Astazi am mers pe la Institutul Oncologic sa mai vad niste operatii (mi-era dor de sala) si pe langa introducerea de branule am invatat cum se fac rahianesteziile. Am vazut si in garzile de la gine, rahianestezia fiind frecvent utilizata in travaliu sau cezariana, dar detalii am aflat numai azi 🙂
Stiam cum se identifica spatiul intervertebral corect pentru introducerea acului, inaintarea prin ligamentul galben si patrunderea in spatiul dintre foite pentru administrarea anestezicului. Partea interesanta vine cand trebuie sa te asiguri ca ai ajuns unde trebuia. Pe acul introdus trebuie sa curga cateva picaturi dintr-un lichid clar (lichidul cefalorahidian: LCR). OK, dar lichidul respectiv poate fi si xilina pe care ai injectat-o pentru anestezia locala, deci confirmarea vinde din alta parte: LCR-ul trebuie sa fie caldut, doar vine din interiorul organismului, spre deosebire de xilina care e injectata superficial.
Asa ca se intinde frumos antebratul cu partea interioara (mai sensibila) in sus si se asteapta sa cada 1-2 picaturi de lichid pentru a-i vedea temperatura. Nice!
n-ai pic de astampar:)
O sa am ca se apropie examenul la medicala 😛
ei lasa ca trece si ala:)o sa treci cu bine de el
Nu prea am vazut epidurala cu anestezie locala si in putinele cazuri in care se foloseste era bupivacaina si mepivacaina, nu xilina, deoarece xilina ar provoca mai des reactii alergice. E posibil?
Lidocaina (xilina) e folosita ca anestezic principal in stomatologie, deci n-as zice ca provoaca mai frecvent reactii alergice decat celelalte (nu stiu date exacte).
Buna seara. Legat de discutia despre substante anestezice. La recomandarea medicului dermatolog, trebuie sa mi se efectueze excizia unei alunite. De curand, in urma unui test de sarcina, am aflat ca sunt insarcinata in 5 saptamani. La ce riscuri ma expun daca mi se efectueaza excizia cu anestezie locala in aceasta perioada? Astept raspunsul Dvs. Multumesc!
Buna Raluca, aceleasi riscuri ca si in afara sarcinii.