Raspuns ‘instant’ la intrebari de obstetrica-ginecologie: Mai 2018

Intrebarile adresate in ultimele cateva saptamani la articolele despre obstetrica sau ginecologie nu au primit raspuns pentru ca am avut un termen limita pentru un proiect prioritar. Asta inseamna ca s-au acumulat cateva sute de intrebari si nu e practic sa le raspund acum pentru ca (foarte probabil) multe si-au gasit raspuns in alta parte.

In urmatoarele 3 zile (pana joi seara, 31/5/18) voi raspunde prompt la orice intrebare se adreseaza aici in comentarii. Daca ai adresat o intrebare in saptamanile anterioare si inca doresti un raspuns, o poti repeta aici sau poti lasa link spre intrebare si voi raspunde acolo.

La fel, daca stii pe cineva care are nevoie de un raspuns la o problema de obstetrica sau ginecologie, acum e momentul sa o trimiti aici.

Imi pare rau pentru intrebarile care nu au primit raspuns in timp util.

100 raspunsuri

  1. Bună dimineata,mi-a venit menstrutia ca de obicei,cu dureri abdominale groaznice,mai e vreun motiv sa ma mai gandesc la o sarcina? Am auzit persoane carora le-a venit menstrutia si 3 luni si erau insarcinate.

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Ilinca, daca esti ingrijorata poti face un test de sarcina, altfel sunt doar statistici, riscul e foarte mic.

  2. Buna seara
    Am si eu o intrebare/problema.
    Am ramas insarcinata ,dupa calculul meu ar fi 4 saptamani azi.Din pacate sunt plecata in vacanta si dintr-o data am inceput sa am o durere insuportabila exact ca acea cand dai nastere(mentionez am deja un copil) nu puteam nici sa stau jos asa tare ma durea ,la o jumate de ora a inceput si o sangerare usoara de culoare maronie …..durerea a disparut dupa un timp dar a reaparut la fel azi a 2 zi cand mi-am facut un dus …are vreo legatura cu sarcina sau este o infectie urinara ??este un avort spontan??nu am avut sange curat deloc …doar durere mare ,scurgeri maroni ,frisoane si stari de greata plus lipsa poftei de mancare…..mentionez durerea este atat de mare incat nu pot sa ma misc plus ma doare jos cand urinez??

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Buna irina, in situatia descrisa de tine e important sa excluzi o sarcina extrauterina. Mergi sa te vada un ginecolog.

  3. Am 52 de Ani si am mai multe fibroane uñulññu de 10 cm,medición din Spania ma propia pentru operatie ,Nustii ce SA FAC ,ce se poate intimpla daca mu ma operez.

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Reta, fibroamele se opereaza doar daca sunt simptomatice: durere, sangerari abundente sau senzatie de presiune. Nu se intampla nimic daca nu te operezi si nu te deranjeaza simptomele.

  4. Si atunci ce e de facut? Sa inteleg ca daca nu a fost excizat tot trebuie facuta o alta interventie? Ma confrunt de mult cu pr ginecologice si nu mai scap de dureri. Am crezut ca daca scap de rana de pe col scap si de dureri dar nu

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Madalina, ginecologul care a facut excizia trebuie sa ia legatura cu laboratorul si sa ceara re-examinarea piesei excizate pentru a evalua daca a fost completa sau nu.

  5. Buna seara,
    Va multumesc foarte mult pentru raspuns si mai ales pentru timpul acordat in mod special sa ne raspundeti.
    Dozarea progesteronului a fost facuta asa cum mi-a recomandat domnul doctor la care merg.Mi-a dat o lista cu toate analizele hormonale si mi-a zis sa le fac in ziua a 3 a a menstruatiei. O seara frumoasa!

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Elena, poate nu ar fi rau sa il intrebi cat de util e nivelul progesteronului in ziua 3 data viitoare cand il vezi, asa poate va realiza ca e complet inutil si viitoarele paciente nu vor avea cheltuieli fara rost.

  6. Am scris exact ce scria pe rezultat nu am omis nimic. Mie personal dr nu mi a explicat nimic si nu stiu daca a fost excizie totala sau nu. Altceva nu scrie in rezultat. Nimic de margini

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Madalina, rezultatul e incomplet de la laborator, nu am sugerat ca ai omis detalii care erau mentionate.

  7. Bună seara,sunt tot eu Ilinca.Voiam sa va mai intreb din ce cauza in prima zi a menstruatiei in fiecare luna am dureri abdomninale groaznice,cu varsaturi si daca beau o gura de apa,plus dureri de picioare si spate.Uneori imi pierdeam constienta,alteori faceam injectii ca sa-mi treaca si tot nu aveau efect.

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Ilinca, fiecare femeie resimte simptomele menstruatiei in mod diferit, unele mai usor, altele mai sever. Pentru a identifica o cauza anume (extrem de rar identificabila) va trebui sa te vada un ginecolog in persoana.

    • Voiam sa va mai intreb si cu privire la contactul anal neprotejat,exista risc mare si de transmitere de boli?

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Da Ilinca, orice contact sexual neprotejat are riscul de a iti transmite toate bolile cu transmitere sexuala ale partenerului tau si ale partenerelor pe care le-a avut anterior, cu atat mai mult sexul anal.

    • Va multumesc,o sa mai revin cu intrebari cu siguranta!

  8. Buna ziua
    Domnule Dr. Craciunas daca ma puteti ajuta si pe mine referitor la rezultatul acestei spermogame. Oricum e mai bine dacat anul trecut.
    MICROBIOLOGIE
    1. Spermograma -Sperma
    ANALIZE

    REZULTATE

    INTERVAL BIOLOGIC DE REFERINTA / UM

    Volum Sperma ~2.95 ml 2 – 5 / ml
    Aspect sperma Normal
    pH sperma 8 7 – 8
    Numar spermatozoizi ~7.75 mil/ml 20 – 150 / mil/ml
    Spermatozoizi mobilitate normala 68 % 60 – 100 / %
    Spermatozoizi mobilitate redusa 13 % 0 – 40 / %
    SPERMATOZOIZI IMOBILI 19 % 0 – 10 / % ?????????
    Spermatozoizi aspect normal 74 % 70 – 100 / %
    Spermatozoizi forme aberante 26% din care: anomalii ale capului 19%, anomalii de insertie a cozii 3%, anomalii ale cozii 4% % 0 – 30 / %
    Va multumesc

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Salut Alex, concentratia e sub limita normala de 15 mil/ml, dar mobilitatea si aspectul/morfologia sunt normale.

  9. Erad 2009 rezultat : fragmente de col uterin cu zone de acantoza, parakeratoza, koilocitoza a epiteliului pavimentos exocervical, metaplazie epidermoida la nivelul endocolului si impietrat inflamator cronic in canion. Erad facut in urma unei colposcopii care arata o zona aceto alba cu mozaic. In 2017 cu acest rezultat la biopsie si o noua colposcopie care arata tot o zona cu mozaic dr mi a mai facut un Erad. Rezultat ex morfologic: 1) buza anterioara – cervicita cronica exulcerativa. Cin 1- Cin 2 realizata prin acantoza, parakeratoza si hiperplazie de strat bazal. Moderate modificari morfologice de tip koilocitar in stratul bazal. 2) erad – cervicita cronica polipoida ulcerativa. Cin 1- Cin 2 realizata prin acantoza, parakeratoza si hiperplazie de strat bazal. Moderate modificari de tip koilocitar in stratul intermediar. Metaplazie scuamoasa matura si imatura. In urma acestui rezultat dr a spus ca koilocite indica Hpv

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Madalina, toate modificarile de tip CIN sunt cauzate de HPV, dar asta e mai putin relevant acum. Ce lipseste din rezultate e informatia referitor la marginile de rezectie, s-a excizat tot tesutul bolnav sau nu? Nu e clar si nu e prima data cand vad rapoarte detaliate cito/histologic, dar din care lipseste informatia esentiala: excizie completa sau nu?

