Rahianestezia si LCR-ul

Astazi am mers pe la Institutul Oncologic sa mai vad niste operatii (mi-era dor de sala) si pe langa introducerea de branule am invatat cum se fac rahianesteziile. Am vazut si in garzile de la gine, rahianestezia fiind frecvent utilizata in travaliu sau cezariana, dar detalii am aflat numai azi 🙂

Stiam cum se identifica spatiul intervertebral corect pentru introducerea acului, inaintarea prin ligamentul galben si patrunderea in spatiul dintre foite pentru administrarea anestezicului. Partea interesanta vine cand trebuie sa te asiguri ca ai ajuns unde trebuia. Pe acul introdus trebuie sa curga cateva picaturi dintr-un lichid clar (lichidul cefalorahidian: LCR). OK, dar lichidul respectiv poate fi si xilina pe care ai injectat-o pentru anestezia locala, deci confirmarea vinde din alta parte: LCR-ul trebuie sa fie caldut, doar vine din interiorul organismului, spre deosebire de xilina care e injectata superficial.

Asa ca se intinde frumos antebratul cu partea interioara (mai sensibila) in sus si se asteapta sa cada 1-2 picaturi de lichid pentru a-i vedea temperatura. Nice!

6 raspunsuri

  1. Dr Laurentiu Craciunas

    O sa am ca se apropie examenul la medicala 😛

  2. ei lasa ca trece si ala:)o sa treci cu bine de el

  3. Nu prea am vazut epidurala cu anestezie locala si in putinele cazuri in care se foloseste era bupivacaina si mepivacaina, nu xilina, deoarece xilina ar provoca mai des reactii alergice. E posibil?

  4. Dr Laurentiu Craciunas

    Lidocaina (xilina) e folosita ca anestezic principal in stomatologie, deci n-as zice ca provoaca mai frecvent reactii alergice decat celelalte (nu stiu date exacte).

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv. Ofera cat mai multe detalii (varsta, simptome, analize, rezultate etc) pentru a putea primi un raspuns adecvat. Nu este nevoie sa trimiti aceeasi intrebare de mai multe ori, o singura data e suficient. Te rog retine articolul la care ai trimis intrebarea sau aboneaza-te sa primesti atentionare pe email. Daca intrebarea este complexa, iar explicatiile necesita mai mult de 100 de cuvinte, foloseste forumul medical.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: aici.

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.