Proteze Cu Piele Sensibila?

Cercetatorii in biotehnologie au reusit sa faca un pas important pentru protezele de ultima generatie prin crearea unor grefe de piele artificiala care pot simti atingerea.

Terminologia din articolul original publicat in jurnalul Nature Materials este destul de greoaie, dar ideea principala este ca noul tip de piele artificiala raspunde la aceleasi presiuni ca si cea umana, viteza de transmitere a informatiei fiind similara.

Suprafata prototipului este de 49 de centimetri patrati si poate detecta presiuni intre 0 si 15 kilopascali, comparabile cu fortele aplicate in activitatile obisnuite (folosirea unei tastaturi sau tinerea in mana a unui obiect).

In cautarea de electronice care sa inlocuiasca analizatorii umani, s-au mai reusit sucese pentru vedere si auz, ramanand mirosul si gustul.

Pasul urmator este reprezentat de conectarea tesutului sintetic la sistemul nervos al beneficiarului, un aspect care, momentan, este nerezolvat. Planul de viitor include si sensibilizarea tegumentului artificial la substante chimice, agenti biologici, temperatura, umiditate, radioactivitate si agenti poluanti.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.