Tocmai am ajuns de la protestul organizat in fata Prefecturii Cluj intre orele 14:00 si 16:00. Au fost cateva televiziuni, ziare, interviuri, strangere de semnaturi si multe poze.
Ce speram sa obtinem prin acest protest?
Mentinerea numarul si a structurii locurilor pentru concursul de rezidentiat intr-o componenta similara cu cele din sesiunea 19 noiembrie 2007;
Reprogramarea examenului dupa alegerile generale din 2008;
Ajustarea in fiecare an universitar a numarului de locuri pentru rezidentiat, ca si a numarului de locuri scoase la concurs la admiterea în facultatile de medicina generala, în concordata cu cererea efectiva de personal medical calificat din Romania;
Anuntarea locurilor si a posturilor sa se faca simultan cu publicarea bibliografiei, cu 8-12 luni inaintea datei examenului. Anul acesta s-a comunicat tardiv bibliografia (aprilie), fara sa se comunice numarul si structura locurilor disponibile;
Avand in vedere ca sustinerea examenului de Rezidentiat este conditionata de promovarea examenului de licenta, solicitam sa nu se mai organizeze sesiuni suplimentare de Rezidentiat imediat inaintea sustinerii examenului de licenta, deoarece face imposibila participarea absolventilor din anul respectiv;
Programarea examenului de rezidentiat la un interval de 4 luni dupa examenul de licenta, asa cum se procedeaza si în celelalte tari care au optat pentru aceasta schemã de selectie;
Organizarea unui sistem eficient de specializare in cadrul rezidentiatului, comparabil cu cel din Uniunea Europeana;
Conditii de munca corespunzatoare activitatii medicale prestate;
Acordarea sporurilor de periculozitate in concordanta cu mediul de lucru si riscurile legate de specialitatea aleasa;
Salariul de incadrare corespunzator perioadei de studii;
Salariul minim net 1800 lei;
Servicii medicale gratuite pentru medici si rudele lor de gradul 1;
Plata orelor suplimentare efectuate in timpul specializarii, in functie de numarul acestora;
Zi libera dupa fiecare garda;
Decontarea chiriilor si a transportului public in interes de serviciu.
Per ansamblu protestul a iesit bine, au participat in jur de 500 de studenti si medici rezidenti. Acum sa vedem rezultatele…
Mai am si eu o intrebare apropo de poll si toata discutia.
Daca tot vine vorba de dat si luat, sa dau un exemplu.Dupa ce iti pui in valoare cunostintele exceptionale si faci ( scuzati de expresie ) pe dracu-n patru ca sa afli si sa tratezi o boala, batranica posesoare a acestei boli, o tanti simpla de la tara, iti aduce un buchet de flori/cutie de ciocolata/2-3 prajituri/borcan cu miere/ce mai vreti voi cam de valoarea asta – drept multumire.
Ce faci, i le dai inapoi si zici ca tu nu iei nimic de la nimeni jignind-o?
In care categorie ati introduce acest gest si ce comportament ar trebui adoptat vis-a-vis de el?
Conform definitiei legale se incadreaza in bacsis si e legal, nu are treaba cu coruptia, mita, spaga & stuff.
Bun regasit, tuturor!
Laurentiu, ai acordul meu de a-i da adresa de e-mail lui Dan. Multumesc frumos.
Mihai, sustinerea mea deriva din faptul ca-ti apreciez onestitatea si impartasesc aceleasi opinii (in mai mica sau mai mare masura). Ai conturat foarte bine realitatea (din care facem si noi parte).
Laurentiu,
Iti multumesc frumos pentru infiintarea acelui poll, pe tema mult disputata de noi.
„Carcotasa” cum sunt, voi avea cateva lucruri de adaugat:
1. ca cei care sunt implicati in mod direct in acest domeniu („medicina”) sa nu voteze, altfel nu si-ar mai avea sensul (mizam pe sinceritate absoluta);
2. adaugand acest paragraf, ai anulat, practic, sensul poll-ului:
„Colegiul Medicilor din Romania, a carui membru trebuie sa fie orice medic din Romania care profeseaza, este unul dintre ordinele profesionale incluse in Uniunea Profesiilor Liberale din Romania. Cu alte cuvinte, medicii practicieni din Romania pot primi bacsis si nu e coruptie.”
