doar de 1 an).Acum 5 ani mentruatia dura 6 zile,acum 3 ani cam 3 zile,iar mai doua ma tine o zi si jumatate. Deci in opinia mea caderea parului nu este cauza dostinexului ,ci probabil cea legata de problemele hormonale. As face un RMN, iar cu rezultatul sa merg la un alt endocrinolog. Yasmin voi lua timp de 6 luni asa cum mi-a spus ginecologul (asta in cazul in care nu-mi fac rau). Dumnevoastra ce parere aveti ? e ok asa?
  As fi foarte recunoscatoare sa-mi recomandati un endocrinolog .
  Va multumesc mult pentru raspunsul anterior.

  O seara frumoasa!

 421. Buna ziua , am 25 de ani ?i urma cu 2luni am fost diagnosticata cu microadenom hipofizar de aproape 8mm , urmez tratament cu doatinex 1psatila ?i jum?tate pe s?pt?mâna,sunt foarte speriat cu acest microadenom caut informa?ii peste tot ,am fost la nenum?ra?i medici îns? nimeni nu acorda ?ansa de a discuta ?i a asculta toate întreb?rile de aceea va rog sa ma ajuta?i cu câteva informa?ii pentru e reu?i sa scap de stresul ce ma doboar? psihic , mi sa spus ca acest adenom este benign ,bun ,dar de unde avem aceasta certitudine ? Mi sa spus ca pot r?mân îns?rcinat? doar supa ce nivelul de prolactina ca reveni la normal , ?i ca se poate trai cu aceasta afec?iune adic? nu po?i sa mori ,îns? eu sunt foarte speriata , mi sa mai spus ?i faptul ca va trebui sa iau tratament toat? via?a ins am tot citit ca acesta poate disp?rea in urma tratamentului ,este posibil ? As vrea sa spun si motivul pentru care am ajuns la aceste analize era o stare de oboseala si menstra neregula dar asta o aveam de câ?iva ani ,undeva in luna Februarie a anului trecut pana sa aflu ca suf?r de aceata boala medicul ginecologc mia refondat dupfaston ideea este ca menstrua?ia ani venea regulat cât am fost sub tratament ?i era cam 5,6zile ceea ce era normal , când nu luam pastile menstra nu venea , de când am început tratamentul ci dostinex nu am mai luat dupfaston ?i am menstrua?ie doar 3zile ?i foooarte pu?in cantitativa ,in ziua 3aproape deloc ?i multe chegulete de sânge , de ce a sc?zut cantitatea menstrua?ie ?i durata? ,nu ?tiu ce sa mai fac sunt foarte speriata am mers la nenum?rate controale ginecologice dar totul este Ok a?a mi sa confirmat ?i para confirmat.vreau sa va spun ca rezultatele analizelor erau cam de 5,6ori peste limita admis? a?a am ajuns la diagnostic dar nu a existat lacta?ie sau altceva aveam doar secre?ii vaginale in exces iar rezultatul analizelor fiind normal,am tot c?utat Inform?rii despre aceasta Boala ?i pe lnga tratamentul cu dostinex iau tinctura de zmeur ,vitamina c ,zinc ,selenium ,ceai de n?prasnic ?i coada calului , acum cu multa speran?a astept urm?torul RMN peste 6luni , in ultimile s?pt?mâni am observat o c?dere a parului destul de multa poate fi de la pastile ? Astept r?spunsul Dvs va mul?umesc din suflet ,multa s?n?tate tuturor

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Elena, marea majoritate a adenoamelor diagnosticate imagistic si pe baza nivelelor hormonale sunt benigne. Nu e imposibil sa fie canceroase, dar cazurile sunt extrem de rare si se comporta diferit (cresc repede si nu raspund la tratament). Dostinex e suficient, nu ai nevoie de restul (zmeur, selenium, ceaiuri etc).

   Prolactina poate interfera cu cilurile menstruale si poate impiedica ovulatia, deci poate fi o cauza de infertilitate. daca readuci prolactina la nivel normal cu Dostinex poti ramane insarcinata fara nici un alt tratament.

   Daca adenomul creste se poate pune si problema operatiei, dar la 8 mm nu e nevoie. Poti discuta cu un neurochirurg daca doresti mai multe informatii.