  10. Sunt in Anglia si nu prea am încredere in medici de aici. V-am întrebat pentru ca ei mi-au dat de ales sa imi faca operație pentru desfundarea trompei drepte sau fertilizare in vitro si noi ne dorim un copil foarte mult am fost de-acord cu fertilizarea in vitro ținând cont ca este si gratuită si in România nu imi permit sa fac. De asta v-am întrebat daca nu ramân însărcinată prin vitro pot sa aleg sa imi fac operație de desfundarea trompei ? Va mulțumesc pentru raspuns !

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Diana05, si eu tot in Anglia profesez, deci dupa teoria ta probabil nu ar trebui sa ai incredere nici in ce spun eu.

  11. Buna ziua domnule doctor,
    Revin la dumneavoastra cu rugamintea de a ma ajuta cu interpretarea unei ecografii a a unor analize.(Am cumulat doua mesaje scrise in zilele trecute)

    UTER AVF
    Dimensiuni, longitudinal 5,02/3,47 anteroposterior
    -miometru omogen
    -endometru 9,1 mm
    -col uterin aspect normal
    mica imagine anecogenica perete posterior posibil focar de adenomioza incipienta
    OVAR DREPT
    -aspect de ovar functional, micropilichistic 4,69/2,37 cm
    -Fund de sac Douglas liber
    Concluzii
    Suspiciune de ovar micropilichistic
    Se recomanda consult endocrinologic

    Luna aceasta mi-a venit menstruatia pe 27 Mai, deci intarzierea a fost mult mai scurta fata de celelalte luni, respectiv 33 de zile. In a treia zi de menstruatie am facut cateva analize hormonale. Va las rezultatele mai jos. Vreau sa va intreb daca este bine ce fac in sensul ca de 35 de zile iau Profecund iar de 5 zile am inceput sa iau extract de mladite de zmeur. Este bine daca le combin, credeti ca au afectat cumva rezultatele analizelor?
    Estradiol:29,7
    fsh-6,14
    lh-9,57
    progesteron:1,33
    prolactina:234
    testosteron:1,45
    Hormon anti-mullerian:10,4- acesta este ingrosat, semn ca nu este tocmai in regula, maximum ar fi trebuit sa fie de 9,05
    Intre timp am ami citit si am aflat ca aceasta crestere a hormonului anti-mullerian se datoreaza sindromului de ovar polichistic.
    Ce imi recomandati ca si tratament pentru a ramane cat mai curand insarcinata?
    Va multumesc mult!
    O zi placuta!

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Buna Elena, Profecund si extractul de mladite de zmeur sunt suplimente nutritive, nu au nici un efect dovedit si nu te ajuta sa ramai insarcinata (nu exista studii care sa le fi dovedit eficienta).

      De ce ai doza progesteronul in ziua 3? Progesteronul e relevant doar in a 2-a jumatate a ciclului sa vezi daca ai ovulat. AMH e irelevant cand incerci sa obtii o sarcina natural, e util doar daca vei face fertilizare in vitro sa orienteze doza de hormoni ptr stimulare. Mare e mai bine decat mic, deci nu ai de ce sa te ingrijorezi.

      Daca ai cicluri foarte neregulate in prezenta ovarelor polichistice probabil nu ovulezi natural si ai nevoie de stimulare ovariana.

  12. Buna ziua am 29 de ani si acum 7ani am avut o sarcina extra uterina din care a rezultat scoaterea trompei stângi . Dupa am încercat sa ramân însărcinată din nou si acum 2 ani am avut o sarcina falsă am facut operația paroscopica unde am aflat ca si trompa dreapta este înfundată si mi-au recomandat fertilizarea in vitro. Momentan am început tratamentul pentru fetilizare in vitro .Întrebare mea este daca nu reușesc prin vitro am șanse sa ramân natural? Mulțumesc o zi buna!

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Buna Diana05, daca ai doar o singura trompa uterina si e infundata nu poti ramane insarcinata natural, tocmai de asta faci tratamentul de fertilizare in vitro (e singura optiune).

  13. Si sa inteleg ca acest CIN 2 cu ASCUS si koilocite ( care indica HPV dupa spusele dr) e ceva grav? adica daca nu mai fac o conizatie se transforma in cancer?

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Madalina, ASCUS / koilocite e un rezultat al testului Papanicolau, nu se poate compara cu CIN 2 care e un rezultat histologic in urma biopsiei.

      CIN progreseaza de la 1 la 2 si ulterior la 3 inainte sa devina invaziv si sa fie cancer in stadiul 0 (CIS = carcinom in situ). E important de stiut rezultatul final histologic in urma ultimei operatii pentru a sti daca marginile de rezectie au fost libere sau nu, adica daca s-a excizat tot tesutul bolnav sau nu. Informatiile pe care mi le-ai spus sunt faramitate, nu am o imagine de ansamblu ca sa iti pot face o recomandare si de asta ti-am sugerat sa te vada un ginecolog cu experienta in gineco-oncologie sa puna toate documentele cap la cap.

  14. Bună ziua,am aproape 18 ani,de ceva timp sunt foarte ingrijorata facand o greseala cu ceva timp in urma.Am un ciclu destul de regulat ultima menstruatie incepand pe 30 mai tinand aproximativ 6-7 zile,dar in ultimele zile nu mai sunt scurgerile la fel de abundente.La fiecare menstruatie am aproximativ o intarziere de cateva zile,cateodata am avut surprize sa imi apara fix in aceeasi zi,iar acum o sa trec direct la subiect.Am intretinut sex anal neprotejat cu iubitul meu in ziua a 5-a a ciclului menstrual,dupa act am mers la baie deoarece simteam o scurgere,dar era diferita de cea a ciclului menstrual,era sange ca si cand te-ai tăia.De atunci sunt foarte ingrijorata,tin sa mentionez ca sex vaginal nu am facut niciodata,care sunt sansele sa raman insarcinata,suntem in 31,mi-a intarziat doar 1 zi.Ma simt balonata,am stari de greata,am facut un test de sarcina pe 22 mai cu prima urina de dimineata care a iesit negativ,dar subconsientul meu tot nu se linisteste,sunt foarte ingrijorata si ma simt cu moralul la pamant,nu pot sa ma mai concentrez la nimic,eu acum ma pregatesc spre o facultate de medicina si ar fi trebuit sa fiu mai precauta,stiu ca nu am nicio scuza,astept raspunsul dumnevoastra.Va multumesc frumos!

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Buna Ilinca, riscul sa ramai insarcinata fara sex vaginal e foarte mic, aproape 0. Daca iti intarzie menstruatia mai mult de 7 zile poti face un test de sarcina.