Explica-mi, te rog, urmatoarea fraza: „cu alte cuvinte, medicii practicieni din Romania pot primi bacsis si nu e coruptie”.
In care text de lege gasim aceasta reglementare?
Bacsisul, de regula (dupa cate stiu eu) este acel surplus de bani care se lasa unui om care-ti presteaza un serviciu iar in actul profesiei/meseriei sale se vehiculeaza sume de bani, ex:
ospatarului (pentru ca te-a servit ireprosabil) ii lasi in loc de suma de pe „amenda”, ii dai ceva in plus;
postasului care se straduieste sa ajunga la tine acasa peste programul sau, pentru a-ti inmana un colet, ii dai contravaloarea coletului si o mica atentie, adica bacsis, pentru efortul si timpul pierdut etc.
De cand medicii din Romania vehiculeaza sume de bani in actul lor medical, pentru a avea posibilitatea de a primi bacsis?
Sau te refereai la SPAGA?!
Exemplu concludent:
Un om care are carcinom laringian, in varsta, fara venituri in plus fata de pensie (pensie de 280 lei), se duce cand este programat sa se interneze in spital, pentru ca ulterior sa fie operat.
De cum intra in spital, este nevoit sa dea in stanga si in dreapta cu spaga, pentru a fi BAGAT in seama (nu poti fi strain de situatia aceasta, Laurentiu).
Inainte de a fi operat i se fac analize, i se administreaza niste medicamente (pentru ca are si alte afectiuni) de catre niste asistente care aproape ca-l determina sa creada ca e o fantoma (adica invizibil) pe toata durata spitalizarii dinaintea operatiei, pana nu le da o mica „atentie”, adica spaga.
Ajunge in ziua premergatoare operatiei si … stupoare, medicul ii spune: „tataie, sa stii ca te costa toata treaba, ca esti uzat fizic destul de mult si nu stiu …”
Tataia ii raspunde umil: „da dom’doctor, o sa vad ce fac si o sa fiti multumit, va asigur ca o sa fiti multumit”
Doctorul: „asa sa fie”.
Tataie face pe „ala’n patru” si ii strecoara, in timpul zilei, un pliculet suferind de obezitate, in buzunarul laaarg deschis al doctorului.
Il opereaza, operatia decurge bine si ajunge in salonul post operator, unde este „ancorat” de niste perfuzii de care trebuie sa aiba grija, in timpul noptii, asistentele de „garda”.
Numai ca acestea nu prea trec in salon, pentru ca batranul din poveste a uitat sa strecoare o „dulcegarie consistenta” in buzunar, asa ca trebuie sa ceara ajutor la cei deja pusi pe picioare din salon (adica pacienti).
Nu mai continui povestea, ca ai inteles cam cum stau lucrurile.
Exemple de genul acesta am cu sutele.
In toata povestea expusa avem de-a face cu SPAGA, nu cu bacsis!
anaida draga, pana acum aveai dreptate in argumente, acuma nu ai deloc. Incep cu sfarsitul, exemplul pe care l-ai dat e caz clar de spaga, nu exista discutii.
Apoi, faptul ca nu platesti tu direct din mana medicul nu inseamna ca nu il platesti, banii circula pe hartii, tu dai din salar, de acolo ajung la spital (o parte), apoi la medic.
Nu pot exclude pe cei care sunt implicati in mod direct, ba din contra, ei au sansa sa vada o mai mare parte de medici.
De ce nu zici sa-i exclud pe cei care au suferit drame si cauta sa dea vina pe medici, ghici ce vor vota ei?
Nu am anulat sensul polului cu paragraful, am incercat sa explic, dar vad ca nici asa nu ai inteles. Bacsisul nu e ilegal, e simplu.
Nu gasesti exact textul ala in lege, dar prin deductie logica la el se ajunge si incerc sa-ti mai explic o data (cu toate c-am facut-o si mai sus):
– bacsisul e legal
– exista meserii care primesc bacsis (taximetrist, frizer, si altele)
– doar anumite meserii pot primi bacsis, meseria de medic e una dintre ele tocmai din cauza ca „Colegiul Medicilor din Romania, a carui membru trebuie sa fie orice medic din Romania care profeseaza, este unul dintre ordinele profesionale incluse in Uniunea Profesiilor Liberale din Romania.”