 422. Buna , am 32 de ani si vreau sa fac un bebe…dar de 5 luni nu reusesc sa raman insarcinata, ciclu regular la 26 z , ovulatie cred ca am deoarece imi creste temp la 37.2 in faza luteala…si se mentine pana vine menstruatia. Am facut ceva analize in ziua 3 din ciclu
  Fsh 6.04 UI/L (Val Normale faza foliculara 3.5 – 12.5) UI/L
  Lh 5.60 UI/L (VN 2.4-12.6) UI/L
  Estradiol 44 pg/ml (VN 12.4 – 233) pg/ ml
  Tsh 2.16 mUI/L (VN 0.27 – 4.20)
  Prolactina 761, 5 mUI/L (VN 101.55 – 493, 96) mUI/L
  Testostron 0.47 ng/ml (VN O.O80- O.500) ng/ml

  IN ZIUA 21
  am refacut PROLACTINA fiind 742.2 mUI/L
  si PROGESTERON 12.43 ng /ml ( faza luteala VN 1.83 – 24) ng/ml

  Ce nu este in regula ? Prolactina am vazut ca este marita peste normal dar nam simptome de lactatie..am ciclu regulat de cand ma stiu..ma gandeam ca poate de la grabeala sau stres de ac…nu stiu ce sa zic…oare totusi ea sa fie cauza chiar dc ovulatie este?? Ce ar mai fi sa controlez? Progesteronul este ok in faza luteala? Oare am av ovulatie in acea luna ? At nu miam masurat temperatura cand am facut analizele.
  Va rog frumos sa imi spuneti ce as putea sa fac
  Multumesc mult

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Rosana, sansa de a avea o sarcina intr-un ciclu anume, cu sex in perioada perfecta si fara nici o problema de fertilitate e de doar 20%. Asta inseamna ca trebuie sa incerci mai mult, iar in decurs de un an 85% din cupluri vor obtine o sarcina. Doar daca trece un an fara succes e justificat sa faci investigatii.

   Prolactina e importanta ptr fertilitate pentru ca poate interactiona cu ovulatia. La tine e marita, dar nu afecteaza ovulatia (confirmata prin progesteron). Poti sa o tratezi, un endocrinolog iti va prescrie dostinex, dar nu va avea efect vizibil asupra ciclurilor tale.

   Singurul sfat pe care ti-l pot da e sa mai incerci, poate sa si citesti articolul despre cum obtii o sarcina. Succes!

  • Am uitat cateva analize

   Ac . Anti spermatici 23,734 U/mL (VN <= 60,000)
   AMH 6,190 ng/mL (VN 0,07 – 7,35)
   DHEA 9,180 ng/mL (VN 1,300 – 9,800)

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Rosana, nu sunt relevante. Ac . Anti spermatici nu au utilitate clinica, AMH e folosit doar in contextul fertilizarii in vitro pentru a ajusta dozele de stimulare, iar DHEA e complet inutil in cazul tau.

 423. Multumesc frumos pt raspuns! am sa mai incerc pana voi face 1 an dar sper sa reusesc pana atunci ca devine un pic stresant. am citit ce ati trimis.. foarte util.. momentan as mai verifica deocamdata ph vaginal dc nu este prea acid ..cum se face? Este ceva de cumparat sa il fac sau unde sa il fac?

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Rosana, te stresezi fara nici un beneficiu. Lasa pH-ul asa cum e, tot ce trebuie sa faci e sex vaginal, neprotejat, de 3 ori pe saptamana, restul sunt doar detalii inutile momentan.

 424. Ok
  Multumesc pt sfaturi
  O seara frumoasa!

 425. Buna….Am 35 de ani si fac tratament cu Dostinex de 4 luni si prolactina a scazut de la 2240 la 10.9 …as vrea sa stiu as putea avea copii si afecteaza cumva Dostinexul sau trebuie sa il intrerup inainte de a fi posibilitatea de a ramane insarcinata ???.Multumesc

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Ana-Maria, continua tratamentul pentru ca altfel e posibil sa ai dificultati in obtinerea si/sau mentinerea unei sarcini.

 426. Buna am 29 ani si al un control mai amănunțit am depistat ca am ovarepolicistice,după un set de analize prolactina este mai mare ca in mod normal.948.3 .normal valori..109.8 /562,4.ciclu nenatural este neregulat.Am un tratament momental, As vrea sa stiu daca numai in perioada 3,4,5.zile pot repeta analizele sau ….si daca pe fond de stres se pot modifica analizele.Multumesc.

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Lacra, stresul poate influenta nivelul prolactinei. Unele analize hormonale (LH, FSH, estradiol) trebuie facute in anumite zile, dar prolactina poate fi dozata oricand.

