Radioterapia Intraoperatorie Pentru Cancerul La San

Un studiu publicat in ultimul numar al jurnalului The Lancet sustine ca o singura doza de radioterapie aplicata intraoperator este la fel de eficienta ca si radioterapia de durata aplicata postoperator in cazul cancerului la san.

Radioterapia unica intraoperator ar fi preferata de pacienti, iar costurile ar fi mult reduse fata de tratamentul radioterapic actual. In studiu au fost inclusi peste 2000 de pacienti avand cancer la san, acestia fiind impartiti aleator in doua grupuri in functie de tipoul de radioterapie aplicat.

In mod normal, dupa diagnosticarea cancerului la san, pacientul este supus interventiei chirurgicale, urmand apoi cateva saptamani de radioterapie pentru eliminarea eventualelor celule maligne ramase. Prin noua procedura de iradiere intraoperatorie, medicii pot folosi un dispozitiv mobil care tinteste exact locul in care s-a dezvoltat cancerul.

In cei 4 ani ai studiului au aparut recurente la 6 cazuri in lotul pacientilor iradiati intraoperatori si la 5 cazuri in lotul pacientilor iradiati postoperator. Un avantaj important al dozei unice aplicata intraoperator este expunerea limitata a celorlalte organe: inima, plamani, esofag, acestea fiind mai afectate in radioterapia postoperatorie cand se tinteste intreg sanul.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.