Daca tot nu intelegi, zi-mi mai concret care parte si voi incerca sa explic din nou.
Laurentiu,
cazul expus de mine reprezinta realitatea, adica personalul medical pretinde (printr-o forma sau alta) spaga. Nu am dreptate?
Iti pot da si cazuri banale gen:
o „vizita” la un medic ginecolog (la un spital renumit din Bucuresti, ai trimitere) si cand intri pe usa, nu-ti raspunde la buna ziua, incerci sa-i spui care iti este „offul”, el se uita chioras, face altceva decat ce ar trebui sa faca… tu incepi sa intelegi care e „problema”, scoti o hartie valoroasa, o faci vazuta medicului „distrat”, i-o strecori sub catastiful acela… apoi speri ca ii va apare incet, incet interesul. Isi schimba fizionomia, este un pic mai atent, zambeste.
Incerci din nou sa-i spui povestea, pentru ca supararea ta are un istoric, iar el nici nu te asculta, te trimite pe acea masa oribila, si incepe sa cotrobaie ca un macelar in interiorul tau, refuzand inca o data sa te asculte.
Dupa ce-si termina „treaba”, te dai stanjenita jos de pe masa aceea ce frizeaza grotescul, si incepi umilita sa te imbraci.
El iti prescrie o crema, iti spune vizibil aferat: „draga mea, nu ai nici o problema grava, stai linistita. Daca nu-ti trece dupa ce termini tratamentul cu aceasta crema, vino din nou la mine”. HA!
I-ai dat banii, de rezolvat problema nu ti-ai rezolvat-o si pleci si umilita, in cel mai oribil mod.
Urmatorul pas? La un alt cabinet medical, la un alt doctor, care iti va face o consultatie de calitate, te va asculta, iti va da analize de facut si te va rechema sa-ti prescrie o reteta.
Ti-am spus, am sute de povesti de genul acesta, traite de oameni pe care ii cunosc, vazute de mine, iar unele dintre ele traite chiar de mine sau familia mea.
Daca nu-i excluzi pe cei care sunt din „aparat”, sondajul nu-si mai are rostul. Nici unul dintre cei care sunt angrenati in sistem, sau nici unul dintre cei care urmeaza sa se angreneze in sistem nu vor fi onesti (nu pentru ca nu ar avea aceasta calitate, ci, sa spunem, din cauza subiectivismului).
Nu-i poti exclude pe cei care au trait drame, pentru ca, daca ar fi sa ne luam dupa afirmatiile tale, sunt foarte putini, nu? (sunt cazuri izolate, in opinia ta).
A da spaga, nu presupune a trece printr-o drama.
Spaga se da, dupa cum iti spune povestea de mai sus, doar si pentru a „te baga in seama”, nu pentru a avea garantia unui act chirurgical si a unei atentii care, de drept, ar trebui sa ti se acorde.
Bacsisul ar fi bine sa-l scoti din vocabularul „medical”.
Tu ai ales termenul acesta, tocmai pentru ca romanul este obisnuit cu el, suna legal, tocmai pentru ca nu-l regasesti in vreun text de lege.
„Obisnuinta este a doua natura”.
Nu poti compara un ospatar cu un medic (nici veniturile lor nu le poti compara, nu)?
Iar daca cineva doreste sa faca o meserie care presupune si bacsisul, sa aleaga una din meseriile care sa le asigure acest venit supimentar.
Medicina este o profesie, nu o meserie!
Inca nu m-ai convins ca exista un text de lege in care se defineste termenul „bacsis”, si se reglementeaza unde, si cum se aplica.
Si hai sa luam varianta ta: BACSIS!
Spune-mi, te rog, in care tara din UE se da bacsis medicilor (cadrelor medicale)????
Ai avut ocazia sa mergi intr-un spital din Germania?
Sau unul din Suedia? Sau, chiar si in unul din Italia (ei sunt latini ca si noi, au cam aceleasi metehne)?
Am inteles ce traiectorie ai dat acestui sondaj.