 427. BUna ziua,

  De citeva luni am probleme cu menstra, a intarziat 3 luni, dupa aceea mi-a venit 1 luna…dupa 43 zile a venit iar, luna urmatoare dupa 22 zile (in perioada cit nu a venit am avut bufeuri,transiparii nocturne, frisoane).Sint operata de fibrom in anul 2010, acum am noduli la ambi sani.Am avut prolactina mare (nu am facut tratament pt ea).In 2 luni de zile m-am ingrasat 5 kg….in ultimi 20 ani nu am iesit din 50 kg.
  Am fost la endocrinolog care mi-a dat de facut diverse analize inclusiv prolactina si big prolactina.valorile prolactinei mi-au iesit 952 (val normale erau intre 102-496), big prolactina :375 (valorile normale :75-381).
  In ce directie sa o iau…endocrinoloaga a zis ca din punctul ei de vedere…este ok totul ..sa merg in alte directii pt rezolvarea problemelor.

 428. Buna Laurentiu! Te urmaresc de ceva timp,de cand am inceput lupta mea in dorinta de a avea macar un bebe. Pe scurt: sarcina oprita din evolutie la 5 saptamani in 2015,obtinuta fara sa fie planuita, imedit cum am oprit anticonceptionalele,deci fara stresul de care am parte acum. M-am gandit ca daca asa usor am ramas atunci,asa va fi si in viitor. Si iata ca 3 ani mai tarziu imi fac lunar analize si degeaba. Cel mai mult imi da batai de cap prolactina,desi dr la care merg spune ca nu e asa mare. Spre exemplu,astazi, in cea de-a 3-a zi de menstruatie,analizele mele arata asa:
  Esteadiol 213.4 pmol/L (interval de referinta in faza foliculara 45.4-854)
  FSH 7.78 mUI/mL (interval faza foliculara 3.5 – 12.5)
  LH 13,5 mUI/mL (interval faza foliculara 2.4 – 12.6)
  Progesteron 1.67 nmol/L (interval faza foliculara 0.6 – 4.7)
  TSH 3.06 uUI/mL (interval 0.27-4.2)
  Prolactina 865.5 uUI/mL (interval 127-637)

  Doar ce am facut o inseminare artificiala dupa o stimulare de 5 zile cu Femara, cand am avut doi foliculi pe stanga si pe dreapta, care au crescut frumos, apoi tratament cu Crinone si Utrogestan, dar s-a soldat cu un esec. Este prima procedura de inseminare, dupa ce am incercat doar pe cale naturala,fara stimulare,doar cu injectii de Ovitrele de doua ori. Spermograma sotului e buna,doar prolactina imi da de cap luna de luna,desi data trecuta,in cea de-a treia zi de mentruatie s-a incadrat in parametrii, dar in ziua 13 a crescut la 1129 iar dupa PEG rezultatul a fost tot de 600. Am luat si cate jumatate de pastila de Dostinex,dar tot nu am niciun rezultat cu ochisori 🙁 E adevarat ca prolactina mea nu a fost niciodata mai mare de 1200 si asta de cateva ori. In plus,ma lupt cu ovarele polichistice.
  Ce ma sfatuiesti sa fac? Luna asta,daca e totul cum trebuie,as incerca o noua inseminare,dar simt ca nu mai am nicio speranta 🙁
  P.S. Am 30 de ani si sotul 33

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Alina, atat ovarele polichistice cat si hiperprolactinemia pot bloca ovulatia, deci prima intrebare la care trebuie sa raspunzi e daca ovulezi sau nu. Progesteronul in faza foliculara e risipa de bani, complet inutil.

   Daca ovulezi poti continua natural (presupunand ca ai trompele permeabile), singurul tratament care poate creste sansa unei sarcini e doar fertilizarea in vitro.

   Daca nu ovulezi atunci va trebui sa ai un control strict al prolactinei (cu Dostinex). Daca nici asa nu ovulezi atunci poti face stimulare ovariana, dar tine cont ca sansa unei sarcini e de 15-17% / ciclu, deci va trebui sa incerci mai multe luni la rand.

 429. Multumesc pentru raspuns Laurentiu. De cateva luni urmaresc ovulatia si ovulez, LH-ul este bun. Luna trecuta,cand am facut inseminarea am ovulat fara doar si poate,trompele sunt ok,spermograma sotului ok. Cu toate astea nu am ramas insarcinata. Din pacate nu am respectat ce a spus medicul,sa avem contact si la 12 ore dupa inseminare,efectiv stresul si-a spus cuvantul. Menstruatia este ceas,parca mai exacta decat as fi vrut… Prolactina e adevarat ca niciodata nu a fost foarte mare, iar analiza dupa PEG a fost intotdeauna in limite normale. Cu toate astea…acum am inceput stimularea cu gonal 37,5 zilnic, dupa ce luna trecuta am facut cu femara si am avut foliculi si pe stanga si pe dreapta,dar s-a spart doar cel de pe dreapta. Efectiv sunt debusolata. Mai ales ca prima sarcina am obtinut-o cand abia renuntasem la anticinceptionale,usor si fara planuri. Acum,endometrul nu vrea sa se ingroase sub nicio forma. Ce ma sfatuiesti sa fac in acest sens?
  Multumesc!

