Citeam zilele trecute despre cazul unei femei operate prin sectiune cezariana pentru o sarcina inexistenta, unul dintre rarele cazuri de pseudosarcina, cunoscuta si sub numele de sarcina falsa sau sarcina isterica, si-am considerat ca este un subiect potrivit pentru abordare aici.
Femeia se prezentase la un spital din Statele Unite solicitand operatia cezariana. Rezidentul de garda a pus diagnosticul de sarcina, iar medicii au intervenit chirurgical dupa 2 zile de esec in provocarea nasterii.
Raspunzatori de greseala sunt medicii care au operat, medicul rezident „nefiind pregatit profesional sa puna diagnosticul” (in ciuda faptului ca era doctor in medicina cu competenta de ultrasonografie).
Chiar daca este o afectiune psihiatrica, sarcina falsa (isterica) genereaza multe simptome si semne de sarcina printre care absenta menstruatiei, abdomen destins, sani mariti in volum, greata dimineata, pofte culinare, chiar si dureri de nastere.
Statistic, sarcina falsa (isterica) apare in 1-6 cazuri la fiecare 22.000 de nasteri si afecteaza femei cu o dorinta puternica de a ramane insarcinate. Hipocrate a descris primele cazuri de sarcina falsa (isterica) in jurul anului 300 inaintea erei noastre dupa ce a tratat 12 femei convinse ca sunt insarcinate.
Principalul mecanism de producere a sarcinii false (isterice) implica dezechilibre hormonale care duc la secretia inadecvata a unor hormoni (prolactina, estrogen) cu aparitia simpromelor de sarcina. Trebuie facuta diferenta intre sarcina falsa (isterica), cand femeia este convinsa ca este insarcinata, si sarcina simulata, cand femeia stie ca nu este insarcinata.
Unele semne de pseudosarcina pot aparea si la barbatii care sufera de sindromul Couvade, care presupune o relatie stransa cu o femeie insarcinata (sora, sotie), simptomatologia incluzand dureri de nastere, depresie de tip postpartum, pofte culinare etc.
Orice test de sarcina pe baza hCG infirma prezenta sarcinii.
Buna ziua! Stiu ca sunt mai bine de doi ani de la publicarea articolului, insa ma gasesc intr-o situatie in care as avea nevoie de parerea dumneavoastra. Am avut frecvente contacte cu risc in ultimele luni, iar de trei saptamani am simptome subiective asemenatoare celor de sarcina (greata, somnolenta, sani tensionati). Cu toate acestea nu am avut nicio intarziere a menstruatiei, ultima fiind pe 23 octombrie. Simptomele insa au continuat si dupa terminarea perioadei de menstra ceea ce m-a dus cu gandul ca ar fi putut sa fie vorba despre sangerarea de nidatie (e drept ca a durat mai putin, dar asta nu e un criteriu in cazul meu, pentru ca nu am aceleasi manifestari la fiecare ciclu).Am facut saptamana aceasta doua teste diferite, ambele au fost negative. Am mai citit ca in anumite situatii testele de sarcina se pozitiveaza abia dupa 4-5 saptamani sau mai multe, si mi-as dori sa fie asa acum, cu toate ca nu planificasem conceperea unui copil. Dar imi pun totusi intrebarea daca e posibil sa sufar de „sarcina isterica” tinand cont de faptul ca in urma cu doi ani am facut o intrerupere la cerere, eveniment care mi-a provocat multa suferinta si probabil sechele, alegerea de atunci nefiind a mea in mare masura. Va multumesc!