Nu-i nevoie sa-mi mai explici, dar imi pare degradant si pentru profesia aceasta (care ar trebui sa ramana nobila), cat si pentru cei care au coloana vertebrala dreapta, care nu adera la un astfel de sistem, in opinia lor fiind chiar jignitor.
Cum suna in gura unui medic: „am facut azi bacsis in valoare de 200 ron, zgarciti mai sunt toparalanii astia”.
Nu rade, cam asa vorbesc ospatarii, taximetristii la sfarsitul orelor de munca. Dar nu-i poti condamna, nu?
Iar in alta ordine de idei, daca nu ii dai bacsis, opsatarul tot te serveste, adica tot mananci, daca nu-i dai bacsis taximetristului, acasa tot vei ajunge, etc. dar daca ajungi pe mana medicului, a asistentelor, a infirmierelor, a brancardierelor, nu mai poti spune: am intrat bolnav si voi pleca tratat acasa, adica cel putin se va ameliora problema mea, se va rezolva… pentru ca depinzi de cat „bacsis” dai. Sanatatea ta, starea ta de bine este conditionata de „bacsis”.
Laurentiu,
te rog, nu te supara pe mine daca opinia mea nu este in concordanta cu a ta.
Tu ai spus:
„doar anumite meserii pot primi bacsis, meseria de medic e una dintre ele tocmai din cauza ca…”
In ce nomenclator gasesc aceste meserii care pot primi bacsis?
Sunt curioasa, pentru ca, pana acum credeam ca este doar un comportament nefiresc, o atitudine prost interpretata a romanului fata de un serviciu prestat, deja platit.
Eu nu m-am simtit niciodata obligata sa dau bacsis cuiva.
Si nu am vazut aceasta practica nici in afara granitelor Romaniei.
Anaida, tu nu vrei sa faci diferenta dintre „a pretinde bani la inceputul unei consultatii” si „a accepta bani dupa ce ai terminat tot”. Ce povestesti tu acolo e caz de mita, medicul pretinde bani inainte sa faca ceva, e mita.
Drama a trait si Catalin, ca el sunt multi, multe boli nu au vindecare inca. Lume anu intelege asta si are pretentia ca medicul sa vindece tot, si ce nu se poate. Alea sunt drame. Cineva care acuza medicul pentru moartea cuiva apropiat, indiferent ca are dreptate sau nu, ar vota negativ la poll.
Nu eu am ales termenul de bacsis, asa l-am gasit in lege, caut linkuri si-ti dau. Nu astept sa ma crezi pe cuvant.
Si medicului daca nu ii dai bacsis tot te trateaza, pentru ca bacsisul se da dupa, ori daca tu nu-i dai medicul nu are cum sa isi ia tratamentul/manopera/etc inapoi, bacsisul e la alegerea pacientului.
Sunt de-acord cu tine ca e enorm de denigrant pentru profesia de medic sa se vorbeasca de bacsis. DAR, nu poti cumpara medicii din Romania cu cei din tarile pe care le-ai mentionat, un medic acolo nu primeste salar putin peste salarul mediu cum e in Romania, de asta acolo nu se pune problema de bacsis, pentru ca il jignesti pe medic daca ii dai. Dar in Romania, bacsisul chiar daca e mic, conteaza, pentru ca salarul e mic si poate medicul ala are si copii acasa.
Nu e vorba de obligatie, e vorba de drept – medicii apartinand Colegiului Medicilor din Romania, au dreptul sa primeasca bacsis, legal. Asta nu inseamna ca pacientii sunt obligati sa dea bacsis.
E similar cu dreptul fiecarui cetatean de a candida la o functie, restul nu sunt obligati sa-l voteze.
Acuma am sa-ti caut linkuri pentru bacsis si restul.
Gata, eu nu mai continui, abdic.
Daca imaginea ta despre sistemul medical din Romania este aceasta, nu vreau sa ti-o schimb…
Referitor la retributia medicilor din Romania comparativ cu cei din UE imi pare deplasata.
De ce? Pentru ca, deocamdata, salariile din Romania nu pot fi comparate cu UE, preturile da (multumim guvernantilor).
In toate domeniile exista aceasta suferinta.
Inca nu vrei sa intelegi ca nu e vorba de salariu, ci de o meteahna balcanica, inradacinata din comunism.