    • Aceste stari pot fi si pe baza de stres? Variaza de la o zi la alta,atunci cand sunt intr-o comunitate si sunt concentrata la altceva aproape ca nu exista,dar de 2 zile ma simt balonata si cand nu mananc,cateodata am stari de greata,cateodata nu,sanii nu ma dor,sunt doar putin umflati.Conteaza si ca nu am mai facut sex vaginal niciodata? Sunt foarte ingrijorata din cauza aceasta.Am calculat si perioada fertila care era peste o saptamana,dar ma gandesc ca poate aparea mai devreme din cauza ciclului nu foarte regulat? Daca am in medie un ciclu de 33 de zile este bine?

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Ilinca, intarzierile de 1-2 zile nu sunt importante, nu au nici o relevanta clinica, ciclul tot regulat e considerat.

    • Am intretinut relatii sexuale pe 5 mai,iar perioada de ovulatie incepea pe 16,nu stiu daca am calculat-o asa bine,am auzit multe pareri si nu stiu ce sa cred,de aceea am apelat la parerea dumnevoastra.

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Ilinca, metoda calendarului nu e o metoda contraceptiva eficienta pentru ca data ovulatiei nu poate fi prezisa cu acuratete. Poate fi estimata, poate ghida contacte sexuale dirijate cand se doreste o sarcina, dar nu poate fi folosita ca metoda contraceptiva eficienta in comparatie cu altele.

    • Am inteles cat de cat..nimic nu este sigur,cat si sansele pentru o sarcina,chiar daca sunt foarte mici,nu?

  15. După trei ani de încercări și o histerosalpingografie am obținut natural o sarcina. A doua a venit la 4 ani și din nou histerosalpingografie care a relevat trompe înfundate. Ce sanse sunt că acum, după naștere, sa fie înfundate trompele din nou.

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Luminita, n-as putea sa-ti spun un procent. In general daca trompele sunt real infundate nu se desfunda prin histerosalpingografie. Ceea ce se poate intampla e sa apara un spasm care impiedica trecerea substantei de contrast prin trompa, ceea ce da aspect de trompa blocata. Dar odata ce se relaxeaza va fi din nou permeabila fara nici o interventie.

  16. daca am uter bicameral pot sa imi pun sterilet cu hormoni pentru menstruatii abundente?

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Mary, uter bicameral nu e un diagnostic standard, la ce anume te referi? E septat (daca da, cat de lung/gros e septul?)? E bicorn? Sunt mai multe diagnostice posibile care pot fi cuprinse in decrierea de ‘uter bicameral’.

    • E uter bicorn. Nu cunosc alte amanunte.

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Mary, daca e bicorn atunci steriletul nu e o optiune.

  17. Buna ziua si multumesc de raspunsul prompt. Eu in decursul a doi ani inainte de ERAD am fost la mai multi dr inainte de interventie si in privat si la stat. Ma cam saturasem sa tot alerg si am mers pe mana dr care a spus ca e necesar interventie deoarece prima biopsie a indicat hpv si rana arata destul de urat la colposcopie si la biopsie a iesit un CIN 2 cu koilocite. Va dati seama ca refuz ideea de a mai face o alta interventie deoarece permanent jos am dureri cumplite la contact si fond inflamator indiferent de orice tratament.
    Grosimea endometrului a fost in ziua 29

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Madalina, faptul ca biopsia a aratat CIN 2 e o informatie noua si da, asta justifica interventia. Daca erau doar koilocite pe fond de ASCUS atunci nu era nevoie de interventie.

      Z29 e aproape de urmatoarea menstruatie si endometrul incepe sa se dezintegreze, grosimea lui nu e foarte relevanta atunci. Implantarea embrionului are loc in jurul Z21 si atunci e important sa fie mai gros. Cu toate astea, nu exista o grosime care sa impiedice radical implantarea si exista cazuri cand se poate implanta si la grosime de 5 mm.

      Inainte de a trece prin tratament de fertilitate as face macar 3 ecografii intr-un ciclu sa vad evolutia endometrului: Z5-6, Z13-14 si Z20-21. Doar apoi vei avea o imagine clara a ce se intampla.

  18. Buna ziua, am 33 ani, casatorita, fara copii si am doua intrebari:
    1) in 2009 am facut un ERAD pt o rana cu mozaic si biopsia a indicat koilocite. Anul trecut in 2017 noiembrie dr mi a facut un alt ERAD la papanicolau iesise ASCUS si biopsia a indicat iar koilocite si dr a spus ca e clar HPV desi analiza initiala din secretie nu indicase HPV. Mi a dat tratament cu aldara acum dupa repetarea analizelor mi a iesit iar papanicolau cu ASCUS si inflamat si dr initial a spus ca e necesara o noua interventie. Vreau sa stiu daca acest HPV se transforma in cancer sau ce implicatii are de exemplu asupra unei sarcini? se naste copilul cu probleme? dr nu mi a dat multe raspunsuri plus ca nu inteleg de ce nu mi a dat nici un tratament pt sot? daca eu m am tratat sotul nu imi transmite inapoi acest virus?
    2) endometru are 5 mm si dr a spus ca nu am nici o sansa sa raman insarcinata fara tratamente. Noi nu am incercat pana acum datorita problemelor cu ranile pe col. Dar acum vrem sa incercam. Chiar nu avem nici o sansa natural?
    Multumesc

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Buna Madalina, ASCUS sunt modificari minore si nu justifica nici o interventie daca nu exista leziuni suspecte de displazie moderata/severa. Nu mai face alte interventii fara sa consulti un alt ginecolog cu experienta in gineco-oncologie.

      HPV nu afecteaza sarcina. Faptul ca genotiparea a fost negativa ar fi trebuit sa fie un argument suficient de clar sa nu faci interventii pe col.

      Grosimea endometrului variaza pe parcursul ciclului menstrual. In ce zi a fost masurat 5 mm?

