Radiografia Dentara In Sarcina

Controalele periodice la medicul stomatolog nu sunt contraindicate in sarcina, chiar sunt recomandate, fiind numeroase studii care au observat o legatura directa intre carentele privind igiena orala si carentele de dezvoltare ale sarcinii.

Insa ce ne facem atunci cand tratamentul stomatologic este imperios necesar, radiografia fiind conditia esentiala pentru realizarea corecta a acestuia? Multe mamici au dubii cu privire la efectuarea radiografiilor in timpul sarcinii. Exista temeri ca razele X pot afecta fatul deoarece mai multe studii au demonstrat ca radiatiile intense pot crea probleme viitorului copil (de exemplu probleme cu memoria sau cu ochii). Cu toate acestea, specialistii subliniaza faptul ca majoritatea radiografiilor nu prezinta riscuri pentru fat. Colegiul American de Radiografie a declarat ca nicio diagnosticare cu raze X nu afecteaza fatul deoarece radiatiile au intensitate scazuta. O radiografie dentara expune fatul la o iradiere de 500.000 de ori mai mica decat doza limita, similara cu iradierea naturala la care oricum este expus.

Cel mai important lucru care trebuie facut este informarea medicului stomatolog de faptul ca sunteti insarcinata. El va sti sa ia masurile necesare in timpul tratamentului si va asigura realizarea de radiografii fara pericol. Daca nu este posibila temporizarea acestora pana dupa momentul nasterii, sau macar in trimestrele 2 si 3 de sarcina, radiografiile dentare vor fi efectuate cu precautii: sort de plumb si protectie la nivelul tiroidei. Daca aparatul radiologic este de fabricatie recenta si de buna calitate (radiografii numerizate) cantitatea de radiatii este si mai mica, chiar si de cateva zeci de ori fata de un aparat clasic.

American Dental Association a stabilit criteriile de electie a pacientilor care au nevoie de radiografie si concluzia la care s-a ajuns a fost ca beneficiile depasesc cu mult riscurile: afectiunea dentara lasata netratata in perioada sarcinii poate duce la probleme atat pentru mama cat si pentru fat, de aceea este necesar un bun management al situatiei.

Se recomanda o buna comunicare cu medicul obstetrician care urmareste sarcina si informarea acestuia daca urmeaza a fi efectuata o radiografie.

3 raspunsuri

  1. Buna ziua,

    As dori sa stiu daca trebuie sa treaca un interval de timp bine determinat intre efectuarea unei radiografii dentare si conceptia unui copil?

    Multumesc,

    Anca Mihai

  2. nu este necesar sa treaca o perioada de timp bine determinata intre efectuarea unei radiografii si conceperea unui copil.

  3. Buna,as dori sa stiu daca o persoana care este insarcinata in prima luna mai are voie sa lucreze la radiologie dentara,sa efectueze radiografii? si daca da,pana in ce luna se poate lucra ? multumesc

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.