Nici in UE medicii nu sunt remunerati nemaipomenit dupa ce ies de pe bancile scolii, in rezidentiat.
Trebuie sa-si castige prestigiul, trebuie sa sustina examene pentru a ocupa posturi mai bune, in locuri mai bine platite. Este o lupta acerba si nu-i tine statul in „palme”.
Acest mod de a gandi este foarte daunator Romaniei, dovada ce se intampla in Romania in ultimii ani (mai cu seama).
Guvernantii considera ca ei merita cel mai mult, dovada cum impart bugetul statului (si asa vai de mama lui).
Eu spun NU SPAGII, BACSISULUI! Fiecare este platit pentru ceea ce face. Nu-i convine remuneratia, sa se reprofileze.
Site-ul Colegiului Medicilor din Romania – confirmarea ca profesia de medici e profesie liberala: art. 404, alin. 1
Legea drepturilor pacientului – cap. 6 art. 34 (1 si 2):
ART. 34
(1) Personalul medical sau nemedical din unitatile sanitare nu are dreptul sa supuna pacientul nici unei forme de presiune pentru a-l determina pe acesta sa îl recompenseze altfel decât prevad reglementarile de plata legale din cadrul unitatii respective.
(2) Pacientul poate oferi angajatilor sau unitatii unde a fost îngrijit plati suplimentare sau donatii, cu respectarea legii.
Nu gasesc exact o lege care sa zica de bacsis, probabil nici nu stiu unde sa caut, dar am un document de la o campanie anti MITA: actualitatea.clujnet.com/articole/nu_da_spaga/ce%20este%20si%20ce%20nu%20este%20spaga.pdf gasesti aici despre bacsis, sa vezi ca nu eu am inventat termenul.
Imi pare rau ca tot nu ai inteles ce e bacsisul si il asociezi cu mita, sunt 2 lucruri enorm de diferite si iti dau un ultim exemplu, nu e caz real, doar ca sa intelegi:
– vine un pacient la medic, batran, vai de capul lui, are TBC, medicul nu-l baga in seama, vine sotia batranului, aduce 5 milioane, da la medic, batranul primeste tratament. = MITA
– vine un pacient la medic, o gravida in cazul asta, nasterea va avea loc in ziua urmatoare, gravida e internata, medicul ii face anamneza cum trebuie, trece noaptea, a 2-a zi dimineata are loc nasterea, copilul e bine sanatos si frumos, pacienta merge pe salon unde sta 7 zile, medicul o viziteaza si ii face controalele periodice necesare (lactatie, lohii, tensiune, verificare hemoragii si altele). In a 8-a zi vine sotul dupa mamica si hotarasc impreuna ca doctorul s-a comportat frumos cu ea (e datoria lui, clar), dar ca semn de multumire ii dau 5 milioane. Medicul accepta. – NU e MITA, e BACSIS
Merg la somn ca-s obosit, sicer simt ca ma lupt cu morile de vant si sunt doar 3 definitii simple 🙁
Somnic usor!
Am inteles foarte bine termenii, insa eu nu sunt adepta niciunuia.
E tot ceea ce sustin.
Iti multumesc frumos pentru tot, si sper ca, in viitorul apropiat sa te numeri printre cei care nu vor sa accepte nici un fel de rasplata materiala de la pacienti, printre cei care sunt multumiti ca au putut sa-si faca actul medical de calitate.
Am un prieten (arab) , foarte bun medic (specialitate interne), se poarta cu pacientii dumnezeeste.
Nu are religie, in sensul ca nu crede in nici o entitate superioara, e un om atat de bun cum nu am prea intalnit.
L-am intrebat intr-o zi:
– de ce faci atata bine?
stii ce mi-a raspuns:
– din convingere!
Face bine din convingere ca e bine sa faca bine.
A fost o lectie extraordinara pentru mine.
Nu se plange de salariu pentru ca lucreaza si in sistemul de stat, si in cel privat.
Alearga de la spital la 2 clinici particulare (din lantul acela mare).
Somnic usor si iarta-ma daca te-am necajit.
anaida, nu m-ai necajit tu personal, ma necajeste doar situatia.