  19. Buna ziua,am 22 ani si de 8 ani ma confrunt cu amenoree. Am fost la extrem de multi medici, am luat medicamente pentru reglarea ciclului menstrual, am facut foarte multe investigatii si totusi, nimeni nu imi poate da de cap.
    Am avut prolactina 3000 (limita <250) , am fost suspecta de adenom hipofizar (in urma RMN-ului nu s-a gasit nimic, cauza hiperprolactinemiei ar fi fost stresul). Am luat Brocriptin 2 ani pentru scaderea prolactinei (in urma careia am ramas cu o rinita alergica, manifestata prin nas infundat, care nu se desfunda nici macar cu anticongestionante) , apoi dupa oprirea tratamentului cu Brocriptin, prolactina a inceput sa creasca din nou incet, incet , apoi sa scada singura.
    Am incercat si tratamentul cu Duphaston si Mastodynom, dar dupa 3 luni, organismul meu s-a obisnuit de fiecare data cu tratamentele si degeaba le mai luam. Ciclul menstrual intarzia sa apara (intarzieri de 2-3 luni chiar si cu administrarea tratamentului)
    Tot de 8 ani am mers in paralel si cu Endocrinologia, unde am fost suspecta de boala Hashimoto, eutiroidie cu tendinta spre hipertiroidie, dar din punct de vedere endocrinologic nu am nimic.
    In urma unui RMN pelvin, mi s-a pus diagnosticul de SOPC , pentru care am luat anticonceptionale Logest ( am avut spotting destul de abundent timp de 28 zile, in urma caruia am facut o usoara anemie ). Mi s-a intrerupt Logestul si am inceput cu Karissa (cu care m-am inteles bine, nu am avut spotting deloc). Acum iau anticonceptionale Karissa in continuare (am luat 6 luni, menstruatia falsa a venit in fiecare luna in perioada de pauza), dar dupa ce am oprit tratamentul , ciclul a inceput sa intarzie. In prima luna cu 3 zile, in a doua luna cu o saptamana si apoi nu a mai venit timp de 2 luni jumate ). In urma ultimelor analize, din perioada in care nu mi-a venit ciclul timp de 2 luni jumate, mi-a iesit Testosteronul 2,17 (limite 0.48 – 1.85), prolactina in limite normale, progesteronul 2.17 (faza foliculara 0.3 , faza luteala 1.0-15.9). Sunt curioasa de ce nu mi s-a dat si Estrogenul de facut…
    Am inceput din nou tratamentul cu Karissa pentru urmatoarele 6 luni, sunt la prima cutie si sunt curioasa daca organismul meu s-a obisnuit deja si cu aceste pastile sau nu.
    As dori sa stiu daca exista un tratament care sa imi rezolve odata pentru totdeauna aceasta problema.
    Din cauza amenoreei, am si acnee pe fata, piept si spate. Nu trece cu niciun tratament local, deci singura solutie ar fi sa rezolv problema cu SOPC.
    Dar fara pastile , eu nu am ciclu menstrual. Trebuie sa tot schimb tratamentul, pentru ca mi se obisnuieste corpul si "amenoreea castiga lupta cu tratamentul". M-am saturat. Nu stiu ce investigatii sa mai fac. Nu se stie cauza SOPC si de ce organisnul meu se obisnuieste cu tratamentele. Pur si simplu ma invart in cerc.
    Multumesc.

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Buna Florenta, SOPC e o patologie complega si nu are o cauza clara, singulara. Nu exista tratament care sa vindece SOPC, doar optiuni care sa adreseze diferite aspecte.

      Amenoreea e cauzata de lipsa ovulatiei. Anticonceptionalele sunt o optiune pentru a avea sangerari, dar evident nu adreseaza cauza (anovulatia).

      Cand vei dori o sarcina va trebui sa urmezi stimulare ovariana.

      Acneea si excessul de par sunt cauzate de hiperandrogenism, confirmat si biochimic prin nivelul mare de testosteron. Te-a vazut un dermatolog?

      Ce greutate si inaltime ai?

    • Buna ziua, mulțumesc pentru raspuns.
      Am 54 kg si 1,62 m inaltime.
      La dermatolog am fost la inceput, cand abia incepuse nebunia cu amenoreea (deci acum peste 6 ani). Imi daduse Zynerit pentru tratarea acneei, dar nu si-a facut efectul. Mi-a spus ca problema este in interior si ca daca nu o rezolv acolo, niciun medicament local nu imi poate rezolva acneea. De atunci nu am mai incercat niciun medicament local. Am observat ca in acele 6 luni de tratament cu Karissa ma curățasem de tot de cosuri, iar cum am oprit tratamentul, acneea a explodat.
      Din fericire, nu am pilozitate excesiva cum am vazut la alte persoane cu SOPC, iar dermatologul a spus ca da, am pilozitate pe brate, dar nu atat de mult incat sa fie o problema.
      Ok, am inteles ca nu exista un tratament care sa vindece SOPC. Atunci as vrea sa stiu daca exista un tratament care sa tina in frau acest sindrom , un tratament care sa mearga de la cap la coada si sa nu ma trezesc ca organismul meu s-a obisnuit iar si tot de capul lui face… Mi s-a spus ca anticonceptionalele , in timp, provoaca infertilitate (de aceea este bine sa fac pauze de cateva luni intre seriile de 6 luni). Dar eu in acele pauze, am amenoree.

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Florenta, nu exista tratament singular care sa adreseze toate simptomele SOPC. Fiecare se trateaza individual.
      Unele anticonceptionale contin hormoni care ajuta in cazul hiperandrogenismului, iar daca ai imbunatatiri semnificative de la Karissa poti continua cu ele.
      Anticonceptionalele nu cauzeaza infertilitate si poti sa le iei pe perioade lungi, nu e nevoie de pauze la 6 luni.
      Am intrebat de greutate si inaltime pentru ca SOPC asociaza adesea obezitate, e un cerc vicios, dar nu e cazul la tine. Daca greutatea era excesiva, reducerea indicelui de masa corporala ajuta semnificativ in controlul simptomelor.

    • Acum m-am lamurit. Va multumesc mult pentru explicatii.
      As mai avea o singura curiozitate legata de anticoncepționale. De-a lungul timpului, mi s-a spus de catre medicii la care am fost ca folosirea indelungata a anticonceptionalelor (nu conteaza care) poate duce la o posibila problema la sani (cancer, diferite tumori) si ficat (de aceea iau protectoare hepatice) . Imi puteti explica ce inseamna mai exact acest lucru?

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Florenta, ai un articol detaliat despre anticonceptionale si riscul de cancer.

  20. Multumesc mult pt raspuns!

    La cat timp e de preferat sa se faca genotiparea ?
    Inflamatia de care ziceam e ok daca apare? Poate fi cauzata de ceva anume?

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Laura Elena, de ce sa faci genotipare daca ai NILM la Papanicolau? Inflamatia e normala daca esti activa sexual, doar daca ai simptome de infectie trebuie sa cauti o cauza.

  21. Buna ziua!
    Am primit rezultatele unui test PAP, facut la o diferenta de 1 an de celalalt, in ziua 12 a CM. „Frotiu conventional satisfacator pentru evaluare, colorat dupa metoda Papanicolau si evaluat dupa sistemul Bethesda 2001 (revizuit 2014). Frotiul comporta frecvente celule malpighiene superficiale cianofile si orangeofile fara anomalii nucleare, cu reactie inflamatorie moderata. Celule cilindrice endocervicale prezente. Concluzie: Frotiul actual este negativ pentru o leziune intraepiteliala sau maligna. Reactie inflamatorie moderata. ”
    Ca si recomandare in test, apare un tratament antiinflamator, urmat de repetarea testului PAP. Altcv nu este bifat.
    Tin sa precizez ca in decembrie mi s-a gasit lichid in sac Douglas pt care am luat 7 zile 2cp/zi de antiiflamator. Dupa tratament, a mai ramas fina lama de lichid in Douglas. De asemenea, in feb am facut si un tratament cu Polyginax. Dupa tratament secretia a iesit ok.
    La ultimele 2 teste PAP, au aparut si niste PMN integre, nu stiu daca are legatura…Chiar daca era ok PAP ul acum 2 ani am ales sa fac si o genotipare hpv si mi a iesit un tip 56, mai ales ca am avut si niste condiloame pe care le am tratat cu condyline.. De atunci merg periodic la ginecolog si din cand in cand iau isoprine.
    Inca o chestie de precizat, cam din ziua 14 a CM am o.secretie gelatinoasa. Ma gandesc ca poate fi de la ovulatie..sau poate fi faptul ca iau AC Belara de 7luni. Inainte am luat yaz, yasmine pt ovar polichistic.
    Ce parere aveti despre PAp si situatie per total..