 430. Buna ziua, as avea nevoie de o lamurire mai pe inteles. De 7 luni incercam fara succes sa avem bebe, intre timp mie mi au descoperit Prolactina marita. La un control am avut Prolactina 46ng/mL cu un coeficient de recuperare 28,42% iar acum am Prolactina 43 ng/mL cu coeficient de recuperare 41,63%. Ce inseamna acest coeficient? si ce influenteaza?
  Va multumesc anticipat!

 431. Buna,
  In urma cu 2 ani am avut o sarcina extrauterina ovariana si am fost operata laparoscopic, acum mi-am facut analizele si aproape toate imi sunt bune, mai putin Amh care e cam mic – 0.880 ng/ml (limite 0.8 – 8.18) si 6.283 pmol/l (limite 5.71 – 58.12) si prolactina mare 47.3 ng/ml (limita 1.9 – 25) si 1002.8 mui/l (limite 40.3 – 530) test cu peg 6000, iar coeficient de recuperare 22.83%
  Am primit tratament cu Dostinex 1/2 pastila la 3 zile si Profecund 2 pe zi.
  Oare ar trebui sa fac analize mai amanuntite la hipofiza? Sau ce sa fac? Oare am sanse sa raman insarcinata?
  Va multumesc anticipat!

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Georgiana, singura investigatie suplimentara pentru hipofiza ar fi un RMN, dar valoarea prolactinei nu e suficient de mare sa sugereze un (micro)adenom. Daca ai cicluri regulate (acum sau in urma tratamentului cu Dostinex) poti ramane insarcinata daca nu exista probleme la nivelul trompelor sau spermei partenerului.

 432. Buna,
  M-am gandit la analize mai amanuntite deoarece CM e doar 3 zile si in cantitate tot mai mica, iar inainte aveam foarte foarte putin lichid la sani, mai degraba era ca o crema alba, abia acum mi-am dat seama ca ar putea avea cauza prolactinei mari, acum nu am mai observat de mult.
  Dupa sarcina extrauterina mi s-a facut evaluarea trompelor si atunci permeabile,
  Sotul si-a facut spermograma, insa are cam putini si lenesi, a primit tratament Sermatrop.
  Va multumesc pentru promptitudine!

 433. Revin,
  Am uitat sa mentionez ca CM este regulat la 26 – 28 zile, asa mi-a fost tot timpul, iar azi merg sa imi refac analiza de prolactina, dupa aprox o luna de tratament. Mi-am facut si papanicolau si 2 lame, papanicolau inca nu e gata, iar la lame mi-a iesit ca am Candida sp…am primit tratament cu Polygynax ovule timp de 7 zile, o doza unica de Clotrimazol pt amandoi si nidoflor unguent pt sot.
  Sanatate!

 434. Buna ziua si v-as multumi din suflet daca mi-ati raspunde! Am nivelul prolactinei mare,1776,fiind diagnosticata cu hiperprolactinemie.Doctorul specialist in infertilitate,mi-a recomandat sa ma duc la un medic endocrinolog,pentru a-mi prescrie o reteta cu dostinex.
  Intrebarea mea este urmatoarea,pot lua dostinex si fara vizita la endocrinolog? Din motive financiare,as fi vrut sa nu mai ma duc… As vrea sa incep tratamentul cu dostinex,dar nu stiu cum sa-l administrez. Am citit ca se ia 1 pastila pe saptamana,dar pentru cat timp? Va multumesc

 435. Va rog sa ma ajutați cu un răspuns, am făcut următoarele analize cu următoarele rezultate :
  Ft4 1,36 (interval referință 0,89-1,76)
  Progesteron 19,8
  Prolactina 32,3 (interval 1,9-25)
  Tsh 2,27 (interval 0,4-4)
  Credeti ca exista o problema de fertilitate din cauza prolactinei mărite?
  Va rog din suflet un răspuns.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv. Ofera cat mai multe detalii (varsta, simptome, analize, rezultate etc) pentru a putea primi un raspuns adecvat. Nu este nevoie sa trimiti aceeasi intrebare de mai multe ori, o singura data e suficient. Te rog retine articolul la care ai trimis intrebarea sau aboneaza-te sa primesti atentionare pe email. Daca intrebarea este complexa, iar explicatiile necesita mai mult de 100 de cuvinte, foloseste forumul medical.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: aici.

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.