Ma bucur ca-l ai pe prietenul arab, asta demonstreaza ca exista si medici „curati” si deja ajungem (poate) sa nu mai generalizam, macar din respect pentru „prietenul arab”. Ca el sunt multi, crede-ma, nu am nici un castig daca te conving ca nu toti medicii iau spaga.
Somn usor si tie si sa auzim numai de bine!
In schimb aproape toti iau BACSIS :)) Mie personal mi-ar fi rusine sa iau bacsis pt ca imi fac treaba. Da bine….asta sunt eu. 😛 Iar medicul de care zicea Anaida e arab…nu roman 😀
Rusine nu ti-ar fi doar tie, rusine le e si lor, dar trec peste rusinea asta asta din diferite cauze, una dintre ele e familia care-i asteapta acasa si care n-are nici o vina ca tata/ sau/si mama e medic si e platit ca…
Deja intram in chestii de moralitate, pana acum vorbeam de legal si ilegal, Mihai, de bagat la puscarie toti medicii ca toti iau spaga, nu?
Ok. Hai sa iti zic si eu altfel. Ai idee cate familii asteapta acasa ? Nu de medici, familii de muncitori. Care nu iau bacsisuri si care au salarii mai proaste decat medicii. Familii de ingineri…care au studiat la fel de mult ca medicii si care au salarii mai mici decat medicii…si totusi…nu pretind spaga….ai idee ? Medicina e o profesie, restul profesiilor sunt mult mai multe. Excluzant taximetristii si ospatarii…ca aia am inteles ca fac parte din aceeasi grupa…grupa care are voie sa ia bacsis. Sustii o chestie fara sa intelegi de fapt ce vrem noi aici sa spunem.
Nu vreau sa bagam in puscarie medicii care iau spaga. Asta e tot ce ai inteles tu din ceea ce ma chinui de 3 zile sa zic. Vreau sa cereti in grevele voastre niste chestii care sa determine intr-un final medicii sa nu mai ia spaga. Asta vreau eu de la tinerii de azi, alias viitorul tarii.
Da se pare ca vreau mult prea multe. Tu de fapt ce vrei sa ne demonstrezi ? Ca e normal ca un medic sa ia sute de euro pt o operatie simpla chiar daca salariul mediu e de 130 E ?
De fapt vrei sa ne faci sa credem ca medicii sunt singurii care nu trebuie sa se chinuie intr-o tara in care toata lumea cinstita se chinuie ? Intro tara in care doar hotii o duc bine ?? Ce vrei de fapt sa faci ?? Sa ne faci sa zicem ca e normal ca sa dam milioane unui medic pt ca ne place cum suntem ingrijiti ?? Cum suntem ingrijiti de fapt ?? Tu chiar crezi ca totul e asa cum gandesti tu ?? Ei bine afla ca nu e asa. Punct !
Ce vrei sa iti mai zic ? Niste pustani care nici macar nu ati terminat inca facultatea fac greva pt salariu de 18 milioane. Maicamea e invatatoare. Lucreaza de 40 de an in invatamant. A dat o gramada de examene ca sa ia gradul unu. A pregatit 10 generatii de copii ca sa ajunga studenti. Stii cat are salariu dupa o viata de munca ?? 14 milioane. Si voi….niste copii veniti si cereti 18 milioane fara sa aveti vreo meserie inca si fara sa fi muncit inca vreo zi. Cand ati cerut asta s-a gandit vreunul din voi la invatatoarea care v-a invatat sa scrieti ?? S-a gandit vreunul ca poate acea invatatoare e acum pensionara si are o pensie de 5 milioane ?? Si mai vii si zici de copii si familii care asteapta acasa ? Mia zici de sa ne fie rusine ca nu va sustinem ??? Voau ar trebui sa va fie intai rusine de oamenii care se chinuie ca sa vina sa dea bacsisuri grase medicilor. Iar daca vine unul si altul si zice ceva urat despre medici sariti in sus, injurati si spuneti ca nu e spaga…e bacsis…. si e legal. Si stam si dezbatem bacsisul si spaga pana ne vine rau. Da de cerut nu mergeti sa cereti ceva real care sa ajute tara asta.