    Multumesc!!

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Buna Laura Elena, singurul rol al testului Papanicolau e sa faca screening ptr cancer cervical, adica sa identifice modificarile de la nivelul colului uterin inainte sa fie tarziu. Asta e tot, iar in cazul tau e scris clar negativ pentru leziuni intraepiteliale sau maligne. Nu trebuie repetat mai repede de 1 an.

      Testul Papanicolau nu diagnosticheaza infectii, daca ai simptome anormale (miros, secretii anormale, iritatie etc) va trebui sa faci examen de secretie si sa primesti tratament in functie de rezultat.

  22. Va multumesc foarte mult pentru raspuns. Rezultatele pentru sindromul antifosfolipidic au fost negative la doua analize diferite, deci nu asta a fost cauza. Tinand cont ca si dvs considerati ca nu este un tratament cu eficienta demostrata in cazul meu, am sa mai consult si alt hematolog.

    Numai bine si multumesc foarte mult pentru raspuns!

  23. Buna seara
    . Din decembrie 2017 mi.am pus sterilet si de atunci cand imi vine menstruatia tine foarte mult si abundent . Am fost la doctor si mia dat micogal si calciu cu vitamina k … dar degeaba …. burta nu ma doare ,altceva nu am nimic . Tin sa mentionez ca inainte de sterilet ma tinea max 5 zile ..iar acum 13 14 zile . E o reactie adversa a steriletului … am 2 copii si 24 ani

  24. Bună ziua.
    La 19 ani mi s a pus diagnosticul de psoriazis.
    Azi am 32 și îmi doresc un copil.
    Întrebările mele sunt: 1.psoriazisul poate fc rău sarcinii sau sarcina sa agraveze psoriazisul? 2.ct la suta este risc ptr fata sa dezvolte în timp vieții aceasta BOALA? Exista vreun test fc mamei in care sa se vada acest risc inainte ca copilul sa fie NĂSCUT? Într un astfel de caz, ar trebui ca dr ginecologic sa fie într-o comunicare deschis ca dr DERMATOLOGIC? (asa am auzit undeva, dar când eu am spus asta, doctorii și au plasat lipsa de IMPLICARE- CRED ORICUM SPERIE DEJA PE FEMEIA=VIITOAREA MAMA.
    Ar trebui folosit doar creme naturiste? Bineînțeles ca prioritate ar avea sarcina, dar în psoriazis sunt momente de multe ori greu de suportat, și greul și ar amplifica fiind femeia însărcinată-sunt de părere ca ar trebui vb deschis despre aceste subiecte, din păcate întâlnim în societate și astfel de mămici..paciente, ele ar trebui susținute moral și cu mult bun simt de care cadrele medicale (ceea ce din păcate nu am intalnit)
    Mulțumesc anticipat.

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Buna Ela, evolutia psoriazisului in sarcina e variabila, uneori spre bine alteori spre agravare. Psoriazisul in sine nu ridica probleme importante in sarcina, sterozii aplicati local sunt acceptabili. Nu se poate anticipa riscul ca bebelusul sa dezvolte psoriazis ulterior pe parcursul vietii.

  25. Buna ziua,

    In primul rand, va multumesc anticipat pentru raspuns si va doresc mult succes pentru proiectul dumneavoatra.

    Am 33 de ani si imi doresc sa am un copil. Am ramas insarcinata de doua ori, dar am pierdut ambele sarcini, una in saptamana 11 si alta in saptamana 10. In ambele sarcini, dupa chiuretaj, produsul conceptiei a fost trimis la analize, rezultatul fiind ca nu aveau alteratii cromozomiale. Ambele s-au oprit din evolutie dupa detectarea ritmului cardiac.

    Dupa cele doua avorturi, ginecologul mi-a trimis diverse analize atat mie (hormonale, de coagulare, cariotip, histerosalpingografie, etc.) cat si sotului (spermograma, cariotip). Analizele amandorura au fost corecte cu exceptia

    – hormon antimulleran crescut (10.72 ng/mL fiind intervalul corect mai mic de 7.35 ng /ML). Ginecologul a spus ca acest aspect nu este o problema.
    – prolactina usor marita (pentre care am primit Dostinex)
    – TSh usor ridicat (2.9 pentru care am primit Euthirox 0,25) si
    – proteina C scazuta (Proteina C antigen -54% – intervalul correct 70-140 %, proteina C functionala 100.4 intervalul corect 70-140).

    Date fiind rezultate proteinei C, am fost trimisa la hematolog, care mi-a mai trimis alte analize si a concluzionat ca avorturile sunt cauzate de aceasta deficienta de proteina C; mi-a explicat ca in mod normal proteina C functionala este de obicei cea scazuta si cea antigenica este normala, si ca situatia mea nu este des intalnita, dar date fiind antecedentele mele, mi-a prescris heparina injectabila pe toata durata sarcinii + 6 saptamani postpartum. Ginecologul a zis ca, dupa parerea lui, acest tratament nu era evident in cazul meu, ca as putea incerca si cu aspirina, dar ca imi recomanda sa urmez recomandarea hematologului, ca expert in materie de coagulare a sangelui.

    Problema este ca dupa ce am auzit acest comentariu de la ginecolog, pe care eu el apreciez foarte mult, nu sunt sigura daca tratamentul prescris este necesar sau ar putea fi inlocuit de ceva mai putin invaziv si cu mai putine efecte secundare (hematologul mi-a explicat ca poate genera osteoporoza, ca poate impedica folosirea anesteziei la nastere, etc.). Ce parere aveti? Ar trebui sa mai caut si un alt hematolog pentru a doua parere?

    Multumesc!

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Buna Anabela, imi pare rau pentru pierderea sarcinilor. Exista peste 100 de teste de coagulare care se pot face, dar sunt putine dovezi care sa sustina utilitatea lor in general. De aici pana a spune cu siguranta ca proteina C e cauza avorturilor spontane e cale lunga. Nici aspirina si nici heparina nu e justificata daca doar proteina C a avut valoare anormala. Aspirina si heparinele nu sunt fara riscuri si exista dovezi ca pot fi detrimentale sarcinii daca nu au o indicatie justificata.

      Doar sindromul antifosfolipidic (diagnosticat pe baza anticoagulantului lupic sau al anticorpilor anticardiolipinici) e corelat cu avorturile spontane si poate fi tratat cu aspirina si heparine. Altfel, rolul aspirinei si al heparinei ptr trombofiliile mostenite nu a fost demonstrat in studii clinice.

  26. Buna ziua ! Astăzi am fost la un control , am ovare micropolichistice și imi doresc sa rămân însărcinată de aproape 2 ani ! Mi-a dat sa fac niște analize și un tratament , Duphaston care îl luam și înainte din cauza cm neregulat absent , deci 1 pastila pe zi timp de 7 zile și a mai adăugat de data aceasta din ziua a 3 a cm pana in a 7 a zi o jumătate de pastila de Clostilbegyt , mi s-a spus sa nu începem cu o doza mai mare iar dacă nu are efect mărim doza , am citit și in majoritatea răspunsurilor am văzut care o pastila doua pe zii , iar eu decât o jum de pastila . Mulțumesc !

