Traducatorii de la Mediafax stau prost la capitolul genetica. Zilele trecute a aparut in presa internationala un articol referitor la o noua tehnica prin care cercetatorii au reusit sa obtina imaginea de ansamblu a genomului HIV, virusul care cauzeaza SIDA.
Pe Mediafax a aparut varianta in limba romana a articolului, dar din cauza faptului ca autorii de la Mediafax nu inteleg ce traduc s-a ajuns la transmiterea unor informatii mai putin corecte, ca sa nu le spun gresite.
Traducerea a mers bine pana cand s-a ajuns la cuvinte cu mai multe intelesuri, iar cand nu intelegi ce traduci sunt sanse mari sa alegi o varianta nepotrivita intr-un context dat.
Titlul articolului de pe Mediafax este Harta genetica a virusului HIV, decodata de cercetatorii si este o traducere a articolului New technique gives big picture of AIDS gene map publicat de Reuters.
Primul paragraf suspect este:
Virusul imunodeficientei umane (HIV) este unul asociat ARN-ului uman. Ca si virusurile care provoaca gripa sau poliomielita, el foloseste ARN-ul in locul ADN-ului pentru a se raspandi in organism.
Cum adica asociat ARN-ului uman? Este adevarat ca HIV este un virus cu ARN, spre deosebire de majoritatea virusurilor care functioneaza pe baza de ADN, dar odata intrat in celula ARN-ul HIV-ului este copiat de o enzima (numita revers transcriptaza) rezultand un segment de ADN care va fi incorporat in ADN-ul celulei infectate. Cu alte cuvinte HIV este asociat ADN-ului uman nu ARN-ului (asta in ideea in care autorii de la Mediafax fac diferenta intre ARN si ADN).
Al doilea paragraf suspect este:
ADN-ul depinde de nucleotide – component protidic al acizilor nucleici – pentru a transporta informatia catre cele doua lanturi care il compun.
Aici sunt prezente 2 greseli imense care demonstreaza ca autorii Mediafax nu au nici cele mai elementare notiuni de genetica.
In primul rand, nucleotidele nu sunt componente protidice, sunt alcatuite dintr-o componenta glucidica (adica un zahar cu 5 atomi de carbon, riboza sau dezoxiriboza), o baza azotata si 1-3 grupari fosfat.
In al doilea rand, nucleotidele nu transporta informatie catre lanturile ADN-ului, nucleotidele alcatuiesc cele 2 lanturi ale ADN-ului, deci ele sunt tot timpul acolo si codifica informatia nu o transporta. Greseala asta vine din cauza alegerii semnificatiei nepotrivite in context a cuvantului „carry” din articolul sursa, asta din cauza ca traducerea se face mot-a-mot si nu se urmareste pastrarea corecta a informatiei.
Rusinica, Mediafax!