Am fost la spital ca mi-am rupt mana. Acum ani buni. Am stat ore in sir in fata cabinetului ca sa mi-o puna in gips. Cabinetul era gol. De la ora 13 pana la ora 18 am stat acolo. Mi-au pus-o la ora 18 dupa ce a venit tatal meu acolo. Recunosc…pana la urma tot mi-o puneau in gips. Pe la sfarsitul turei probabil. Ar fi trebuit atunci sa ma duc sa dau bacsis pt ca am fost ingrijit ??
Mi-e sila deja.
Mihai, esti un adevarat monument inchinat dreptatii, plin de frustrare e adevarat, dar MONUMENT… :)))
Acuma, ce a oprito pe mama ta sa fie medic? Atunci cand a ales sa fie invatatoare. Nu zic cinste ei, fara ea eram un analfabet, dar ea a ales. Noi, am ales, si daca putem zice ceva o spunem, salarul nostru cand vom fi specialisti va fi net mai mare, dar noi nu vorbim de salarul de specialist ci de cel de rezident.
Eu nu’s pustan, la 27 de ani altii au deja doi copii si familie, eu nici nu vreau sa ma gandesc la asa ceva pe 8 milioane, salar cat primesc acum de la sistem. Ti se pare normal, sa stau parazit pe salarul parintilor. Daca esti dintr-o familie numeroasa si nu primesti chiar nici un ajutor si nu „din parinti cu copii de bani gata”.
Chiar sa-ti vand un pont, in ziua de azi in medicina, nu mai vin copii de bani gata, fiindca cum e si normal, nu e profitabila, nu in romania.
O sa zici „la munca, nu intins mana”, corect… dar dak lucru 16 cu 24, timpul ala pe care eu trebuie sa-l petrec cultivand cunostinte pe ceea ce am lucrat in spital, eu il dorm. Si iarasi ma loveste sutul tau „doctor incompetent, corupt s.a.m.d”, raspunsul vine logic, cum sa fiu bun daca eu lucru 2 joburi, cand mai am timp sa ma perfectionez…. Fiindca medicina uneori se fura, insa si cel care te invata poate nu e complet updatat, poate chiar el iti cere informatii in timpul operatiei, ca sa vada ca stii ce faci, si nu tai ca „macelaru”(epitete exagerate de altfel).
Sorry, de experienta ta cu ortopedu de garda, dar esti in Romania, si clar nu era rezident, deci leagate de cei care sunt medici cu drepturi depline. Oricum nu ei protesteaza.
Pe tine te seaca, ca cerem 18 milioane, dupa mine trebuia sa cerem 20, in Colegiul Medicilor sa discutat problema, si ei au zis, ” ca medicul rezident trebuie sa primeasca salarul unei asistente medicale cu vechime, calificate cu toate sporurile aferente atunci cand intra in rezidentiat, cand de fapt noi primim salarul portarului de spital, e adevarat cu experienta(la prins muste probabil) :))
In occident, rezidentul primeste din start, salarul unei asistente medicale cu experienta…
Asa ca, in concluzie sila ta e ceva care ar trebui aruncat in alta parte…..
Te gandesti numai la tine. Ce salariu crezi ca aveam cand eram de 27 de ani ??? Cum crezi ca munceam eu ?? Nu iti mai plange atat de mila ca sunt altii care sunt mult mai rau ca tine. Mama mea a ales sa se faca invatatoare pt ca asa a vrut. Si totusi m-a crescut…si nu a fost niciodata sa faca greva pt salariu mai mare. Si nici nu am auzit-o sa se planga cum te plangi tu. Mergi si angajeaza-te la pfizer daca nu-ti convine medic. Si ai sa castigi 2000 E pe luna. Dar nu ai sa faci asta. Sunt convins. Si stii de ce nu ai sa o faci ?? „pt ca vrei sa fii medic sa salvezi vieti” – asa ai sa zici. Si plin de frustrare esti tu….asta pe langa faptul ca te plangi mai rau decat prietena mea care e inginer, si care nu a facut niciodata greva pt salar de 18 milioane in timp ce era studenta. sau 20. Altii muncesc ani ca sa ajunga la banii astia. Tu ii ceri fara sa-i meriti. Tu iti inchipui ca esti singurul cu salar de 8 milioane ? Eu stau in chirie de cand ma stiu, mai bine sau mai rau. N-am stat pe banii parintilor si n-am murit de foame. Am muncit ca sa ajung unde am ajuns…..nu m-am dus sa ma smiorcaiesc pe bloguri ca iau salariu mic. * milioane ai tai inseamna mai mult de 200E. Prima data cand m-am angakat dupa facultate m-am angajat pe 80 de euro. Fii barbat….nu muiere. Munceste sa-ti atingi telurile…nu te plange si nu jigni pe altii. Dovedeste ca iti meriti numele de viitor medic. Jignindu-ma pe mine nu faci decat sa te bagi in randul celor multi.