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Buna Geanina, ce doza are pastila intreaga (50 mg)? Indiferent de doza ei, nu e indicat sa se ia jumatate din 2 motive:
      1. Distributia substantei active nu e neaparat uniforma, iar luand jumatate de pastila nu inseamna ca iei jumatate din doza totala (poate fi mai mult sau mai putin)
      2. Chiar daca ai lua exact jumatate, e o doza foarte mica si e improbabil sa te ajute sa ovulezi. Cu toate astea, atata timp cat iti monitorizeaza ovulatia si va creste doza ulterior vei obtine ovulatie ulterior si vei ramane pe doza respectiva.

      Progesteronul nu are nici un alt rol decat sa declanseze sangerarea in cazul tau, iar rolul asta va fi irelevant odata ce obtii ovulatie si progesteronul vine de la ovar.

    • Încă nu am început sa iau , dar urmează sa iau de săptămâna cealaltă când o sa încep cu Duphaston , am cumpăr astăzi și este o Sticluța mică sa zic așa de 50mg cu 10 comprimate ! Spune-ți sa iau o pastila pe zi și nu jumătate ? Chiar vreau sa ovulez … a da și mi s a spus sa vin in a 10 zi de la cm sa ma monitorizeze

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Geanina, nu pot sa iti recomand alta doza fara sa stiu de ce ti-a sugerat doza de 25 mg, discuta cu ea.

  27. Buna seara,
    as dori sa va intreb ce sanse sunt sa ramai insarcinata cu un implant in brat? am si ovarele polichistice.
    si cam.dupa cat timp dupa ce e scos implantul vine cm ???
    va multumesc frumos pt raspuns

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Buna gaby27, mai putin de 1 femeie din 100 raman insarcinate anual avand implant contraceptiv. Restabilirea ciclurilor menstruale dupa implant variaza de la femeie la femeie si in functie de cum erau inainte, de obicei nu dureaza mai mult de 2-3 luni.

  28. Buna seara,

    Dupa 2 ani cu PAP normal, Hpv 51, dupa tulpina schimbata in 53, un cintec pozitiv si o leziune ce a crescut treptat in tot acest timp, mi s a recomandat Erad deoarece leziunea era f intinsa, iar pap devenise Lsil. L-am facut de o saptamana, mi s-a explicat ca in interior am un “buretel”care se va topi si voi avea scurgeri gelatinoase. La 2 zile mi-a cazut si am inceput sa am usoare sangerari. Acum apar doar daca merg mai mult pe jos, daca urc scarile repede sau daca fac orice lucru pe o perioada indelungata de timp. In rest, am dureri de burta asemanatoare celor menstruale, desi nu e perioada. Daca tusesc/stranut, se accentueaza. Si am constant niste scurgeri.. apoase.. rozalii. aproape constant, de parca as urina…Este normal acest lucru sau ar trebui sa ma ingrijoreze? Medicul mi-a spus sa merg la control cand avem si rezultatele de la biopsie, dar cum aceasta va fi gata in 21 de zile lucratoare, ce fac?! stau o luna asa?! Dvs ce ma sfatuiti? la cat timp se face controlul? Din experienta dvs cu paciente aflate in aceste cazuri, acel lichid ce se scurge este normal? Va multumesc mult pt raspuns.

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Buna Luciana, nu e important cat de extinsa e leziunea (ca suprafata) ci cat de avansata ca departare de normal. LSIL nu se opereaza, dar e tarziu acum sa avem discutia asta.

      Ce descrii nu e anormal, tesutul se vindeca, e inflamat, iar lichidul eliberat e normal atat timp cat nu miroase urat si nu are culoare sugestiva pentru o infectie. Evita contactul sexual pe perioada asta, cel putin 4 saptamani de la ERAD.

  29. Buna!Daca am avut primul act sexual scurt se poate vorbi despre acel lichid?pot sa intreb farmacistul despre o pastila sau sa astept sa merg la un consult?si dupa cat timp?

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Buna Emi, contraceptia de urgenta functioneaza doar in primele 3-5 zile de la contact (in functie de metoda). Lichidul pre-ejaculator se elimina si inaintea actului sexual propriu-zis. Cu toate astea, riscul unei sarcini e foarte mic daca nu exista ejaculare si depinde de ziua ciclului menstrual cand a avut loc actul sexual.

  30. Va multumesc mult pt răspuns.

  31. Bună seara! Am și eu o problema. Luna aceasta am fost la un control pe data de 7 și dna doctor mia găsit un folicul de 15 pt ca eram în zilele de ovulatie. Dansa mia prescris în data de 10 pana pe 19 sa iau duphaston și am luat. Numai ca mentruatia nu mia mai venit iar astăzi am început sa am o scurgere de la roz spre roșu și nu știu ce se întâmplă. Va rog sami dați un răspuns Mulțumesc

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Buna Gina, nu vad rostul duphastonului, de ce anume a fost prescris? Ce problema adreseaza?

      Un folicul de 15 mm in ziua 7 e relativ devreme si e posibil sa fie de fapt un chist (folicul care nu s-a rupt) dintr-un ciclu anterior.

      Va trebui sa discuti cu ginecoloaga ta sa iti explice cu ce te ajuta duphastonul. Din punctul meu de vedere… cu nimic.

  32. Buna ziua,

    Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:

    Am 30 ani, ovare micropolichistice si menstruatii neregulate. In afara de progesteron (0.3 in ziua 21), toate analizele erau ok. Pentru a regla am luat 6 luni Duphaston, 2/zi, z16-z25. Ulterior am aflat ca asteptam degeaba sa apara o sarcina, intrucat ovulatia mea este mai tarzie, asadar Duphaston doar declansa menstruatia.

    Alte analize: Histerosonografie mai 2018, trompe permeabile; Spermograma foarte buna

    Ecografii monitorizare ovulatie luna mai: z11 – folicul 10 mm, z21 – folicul 20mm, CSD z22, z24. Spotting z24 si z25 (am crezut ca este vorba despre sangerare datorita spargerii foliculului), menstruatie z26. In luna anterioara (aprilie), in z21 am avut un folicul 17 mm. CSD z22 si z24. Durata CM aprilie 37 zile.

    1. Daca folicului dominant avea 20 mm in ziua 21, ce s-a intamplat de a venit menstruatia in z26? CM au fost mereu lungi, 35 zile si uneori mai lungi,

    2. Mi s-a propus tratament cu Femara 3 luni pentru a incerca sa obtinem menstruatii regulate~28 zile. Daca aparent ovulez mai tarziu (z 22-24), nu putem sa „lucram” pe ovulatia deja existenta, in loc sa incerc sa scurtez durata CM? Varianta propusa de un alt Dr. a fost Clomifen.

    Va multumesc anticipat pentru raspuns.

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Buna Alex_Andra, faptul ca ai ciluri neregulate sugereaza ca nu ovulezi, si asta e confirmat de valoarea progesteronului.

      Faptul ca iei progesteron extern nu regleaza menstruatia pentru ca nu adreseaza cauza principala: absenta ovulatiei. Nivelul progesteronului e mare ca o consecinta a ovulatiei (dupa ovulatie se elibereaza progesteron), iar progesteronul extern nu te va face sa ovulezi. Da, in timpul tratamentului cu progesteron vei avea sangerari de privatie cand opresti administrarea, dar asta e departe de a fi o menstruatie normala.

