Dupa cum se poate observa in articolul despre ciclul menstrual si ovulatia, dupa eliberarea unei cantitati crescute de hormon luteinizant de catre glanda pituitara, foliculul ovarian elibereaza ovulul, producandu-se ovulatia fiziologica.
Pe acest aspect se bazeaza testele de ovulatie: identifica o crestere a hormonului luteinizant, prezicand ca in cursul urmatoarelor 24-36 de ore va avea loc ovulatia, dar se stie ca aceste teste nu sunt 100% sigure, in sensul ca de multe ori testul are un raspuns pozitiv (adica se identifica eliberarea crescuta a hormonului luteinizant), dar ovulatia nu are loc…
Pana acum nu se cunostia exact care este veriga lipsa dintre eliberarea hormonului luteinizant si ovulatie, dar cercetatorii de la National Institutes of Health au gasit explicatia.
S-au identificat 2 proteine, ERK1 si ERK2, esentiale maturarii foliculului ovarian si eliberarii ovulului. Astfel, hormonul luteinizant eliberat in cantitate mare la mijlocul ciclului menstrual declanseaza eliberarea proteinelor ERK (Extracellular-Regulated protein Kinases), acestea determinand mai departe un lant de reactii care se finalizeaza prin eliberarea ovulului.
Intelegerea functiilor acestor proteine poate ajuta tratarea infertilitatii, pe de o parte, si poate aduce noi tipuri de contraceptive (prin impiedicarea eliberarii ovulului), pe de alta parte.