DAN.
CE INTENTI AI CU LAURENTIU ?.
TREBUIE SA STIM CU TOTII.
MERSI.
Mihai are dreptate.
Daca ati fi studenti in sua, nu ati mai face tam-tam pe fel si fel de drepturi. In Romania toti s-au invatat sa ceara, cersitul e la loc de cinste. Nu facem mai nimic, da’ cersim, ca asa ne-au invatat smecherii de prin guvern.
Esti bun, iei o bursa care te ajuta sa-ti continui studiile, dar trebuie sa pui osul la treaba, adica sa inveti al dreaqu de bine.
Nu esti bun, iti platesc studiile parintii tai bogati.
Tot ce ar trebui sa cereti ca studenti este:
bursa, loc in camin si profesionalismul cadrelor de la care invatati sa deveniti medici. ATAT.
Bursa de merit, specific. Iar aceasta bursa de merit sa fie acordata tuturor studentilor, indiferent de domeniu.
Nici un domeniu nu este mai important decat altul.
Are dreptate Mihai. Daca esti student bun, vei fi printre primii care termini, te vor cere unitatile private sa lucrezi si nu cu bani putini.
Terminati odata cu smiorcaiala asta de fetite sensibile.
Toata tara o duce prost, nu numai voi.
Nu va convine, plecati, faceti studiile de puteti (adica daca sunteti cei mai buni) in alte tari. Nu va mai ganditi la noi, ca medici vor fi mereu, si buni, nu mediocri (ca sa nu zic prosti).
Vor venii ai’ din tarile mai sarace decat romanica, stati voi linistiti.
Laurentiu stiii cati medici buni ies de pe bancile facultatii in ziua de azi?
Ca problema asta inca nu s-a atins pe aici.
Stii? Cativa. Nici nu mai ai incredere sa te duci la un medic tanar ca e vai de capul lui. Am cunoscut un medic de familie care ii intreba pe pacienti ce vor sa le prescrie pe reteta. Am ras cu lacrimi. Nu stiu cum a terminat ala facultatea… dar probabil va ajunge la periferia medicinei pentru ca a inceput sa ramana fara pacienti.
Well, no comment…. cred ca mi-a ajuns, cat am zis. Cand ai cap de cerbice, nu poti sa-l schimbi cu altul decat probabil la un psihoterapeut…
Multi ani, mai harnicilor, ca de carat o sa ma car din tara aia e clar cu prima ocazie….
Grig, fara suparare, nu ti se va simti lipsa decat in randul familiei tale si, eventual, in randul prietenilor (cum e si firesc).
Mult noroc… poate ca e mai bine sa plece toti acei tineri cu o astfel de mentalitate, va fi bine pentru toata lumea.
Traim, slava Domnului, intr-un sistem (desi e vai de mama lui) al competitiei, al cererii si ofertei.
Fiecare decide unde si care ii este locul.
Odata pus la punct si sistemul medical, lucrurile vor fi rezolvate. Nu trebuie sa uitam ca sunt studenti foarte buni, in tari mult mai slab dezvoltate decat tarisoara aceasta, care asteapta un job aici.
Ar fi frumos din partea ta sa nu mai faci afirmatii „dilatate” la adresa celor ce-si scriu opiniile contrare celor afirmate de tine. Ar fi si civilizat.
Capetele nu se pot schimba la psihoterapeut, ci modul de a gandi (aviz amatorilor).
Ps. O constructie lingvistica total neinspirata si „agramata”:
„Noi, am ales, si daca putem zice ceva o spunem, salarul nostru cand vom fi specialisti va fi net mai mare, dar noi nu vorbim de salarul de specialist ci de cel de rezident.”