      Faptul ca foliculii cresc nu inseamna ca se si produce ovulatie, trebuie confirmat ca se rup, daca nu ecografic atunci prin dozarea progesteronului.

      Am scris un articol detaliat despre tratamentul pentru absenta ovulatiei: stimulare ovariana.

  33. Diagnosticul a fost pus după aspect în urma colposcopiei. Acum după cauterizare se mai poate face excizie daca va fi cazul?

    • Dr Laurentiu Craciunas

      elena, se poate face excizie oricand, dar cauterizarea a cicatrizat tesutul in zona respectiva si e dificil acum de tintit unde sa se faca excizia, care sunt marginile afectate si cat de larga sa fie excizia. Orice interventie vei face de acum ti-as recomanda sa o faci intr-un centru de oncologie unde ai sansa mai mare sa gasesti un ginecolog care stie cum se trateaza in mod corect.

  34. Bifat este cu negru Nilm acum am văzut mai bine dar scrie ca este negativ

  35. Buna ziua am făcut un papanicolau și secretie și mi-au ieșit următoarele rezultate:Papanicolau-frotiu-satisfăcător pentru evaluare-celule endocervicale-celule metaplaziate prezente. Alte modificări-asociate cu inflamatie. Iar la secretie-celule epiteliale poligonale- relativ frecvente. Celule epiteliale rotunde-rare iar la flora bacteriana-frecventa flora lactobabacilara rar coci gram pozitivi izolați și in perechi.Mi’ar prinde bine un răspuns de la dumnevoastra pana ajung la ginecolog.Multumesc

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Buna Emanuela, inflamatia de la rezultatul Papanicolau nu e ingrijoratoare atata timp cat nu sunt raportate/bifate casutele de la modificarile celulare (ai o casuta bifata pentru ‘NILM – Negativ pentru leziuni intraepiteliale sau maligne’?). Rolul testului Papanicoplau e doar sa identifice modificarile pre-canceroase, nu are nici un rol ptr diagnosticarea infectiilor.

      Daca ai simptome de infectie vaginala (disconfort, usturime, mancarime, secretii anormale) atunci ai nevoie de cultura din secretii, examenul ‘la rece’ poate sa nu fie suficient.

  36. Buna ziua. Am hpv 11 si o usoara displazie cervicala. Am facut cauterizare pe col si urmez tratament cu isoprisonine. Îmi puteti spune va rog daca am procedat bine făcând cauterizare? Am citit ca rana ramane acolo si sunt un pic speriată. Ar trebui sa iau si coriolus mrl? Va multumesc

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Buna elena, cum a fost pus diagnosticul de ‘displazie usoara’? Doar dupa aspect sau a fost trimisa biopsie la laborator?
      Cauterizarea nu se mai practica pe scara larga pentru ca are dezavantajul ca nu ofera certitudinea distrugerii tesutului bolnav in intregime.
      Displaziile ‘usoare’ nu necesita tratament si e suficient sa fie urmarite, dar daca displazia a fost suficient de avansata incat sa necesite tratament era de preferat excizia si trimiterea piesei la laborator pentru a confirma ca a fost excizata complet.

  37. Buna! In luna decembrie am avut o sarcina oprita in evolutie la 5-6 saptamani pentru care s-a efectuat chiuretaj. In urma rezultatului EHP s-a decis ca nu sunt necesare investigatii suplimentare. Acum, la a doua sarcina (saptamana 7 activitate cardiaca prezenta, mic hematom periovular) doi medici ginecologi (nu am reusit programare la medicul initial) mi-au recomandat Aspenter si efectuarea profilului genetic pentru trombofilie. Considerati necesara aceasta investigatie costisitoare, avand in vedere o sa iau Aspenter 1/zi? Va multumesc!

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Buna Corina M, imi pare rau pentru sarcina oprita in evolutie. Din pacate avortul spontan este cea mai frecventa complicatie a sarcinii si in marea majoritate a cazurilor nu se poate identifica o cauza exacta. Din perspectiva investigatiilor, nu se justifica analize suplimentare dupa un singur avort spontan tocmai din cauza rezultatelor normale in procent foarte mare, iar sarcinile ulterioare decurg normal fara nici o interventie medicala. Doar cand se diagnosticheaza avort recurent (2-3 consecutive) se justifica investigatiile suplimentare, dar si atunci cauza ramane nedeterminata in 60% din cazuri. Aspirina in timpul sarcinii are indicatii foarte clare, iar daca nu exista o patologie pentru care tratamentul e necesar, riscurile asociate cu aspirina sunt mai mari decat beneficiile si nu justifica tratamentul. Cu alte cuvinte, nu lua aspirina.

  38. Bună ziua ! Ma numesc Ilinca si am aproape 13 ani ! De 2 zile am avut o scurgere maronie uneori mai rosie . Eu cred că e vorba de spotting . Am trecut prin pubertate pentru aproape 3 ani , am cupa 75 A la bust si alte lucrucri normale (m-am documentat in privinta aceasta ) . Intrebarea mea pentru dumneavoastra este daca aceasta culoare maronie este normala ? Multumesc !

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Buna Ilinca, culoarea maronie sugereaza ca e sange alterat, nu e proaspat (rosu), adica s-a eliminat din vasele de sange mai devreme si doar dupa o perioada a ajuns si in vagin ca sa il vezi. S-a sincronizat cu perioada cand trebuia sa ai menstruatia in mod normal?

  39. Buna seara,
    Incerc de 2 ani sa raman insarcinata,dar nu reușesc.
    Sa va dau mai multe detalii despre noi.
    Eu am 29 de ani,1,55 m si 53 kg,soțul 33 ani 1,85 m si 93 kg. Eu nu am ramas niciodata insarcinata,sotul are un copil dintr-o relație anterioara.
    Ciclul este regulat,ultimele 3 menstruatii 9 martie,7 aprilie,8 mai.
    Ecografie ziua 10 a ciclului menstrual:
    Uter in pozitie intermediara,dimensiuni 5,33/3,81/4,7 cm, miometru discret neomogen,endometru 7 mm;
    Ovar drept:
    Dimensiuni: 2,39/2,6/2,68 cm;
    8 foliculi cu diametrul mai mic de 9 mm;
    Ovar stang:
    Dimensiuni: 3,39/2,21/2,93 cm
    10 foliculi cu diametrul mai mic de 9 mm și 1 folicul de 11 mm;
    Virusul rubeolei și toxoplasma:negativ;
    Ecografie ziua 4 a ciclului menstrual:
    Endometru: 5mm;
    Dimensiuni uter: 5,42/3,99/5,10 cm;
    Ovar drept:
    Dimensiuni:2,53/2,45/2,11 cm;
    15 foliculi cu diametrul mai mic de 9 mm;
    Ovar stang:
    Dimensiuni:2,99/1,56/3,19 cm;
    13 foliculi cu diametrul mai mic de 9 mm;
    Concluzie: ovare cu aspect ecografic polichistic.
    Ecografie in ziua 17 a ciclului menstrual:
    Endometru:9,2 mm
    Folicul pe ovarul drept:18,7 mm;
    Chlamydia,Mycoplasma și Ureaplasma:negativ;
    Analize ziua 2 a ciclului menstrual:
    Estradiol: 131,7 pmol/L;
    Fsh: 5,5 mUl/mL;
    Lh: 5,3 mUl/mL;
    Prolactina: 707,nu pot scrie unitatea de masura corect este miu din alfabetul grecesc, miuUl/mL;
    SHBG: 101 nmol/L;
    T3: 1,9 nmol/L;
    Ft4: 16,5 pmol/L;
    Tsh:1,98 miuUl/mL;
    Testosteron: 0,831 nmol/L;
    Progesteron în ziua 21 a ciclului menstrual: 20,51 nmol/L;
    Am fost la medicul endocrinolog pentru valoarea mare a prolactinei si a zis ca nu este o cauza de anovulatie ținând cont de valoarea progesteronului si nu are sens sa imi prescrie un tratament.
    Rezultat histerosalpingografie:
    Salpinge stang vizibil pe tot traiectul,fără anomalii morfologice sau funcționale;
    Salpinge drept-exclus;
    Cavitate uterina neomogen opacefiata cu substanta de contrast-defect de umplere bine delimitat la nivelul corpului.
    Substanta de contrast opacefiaza neomogen cavitatea peritoneala.
    Aici medicul a zis ca normal ar trebui sa fie un polip ceva,dar pentru ca în ecografiile din zilele 2,10 si 17 nu a ieșit nimic crede ca este o bula de aer si mi-a mai recomandat inca o ecografie in ziua 10.
    Spermograma sotului:
    Volum:4,5 ml;
    Culoare: opalescent;
    PH: 7,6;
    Lichefiere: completa;
    Timp de lichefiere:15 min;
    Vascozitate:normala;
    Concentratie:54 mil/ml;
    Numar total de spermatozoizi in proba:243 mil;
    Motilitate progresiva:57%;
    Motilitate totala: 59%;
    Rare leucocite;
    Forme normale:3%;
    Forme anormale:97%;
    Leucocite: 1%;
    Rezultat: teratozoospermie;
    Test MAR
    Anticorpi:
    IgA negativ;
    IgG negativ;
    Spermocultura:
    Pe mediile de cultura nu s-au dezvoltat colonii bacteriene,cultura fungi-negativa.
    Sunt foarte dezamagita de răspunsul medicului,din start fertilizare. Financiar nu ne permitem aceasta procedura.
    Va rog din suflet,spuneti-mi si părerea dvs.
    Mulțumesc!

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Buna Gabriela, ce inseamna ‘Salpinge drept-exclus’?
      Spermograma e usor suboptima din cauza formelor normale usor sub limita normala de 4%.
      Hiperprolactinemia nu cauzeaza anovulatie in cazul tau, dar poate avea efect negativ asupra unei viitoare sarcini si e recomandat sa o aduci la nivel normal cu tratament (hiperprolactinemia poate fi o cauza de avort spontan).
      Daca exista dubii referitor la interiorul uterului e indicat sa faci o histeroscopie inainte de a decide un tratament costisitor (fertilizarea in vitro).

      Din pacate uneori nu se reuseste identificarea unei cauze clare de infertilitate si fertilizarea in vitro e singura optiune medicala care poate creste sansele unei sarcini.

    • Explicatia pe care am primit-o referitor la”salpinge drept exclus”a fost ca trompa dreapta este blocata. Dar ce sanse am avea sa concepem natural?

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Gabriela, e o exprimare atipica pentru a sugera o trompa blocata. Trompa opusa, daca e normala, poate capta ovulul eliberat de la ovarul opus ei uneori, deci sansa de a concepe nu e redusa la jumatate din cauza trompei blocate. Cu toate astea, trompa blocata are efect negativ asupra sansei de a concepe.

      85% din cupluri obtin o sarcina in decurs de 12 luni, iar procentul creste la 95% daca se continua incercarile timp de 24 de luni. Fertilizarea invitro se justifica daca nu se obtine o sarcina dupa 24 de luni de incercari, indiferent daca se identifica o cauza sau daca infertilitatea ramane inexplicabila.

    • Vă multumesc pentru răspuns.
      Dar va intreb altfel,sa dam la o parte cei 2 ani de încercări. Sa zicem ca vin un barbat și o femeie la dvs si spun ca pana acum s-au protejat,dar s-au hotarat sa faca un copil, v-ar prezenta rezultatele noastre si v-ar intreba dacă pot concepe de cale naturala. Ce le-ati spune?

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Gabriela, le-as spune sa incerce si sa vada ce se intampla fara sa revina in decurs de 12 luni. Daca dupa 12 luni nu au reusit sa obtina o sarcina le-as oferi tratament.

    • Va multumesc pentru raspuns,exact la lucrul asta ma gandeam,ca normal trebuia sa primesc un tratament.
      Tocmai asta e nemultumirea mea,medicul nu a cautat solutii pentru afectiunile noastre,spre exemplu imbunatatirea formelor normale ale spermatozoizilor si ovarele polichistice,a spus din star fertilizare.Adica mi se pare ciudat sa nu dai un tratament(cu toate ca mentionasem ca nu ne permitem financiar fertilizare si am vrea un tratament) si daca nici acela nu functioneaza atunci inteleg sa recomanzi fertilizare.

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Gabriela, infertilitatea este frustranta mai ales cand nu se identifica o cauza clara. Nici una dintre problemele mentionate de tine nu este o cauza absoluta de infertilitate. Pentru spermograma nu exista un tratament medicamentos care sa imbunatateasca parametrii, stilul de viata poate ajuta, vezi articolul despre imbunatatirea spermogramei. Prolactina marita poate cauza infertilitate daca inhiba ovulatia, ceea ce nu e cazul la tine, iar beneficiul tratamentului cu Dostinex sau alt preparat va fi minim, dificil de obiectivizat. Nu exista tratament eficient ptr trompe blocate, se poate incerca desfundarea lor, dar sansa de reusita e mica.

      Fertilizarea in vitro e o optiune pentru ca evita primii pasi din conceptia naturala si te aduce in stadiul de a avea un embrion transferat in uter in caz ca problema e undeva inainte de pasul asta cand incerci sa obtii o sarcina natural.

    • Hanganu Oana-Mihaela

      Buna seara! Am un chist, medicul a spus ca este endometriozic deoarece este alcatuit din sange menstrual si are 3 cm.Simptome nu am,nu am dureri, menstruatia e regulata.La testul Papa Nicolau rezultatele au iesit foarte bune, iar rezultatul pt Ca 125 este normal.Intrebarea mea este daca pot ramane insarcinata, am incercat doar cand sotul era acasa,el lucreaza in strainatate si nu am reusit.Nu stiu ce investigatii sa mai fac,medicul mi- a spus sa iau Arefam 10 zile pe luna,la mijlocul ciclului.Afecteaza acest chist ,,posibil endometriozic” fertilitatea?Multumesc anticipat!

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Buna Hanganu Oana-Mihaela, endometrioza poate avea efect negativ asupra sansei de a concepe, dar pentru asta trebuie sa incerci regulat, nu doar ocazional. Vezi articolul despre cum ramai insarcinata.

      Arefamul nu aduce nici un beneficiu in situatia descrisa de tine. Nu e nevoie de investigatii suplimentare, doar sex regulat timp de 12 luni. Discutam dupa.